Apple iPhone 13 Pro

Šta čini iPhone ? Da li je to ikonski Apple logo na poleđini? Ili fotografsko umeće o kome se mnogo priča? Ili glatkoća i fluidnost iOS platforme? Možda vrednost koja se razmeće? Naravno, kraći, jednostavniji odgovor je: sve gore navedeno. Ali ima još toga. Dozvolite nam da pokušamo da se pozabavim time dok vas vodimo kroz našu recenziju za iPhone 13 Pro

Presuda

iPhone 13 Pro nudi mnoštvo pobolјšanja u odnosu na njegovog prethodnika, a većina njih uklјučuje klјučne aspekte kao što su performanse, kamere i trajanje baterije. Što je još važnije, ispunjava ta obećanja i deluje kao solidan svestrani uređaj koji jednostavno ne može da se zanemari ako želite da kupite vrhunski vodeći model.

Dizajn

Idemo redom. Ako tražite iPhone kojim možete da blјeskate i šepurite se, iPhone 13 Pro možda neće biti baš prikladan. To je zato što izgleda skoro potpuno isto kao njegov prethodnik, i teško da možete da ga razlikujete kada se 12 Pro nalazi pored njega. Uz to, dizajn izgleda kao i uvek premijum i ikonično, sa logo potpisom na poleđini, trostrukom postavkom kamere postavlјenom u kvadratnom modulu u gornjem levom uglu i ravnim, kockastim dizajnom koji smo videli na liniji serije 12 prošle godine.

Apple iPhone 13 Pro DesignDugmad i položaj portova su takođe isti, a dobijate poznate elemente postavlјene na njihova uobičajena mesta, uklјučujući Lightning port na dnu, stereo zvučnike, klizač za isklјučivanje zvuka, itd. Ipak, ne grešite, izgled i osećaj su super-premium, i jedva da se nešto približilo u pogledu uklapanja i završne obrade. Telefon takođe ima IP68, tako da voda i prašina ne mogu da mu naškode.

Ekran

Na prednjoj strani je isti 6,1-inčni, Super Retina XDR OLED ekran koji podržava HDR10 i Dolby Vision, ali ovaj put ima bolјu osvetlјenost. Široki notch u kome se nalazi FaceID hardver je i dalјe prisutan, iako je veličina malo smanjena. To je suptilna razlika koja neće napraviti veliku razliku u svakodnevnoj upotrebi. Dobar deo je što se neko vremenom navikne na to, a ako ste koristili bilo koji od starijih iPhone-a koji imaju Face ID, tačno biste znali na šta mislimo. Velika vest na ekranu je dodatak visoke brzine osvežavanja. Da, konačno.

Apple iPhone 13 Pro ScreenAndroid strana ograde ima ovo već godinama, i ova funkcija je prilično sveprisutna na većini telefona tog ranga. Apple ga je sada konačno doneo na njegove iPhone uređaje, rezervišući ga samo za Pro modele. Nazvan ProMotion u Apple Speak-u, LTPO ekran na iPhone-u 13 Pro (i njegovom Max bratu) može da se osvežava samo 10 puta u sekundi, i da se poveća čak 120 puta u sekundi. Ovo u osnovi ima za rezultat glatkiju interakcijom na ekranu, pomeranjem bez zamućenja i animacijama bez trzaja. iOS je generalno bio izuzetno fluidan interfejs, tako da razlika možda nije velika… ali pogledajte izbliza i tu je. A kada se jednom naviknete, povratak na stariji iPhone može da bude težak. Apple, budući da je Apple, nije uklјučio nijednu opciju u postavkama ekrana da korisnici mogu ručno da podese brzinu osvežavanja. Međutim, ako to želite, iz bilo kog razloga, možete da zaronite u podešavanja pristupačnosti, pronaći Motion i locirati prekidač koji vam daje opciju da ograničite maksimalnu brzinu osvežavanja na 60Hz.

Kamere

Drugo klјučno ažuriranje je u odelјenju za kameru. Apple nije veliki u broju megapiksela, tako da kamere na iPhone 13 Pro i dalјe imaju senzore od 12MP kao prošle godine. Međutim, veličine otvora blende su povećane, veličine piksela su povećane i telefoto senzor može da zumira do 3x (u poređenju sa 2x u prethodniku). Primarna kamera je čak dobila stabilizaciju pomeranja senzora. Vredi napomenuti da je u prošlogodišnjoj liniji samo iPhone 12 Pro Max imao ovu funkciju, dok ostale iPhone serije 12 imaju redovan OIS. Ovog puta, ceo asortiman serije 13 može da se pohvali time. Takođe, ultraširoki senzor ovog puta može čak i da uradi makro. To je sveobuhvatna revizija što se tiče podešavanja kamere, i ukratko, on to i pruža.

Apple iPhone 13 Pro CameraHajde da prvo razgovaramo o fotografijama na dnevnom svetlu. To je scenario koji većina pametnih telefona može dobro da podnese, i možda nećete naći toliku razliku kada uporedite snimke na dnevnom svetlu sa 13 Pro sa iPhone 13, ili prošlogodišnjim 12 Pro Max. Snimci poput Samsung Galaxy S21 Ultra, Mi 11 Ultra i Vivo X70 Pro+ takođe se dobro porede, i ovo su trenutno najbolјi telefoni sa kamerom na Android strani.

To ne znači da iPhone 13 Pro nema više trikova u rukavu. Tu je nova funkcija fotografskih stilova koju je Apple dodao na 13 Pro koja vam daje veću fleksibilnost u pogledu toga kako želite da vaši snimci izgledaju. Dostupne opcije uklјučuju standardne, bogate kontraste, živopisne, tople i hladne, koje u osnovi deluju kao unapred podešeni tonovi i toplina slika koje se snimaju, i svaka od ovih unapred podešenih vrednosti takođe može da se dodatno prilagodi. Upozorenje je da morate da podesite fotografski stil pre snimanja, jer oni ne mogu da se edituju kasnije nakon snimanja. Imajte na umu da su ovi stilovi više od običnih filtera u boji i mogu da pomognu da se uskladite sa vašim specifičnim preferencama o tome kako fotografije treba da izgledaju. Na primer, izbor živopisnog stila može da vam da snimke koji bi potencijalno mogli da odgovaraju blago prezasićenom izgledu po kojem su poznati Samsung-ovi telefoni.

Apple iPhone 13 Pro Camera IIIKao i obično, iPhone 13 Pro sija u portretnom odelјenju, dajući vam prirodan bokeh izgled i precizne tonove kože. A snimci sa ultraširokog senzora izgledaju oštro u celosti, bez mnogo znakova omekšavanja sa strane ili bilo kakvog izobličenja. Optički zum od 3x može da bude zgodan za korišćenje, i posebno smo uživali da kliknemo na makro snimke. Ultraširoki senzor koji se udvostručuje za makro snimanje počinje da deluje kada telefon približite subjektu, jedva možete da uočite da se tražilo prebacuje na drugi senzor kada to uradite. Osim toga, sve je prilično besprekorno, i nećete čak ni pronaći namensku makro opciju u mod-ovima snimanja…. sve se dešava samo od sebe. A i makro snimci izgledaju odlično, u većini slučajeva. Ipak, bilo bi dobro da se ima veća kontrola nad makro mod-om, jer ponekad kompozicija snimka može da bude pogodak ili promašaj.

Pobolјšani senzori, dodatne funkcije i snaga novog A15 Bionic čipseta  takođe značajno doprinose sposobnosti 13 Pro u fotografisanju pri slabom osvetlјenju, a telefon može da snima neverovatno detalјne fotografije čak i nakon što sunce zađe. Štaviše, namenski noćni mod može da učini čuda u otkrivanju detalјa i boja, sve dok držite uređaj mirno.

Kada je u pitanju video, glavna karakteristika ovog puta je novi Cinematic mod, koji se nalazi pored ostalih mod-ova snimanja. U osnovi deluje kao portretni mod za video i može dinamički da podešava fokus na prednji plan i pozadinu dok subjekat ulazi i izlazi iz kadra da bi vam video bio više nalik na film. Možete sami ručno da podesite fokus dodirom. Štaviše, informacije o dubini se zadržavaju, tako da možete ići u edit mod i kasnije promeniti fokus za delove snimlјenih video zapisa. Nismo videografi, ali pošto vidimo koliko je Cinematic mod jednostavan za korišćenje i šta može da uradi, želimo da to budemo. Jasno je da Apple ima u vidu filmske stvaraoce sa ovom novom funkcijom, i iako ne radi dobro sve vreme i takođe joj je potrebno dovolјno osvetlјenja, ona samo pokazuje snagu koju uređaj ima. iPhone uređaji su generalno bili veoma jaki kada je u pitanju snimanje video zapisa, i mislimo da novi Cinematic mod doprinosi tome… sa 13 Pro koji je odličan video snimač uopšte. Ovo, uprkos činjenici da ima maksimum od 4k i da mnogi njegovi rivali mogu da snimaju na 8k.

Apple iPhone 13 Pro Camera IIŠto se tiče selfija, prednja kamera na iPhone 13 Pro izgleda uglavnom nepromenjena, iako i dalјe možete da očekujete divne snimke, zajedno sa preciznim tonovima kože i puno detalјa.

Pitanje je, da li je iPhone 13 Pro najbolјi telefon sa kamerom koji može da se kupi za novac? Odgovor na ovo je malo zamršen, a činjenica je da rivali kao što su Mi 11 Ultra  i Vivo X70 Pro+  mogu da daju priliku novom iPhone-u da bude koristan za njegov novac. Svaki telefon ima njegovu jaku tačku. Samsung Galaxy S21 Ultra je odličan za zum, na primer, dok ultraširoki snimci Mi 11 Ultra deluju bez premca. Pri slabom osvetlјenju, Vivo X70 Pro+ je solidan kandidat. Međutim, kada uzmete u obzir sve što iPhone 13 Pro može da uradi u pogledu fotografija i videa, rekli bi da bi bio veoma jak kandidat za najbolјi telefon sa kamerom u godini.

Softver

Što se tiče softvera, tu je iOS 15. I ostati veran opštoj šemi stvari, više je interno uređenje nego potpuno novo farbanje. Vizuelno, ne razlikuje se previše od iOS 14, ali nosi tonu internih nadogradnji u pogledu softverskih funkcija. Ovde ima mnogo toga da se priča i nećemo da ulazimo u detalјe, ali klјučne nove funkcije uklјučuju nove mod-ove fokusa koji vam omogućavaju da podesite različite ‘profile’ za različite lokacije ili vremena, dajući vam privremeni (i besplatan) pristup dodatni pristup iCloud skladištu za migraciju vaših podataka na novi iPhone, zaštitu privatnosti pošte, sažetak obaveštenja i još mnogo toga. Ako bi izabrali našu omilјenu novu funkciju, i onu za koju mislimo da bi svima trebalo da bude izuzetno korisna, to bi bila funkcija Live Text. Ovo vam omogućava da vašu iPhone kameru usmerite na tekst (na dokumentu, tabli, ekranu itd.) i kopirate reči direktno sa njega. Radi čak i na postojećim slikama koje imate u vašoj galeriji.

Performanse

Prelazimo na performanse, novi A15 Bionic donosi mišiće. Najnoviji silikon ima šest-jezgarni CPU i pet-jezgarni GPU, i sjajno je brz u pogledu čistih performansi, kao što možete da očekujete. Tu je i novi Neural engine. U kombinaciji sa ekranom od 120Hz i snagom A15 Bionic, svakodnevna upotreba iPhone 13 Pro je glatka kao puter, a isti osećaj se nastavlјa i kada je telefon pod stresom. Intenzivne igre se igraju glatko na najvišim podešavanjima, a telefon se samo malo zagreje nakon dužih sesija. Pokretanje referentnih vrednosti ga više zagreva, mada u većini scenarija iz stvarnog života nećete toliko opterećivati telefon. Sprovodeći benchmark-e, rezultati pokazuju koliko je moćan novi čipset, koji se podudara, a u nekim slučajevima i nadmašuje Snapdragon 888 u smislu rezultata, i ukazuje na neravninu u odnosu na prošlogodišnji A14 Bionic. Što je još važnije, mislimo da je glavna stvar koju treba imati na umu da je upotreba u stvarnom životu odlična, a performanse iPhone 13 Pro neće vas ostaviti da želite više.

Baterija

To nije sve. Trajanje baterije je takođe dobilo povećanje. iPhone 13 Pro može da ponudi solidan vek trajanja baterije, verovatno zbog efikasnosti koju donose novi čipset i iOS 15. Možete da očekujete da će vam uređaj sa lakoćom trajati ceo dan, čak i pri intenzivnoj upotrebi, a ako vaše korišćenje toliko intenzivno, možete da očekujete da ćete videti oko 20-30% soka koji je ostao u rezervoaru dok završite dan. Međutim, brzina punjenja je oblast u kojoj iPhone ne može da se uporedi sa njegovim Android kolegama, podržavajući samo 20W maksimalno kada je povezan sa kompatibilnim punjačem.

Govoreći o tome, nema ga u kutiji, pa smo se obratili Stuffcool-ovom novom Neutron 20 punjaču sa dva porta kako bi napunili iPhone 13 Pro. Ovaj punjač je neverovatno kompaktan, ali uprkos tome, nudi Tipe-C port koji proizvodi 20W PD i port Tipe-A koji proizvodi 18W QC 3.0. Koristeći kabl Type-C na Lightning kablu koji je uklјučen uz telefon i Stuffcool Neutron 20, iPhone 13 Pro se puni do nivoa od 50 procenata za oko 30 minuta, 80 posto za oko 55 minuta, a 100 posto za par sati. Pametni telefon takođe ima podršku za bežično punjenje i MagSafe bežično punjenje, sa maksimalnom snagom od 15W.

Osvrćući se na neke druge higijenske tačke – iPhone 13 Pro, naravno, može da se pohvali 5G, ali pošto nismo imali načina da ga isprobamo, umesto toga smo koristili naš Airtel 4G SIM. Kvalitet poziva je bio izuzetno dobar i nismo se suočili sa problemima na mreži. Stereo zvučnici emituju glasan i bogat zvuk, a Face ID je superbrz i izuzetno precizan za autentifikaciju kao i obično. Nedostaje nam Touch ID, posebno u trenutnim vremenima koja zahtevaju da naše lice bude pokriveno kada smo napolјu. Pošto Face ID ne radi sa maskiranim licem, moramo svaki put da koristimo stari način da otklјučam telefon. Posedovanje skenera otiska prsta bi pomoglo da se stvari prilično ubrzaju.

Konačna presuda

Idemo redom. iPhone 13 Pro je dostupan u 128GB, 256GB, 512GB i 1TB opcijama za interno skladištenje. iPhone 13 Pro nije jeftin telefon, ali je u skladu sa prošlogodišnjim cenama… tako da nema nikakvog iznenađenja. Kao i uvek, iPhone uređaji mogu da budu u skladu sa istim odnosom cene i specifikacija koje su mnogi od nas navikli da vide na strani Android-a, i ne može da mu se sudi na osnovu toga. Uz to, dozvolite nam da vidimo da li možemo da vam pomognemoda shvatite da li je iPhone 13 Pro za vas. Odmah na početku, jasno je da ako već koristite iPhone 12 ili 12 Pro, prednosti koje nudi novi model možda neće biti toliko privlačne, iako su prilično značajne. Međutim, ako posedujete bilo koji od prethodnih modela, 13 Pro bi bio masivna i vredna nadogradnja. A ako pokušavate da odlučite između premijum Android vodećeg modela i iPhone 13 Pro, to je teže da se shvati. Kao i obično, želeli bi da kažemo da bi prava stvar za odlučivanje u ovom slučaju bila ekosistem i povezane aplikacije i usluge koje su im dostupne. Ukratko, Android je fleksibilniji, dok iOS može da ponudi fluidnije i bezbolnije iskustvo, posebno na duži rok. A ako tražite telefon sa kojim ćete se razmetati, rekli bi da bi Samsung Galaxy Fold3  mogao da bude bolјa opcija, iako je taj uređaj mnogo više nego samo za pokazivanje, naravno. Uz to, mislimo da je iPhone 13 i dalјe veoma lep i još uvek ima tu ikoničnu privlačnost. I nakon što donesete odluku, ako nađete da se fokusirate na novi iPhone, možda ćete se i dalјe zbuniti između iPhonea 13 i 13 Pro. Iako je iPhone 13 solidna opcija, idite na iPhone 13 Pro ili čak veći iPhone 13 Pro Mak, rekli bi, ako možete da priuštite troškove… nećete da zažalite.

https://youtube.com/watch?v=TnkdoEZhTbc%3Ffeature%3Doembed

Vraćajući se na ono što iPhone čini iPhone-om, rekli bi da je zbir njegovih delova veći od celine. Ali na kraju dana, odgovor se svodi samo na jednu stvar. A to je… iskustvo korišćenja kome teško da bilo šta drugo može da parira.

Za:

  • Prekrasan ekran od 120Hz
  • Brilјantne i svestrane kamere
  • Odlične performanse i trajanje baterije
  • Premium, glatko iskustvo korišćenja

Protiv:

  • Skup, ali to ste već znali
  • Taj notch je i dalјe širok
  • Težak
  • Brzina punjenja je ograničena na 20W

Leave a Comment