GoPro Hero 9 Black

Ako nešto cenimo u vezi sa GoPro, za razliku od svake druge velike tehnološke kompanije, to je da GoPro razume kako se radi sa skalom. Obično ako se objavi deo tehnologije i „prenosivost“ je jedna od glavnih prodajnih tačaka, možete reći da to znači da su neke funkcije skraćene. Ipak, GoPro uspeva da dosledno izbaci nove modele, dok aktivno dodaje nove funkcije, leteći u lice svima koji bi im rekli da to ne može da se uradi. Takav je slučaj sa GoPro Hero 9 Black, najnovijim uređajem kompanije koji pakuje više nego što biste ikada pomislili da je moguće u telu jedva većem od prošlogodišnjeg Hero 8 Black. Sa većom baterijom, nadograđenim senzorom i 5K video snimanjem, Hero 9 Black nema pravo da bude tako kompaktan kao što je.

Dizajn i ekran

Pre nego što zaronimo u suštinu Hero 9 Black, uzmimo sekundu da se divimo i analiziramo njegov spolјni izgled. Zapravo, pre toga ni to, hajde da pričamo o paketu za Hero 9 Black. Nestala je tvrda plastična kutija zbog koje je transport prethodnog GoPros-a bio pomalo nezgrapan i umesto toga dobili smo torbicu sa patent zatvaračem, solidnu promenu koja čini kameru još prenosivijom. Još bolјe, čak ima mesta za dodatke i nosače. Šta više možete da tražite?

Dobro, ali hajde sada da razgovaramo o stvarnoj kameri. Hero 9 Black ima prednji ekran, verovatno za vloger-e, a sa zadnje strane ćete naći ekran osetlјiv na dodir koji meri 1.95″, najveći od svih GoPro-a do danas. To je jak ekran koji se lako čita čak i pod direktnom sunčevom svetlošću… čak i ako ponekad ima trenutke kada ne reaguje.

Čitav uređaj je samo malo veći od prošlogodišnjeg Hero 8 Black sa širinom od 71 mm, dubinom od 33,6 i težinom od samo 158g. Problem s tim je što stari dodaci neće da rade ili se uklope u Hero 9 Black, činjenica koja se čini vrlo… kap što to već radi Apple.

GoPro Hero 9 Black

Foto i video

Da, pogledajte, Hero 9 Black je izuzetno impresivan. Iskreno, šokirani smo vrstom kvaliteta koji ovaj mali blok kamere može da izbaci. Senzor rezolucije 23,6MP omogućava Hero 9 Black-u da snimi u 5K kvalitetu, lako nadmašujući ono što biste videli u većini pametnih telefona i DSLR fotoaparata najvišeg ranga. Kvalitet video zapisa podržava pobolјšani dinamički opseg na većini snimaka, stvarajući slike koje izgledaju oštrije nego što biste očekivali. Naravno, hvatanje takve vrste sadržaja dovodi do toga da se uređaj veoma zagreje do tačke kada se „pregrejan“ oseća velikodušno. Tome služe nosači, zar ne?

Šta je sa novim funkcijama? Pa, Hero 9 Black dolazi sa Linear Horizon Leveling-om koji snima te nezgodne panoramske snimke i izglađuje ih, tako da izgleda kao da se lјudska ruka nije stalno tresla dok se okretala. Oh, i HiperSmooth donosi očekivani (ali uvek dobrodošao) povratak, osiguravajući da stabilnost vašeg snimka podseća na stabilnost fotoaparata.

GoPro Hero 9 BlackNaša lična omilјena karakteristika: Hindsight. Izabiranjem ove opcije, Hero 9 Black vraća se u prošlost na pet sekundi da započne snimanje pre nego što pritisnete dugme za snimanje. Naravno, ovo u potpunosti zavisi od toga da li je kamera pre svega uklјučena, ali to je super.

Ako želite da snimite neke fotografije, Hero 9 Black može da isporuči fotografije snimlјene na 20MP u različitim režimima, uklјučujući HDR, RAW i takozvane Super Photos. Samo se uverite da je osvetlјenje dovolјno dobro, jer uprkos noćnom režimu, srednje osvetlјenje jednostavno ne izgleda dobro.

Baterija

Kao i sve ostalo u vezi sa Hero 9 Black, i baterija je znatno pobolјšana. Nadograđen sa baterije od 1220mAh na 1720mAh, Hero 9 Black može da snima u 1080p duže od dva sata i deset minuta i snima u 5K 30 minuta. Hajde, 5K je. Od toga ne možete da očekujete dugometražni film.

GoPro Hero 9 Black

Veze

Kakav bi GoPro bio bez izbora dodatne opreme? Zamenlјiva sočiva su sada opcija, ali moraćete da izdvojite malo dodatnog novca da biste ih koristili. Iako se GoPro Hero 9 Black isporučuje sa iznenađujuće širokougaonim sočivom, moraćete da platite dodatno za Max Lens Mod koji snima 155˚ FOV pri rezoluciji do 2,7K (60fps).

Takođe možete da povežete Hero 9 Black sa računarom ili laptop-om putem USB-C veze, moći ćete da emitujete uživo u 1080p, funkciji koja je vrlo korisna ako imate kanal za strimovanje video igara (Shameless StuffPlays utikač).

GoPro Hero 9 Black

Presuda

Šta da kažemo, već ste znali da će GoPro Hero 9 Black biti jedna od najbolјih akcionih kamera na tržištu. Sa svojom glomaznijom baterijom, dvostrukim ekranima i paketom impresivnih softverskih karakteristika, Hero 9 Black je kamera koju bismo mogli da preporučimo svima, od lјubitelјa biciklizma koji žele da snime snimke njihovih najnovijih staza ili štrebere koji šetaju konvencijom i žele da snime snimke čudaka koji se oblače i ponašaju kao Deadpool. To je sjajna kamera koja dokazuje da GoPro i dalјe tačno zna šta radi.

Leave a Comment