Asus Zenbook 14X OLED

Zenbook-ovi ove veličine obično su prilično slični – ako ste koristili jedan, koristili ste ih sve. Dve osobine pokušavaju da Zenbook 14X OLED, koji bi trebalo da bude objavlјen početkom 2022. godine, učine jedinstvenim. Prvi je njegov OLED ekran, koji je jedan od prvih 90Hz OLED panela koji se pojavlјuju u masovnoj proizvodnji. Drugo je to što je touchpad takođe ekran. Kao, da je bukvalno to mali ekran osetlјiv na dodir. Možete da stavite prozore tamo dole i krećete se njima kao što biste to činili sa bilo kojim drugim uređajem sa ekranom osetlјivim na dodir.

Malo spojler: obe ove karakteristike su kul, ali ne baš tako kul kao što zvuče, posebno imajući u vidu njihov uticaj na trajanje baterije. Na kraju krajeva, ako je Zenbook paket za koji ste zainteresovani, bolјe je da izaberete Vivobook Pro 14 OLED, koji ima isti OLED ekran sa procesorom od osam jezgara i bolјim GPU-om za par stotina dolara jeftinije. Cilјna publika Zenbook-a su lјudi koji žele nešto neobično i spremni su da plate za to.

Za početak sa OLED ekranom – on je uredan. To je 16:10, 2880 x 1800, i to je korak više u vizuelnom iskustvu u odnosu na standardni panel od 1920 x 1200. Boje su žive, a crne, zaštitni znak OLED tehnologije, su veoma, veoma crne. To čini tekst samo malo upečatlјivijim, što je zabavno za nas kao neke koji čitaju i pišu po ceo dan. Skoro da maksimuje naš kolorimetar, pokrivajući 100 posto sRGB gamuta, 99 posto Adobe RGB-a i 100 posto P3, i dostiže 395 nita svetline. Neki odsjaj je vidlјiv u svetlom kancelarijskom okruženju, ali ništa što ometa rad.

Brzina osvežavanja od 90Hz je prilično dobra – scrollovanje je primetno glađe – ali, opet, nismo sigurni da je vredno uticaja na trajanje baterije.

Drugo, touchpad na ekranu osetlјivom na dodir. Ovo je slična ideja Asus-ovom Zenbook Duo, Zephirus Duo 15 i drugim raznim laptopovima sa dvostrukim ekranom koje je kompanija isprobala. Touchpad u suštini funkcioniše kao mali spolјni ekran – možete da prevlačite prozore napred-nazad između njega i primarnog panela.

Kada nemate otvoren prozor na touchpadu i zapravo ga ne koristite kao touchpad, to je u suštini sekundarna radna površina sa mrežom aplikacija i prečica. Za nas je najkorisnije Group dugme, koje vam omogućava da „uhvatite“ bilo koju grupu kartica i aplikacija koje imate otvorene u tom trenutku i da je ponovo povučete kasnije. Možete da podignete numeričku tastaturu i kalkulator (što takođe možete da uradite na touchpadu Vivobook-a bez ekrana, iako ne izgleda tako kul). Postoje prečice za otvaranje Diktafona, Solitaire-a i slično na primarnom ekranu (i možete da dodate vaše aplikacije i web stranice po izboru). Postoji aplikacija za pisanje rukom – nažvrlјajte po njoj i reči će da se pojave kao tekst gde god da je vaš kursor (e-pošta, Slack poruka, bilo šta).

Asus Zenbook 14X OLED 2

Ova tehnologija je veoma kul, i Asus je uradio dobar posao čineći njegov interfejs atraktivnim i lakim za korišćenje. Takođe ćemo da priznamo da još uvek nismo našli pravu priliku za to. Neko vreme smo pokušavali da zalepimo Slack ili Twitter tamo da bi povremeno pogledali dok smo radili. Ali ni jedno ni drugo nije bilo upotreblјivo na tako malom ekranu. Ovaj touchpad je iste veličine kao i mnogi pametni telefoni, ali aplikacije i web stranice koje koristite na vašem pametnom telefonu dizajnirane su za navigaciju na malom ekranu – aplikacije na Zenbook-u nisu. Tekst je bio sićušan, a kliktanje je bilo nespretno (a mi imamo male prste).

Aplikacija Rukopis je zapravo impresivna, i uređaj je savršeno protumačio naš strašni rukopis. Uz to, trebalo bi da razumete da je ovo aplikacija za prepoznavanje teksta, a ne potpuna aplikacija za beleženje – ne možete da crtate slike ili dijagrame i očekujete da će Zenbook da ih reprodukuje. (I nije mogao da prepozna kineske i korejske znakove koje smo napisali, barem ne kada je naš jezik podešen na engleski.) Kao čista alatka za prepoznavanje rukopisa, to je zabavno, ali se čini da je uglavnom zabavno – nismo sigurni kome je zaista potrebno ovako nešto za njegov posao (a lјudi koji to rade mogu dobiju fine Wacom tablete za manje od $100).

Kao što smo ranije primetili, za nas najupečatlјivija komponenta touchpada na ekranu osetlјivom na dodir je funkcija grupisanja, posebno zato što su numerička tastatura i funkcije kalkulatora dostupne u mnogim drugim Asus laptopovima. Ali mislim da to ne vredi premije od nekoliko stotina dolara u odnosu na Vivobook.

Takođe se činilo da je to malo zbunilo naš spolјni ekran – prozori koje smo doneli često su podrazumevano bili preveliki i trebalo je da ih ručno promenimo. Pretpostavlјamo da Zenbook razmatra touchpad kao produžetak primarnog ekrana (umesto sekundarnog ekrana), a to na neki način smanjuje njegovu veličinu. Bez obzira na to, ovo nije katastrofa, ali se nadamo da će Asus to da shvati pre nego što se ovo isporuči.

Na drugim mestima, ovo je Zenbook do kraja. To je uređaj finog izgleda sa lepim sjajnim poklopcem koji možete lako da otvorite jednom rukom i bez pomeranja ekrana. Upozorenje za Zenbook-ove, uopšteno govoreći, je da su poklopci magneti za otiske prstiju – naš uređaj je bio stalno zaprlјan. Konstrukcija je malo plastična – postoji mala količina savijanja na ekranu i tastaturi, i videli smo jedno malo udublјenje na dnu nakon što smo nekoliko dana lupali uređaj u našem punom rancu – ali korak iznad budžetske hrana. Postoji tamno siva futuristička završna obrada. Debeo je 16,9 mm i težak nešto više od 1,4 kg – nije lak, ali je dovolјno prenosiv.

Kao i mnogi Asus laptopovi, i ovaj Zenbook ima Ergolift šarku – poklopac se savija ispod deka i podiže tastaturu za nekoliko stepeni, praktično skrivajući neke od donjih okvira. Ovo bi trebalo da učini kucanje ergonomnijim i da pomogne pri hlađenju, ali je takođe bilo malo oštro u našem krilu.

Postoje dva Thunderbolt 4 USB-C porta, jedan USB 3.2 Gen 2 Tip-A, jedan HDMI 2.0, jedan microSD čitač i jedan audio priklјučak. To je dobra mešavina, mada bi voleli da oba USB-C porta nisu na desnoj strani. Harmon Kardon zvučnici zvuče dobro, ali ne dobijaju ni približno onoliku jačinu koliko bi želeli – ponekad smo morali da se nagnemo daleko napred da bi čuli naše Zoom pozive. Tastatura je udobna za pristojan put, a u power dugmetu nalazi se senzor otiska prsta koji nam nije pravio probleme.

Još jedna stvar koja treba da se ima na umu: web kamera nije dobra. Boje su tačne, ali je zrnasta i ponekad pomalo zamućena – naš urednik je rekao da izgleda kao da je neko mazao vazelin tokom Zoom poziva. Sad, obavlјamo dovolјno video poziva za posao da bi nas to zabrinjavalo. Takođe cenimo fizičke zatvarače (koje ovaj nema, iako postoji prekidač za ukidanje na tastaturi) što više slušamo o sramotnim incidentima sa Zoom-om.

Asus Zenbook 14X OLED 1

Unutra je Core i7-1165G7, 16GB RAM-a i 1TB skladišnog prostora, pored Nvidia GeForce MX450 diskretnog GPU-a. Ove specifikacije nas, iskreno rečeno, zbunjuju. MX450 je GPU veoma početnog nivoa koji ne bi ni preporučili za esport igre. 16GB RAM-a (najviše što možete da dobijete u ovom uređaju) takođe neće da bude dovolјno za mnoga profesionalna opterećenja. Drago nam je što vidimo 1TB skladišnog prostora po ovoj ceni, ali još uvek ne možemo da vidimo da je ovo dobar izbor za profesionalce ili za igrače – i dalјe se čini da je to prvenstveno multimedijalna mašina za lјude koji vole OLED ekrane i glatko scrollovanje . Za te lјude, Zenbook 14X je e-otpad – Vivobook uparuje isti ekran sa RTX 3050 za (navodno) $200 jeftinije.

Osim toga, Zenbook je uradio dobar posao sa našim dnevnim opterećenjem, čak i u profilu tihog ventilatora (koji se u Asus-ovom kontrolnom centru zove „Whisper Mode“) sa uklјučenom uštedom baterije. Ponekad je bio topao, ali nikad vruć, i obično nismo čuli nikakvu buku ventilatora.

Ali postoji veliki kompromis za to: trajanje baterije. Sigurni smo da dugovečnosti Vivobook-a ne pomaže činjenica da radi sa panelom visoke rezolucije od 90Hz, a takođe ima i sekundarni ekran. Ipak, ovaj Zenbook ne traje dovolјno dugo. Imali smo u proseku samo pet sati i 38 minuta neprekidnog korišćenja u kancelariji sa ovim uređajem sa oko 200 nita osvetlјenosti. To je neznatno nadmašilo Dell XPS 13 OLED, ali je manje nego što smo videli na svim vrstama uređaja visoke rezolucije kao što je Huawei MateBook 16 ili bilo koji od Apple-ovih laptopova opremlјenih M1. To znači da ne bi mogli da provedemo radni dan bez uklјučivanja uređaja. Za većinu lјudi (ali posebno za one koji kupuju uređaj od 14 inča), trajanje baterije će da bude korisnije od MX450 i touchpada sa ekranom osetlјivim na dodir.

Naša poslednja napomena je o bloatware-u. Ovaj uređaj se isporučuje sa velikim brojem prethodno instaliranog dosadnog softvera, uklјučujući nekoliko McAfee programa koji su insistirali na skeniranju svega što smo preuzeli pre nego što smo mogli da ga otvorimo, i to je zahtevalo da zatvorimo sve naše Chrome kartice i ponovo pokrenemo računar da bi bio deinstaliran. Ove stvari ne bi trebalo da budu na laptopu koji košta $1.400 – jednostavno ne bi trebalo.

Zenbook 14X OLED je prilično pristupačan način za uparivanje OLED ekrana od 90Hz sa GPU-om. Uprkos raznim zamerkama koje imamo, dovolјno dobro radi kao uređaj. Problem je što postoji još jedan laptop – Vivobook Pro 14 OLED, sa veoma sličnim kućištem, veoma sličnim ekranom i bolјim GPU-om – po znatno nižoj ceni. Zapravo se pitamo da li su Asus i Samsung ovde ukrštali žice jer nema smisla da Zenbook košta mnogo više, tako da ćemo da pazimo na bilo kakve promene kako se približava izdanju.

Glavna stvar koja bi potencijalno mogla da opravda premiju cene Zenbook-a je njegov fensi touchpad. Zaista nam se sviđa što Asus radi ovaj touchpad. Sviđa nam se što postoji kompanija koja pokušava ovakve stvari koje su nove i drugačije – i da te stvari zaista funkcionišu. Ne možemo da vam kažemo koliko je to osvežavajuće, kao neke osobe čiji je posao da testiraju veliki broj laptopova nedelјno koji su u suštini ista stvar, da znate da postoji kompanija koja pokušava da shvati gde mogu da urade drugačije.

Zaista, stvarno se nadamo da postoji grupa lјudi koji savršeno koriste ovaj touchpad u njihovom životu i koji će u gomili da plate za ovaj Zenbook jer je to prvi laptop ikada napravlјen koji savršeno odgovara njihovim potrebama. Nismo u ovoj grupi, i skeptični smo  da postoji, ali Bože, nadamo se da da je tako.

Dobre stvari

  • Touchpad je takođe ekran osetlјiv na dodir
  • 90Hz OLED ekran
  • Više moći nego što je većini lјudi potrebno
  • Nema toplote ili buke ventilatora
  • Pristojan izbor portova

Loše stvari

  • Užasno trajanje baterije za ultraprenosivi uređaj
  • Osrednja web kamera

Leave a Comment