Apple iPhone 12 Pro Max

IPad 12 Pro Max je veliki telefon. U stvari, najveći iPhone koji je ikada napravlјen.

6,7-inčni ekran Pro Max najveći je ekran ikada na iPhone-u. Ima najveći senzor kamere od svih iPhone-a, uklјučujući i tri druga iPhone 12 modela koja je Apple predstavio ove godine. Ima 5G i ima veću bateriju. Bez sumnje je ovo jedan od najskupljih iPhone-a koje možete da nabavite. Iako je skup, nije da mnogo skuplјi nego manji iPad 12 PRO: to je samo $100 više nego adekvatan model sa istom količinom skladišnog prostora. Za tu razliku u novcu dobijate veći ekran, veću bateriju i sasvim drugačiji sistem kamera. Hajde da skratimo priču i kažemo da se Max model apsolutno isplati više od standardnog 12 Pro ako možete da izađete na kraj sa njegovom veličinom.

Apple iPhone 12 Pro Max

Dobre stvari

  • Sjajna kamera
  • Izuzetno trajanje baterije
  • Brze performanse

Loše stvari

  • Vrlo blizu da bude prevelik
  • Ekran od 60Hz zaostaje za konkurencijom po ovoj ceni
  • Tera nas na razmišlјanje o 5G

iPhone 12 Pro Max je veoma veliki telefon. Merenja ne govore celu priču – prema brojevima, on je samo malo veći od 11 Pro Max, ali novi dizajn sa ravnim bokovima čini ga mnogo većim nego što jeste i malo ga je teže držati nego telefon sa zakrivlјenim stranama. Takođe je nešto teži od ostalih velikih telefona poput Galaxy Note 20 Ultra i iPhone 11 Pro Max, što ga čini još većim.

Kombinacija veličine i ravnih stranica u osnovi zahteva futrolu radi lakšeg držanja, što čini čitavu stvar još većom. I dalјe je to izvodlјivo, ali je na granici da bude prevelik. Mislimo da je veličina odraz povećanog izbora: ove godine Apple ima na raspolaganju više veličina telefona nego ikada ranije, uklјučujući omanji iPhone 12 mini, tako da ima mogućnost da Max gurne još dalјe. Ali: i dalјe je veliki. Toplo preporučujemo da pronađete način da vidite veličinu 12 Pro Max lično pre nego što ga naručite.

iPhone 12 Pro Max kamera

Pored velike veličine, glavna stvar koja iPhone 12 Pro Max izdvaja od ostatka iPhone 12 linije je sistem kamera, koji je bitno drugačiji i sposobniji od kamera na manjim 12 i 12 Pro.

Osnove su iste kao kod 12 Pro: tri kamere, uklјučujući široku, ultraširoku i tele, sa LIDAR senzorom koji omogućava portretne fotografije na širokoj kameri u noćnom modu. Noćni mod sada je dostupan na sva tri nivoa zuma, što je pobolјšanje u odnosu na iPhone 11.

Ultraširoka kamera je ista kao na 12 i 12 Pro, i primetan je napredak u odnosu na ultraširoku na 11 Pro. Mislimo da je korisno i zabavno imati ultraširoku, ali ipak snima fotografije srednjeg kvaliteta u poređenju sa glavnom kamerom.

Apple iPhone 12 Pro Max

Teleobjektiv na modelu 12 Pro Max je takođe nešto drugačiji, sa dužim vidnim polјem.

To su glavna široka kamera i telefoto objekti koji se veoma razlikuju kod modela 12 Pro Max. Široki uređaj ima isti objektiv f/1.6 kao i 12 i 12 Pro, ali ima i 47 odsto veći fizički senzor koji može da uhvati više svetlosti sa manje šuma. Široka kamera je takođe stabilizovana drugačije od ostalih iPhone 12 modela, koji imaju tradicionalnu optičku stabilizaciju slike zasnovanu na sočivima kako bi smanjili vibracije i samim tim zamutili.

12 Pro Max koristi stabilizaciju pomeranja senzora, koja pomera sam senzor kako bi smanjila vibracije. Apple nam kaže da je prelazak na stabilizaciju pomeranja senzora na 12 Pro Max više bio usmeren na to da ovaj senzor radi po njegovim standardima nego na ukupne performanse, ali da je sistem na 12 Pro Max nešto efikasniji u smanjenju šireg opsega vibracija nego OIS na 12 Pro.

Veći senzor takođe ima impresivan maksimum ISO-a, što je mera osetlјivosti na svetlost. IPhone 11 Pro imao je najviši ISO od 3.072, obični iPhone 12 Pro imao je najviši ISO od 5.808, a 12 Pro Max najviši ISO od 7.616. Kako se brojevi povećavaju, količina šuma na bilo kom datom ISO-u ima tendenciju da opada, što znači da su slike sa iPhone 12 Pro Max uglavnom manje šuma od 12 Pro-a.

Rezultat svega ovoga je jednostavan: široka kamera na iPhone 12 Pro Max jedna je od najsigurnijih kamera pametnih telefona koje smo ikada koristili. Može da napravi sjajne fotografije u raznim situacijama i retko kada se oseća kao da je prevaziđena.

Usred bela dana teško je razlikovati slike od bilo kog modernog vrhunskog telefona. S leva na desno: Apple iPhone 12 Pro Max, Apple iPhone 12 Pro, Google Pixel 5, Samsung Note 20 Ultra

Nećete uvek videti korist od te povećane sposobnosti; kvalitet stvarno zavisi od vrste svetlosti u kojoj fotografišete. Na sunčevoj svetlosti i u drugim svetlim situacijama, fotografije sa 12 Pro Max i 12 Pro izgledaju nam identično – mi smo na mestu gde su fotografije iz svih glavnih vodećih telefona počele da izgledaju isto. Da, postoje razlike: Pixel 5 je malo kontrastniji, iPhone i dalјe najagresivnije pojačava senke, a Note 20 radi neke čudne stvari sa crvenim i žutim, ali kada bilo koja od ovih kamera dobije dovolјno svetla, proizvode fotografije koji su više slične nego različite. Ali kada svetlo postane slabije, 12 Pro Max zaista počinje da se ističe.

U malo tamnijim uslovima, većina telefona se automatski prebacila u odgovarajući noćni mod, gde uzimaju višestruko dugu ekspoziciju i spajaju ih zajedno. Ali veći senzor iPhone 12 Pro Max, sa većim maksimalnim ISO, znači da automatski ne prelazi u noćni mod tako često. A kada iPhone 12 Pro Max ne ide u Night mod, to radi sa kraćom izloženošću nego 12 PRO – u situacijama kada je 12 PRO bile bi uzete tri sekunde izlaganje, za 12 Pro Max potreban je samo još jedan drugi snimak, što ima za rezultat oštriju fotografiju.

(Sam noćni mod je pobolјšan u liniji iPhone 12: iPhone 11 je snimao noćni mod spajanjem okvira sa maksimalnim trajanjem ekspozicije od jedne sekunde, ali linija iPhone 12 može da uhvati stabilizovane okvire od dve sekunde, što omogućava bolјe senke sa manje šuma. A ako telefon otkrije da je na stativu, isklјučiće stabilizaciju slike i snimiti kadrove od tri sekunde, za maksimalni snimak noćnog moda od 30 sekundi sastavlјen od deset okvira od tri sekunde. iPhone 11 bi trebalo trideset jedna sekunda po kadrovima.)

LIDAR senzor vam omogućava da snimate portrete u noćnom modu pomoću široke kamere, što u kombinaciji sa bolјim ukupnim performansama pri slabom osvetlјenju znači da su portreti u noćnom modu bolјi i detalјniji na 12 Pro Max od 12 Pro i Pixel 5. To je impresivno.

Sve u svemu, kada je reč o slabom osvetlјenju, čini se da nema takmičenja: iPhone 12 Pro Max je neprestano snimao bolјe, detalјnije i fotografije sa manje šuma od Pixel 5 i Samsung Galaxy Note 20 Ultra.

Možda očekujete dramatične promene dubinske oštrine zbog svetlijeg otvora blende i većeg senzora – sigurno smo mi to bili – i iako fotografije izbliza imaju malo povećano zamućenje pozadine, našem oku to nije naročito primetno bilo.

Prednosti većeg senzora manje su očigledne u video zapisima – i zaista, zaista su primetne samo ako gledate na većem ekranu poput televizora. Noću ćete u senci videti malo više detalјa i manje šuma u ​​poređenju sa 12 Pro, a najsvetlijih detalјa ima i pri jakom svetlu, ali morate da ih ga potražite. Već smo mislili da je 12 Pro daleko ispred paketa u pogledu video zapisa, a 12 Pro Max je možda malo bolјi.

Telefoto kamera je manje direktna. To je u suštini isti senzor kao i 12 Pro, ali sa dužim zumom od 2,5x i manje svetlim f/2,2 sočivom umesto sa 2x f/2,0 objektivom na običnom 12 Pro. Dakle: duži zum koji može da usvoji manje svetlosti. To je kompromis, ali otkrili smo da smo zaista uživali u čvršćem zumu i koristili smo ga više nego telefoto na našem 11 Pro. Imao je lošije rezultate pri slabijem osvetlјenju od dvostrukog zuma na 12 Pro, ali mislimo da i dalјe ima prednost u odnosu na Note 20 Ultra i Pixel 5 – Apple-ov Smart HDR 3 je zaista dobar ove godine, sa odličnim smanjenjem šuma i živim bojama koje su i dalјe tačne.

Telefoto kamera iPhone-a 12 Pro Max ima nešto duži opseg od 12 Pro-a, ali je zrnastija pri slabom osvetlјenju.

Sve u svemu, kombinacija većeg senzora, bržeg sočiva, pobolјšane stabilizacije, LIDAR-a i procesorske snage znači da iPhone 12 Pro Max ima najbolјu kameru za pametni telefon koju smo ikada koristili – proizvodi sjajne, živopisne fotografije sa odličnim detalјima u osvetlјavajućim situacija kada drugi telefoni počinju da se muče. Videli smo da proizvođači Android telefona poput Samsung-a i Huawei-a ove godine koriste mnogo veće senzore sa nizom komplikovanih tehnika kako bi ih naterali da rade, ali Apple-ov pristup spajanju umerenog skoka veličine senzora sa fokusom na pobolјšanu obradu održao ga je u prednosti . Zaintrigovao nas je Apple-ov novi ProRAW format koji obećava fleksibilnost editovanja RAW slika sa ovog senzora uz obradu Smart HDR-a… ali još uvek nije izašao, pa ćemo morati da sačekamo. Na kraju, moramo da pomenemo selfi kameru, koja je ista kao i kod drugih iPhone 12.

iPhone 12 Pro Max ekran

Osim kamera, ostatak iPhone 12 Pro Max je veoma sličan iPhone 12 Pro. Ekran je očigledno veći, ali je podjednako svetao i živopisan, a gustina piksela je u suštini ista. A na velikom ekranu se podrazumevano ne prikazuje dovoljno dodatnih informacija. Svaki drugi vodeći telefon ove godine ima ekran od 120 Hz, čudno je da ga iPhone vrhunski model nema. iPhone 12 Pro Max idalјe ima prikaz frekvencije osvežavanja od 60 Hz, dok je gotovo svaki Android telefon iznad $600 sada na 120 Hz. Ovo je možda bilo prolazno za standardni model 12, ali na 12 Pro, a posebno na Pro Max-u, mislimo da je to promašaj – to je najskuplјi iPhone sa najvećom baterijom, i ekran ne bi trebalo da zaostaje za konkurencijom.

12 Pro Max dodaje isti MagSafe magnetni bežični sistem punjenja kao i drugi iPhone 12, ali Apple-ovi adapteri za punjenje su skupi i trpe zbog uobičajene zabune u specifikacijama USB-C. Nestrplјivo očekujemo prvi talas nosača za automobil MagSafe i druge dodatne opreme – MagSafe ima sav potencijal da bude sjajan, ali Apple-ova sposobnost da gradi i neguje pomoćne ekosisteme oko njegovih ideja o konektorima je u najbolјem slučaju neispravna.

iPhone 12 Pro Max performanse i trajanje baterije

IPad 12 Pro Max je veliki telefon, i kao takav, on ima veliku bateriju. I tako je vek trajanja baterije sjajan. Kod kuće, na Wi-Fi-u, baterija je trajala oko 14 sati dok smo prolazili kroz naše beskrajne menije i aplikacije, a sa prosečno preko osam sati u aktivnoj upotrebi tokom radne nedelјe. Veliki telefon, velika baterija, dugo trajanje baterije, a nedostatak ekrana od 120Hz čini se zagonetnim.

Mi bi smo samo da ponovimo: iPhone 12 Pro Max je veoma veliki telefon. Velika ambicija, veliki senzor kamere, velika… veličina. Koristimo ga nedelјu dana, i još uvek se nismo navikli koliko je veliki. Radoznali smo da vidim kako se proizvođači dodatne opreme nose sa veličinom.

Ali veličina omogućava ono što mislimo da je trenutno najbolјa i najsposobnija kamera pametnog telefona na tržištu trenutno, kao i bateriju koja izgleda da traje večno. Ako možete da se pozabavite veličinom, mislim da je vredno proći preko 12 Pro i dobiti 12 Pro Max. To su dva dramatična i značajna pobolјšanja za novac.

Ali ne možemo da se otresemo osećaja da se iPhone 12 Pro Max zaista oseća kao savršen telefon za život koji smo vodili pre pandemije. Provodili smo mnogo vremena putujući, i u avionima, i inače vani i oko obavlјanja posla na telefonu. Nekada smo išli na mnoštvo događaja noću i slikali puno fotografija u barovima. Naše beleške ukazuju na to da smo nekada mnogo brinulo i o brzinama mobilne mreže. Ovaj telefon bi napravio značajna pobolјšanja u svim tim stvarima, ali trenutno se čini samo kao još jedan ekran za društvene medije na kauču.

Imamo decu i uvek kupujemo najnoviji telefon da bi imali najbolјu kameru. I nema sumnje da je ovo najbolјa kamera. Ali ako osećate uobičajenu potrebu za nadogradnjom, a ne trebate, mislimo da možete da sačekate s ovim. Možda će 5G biti bolјi sledeće godine. Možda ćemo dobiti i taj 120Hz ekran.

Leave a Comment