Gembird GMB-I8 Plus 2.4Ghz

Računarske periferije se danas pojavljuju u raznim oblicima, a vrlo često kompanije eksperimentišu izbacivanjem na tržište novih uređaja koji bi po pravilu trebali da pružaju nešto što konkurencija ne može. Tako smo do sada testirali različite džojstike, volane, mini tastature sa mnogo manjim brojem tastera koji ne služe za kucanje teksta već isključivo za gejming i slične uređaje. Nedavno testiranje nam je donelo takođe nešto novo i to iz kompanije Gembird, a u pitanju je mini bežična tastatura čije su dimenzije tek nešto malo manje od dimenzija klasičnih džojstika. U pitanju je uređaj čija je fabrička oznaka GMB-I8 Plus 2.4Ghz.

Uređaj nam je stigao u veoma maloj kutiji koja je napravljena od kartona prosečnog kvaliteta. Kutija na sebi ima puno detalja i sličica pa kroz samo pakovanje već postoji mogućnost da se korisnik upozna sa karakteristikama uređaja i sa načinom upotrebe. Nakon otvaranja kutije, iz nje smo izvukli uređaj koji je veoma malih dimenzija, svakako je zahtevao vreme za adaptaciju. Pored uređaja nam je isporučena jedna punjiva baterija, zatim primopredajnik za bežični signal i na kraju jedan kraći kablić za punjenje. To je sve što se tiče kutije, pre raspakivanja sve je bilo lepo uklopljeno i smešteno u njoj tako da ne dođe do mehaničkih oštećenja.

Prvo što nam je zapalo za oko kada smo uređaj uzeli u ruke nije dizajn već dimenzije uređaja. Tastatura je vrlo mala, čak manja i od klasičnih gejmerskih džojstika pa je veliki broj sitnih tastera na njoj zahtevao mali period adaptacije, ali to nije dugo trajalo. Jedini nedostatak kod sitnih tastera je što mogu biti naporni za korisnike sa krupnijim prstima pa povremeno može doći do pritiskanja dva tastera istovremeno.  Za izradu uređaja je iskorišćena kvalitetna i čvrsta plastika u crnoj boji sa dodatkom narandžastih detalja. Tekstura sa zadnje strane je gravirana s glavnim ciljem smanjenja klizanja uređaja iz ruku prilikom intezivnije upotrebe što se u praksi pokazalo kao odličan potez kompanije. Uređaj fino leži u ruci, a sa zadnje strane se nalaze dve izbočine koje prilikom držanja fino leže u dlan. Na sredini se nalazi poklopac za punjivu bateriju. Sa gornje strane je smešten taster za uključivanje/isključivanje uređaja, a pored njega je smešten Mini USB konektor za punjač.

Sa prednje strane se nalazi tastatura koja zauzima najveći prostor. Sa leve strane se nalaze i dva dodatna tasterima sa prefiksima .com i www što je predviđeno za lakši unos adresa vebsajtova. Na sredini gornje strane se nalazi jedan mali tačped, rađen pomalo po uzoru na one kod laptop uređaja. Sa leve i desne strane se nalaze dodatni tasteri koji omogućavaju kontrolu smartfona, tableta, projektora, računara pa čak i TV uređaja. Prema tome veoma brzo smo došli do zaključka da je reč o kombinovanom uređaju a ne samo o klasičnoj mini tastaturi. Pored svega toga treba uvrstiti i prednost malih dimenzija ovog uređaja što nam je omogućilo da ga nosimo od mesta do mesta i povezivanje sa različitim brojem uređaja. Dimenzije uređaja su 152x95x20.5mm.

Ova mini tastatura koristi jedan veoma mali USB primopredajnik sa USB konektorom. Ovakve primopredajnike smo već viđali i ranije pogotovo prilikom testiranja bežičnih miševa. Za povezivanje je upotrebljen signal od 2.4GHz što je naglašeno i kroz fabričku oznaku uređaja. Signal je odličan sa dometom do čak 20 metara što je testiranje uspešno potvrdilo. Treba izdvojiti i mogućnost podešavanja DPI vrednosti kod tačpeda, a dostupna su tri stepena osetljivosti: 800, 1200 i 1600 DPI. Kao napajanje koristi se baterija kapaciteta 1020mAh dok je tačno vreme upotrebe nemoguće odrediti zbog stalne promene intenziteta korišćenja.

Zaključak:

GMB-I8 predstavlja jedno intrigantno rešenje kompanije Gembird sa kojim nismo imali prilike ranije da se susretnemo, a koje u velikoj meri olakšava upotrebu velikog broja uređaja. Sa jednostavim plug-n-play pristupom koji ne zahteva nikakav softver, ova mini tastatura se odlično snalazi sa gotovo svim uređajima koji imaju USB konektor za prihvatanje USB primopredajnika gde se mogu ubrojiti čak i projektori, XBox uređaji ili Android TV Box-ovi. Cena uređaja je oko 2.000RSD sa blažim varijacijama, ali je spram mogućnosti koje uređaj poseduje, cena sasvim realno određena.

Specifikacije:

Proizvođač:Gembird
Model:GMB I8-Plus
Tip:Mini tastatura
Povezivanje:Bežično
Tip veze:2.4Ghz
Osvetljenje:Da, pozadinsko osvetljenje od 4 boje
Tačped:Da
Podešavanje osetljivosti:Da, 800/1200/1600 DPI
Interfejs:USB 2.0
Baterija:DC5V ili 3.8V Li-Ion baterija BL-5C (1020mAh)
Vreme punjenja:Oko 2 sata
Ulaz:5V 300mA mak
Radni napon:3.3V
Kompatibilni operativni sistemi:Windows, Mac OS, Linux, for Android, for Windows iOS / Windows 98/2000 / XP / Vista / Win7 / Win8
Sadržaj pakovanja:x3 tastaturax1 prijemnikx1 baterijax1 kabl za punjenje
Dimenzije:152 x 95 x 20.5 mm

Zahvaljujemo se kompaniji Gembird doo (https://www.gembird.rs) na ustupljenom proizvodu za testiranje.

Zvanični sajt proizvođača: https://gembird.rs

Video pregled:

Leave a Comment