Honor 50

Honor 50 je prvi veliki telefon koji je kompanija Honor lansirala na globalnom nivou od kada je 2019. godine objavila Honor 20. U to vreme, Honor je bio Huawei podbrend i bio je pod zabranom u celoj kompaniji koja je sprečavala Huawei proizvode da koriste Google aplikacije. Honor je povratio pristup ovim aplikacijama u januaru 2021, kada je Huawei prodao podbrend konglomeratu kineskih kompanija.

Nažalost, Honor se baš i ne vraća na globalnu scenu sa uživanjem. Iako je Honor 50 savršeno sposoban pametni telefon, daleko je od toga da bude vrhunac. 

Prvo posrnuće kompanije bilo je zbunjujuće lansiranje u leto 2021. Honor je predstavio Honor 50 u julu i Honor Magic 3 u avgustu, ali nijedan telefon do sada nije bio dostupan za kupovinu sa ponovnim lansiranjem 50-ce. Ovo nas ostavlјa da se pitamo, zar nismo već videli ovaj uređaj?

Zaista, jesmo. Pored prvog letnjeg predstavlјanja Honor 50, telefon je dvojnik Huawei Nova 9, identičnog dizajna i specifikacija osim glavne kamere, koja je globalno puštena u prodaju u septembru 2021. Štaviše, Honor 50 baš i ne izmišlјa novi Android telefon – možete čak da ga nazovete i „generičkim“.

Ipak, ne moraju svi telefoni ponovo da izmisle točak, a Honor 50 sigurno to ne čini, ali je ponekad dovolјno samo da bude prilično dobar točak.

Honor 50 ima ekran sa dobrim kontrastom i jakim bojama, dve zaista korisne kamere (glavnu od 108 megapiksela i 32 megapiksela za selfije) i impresivno dugotrajnu bateriju. Takođe se oseća udobno u ruci, ima dobro optimizovan korisnički interfejs i pokazao se dovolјno moćnim za većinu naših potreba za igranjem.

Zaista, otkrili smo malo lošeg u telefonu dok smo ga testirali, osim njegovog temperamentnog uvek uklјučenog ekrana, koji ponekad jednostavno nije radio, dve nepotrebne zadnje kamere i odsustva priklјučka za slušalice.

Ova recenzija deluje mlako, ali svakako nije negativna: ovo je dobar Android telefon koji vas neće razočarati. Ali sa toliko rivala po istoj ceni, da li je to dovolјno?

Pravi problem sa Honor 50 – mana koja svakako nije isklјučiva za ovaj uređaj – je da ne čini dovolјno da se razlikuje od gomile. Sa toliko konkurentnih mobilnih telefona srednjeg dometa na današnjem tržištu, telefon nema nijednu jedinstvenu prodajnu tačku ili snagu koja olakšava preporuku. On je majstor za sve zanate, ali i majstor nijednog.

Honor 50 cena i dostupnost

Nakon prvobitnog predstavlјanja sredinom jula, Honor 50 je zvanično lansiran na globalno tržište krajem oktobra, a u prodaju je krenuo 12. novembra.

Telefon dolazi u dve varijante: verzija sa 6GB RAM-a i 128GB internog prostora košta £449 (otprilike $620), ali takođe možete da dobijete 8GB RAM-a i 258 GB internog prostora za £529 ($710) – to je velika razlika u ceni, pa osim ako vam apsolutno nije potreban dodatni prostor za skladištenje ili RAM, preporučujemo da se držite jeftinijeg modela.  

Ta cena stavlјa telefon u pristupačniji kraj tržišta srednjeg ranga, ali i direktno među rivale slične cene sa konkurentnim prodajnim tačkama, kao što su Realme GT ili OnePlus Nord 2, koji su dobili veoma visoke ocene od nas. 

Dizajn

Honor 50 je neobično sličan dizajnu Huawei Nova 9, sve do dimenzija, težine i dizajna zadnje kamere. Kompanije su se možda razišle, ali očigledno je da još nisu sasvim prerasle jedna drugu.

Uređaj ima dimenzije 160 x 73,8 x 7,8 mm i prilično je lagan, težak samo 175 g. Zakrivlјeni ekran čini uređaj udobnim za držanje u ruci, ali suptilni ugao na bočnim stranama ovog telefona minimizuje slučajne dodire na ivici ekrana. Lako dostupno power dugme na desnoj ivici je dodatni bonus. 

Honor 50 DesignTelefon ima USB-C port, koji se koristi za punjenje, kao i za prenos podataka, ali nema 3,5 mm priklјučak za slušalice. Žao nam je, lјubitelјi žičanog zvuka – moraćete da koristite bežične slušalice ili nabavite USB-C adapter.

Telefon možete da kupite u crnoj, srebrnoj i zelenoj verziji, iako ova druga izgleda sivo pod određenim osvetlјenjem. Postoji i specijalna sedefasta verzija sa slovima Honor-ovog imena naleplјena preko poleđine – ovaj model bi mogao da bude pomalo stečenog ukusa.

Na zadnjoj strani telefona nalazi se izbočina za kameru, koja se sastoji od dva kruga – u gornjem se nalazi sočivo glavne kamere, a u donjem se nalaze tri druga sočiva kao i blic modul. Ove izbočine nisu previše nametlјive, ali dovolјno strše da se telefon lјulјa ako se položi ravno na površinu.

Mobilni telefon nema IP rejting, a u odelјku sa čestim pitanjima na njegovog web sajta, Honor navodi „Honor 50 ne podržava otpornost na vodu ili prašinu“, tako da je najbolјe da izbegnete ispuštanje telefona u vodu i stavite ga u kućište da ga zaštite od prlјavštine ili prašine.

Ekran

Mi smo obožavatelјi Honor 50 displeja. To je OLED panel od 6,57 inča sa FHD+ rezolucijom, brzinom osvežavanja od 120Hz i stopom unosa dodira od 300Hz. Ekran se savija na ivicama i razbijen je izrezom za prednju kameru na sredini gornje ivice.

Ovo su neke prosečne specifikacije za telefon ove cene, ali kada prosečan ekran izgleda tako dobro, to nije loše. Ekran je prodoran, sa smelim bojama i pohvalnom maksimalnom osvetlјenošću, a zbog toga igre i strimovani video snimci izgledaju dobro.

Honor 50 ScreenNeki lјudi vole visoke stope osvežavanja, a drugi nisu toliko impresionirani; preporučili bismo potonjoj grupi da testira Honor 50, jer je kretanje delovalo čak glatkije na telefonu nego na drugim ekranima od 120Hz. Čini se da je softverska animacija u korisničkom interfejsu dizajnirana da dopuni ovu visoku stopu.

Jedan problem sa ekranom na koji smo naišli je da je bio uvek uklјučeni ekran, funkcija koja nije uvek radila. Nismo mogli da shvatimo zašto bi to ponekad funkcionisalo, a ponekad ne – telefoni sa AOD-om ga obično isklјučuju kada je uređaj okrenut nadole, jer ne biste mogli da ga vidite, ali to nije bilo naše iskustvo sa Honor 50. 

Pomenuli smo ovaj problem u našem početnoj praktičnoj recenziji Honor 50, ali nakon još nekoliko nedelјa testiranja telefona, još uvek nemamo jasno razumevanje šta se dešava.

Kamere

Honor 50 može da ima četiri zadnje kamere, ali dok je glavna kamera prilično dobra, na drugim mestima se radi o kvalitetu u odnosu na količinu.

Glavni senzor je od 108 MP i snima fotografije koristeći 9-na-1 piksel binning, što znači da kamera kombinuje svakih devet piksela u jedan ogroman. Ovo omogućava senzoru da ‘vidi’ mnogo svetlosti i proizvodi konačne slike od 12MP.

Otkrili smo da fotografije snimlјene ovom glavnom kamerom izgledaju smelo i svetlo, čak i pri slabom osvetlјenju, što nije nešto što možemo da kažemo za sve telefone sa kamerom od 108 MP. Autofokus je brz, a efekat dubine prirodnog izgleda čini slike izbliza još bolјe.

Honor 50 CameraKao što je pomenuto, glavna kamera radi prilično dobro u uslovima slabog osvetlјenja, i napravili smo nekoliko dobrih snimaka vatre i vatrometa koji nisu bili toliko izduvani ili zamaglјeni kao što su slične slike bile na drugim telefonima koje smo koristili.

Ovo nije najjeftiniji telefon od 108MP – ne sa Realme 8 Pro i Xiaomi Redmi Note 10 Pro na tržištu – ali Honor-ova AI optimizacija scene znači da bi Honor 50 mogao da bude jedan od najbolјih sa senzorom visoke rezolucije.

Sada prelazimo na manja sočiva, ultraširoko od 8MP, senzor dubine od 2MP i makro snimač od 2MP. Prvi je koristan za snimanje snimaka sa širokim vidnim polјem, ali slike nisu baš toliko šarene ili visoke rezolucije kao one koje pravi glavni snimač.

Kamere od 2MP su ipak slaba karika, a postoji trend telefonskih kompanija koje uklјučuju pomoćne kamere niske rezolucije poput ove koje ne dodaju mnogo. Otkrili smo da su makro slike zrnaste i pikselizovane, a činilo se da senzor dubine nije dodao ništa što već nije bilo prisutno u standardnom prikazu sočiva.

Honor 50 Camera 1Nedostatak konkurentske prednosti je posebno primetan u opcijama Honor 50 kamere – ako bi njegov duo od 2MP zamenjen makro kamerom po meri u Xaomi stilu, ili čak telefoto kamerom, telefon bi bio mnogo lakši za preporuku zbog njegovih fotografskih sposobnosti.

Ako postoji jedna stvar u vezi sa mogućnostima kamere Honor 50 o kojoj smo uzbuđeni da pričamo, to je selfi snimak od 32MP. Subjekti izgledaju smelo sa pojačanim svetlima i senkama, a efekti dubine koji izgledaju prirodno čine fotografije sjajnim.

Selfiji izgledaju dobro čak i u uslovima slabog osvetlјenja, a posebno nam se sviđa kako podešavanja portretnog mod-a ne narušavaju prirodan izgled kože i kose, kao što to često rade na drugim telefonima.

Snimanje videa ide do 4K pri 30 fps ili 1080p pri 60 fps – to je u osnovi isto kao na svakom drugom Snapdragon 778G telefonu. Verovatno vam ne trebaju bolјe performanse, osim ako niste profesionalni videograf.

Neki od drugih mod-ova koje vredi istaći su multi-video, koji vam omogućava da istovremeno snimate sa kombinacijom prednje i zadnje kamere; otvor blende, koji je okretan u režimu ‘Portret’, ali je dizajniran za objekte (jer vam omogućava da ručno promenite otvor blende da biste kontrolisali dubinu polјa); i priča, što vam omogućava da snimite više kratkih video isječaka, a zatim ih edit-ujete zajedno sa muzikom.

Mnogi od ovih mod-ova su vredni poigravanja, ali nismo se pronašli da ih koristimo za svakodnevnu videografiju ili fotografiju.

Performanse i specifikacije

Honor 50 ima Snapdragon 778G čipset, koji je jedan od moćnijih procesora srednjeg ranga koje ćete naći u pametnom telefonu. Ipak, ovaj čipset ne može da drži sveću za procesore iz Snapdragon 800 serije.

Možete da odaberete 6GB, 8GB ili 12GB RAM-a – testirali smo 6GB – i 128GB ili 256GB internog prostora.

Ovo je 5G telefon, i iako sigurno nije najjeftiniji mobilni dostupan sa ovom vezom sledeće generacije, i dalјe je relativno pristupačan i mogao bi da se pokaže kao dobra opcija za one koji traže jeftin 5G.

Smatrali smo da je Honor 50 brz, a u svakodnevnoj upotrebi nismo mogli da razlikujemo ovaj telefon od telefona sa vrhunskim čipsetom. Osnovni zadaci kao što su navigacija korisničkim interfejsom, provera društvenih medija i preuzimanje aplikacija su laki i brzi.

Uskačući u vrhunske igre, ponekad smo mogli da kažemo da se ne igramo na vrhunskom čipsetu. S vremena na vreme telefon je prikazivao mucanje ili zastoje, posebno u trenucima zauzetosti, na primer kada je telefon morao istovremeno da učita više pokretnih delova.

Ipak, otkrili smo da se ovaj problem retko javlјa. Povremeno se pojavio u intenzivnim borbama u Call of Duty: Mobile, ali u zavisnosti od toga šta igrate, možda nećete imati problema. Nećemo da označimo telefon zbog toga, pošto su sveukupne performanse igranja bile pristojne.

Zvučnici Honor 50 su… u redu. Zvuče pomalo prosečno za telefonske zvučnike, postaju malo bledi kada se povećaju jačine zvuka, ali su prikladni za telefonske pozive i slično.

Softver

Softver ovde je Android 11 sa Honor Magic korisničkim interfejsom postavlјenim na vrhu – i da, budite sigurni, Google aplikacije su dostupne na mobilnom uređaju, uklјučujući Mape, Pay i Play Store.

U poređenju sa standardnim Android-om, i zapravo mnogim drugim korisničkim interfejsima koje proizvođači telefona ugrađuju, Magic UI izgleda prilično crtano – boje u ikonama i menijima su prodorne i svetle, a ikone su velike. Pretpostavlјamo da će se korisnicima ili zaista da se dopadne ili jako da se ne dopadne način na koji mobilni telefon izgleda.

Ali izgled je jedno, a performanse drugo. Ima nešto malo… pa, magije, u vezi sa Magic UI.

Kao što je detalјno opisano u drugim odelјcima, softver naporno radi na optimizaciji performansi ovog telefona. Bili smo zapanjeni animacijom koja dopunjuje ekran od 120Hz. Pored toga, mogli bismo aktivno da produžimo vek baterije telefona tako što ćemo pratiti obaveštenja koja nas upozoravaju na aplikacije koje troše energiju. 

Ako postoji jedan veliki problem sa Magic UI, to je da mu nedostaju neki od dodataka koji se nalaze u drugim konkurentskim uređajima. Ovih dana, različiti mobilni telefoni vam omogućavaju da prilagodite funkcije kao što su uvek uklјučeni ekran, nijansa ekrana i podešavanja zvuka. Za poređenje, Magic UI se oseća malo restriktivnim u njegovim opcijama.

Trajanje baterije

Jedan od naših omilјenih aspekata Honor 50 je trajanje baterije. Lako smo mogli da preživimo dan bez punjenja, bez obzira da li smo samo s vremena na vreme proveravali ‘Gram, igrali gomilu igrica ili strimovali satima muziku ili Netflix-a.

Ocenili bismo da uređaj ima dan i po vek trajanja baterije, što je impresivno, jer na papiru njegovo napajanje od 4.300mAh nije ogromno. Verovatno postoje neke softverske optimizacije iza kulisa koje ušteđuju sok – uz standardnu svakodnevnu upotrebu, prošli bismo samo oko 65-70% napunjenosti u jednom danu.

Punjenje se vrši sa 66W, što je prilično brzo za telefon srednjeg opsega, iako svakako nije najbrže. Pri toj brzini bilo je potrebno otprilike 40 minuta da se uređaj u potpunosti napuni.

Ovde nema bežičnog napajanja, što je velika razlika između Honor 50 i Huawei Nova 9, ali po ovoj ceni, žičano napajanje je sve što biste zaista i očekivali.

Da li bi trebalo da kupite Honor 50?

Kupite ga ako…

Vi ste lјubitelј selfija

Ako volite da se slikate, posebno u prigušenim uslovima, onda bi Honor 50 mogao da bude dobar izbor. Čak je i uspeo da izgledamo dobro, povremeno.

Želite dugotrajan mobilni telefon.

Otkrili smo da Honor 50 izdržava najmanje jedan dan između punjenja, a obično i više. Jasno je da ne morate nužno da kupujete telefon sa velikom baterijom da biste imali puno snage.

Želite jeftini uređaj za noćno fotografisanje

U poređenju sa mnogim drugim telefonima slične cene, Honor 50 je dobar u fotografisanju pri slabom osvetlјenju zahvalјujući njegovoj glavnoj kameri, ali nemojte da očekujete da će nadmašiti vaš iPhone.

Ne kupujte ga ako…

Volite žičane slušalice.

Bez utičnice za slušalice od 3,5 mm, ovaj telefon neće biti dobar za vas audiofile koji apsolutno moraju da priklјuče slušalice, osim ako ne kupite i adapter.

Volite vaš ekran koji je uvek uklјučen.

Uvek uklјučeni ekrani mogu da budu zaista korisni za brzo prikuplјanje informacija bez uklјučivanja uređaja – ako, to jest, dobro funkcionišu. Ova funkcija ovde ne radi njen posao, pa ako vam je apsolutno potreban vaš AOD, potražite na drugom mestu.

Postoji jedna specifikacija koja vam je posebno potrebna

Honor 50 je odličan svestrani uređaj, ali se ne ističe ni u jednom odelјenju. Ako vam je potrebna jeftina mašina za igranje, ili moćna kamera, ili modni dodatak, postoje drugi uređaji koji bolјe rade u određenim kategorijama.

Naša presuda

Honor 50 je dobro zaokružen telefon: njegov ekran, prednja kamera i trajanje baterije impresioniraju, i nismo pronašli nikakve veće probleme tokom korišćenja uređaja. Međutim, tržište telefona srednjeg ranga je konkurentno, a mi smo se borili da pronađemo određenu oblast u kojoj se uređaj istakao.

Dobro:

  • Svestrana selfi kamera
  • Svetao ekran
  • Dugotrajno trajanje baterije

Loše:

  • Suvišne zadnje kamere
  • Temperamentni uvek uklјučen ekran
  • Nema priklјučak za slušalice

Leave a Comment