Apple MacBook Pro 13

Ako ste ikada imali priliku da koristite neki od Apple MacBook Pro računara, bilo vam je jasno da pred sobom imate ozbiljan laptop računar koji će odgovoriti na veoma zahtevne zadatke. Aktuelna generacija ovih mašina predstavljena je sredinom ove godine i donosi znatno bolje mogućnosti povezivanja, kao i radne karakteristike koje su 30 do 40 odsto bolje u odnosu na prethodnu generaciju. Od unapređenja valja spomenuti  implemetaciju USB 3.0 kontrolera i mogućnost još boljeg opcionog proširenja skladišnog prostora.

Sa estetskog aspekta, novi MacBook Pro računari (ako izuzmemo model sa Retina ekranom) su gotovo isti kao i njihovi prethodnici. U ponudi su modeli od 13.3 inča i 15.4 inča, dok se sedamnaestica više ne proizvodi.

Od zajedničkih karakteristika aktuelne MacBook Pro generacije treba pre svega spomenuti da dele iste žične (2xUSB 3.0, 1xThunderbolt, 1xFireWire 800 i 1xLAN) i bežične (WiFi i Bluetooth) konekcije, FaceTime HD Web kameru i autonomiju baterija koja izdržava do 7 sati rada sa aktivnom WiFi konekcijom. Takođe, sve aktuelne MacBook Pro mašine poseduju optički uređaj, tastature sa pozadinskim osvetljenjem, kao i Multi-Touch trackpad-ove, koji već duže vreme nemaju konkurenciju po pitanju funkcionalnosti i udobnosti za rad.

13MBP

Kada su u pitanju modeli sa dijagonalom ekrana od 13.3 inča, dostupan je u dve verzije, sa dvojezgarnim Core i5 i Core i7 procesorima (2.5GHz/2.9GHz), 4 odnosno 8GB radne memorije (u slučaju bržeg modela) i Intel-ovom HD 4000 grafikom koja donosi daleko bolje performanse u odnosu na sada već zastareli HD 3000 akcelerator. Skladišni kapacitet hard diskova iznosi 500GB, odnosno 750GB, ali je Apple ostavio mogućnost za nadogradnju  čvrstim diskovima većeg kapaciteta ili SSD drajvovima, što će posebno značiti naprednijim i zahtevnijim korisnicima.

Obe verzije MacBook Pro trinaestice poseduju odličan displej maksimalne radne rezolucije od 1280×800 piksela. Radi se o panelu sa LED pozadinskim osvetljenjem koji donosi veoma jasnu sliku sa besprekornom reprodukcijom boja i visokim stepenom detaljnosti. Odlično su se pokazali prilikom reprodukcije HD videa i obrade grafičkog i video materijala.

Hardverska unapređenja novih MacBook Pro računara donela su znatno viši nivo žične konektivnosti zahvaljujući implementaciji USB 3.0 kontrolera, kao i mogućnost još boljeg opcionog proširenja skladišnog prostora. Cena i dalje ostaje osetljiva stavka za korisnike sa ograničenim budžetima, no svako ko bi mogao u potpunosti da iskoristi pun potencijal ovih računara treba da zna da kvalitet ipak košta.

Leave a Comment