Asus ROG Phone 3

ROG Phone 3 je vrhunski igrački pametni telefon sa 144Hz velikom brzinom osvežavanja, Snapdragon 865 Plus procesorom i baterijom od 6000mAh.

Koncept namenskih igračkih telefona oduvek je fascinirao kompanije koje proizvode mobilne telefone. Jasno se sećamo Nokia N-Gage, prvog uređaja koji je imao ulogu ručne igračke konzole i mobilnog telefona. On nije bio komercijalni uspeh, mada je uspeo da impresionira hardcore mobilne igrače. Premotavanje unapred do 2020. godine, i potraga za pravlјenjem telefona fokusiranog na igre se nastavlјa. I iako je tržište mobilnih igara tokom godina eksponencijalno poraslo, segment namenskih gaming telefona ostaje niša. Uprkos tome, Asus veruje da postoji tržište za ROG Phone 3 fokusiran na igre, koji je takođe najmoćniji Android pametni telefon na svetu .

Asus ROG Phone 3

Koristili smo ROG Phone 3 više od nedelјu dana da bi testirali da li ovaj pametni telefon usmeren na igre može da se dopadne i redovnim korisnicima i evo naše recenzije.

Asus ROG Phone 3: Šta je novo?

Držite ROG Phone 3 nekoliko sekundi i jasno je da je telefon dizajniran da privuče gaming publiku. Naučno-fantastični izgled telefona podsetio nas je na prva dva ROG telefona u pogledu dizajnerskog jezika. U stvari, model ima isti oblik, dimenzije i futuristički RGB osvetlјeni zadnji logotip kao ROG telefon 2. Ali postoje suptilne promene u dizajnu koje proširuju privlačnost ROG telefona 3. Na primer, bakarni hladnjak na staklu se sada nalazi ispod prozirnog prozora i geometrijski vizuelni elementi su manje agresivni.

Asus ROG Phone 3

Veliki AMOLED panel od 6,59 inča nudi brzinu osvežavanja od 144 Hz

Sa prednje strane nalazi se veliki AMOLED ekran od 6,59 inča sa ugrađenim skenerom otiska prsta u ekranu. Brz je i prikladan, iako je skener otiska prsta na ekranu manje pouzdan od tradicionalnih kapacitivnih skenera otiska prsta. Gornji i donji okvir malo su zdepasti po današnjim standardima zahvalјujući dva stereo zvučnika sa prednje strane. Taster za podešavanje jačine zvuka i dugme za uključivanje nalaze se sa dve strane uz dva kapacitivna AirTriggera, a na dnu je USB-C port. Sa leve strane pronaći ćete bočno montirani port koji se sastoji od USB-C porta i vlasničkog konektora za uparivanje spolјnih dodataka, uklјučujući AeroActive hladnjak. Sve ovo, na žalost, ne ostavlјa prostora za priklјučak za slušalice.

Asus ROG Phone 3

Gaming telefon ima na poleđini RGB osvetlјeni ROG logotip

Ocenjivanje telefona po njegovom izgledu i dizajnu je naravno subjektivno. Ali želimo da naglasimo da je ROG Phone 3 na ’težoj’ strani. Sa 240 grama, znatno je teži od iPhone 11 Pro Max i Galaxy S20 Ultra. Uprkos ogromnom ekranu, telefonom je i dalјe moguće upravlјati, što ROG Phone 3 čini jednostavnim za držanje za duže igračke sesije. Ipak je i pomalo klizav. Plastična futrola je uklјučena u kutiju.

Asus ROG Phone 3: Šta je dobro?

Ekran na Asus ROG Phone 3 je prava stvar za neke. AMOLED ekran od 6,59 inča (2340×1080, 19,5: 9) podržava promenlјivu brzinu osvežavanja do 144Hz. Do sada nismo recenzirali nijedan pametni telefon sa AMOLED ekranom koji nudi brzinu osvežavanja od 144 Hz. Pored toga, Asus zahteva vreme odziva od 1 ms i odziv na dodir od 270 Hz. Ekran je takođe kompatibilan sa HDR10.

Kao što smo primetili u testovima, ekran je dovolјno svetao da možete da čitate e-poštu ili vesti na otvorenom. Reprodukcija video zapisa je takođe glatka.

Asus ROG Phone 3

Dvostruki prednji zvučnici ukrašavaju prednju stranu ROG telefona 3

Zanimlјivo je da telefon može automatski da prebaci na najbolјu brzinu osvežavanja ili možete ručno da podesite brzinu osvežavanja na 60Hz, 90Hz, 120Hz ili 144Hz. Mnogi lјudi nas pitaju koja je prednost ekrana pametnog telefona od 144 Hz. Lepo je imati ekran sa velikom stopom osvežavanja, ali razlika je minimalna. Na primer, naš iPhone 11 ima ekran sa frekvencijom osvežavanja od 60 Hz i potpuno smo u redu s njim. Stopa osvežavanja je zaista bitna u igrama, ali da biste iskoristili prednost morate da imate igre koje podržavaju ekran od 144 Hz. Trenutno ne postoji nijedna popularna mobilna igra koja podržava ekran sa frekvencijom osvežavanja do 144Hz. Pa čak i ako igre počnu da podržavaju brzinu osvežavanja od 144 Hz, kladimo se da nećete primetiti razliku između 120 Hz i 144 Hz na mobilnom uređaju.

Asus ROG Phone 3

ROG Phone 3 podržava promenlјivu brzinu osvežavanja do 144Hz

ROG Phone 3 je prvi pametni telefon koji smo testirali, a dolazi sa Qualcomm-ovim Snapdragon 865 Plus procesorom i overclockovanim Adreno 650 GPU-om. Naš test primerak imao je 8 GB RAM-a i 128 GB internog prostora. Na tržištu je dostupna još jedna varijanta, ona sa 12 GB RAM-a i 256 GB internog prostora. ROG Phone 3, naravno, podržava 5G; ali usluga nije dostupna u našoj zemlјi.

Naši testovi pokazuju da su performanse Snapdragon 865 Plus bile uporedive sa Snapdragon 865 čipsetom. Aplikacije se brzo otvaraju, a procesor pruža glatke performanse tokom PUBG Mobile, Asphalt 9 i Alto’s Odissey. Da bi razlikovali ROG Phone 3 od ostalih vodećih uređaja, Asus je dodao novi sistem za hlađenje koji sprečava grejanje uređaja prilikom overclockinga radi većih brzina kadrova.

Asus ROG Phone 3

ROG Phone 3 ima ugrađeni X mod

ROG 3 napaja baterija od 6000 mAh. Podesili smo ekran na 60Hz, telefon je trajao više od jednog dana. Ali kada prebacite ekran na 120Hz ili 144Hz, baterija se brže troši tokom igranja igara. Uređaj takođe podržava QuickCharge 4.0 i dolazi sa punjačem od 30W. Uspeli smo da napunimo bateriju sa nula na 50 procenata za oko 30 minuta. Zanimlјivo je da je ROG Phone 3 među retkim pametnim telefonima koji dolaze sa brojnim modovima koji optimizuju trajanje baterije. Na primer, možete da ograničite brzinu punjenja. Jednostavno rečeno, možete da smanjite ograničenje punjenja baterije sa 30W na 10w. Ovo smanjuje vreme punjenja, ali takođe pomaže i produženje životnog veka baterije.

Telefon dolazi sa unapred instaliranim Android 10. Poput ROG Phone 2, korisnici dobijaju opciju da koriste ROG UI ili Zen UI koji je usmeren na igre. Ovo poslednje je skoro osnovni Android interfejs. Softver takođe uklјučuje X Mod, koji je u osnovi režim igre. Ovaj režim pomaže u promeni podešavanja overkloka procesora, podešavanja RGB LED logotipa i preciznom podešavanju vazdušnih okidača na telefonu – dva senzora osetlјiva na pritisak u blizini tastera za uključivanje i jačinu zvuka koji deluju poput okidača na kontroleru igre. Zaista smo voleli da koristimo Air Triggers. Dizajnirani su kako bi igranje učinilo uronjenim tokom igranja PUBG Mobile ili Call of Duty Mobile. Voleli bi da i telefoni koji nisu za igranje dolaze sa AirTrigger funkcijama.

Asus ROG Phone 3

ROG Phone 3 ima dva senzora osetlјiva na pritisak u blizini tastera za uključivanje i jačinu zvuka

Možda najistaknutija karakteristika ROG Phone 3 su dva prednja zvučnika. Sa ROG Phone 3 zaista nema potrebe za spolјnim zvučnicima. Kvalitet zvuka je najbolјi koji smo čuli na telefonu. Zvučnici su prilično glasni i jasni, bez obzira na to kako držite telefon.

Asus ROG Phone 3: Šta nije dobro?

Kamere na ROG telefonu 3 nisu baš za pohvalu. Glavna kamera je snimač od 64MP sa otvorom blende f/1.8 i podržava quad-pixel spajanje za izuzetno oštre fotografije od 16MP. Tu je i ultraširok objektiv od 13MP sa otvorom blende f/2.4 i makro objektiv od 5MP sa otvorom blende f/2.0. Prednja kamera je jedinica od 24MP sa otvorom blende f/2.0.

U većini situacija balans boja je prilično precizan

„Portret“ mod ROG Phone 3 je osrednji

U praksi je korektna kamera – i ako je ne uporedite sa iPhone 11, nećete primetiti razliku

Uzorak kamere Asus ROG Phone 3 u sumrak

Ne bi rekli da su kamere loše, ali one nisu ni sjajne. Primarna kamera slika dobro pri dnevnom svetlu sa tačnim bojama i manje šuma. Mogli smo da dobijem slične nivoe detalјa sa pametnim telefonom srednje klase. Pri slabom osvetlјenju performanse počinju da padaju zahvalјujući nedostatku optičke stabilizacije, mada je noćni režim spas. Prednja kamera se dobro pokazala u dobrim uslovima osvetlјenja. Izuzetno široka sočiva su osrednja, kao i makro sočiva.

Asus ROG Phone 3

ROG Phone 3 je među retkim pametnim telefonima koji imaju brojne modove koji optimizuju trajanje baterije

Asus ROG Phone 3: Ko bi trebalo da ga kupi, a ko ne?

U celini, ROG Phone 3 je atraktivan pametan telefon fokusiran na igre. Kombinacija naučno-fantastičnog izgleda, moćnih performansi, ekrana od 144Hz, zvučnika koji su glasni i prostorni, i dugo trajanje baterije čini ROG Phone 3 moćnim. Sa početnom cenom od oko 900 eura. dobijate najmoćniji Android pametni telefon na tržištu. Da, skup je, ali publika koju Asus pokušava da iskoristi sa ROG Phone 3 može sebi da priušti ovakav namenski telefon za igre. Za ostale, ROG Phone 3 spada u kategoriju nišnih pametnih telefona.

Ne može se zaobići činjenica da je ROG Phone 3 moćan Android pametni telefon, ali malo lјudi bi želelo da nosi telefon velike veličine kao svakodnevni upravlјački program. Za povremene igrače, 900 eura je previše za trošenje na ROG Phone 3. Ali ako i dalјe volite AMOLED ekran sa ekranom od 120 Hz, moćnim performansama i odličnom kamerom, predložili bi vam OnePlus 8 Pro ili Galaxy S20 Plus. Inače, oba telefona takođe podržavaju bežično punjenje i IP otpor vodi, nešto što kod ROG Phone 3 nedostaje.

Leave a Comment