Apple iPad Air (2020)

Ako želite odmah da kupite iPad i možete sebi da ga priuštite, novi iPad Air je najbolјi tablet za većinu lјudi. Apple je preuzeo dizajn sa skuplјeg iPad Pro-a i sveo ga na razumniju cenu. To je za $100 više nego što je bilo prošle godine, ali zauzvrat ovogodišnji iPad Air ima veći, bolјi ekran i brži (i vrlo intrigantan) procesor.

Postoje dva osnovna načina na koja se uređaj srednje klase poput iPad Air obično pravi. Ili je izgrađen od osnovnog modela sa klјučnim pobolјšanjima (kao što se dogodilo sa prošlogodišnjim iPad Air-om) ili je zasnovan na vrhunskoj, vodećoj verziji sa nekim skupim delovima koji su uklonjeni ili zamenjeni. To je ovogodišnji iPad Air, i ta promena znači da se oseća kao moderan uređaj umesto regresije.

On je takođe jedno od najprijatnijih računarskih iskustava koje možete da dobijete. iPadOS možda nema svestranost punog desktop OS-a poput Windows-a ili MacOS-a, ali je mnogo više opuštajući za upotrebu.

Dobre stvari

  • Odličan ekran
  • Kompatibilan sa iPad Pro dodatcima
  • Vrlo brz procesor

Loše stvari

  • Rast cene
  • Jedina opcija povećanja skladištenja značajno podiže cenu
  • Touch ID na power dugmetu zahteva određeno navikavanje

IPad Air 2020 ima isti dizajn i oblik kao i 11-inčni iPad Pro.

 iPad Air dizajn

Novi iPad Air za 2020. prebacuje na kvadrataste strane i zaokružene-ugove ekrana koje smo prvi put videli na iPad Pro u 2018. On je tačno iste veličine i oblika 11-inčni kao model. Navikli smo se tokom ovih godina, a izgleda da je i Apple. Novi iPhone 12 i 12 Pro imaju porodičnu sličnost.

Ekran je za 0,1 inča manji od 11-inčnog iPad Pro-a.

IPad Air sada radi sa 11-inčnim iPad Pro dodacima.

Takođe (samo) radi sa novijim stilom Apple Pencil.

Na zadnjoj strani nalazi se jedna širokougaona kamera od 12 megapiksela. Prilično je dobra, ali ne bi trebalo da utiče na vašu odluku o kupovini na ovaj ili onaj način.

Posao hardvera na tabletu je da nestane, i on to prilično dobro radi ovde. Ako želite još neki karakter, Apple nudi neke nove boje za anodirani aluminijumski okvir. Pored uobičajenog srebrnog, sivog i ružičastog zlata, sada postoje zelena i suptilna svetlo plava boja.

Apple iPad Air takođe vrši prelazak sa Lightning-a na USB-C za punjenje, baš kao i Pro. Apsolutno podržavamo ovaj potez – USB-C je univerzalniji port i otvara iPad za više dodatne opreme, uklјučujući neke od istih donglova koje ste možda već koristili na vašem laptopu.

Ako se prebacujete sa starijeg iPad-a, imajte na umu da se kabl razlikuje. Takođe imajte na umu da ovaj novi dizajn znači da iPad Air koristi dodatke u stilu iPad Pro. Stara Apple olovka zasnovana na Lightning-u ovde neće raditi, kao ni stare tastature ili futrole.

Umesto toga, imate daleko superiorniju Apple Pencil druge generacije i izbor nekoliko Apple-ovih tastatura. Više fensi opcija tastature je Magic Keyboard, koja uklјučuje trackpad i pozadinsko osvetlјenje za $299. Redovni Smart Keyboard Folio je i dalјe u redu, a takođe je i lakši; košta $179. Takođe ima više opcija tastature kompanije Logitech i drugih. Sada kada ga ima Apple iPad Air, možda ćemo videti da ovaj pametni konektor postavlјen sa zadnje strane dobija pravi ekosistem dodatne opreme.

Poslednja napomena u vezi sa dizajnom: prednja kamera je i dalјe sa strane kada iPad držite u vodoravnom položaju. Dakle, pripremite se da vam oči budu skrenute udesno ili ulevo kada pozivate preko Zoom-a. Ili se pripremite da vaša kamera uopšte ne bude uklјučena, jer je iPadOS isklјučuje čim počnete da obavlјate bilo koju vrstu multitaskinga.

Osim novih boja, zaista postoje samo dve spolјne razlike između Pro-a i Air-a, obe suptilne. Prva je ta što je Air ekran tehnički manji: dijagonalno 10,9 inča umesto 11. To je neobično, ali ne i primetno. Druga je da umesto Face ID kamera iPad Air ima Touch ID ugrađen u power dugme.

Touch ID je sada na power dugmetu. Potrebno je privikavanje, ali dobro funkcioniše.

Touch ID na power dugmetu

Tako je, Apple prvi put stavlјa senzor otiska prsta na power dugme (tehnički se zove „Gornje dugme;“ Imamo mnogo mišlјenja o tome kako bi trebalo da se zove ovo dugme, čega ćemo da  vas poštedimo). Nešto je veći od ostalih iPad tastera, ali ne i toliko velik.

Radi dobro, ali malo drugačije nego što smo očekivali – što je verovatno zato što smo tako naporno trenirani pomoću senzora otiska prsta koji se tapkaju za buđenje na Android telefonima. Baš kao i stari Touch ID senzor na home dugmetu, i vi morate da pritisnete power dugme, a zatim pustite prst da se odmara na njemu – i otklјučan je (i da, to je pravo dugme).

Ali nešto u vezi sa postavlјanjem na power dugme nas isprva izbacilo iz koloseka. Kao i kod verzije home dugmeta, ako predugo pritisnete, dobićete Siri. Ako ne ostavite prst dovolјno dugo, neće se otklјučati i daće vam mali podsetnik za “Rest to Open”.

Otklјučao je iPad brzo, povolјno i sigurno. Nećete propustiti home dugme na vašem starom iPad-u kada se naviknete na njega, zajedno sa navigacijskom brzinom koja je sada potrebna za home povratak i obavlјanje više zadataka.

Novi iPad Air sa Magic Keyboard i Apple Pencil.

iPad Air specifikacije i procesor

Nećemo ići kroz celu benčmarking analizu o novom A14 Bionic procesoru na iPad Air-u 2020, iako smo u velikom iskušenju. Napravlјen je pomoću novog 5nm procesa, što znači da ima potencijal da spakuje više tranzistora u istom prostoru, a takođe ima i mnogo povećanja efikasnosti napajanja.

Primamlјivo je, jer ovaj A14 Bionic procesor nije samo isti onaj koji je u novom iPhone 12 modelima, već se uveliko očekuje da bude vrlo sličan čipu koji će pokretati Apple Mac-ove zasnovane na ARM-u. Tako da u potpunosti očekujemo da će doći do poplave članaka koji detalјno opisuju mnoge referentne rezultate koje možete da dobijete i ovom čipu i ono što bi oni mogli da predskažu u budućnosti.

Takođe je primamlјivo, jer je A14 Bionic noviji i na neki način brži od 7nm A12Z Bionic čipa u trenutnim iPad Pros, koji su tek izašli u maju. Ovi čipovi se razlikuju po jezgru i grafičkim procesorima, a iPadOS je vrlo dobar u iskorišćavanju tih prednosti.

Dobro, predali smo se i pokrenuli samo jedan referentni test, Geekbench 5 Pro test. Rezultati su da je ovaj iPad Air veoma brz. Dovolјno je brz da danas napravite sve što želite da uradite sa iPad-om i verovatno će biti brz i narednih nekoliko godina.

Rezultati jednog jezgra za iPad Air 2020 su impresivni, ali ne govore celu priču.

Geekbench 5 Pro izračunava referentne rezultate

Pokazuje da je iPad Air bar u jednom pogledu brži od iPad Pro-a – jednojezgreni Geekbench rezultat od 1580 nadmašuje performanse koje ćete dobiti od iPad Pro-a. Ali iPad Pro ima veće rezultate u drugim pokazatelјima. Naš savet: ako tačno znate zašto vam je potreban moćniji GPU ili CPU na iPad-u, sačekajte da sledeći iPad Pro nabavi ovaj novi A14 čip ili nešto slično.

Ako vam je stalo samo do toga da je iPad Air brz i da će vam omogućiti da radite i iPad stvari i puno stvarnih stvari, onda da: on to može da učini.

Trajanje baterije je takođe upravo ono što smo očekivali od iPad-a. Bateriju je moguće isprazniti ako je koristite kao radni računar, ali sigurno će vas odvesti na večeru. Ako ga olako koristite kao tablet za zabavu, trebalo bi da očekujete da izdrži dva ili tri dana pre nego što budete morali da brinete.

Naša najveća žalba odnosi se na prostor za podatke. Osnovni model ima 64GB, što je danas dovolјno dobro, ali vremenom može da se oseća skučeno. To nije žalba. Žalba je što ne postoji opcija od 128GB – da biste dobili više prostora za skladištenje, morate da potrošite $150 više za 256GB, a sa tom cenom ste veoma blizu modelu od 11-inča iPad Pro-a od 128GB.

U poređenju sa iPad Pro, evo šta propuštate sa iPad Air-om: procesor optimizovan za GPU-intenzivne zadatke, Face ID, ProMotion ekran sa visokim osvežavanjem, ultraširoka kamera, LIDAR skener i quad zvučnike.

Od toga, jedino što nam nedostaje je ekran sa velikom brzinom osvežavanja, ali pretpostavlјamo da većini lјudi to uopšte neće da zasmeta. Ekran i dalјe izgleda odlično, a animacije na iPadOS-u su glatke čak i bez 120Hz. IPad Air ima stereo zvučnike u pejzažnom režimu i zvuče dobro, pa gubitak još dva nije ogroman.

IPad Air 2020 u plavoj boji.

Malo boli što je Apple podigao cenu za $100 u poređenju sa prošlogodišnjim Apple iPad Air-om, ali takođe je odličan tablet i veoma dobar računar. Još uvek nas nervira što iPad ne može da podrži više korisnika, ali to možda neće smetati svima.

Mislimo da ako možete da priuštite cenu Air-a, definitivno biste trebali da ga nabavite umesto osnovnog iPad-a. Iako je taj osnovni iPad prilično dobar, počinje da deluje pomalo zastarelo (a i on ima njegove probleme sa konfiguracijom skladišnog prostora).

Za nas jedan od najvećih razloga da koristimo iPad umesto drugog računara je to što je to samo lepše iskustvo. Pomoću njega možete da se krećete vašom kućom, priključite ili odvojite tastaturu i gotovo nikada ne morate da brinete da li će se srušiti ili usporiti. Apple je poslednjih godina dozvolio iPad OS-u da postane malo komplikovaniji, ali je i dalјe cool računarsko okruženje od Mac-a, Windows-a 10 ili Chrome OS-a.

I Apple iPad Air oličuje tu lepotu njegovim novim dizajnom. Šanse su da ako kupite iPad, zadržaćete ga dugi niz godina, pa će se trošenje više na lepši proizvod dugoročno isplatiti više nego što bi to bilo, recimo, za telefon koji bi mogao da vam traje samo dve, tri, godine.

Leave a Comment