Huawei MatePad 11

Pošto je zabrana Huawei-u sredinom 2019. zaustavila kompaniju da koristi Google Play Store na njegovim uređajima, čineći aplikacije prilično teško dostupnim, naša preporuka svakog sledećeg gadžeta kompanije usko je povezana sa situacijom sa aplikacijama u tom trenutku. vreme.

Huawei MatePad 11 cena i dostupnost

Huawei MatePad 11 1

Sa Huawei MatePad 11, modelom srednjeg ranga koji bismo najbolјe sumirali kao rivala iPad-u početnog nivoa, problem je u velikoj meri rešen, tako da možemo da preporučimo tablet. Mnoge aplikacije za produktivnost, životni stil i igre su u potpunosti dostupne za preuzimanje i korišćenje.

Imajte na umu da to ne omogućava Huawei-eva AppGallery. To je preko Petal Search-a, platforme koja vam omogućava da tražite APK-ove (ili Android paket, u osnovi način da instalirate aplikacije sa web sajtova, a ne iz prodavnice aplikacija). Ogromna većina vrhunskih aplikacija dostupna je na ovaj način, iako su plaćeni naslovi odsutni

Huawei MatePad 11 hardver je pravi šampion ovde. Nјegov 2K, 120Hz displej brzine osvežavanja izgleda sjajno; Snapdragon 865 čipset pruža svu procesorsku snagu neophodnu za niz zadataka; baterija od 7.250mAh održava uređaj prilično dugo – a četvorostruki zvučnici takođe zvuče odlično.

Kao rezultat toga, ovo je odličan tablet za sve zanate. Ako tražite kompaktni uređaj za zabavu, MatePad 11 će vam dobro odgovarati, ali je takođe prilično koristan kao produktivan prenosivi ili poslovni pratilac – ili čak kao uređaj sa velikim ekranom za proveru društvenih medija u pokretu.

Huawei MatePad 11 2

Međutim, postoje neka upozorenja koja nas sprečavaju da svesrdno preporučimo ovaj tablet. Na primer, otkrili smo da neke aplikacije za striming emituju video u nižoj rezoluciji nego na konkurentskim uređajima, verovatno zato što nisu izvorno optimizovane za tablet. Zaobilazna rešenja za određene Google aplikacije pokazala su se kao greška – naši pokušaji da napišemo ovu recenziju preko Google Docs nisu dobro prošli.

Nismo testirali MatePad 11 sa M-Pen olovkom, koju će većina kupaca dobiti sa tabletom, ali smo koristili foliju tastature koja se magnetno pričvršćuje za ploču. Nažalost, naišli smo na nekoliko problema. Magneti nisu naročito jaki, što je značilo da je bilo trenutaka kada bi se ploča odvojila od kućišta dok smo je koristili kao postolјe. Štaviše, kućište je prilično klimavo; ponekad, kada bi smo brzo kucali, ekran bi se kao rezultat tresao.

Sve u svemu, Huawei MatePad 11 je tada dobar tablet, ali ne nužno i odličan. Ostaju još neka softverska pobolјšanja koja moramo da vidimo pre nego što možemo da damo blistavu recenziju Huawei uređaju. Ipak, u poređenju sa tabletima kompanije koje su predstavlјene u poslednje dve godine, MatePad 11 definitivno vredi da se proveri i dobro se nosi sa uređajima kompanije Samsung ili Apple.

Huawei MatePad 11 cena i dostupnost

Huawei MatePad 11 košta £349.99 u Velikoj Britaniji za model od 128GB, što se pretvara u oko $490; ali izgleda da će tablet biti u prodaji samo u Evropi.

Cena MatePad 11 je fer za uređaj srednjeg opsega – za kontekst, Apple-ov iPad 10.2 model iz 2020. košta $429 / £429 za 128 GB, dok ćete platiti £629 (otprilike $830) za verzija od 128GB slične specifikacije Samsung Galaxy Tab S7 FE. Kao takva, cena MatePad 11 je veoma konkurentna.

Dizajn

Huawei MatePad 11 3

Huawei MatePad 11 se više oseća kao „iPad Pro“ nego „iPad“, kao rezultat njegovih tankih okvira i vitkog kućišta, i prilično je tanak u poređenju sa mnogim drugim jeftinim Android tabletima, iako ni to nije veliki odmak od njih. .

Sa 253,8 x 165,3 x 7,3 mm, MatePad 11 je prilično tanak, a njegov odnos stranica ga čini dužim i manje širokim od vašeg standardnog iPad-a. Teži 485g, što je otprilike prosek za tablet ove veličine, iako se čini znatno težim od ukusnih Amazon Fire HD tableta.

Naći ćete prednju kameru uređaja na gornjoj maski sa MatePad-om u horizontalnoj orijentaciji, što je pogodno mesto za video pozive. U ovoj poziciji nalazi se taster za jačinu zvuka na levoj strani gornje ivice, dok se power dugme nalazi na vrhu leve ivice. Dok MatePad 11 uklјučuje USB-C port na desnoj ivici, nema 3,5mm priklјučka za slušalice. Ovo bi moglo da bude neprijatno za one koji više vole žičane slušalice (ili koji žele da MatePad zabavi dete, koje bi moglo da se bori sa bežičnim zvukom).

Na poleđini je izbočina za kameru. Ne strči previše daleko, ali je iznenađujuće velika s obzirom na to da postoji samo jedna kamera. Većina jeftinih uređaja obično ima prilično nenametlјive zadnje izbočine.

Zadnja strana MatePada 11 je presvučena plastikom. Oseća se daleko premijum od relativno jeftinog akrila na dodir Amazon Fire tableta, iako nije tako u poređenju sa aluminijumom početne iPad linije. Plastika je ipak izdržlјiv materijal, što znači da će MatePad 11 verovatno biti dobro zaštićen od lupanja i udaraca. Međutim, čini se da tablet nema IP ocenu, pa bismo ga držali dalјe od vode.

Ekran

Huawei MatePad 11 4

U odelјenju ekrana Huawei MatePad 11 se zaista razlikuje od konkurencije. Ekran izgleda daleko bolјe od ekrana koje ćete naći na konkurentima slične cene, stavlјajući Huawei karticu malo iznad za igranje igara i gledanje određenih medija.

Kao što ime govori, ekran MatePada je dijagonalno 11 inča – pa, konkretno, 10,95 inča, ali ko broji 0,05 inča? To je LCD panel, koji ga čini lakšim za uočavanje na direktnoj sunčevoj svetlosti, iako ne prikazuje isti kontrast ili „prave“ tamne boje kao OLED ekran. To je jedina slabost ekrana.

Rezolucija od 2560 x 1600 identična je skuplјem, ali istoj veličini Samsung Galaxy Tab S7, i u većoj rezoluciji od tableta iste cene bilo koje druge kompanije. Brzina osvežavanja je 120Hz, što znači da se slika ažurira 120 puta u sekundi – to je dvostruko brže od 60Hz koje ćete naći na većini jeftinih tableta. 120Hz je vrhunska karakteristika koju nećete naći na mnogim MatePad-ovim rivalima.

Kao rezultat toga, pokret izgleda malo glatkiji, što je primetno kada skrolujete kroz društvene medije ili igrate igrice.

Pribori

Huawei MatePad 11 je kompatibilan sa M-Pen olovkom kompanije, na isti način kao i Samsung-ova S Pen ili Apple-ova olovka, koja može da se koristi za pravlјenje beleški ili skiciranje, u zavisnosti od aplikacije. U većini regiona, ovaj dodatak je u paketu sa tabletom; međutim, nismo testirali tablet zajedno sa ovom alatkom, tako da ne možemo da komentarišemo njenu korisnost.

Međutim, koristili smo pametnu magnetnu tastaturu tableta, koja se prodaje uz MatePad 11, a funkcioniše i kao kućište i kao tastatura koja se uparuje sa uređajem preko Bluetooth-a.

U poređenju sa Apple-ovom dodatnom opremom za iPad, smatrali smo da je malo nezgodan za korišćenje. Prvo, magneti koji drže deo folije bez tastature na zadnjoj strani tableta izgledaju malo slabije, i povremeno bi se ploča prevrnula kao rezultat toga. Ovo je pogoršano činjenicom da bi kucanje na tasterima izazvalo trešenje folije, tako da bi napad besnog kucanja prouzrokovao nesigurno kolebanje tastature.

Najiritantniji problem na koji smo naišli je to što bi, ponekad, tastatura jednostavno prestala da radi – mogli bismo da pritiskamo tastere, ali slova se ne bi pojavlјivala u našem dokumentu. Isklјučivanje i uklјučivanje Bluetooth-a tableta i fizičko uklanjanje i zatim zamena ploče sa poklopca tastature jeste rešilo problem, ali je bilo dosadno.

Kao što je pomenuto, napisali smo celu ovu recenziju koristeći MatePad, tako da smo uspeli da stvorimo pristojan utisak o tome kako Huawei-eva pametna magnetna tastatura zaostaje za Apple-ovim ekvivalentom. Ipak, ostaje funkcionalan i mogao bi da vam posluži bolјe od jeftinih Amazon-ovih alternativa.

Specifikacije, performanse i kamere

Huawei MatePad 11 5

U unutrašnjosti Huawei MatePad 11 nalazi se Snapdragon 865, koji je bio vrhunski Android čipset iz 2020. Iako ne može da se poredi sa kasnijim iteracijama 870 ili 888 iz 2021. godine, razlike u procesorskoj snazi će za većinu lјudi biti zanemarlјive.

Kada smo tablet stavili na Geekbench 5 benchmark test, on je dao prosečan rezultat za više jezgara od 3323 – to je odmah iza 3335 Lenovo Legion Phone Duel-a, koji je koristio Plus verziju 865, i ispred Xiaomi Mi 10, koji takođe koristi 865.

To je pristojan rezultat, koji je bolјi od nekoliko drugih telefona koji koriste isti čipset. Osigurava da će se tablet sa zadovolјstvom nositi sa većinom zadataka koje ćete mu baciti – igranje igara, editovanje i slično. MatePad 11 podržava 6GB RAM-a.

Postoji microSDKSC slot za karticu koja proširuje osnovnu memoriju tableta od 128GB do 1TB, što bi moglo da bude korisno za profesionalce – iako je malo verovatno da će to da bude potrebno većini korisnika.

Oko MatePad-a 11 naći ćete četiri stereo zvučnika, koje je podesio Harman Kardon, koji pružaju dobar kvalitet zvuka za muziku i medije i rade prilično dobro za stvaranje efekta ‘surround-sounda’ kada gledate film.

Što se tiče kamera, tu je zadnja kamera od 13 megapiksela i prednja od 8 megapiksela. Prva je korisna za skeniranje dokumenata i snimanje referentnih slika, ali ne očekujte impresivnu fotografsku moć Huawei-ovih telefona. Ona zadnja je dobra za video pozive i selfije – ali opet, snimci nisu baš neverovatni.

Softver

Huawei MatePad 11 6

Huawei MatePad 11 je jedan od prvih Huawei uređaja koji dolazi sa HarmoniOS, domaćim operativnim sistemom kompanije – koji, u ovom slučaju, zamenjuje Android (iako je iz nekog razloga Geekbench mislio da koristimo Android 10…) .

Na površini, HarmoniOS mnogo liči na Android. Konkretno, njegov izgled veoma podseća na EMUI, vilјušku Google-ovog operativnog sistema koji je Huawei dizajnirao. Međutim, kopajte dublјe i videćete neke velike promene.

Najvažnije je da, za razliku od Android-a, nemate pristup Google Play Store-u za aplikacije. Umesto toga, možete koristiti Huawei AppGalleri, koja ima ograničen izbor naslova, ili koristiti Petal Search. Potonji pretražuje APK-ove aplikacija na mreži (u suštini, web sajtove koje vam omogućavaju da instalirate aplikaciju direktno sa interneta, umesto preko prodavnice aplikacija), i pomoću ovog metoda ćete otkriti popularne naslove koje ćete pronaći u App Store ili Play Store-u.

Na ovaj način smo uspeli da pronađemo sve aplikacije za društvene medije, platforme za zabavu kao što su Netflix, Prime Video i Spotify, igre kao što su PUBG Mobile i Call of Duty: Mobile i alate za produktivnost kao što su KineMaster, Celtx i Outlook; ništa od ovoga nije dostupno na AppGallery. Otkako je zabrana Huawei-u sredinom 2019. zaustavila Google aplikacije da rade na Huawei uređajima, podrška aplikacija za njegove proizvode je bila loša – ali problem je sada rešen 95%.

Poslednjih 5% upućuje na premium aplikacije; ne postoji način plaćanja za aplikacije. To znači da nedostaju vrhunske platforme kao što su plaćene igre, softver zaeditovanje profesionalnog nivoa i slično, što otežava preporuku MatePada 11 onim lјudima koji koriste takve premium usluge.

Imali smo malo problema sa određenim APK aplikacijama, jer je njihova rezolucija bila ograničena na 720p umesto 1080p koje bismo očekivali da smo na Android uređaju. Ovo je učinilo da filmovi koje smo strimovali preko Netflix-a i Prime Video-a, na primer, izgledaju malo pikselizovano. Nije jasno zašto nismo bili u mogućnosti da strimujemo u većem kvalitetu.

Na MatePad 11 nema dostupnih Google aplikacija, a otkrili smo da popularno rešenje pronalaženja usluge preko pretraživača i kreiranja prečice na početnom ekranu do te veb stranice nije uvek funkcionisalo. Na ovaj način bismo lako mogli da dođemo do web stranice za Google Docs, ali kada smo pokušali da otkucamo rečenicu, svaka reč koju smo napisali bila je duplirana – verovatno zbog neke greške. Kao rezultat toga, morali smo da koristimo aplikaciju WPS Office da bismo napisali ovu recenziju.

Uprkos nekoliko problema koje smo pokrili iznad, Petal Search ostaje prilično koristan; to je veliki napredak u odnosu na uređaje koji su skoro bez aplikacija koje je Huawei izbacivao neko vreme.

Trajanje baterije

Huawei MatePad 11 7

Huawei MatePad 11 ima prilično impresivno trajanje baterije za tablet. Iako njegovo napajanje od 7.250mAh ne izgleda baš impresivno na papiru, otkrili smo da uređaj ima dosta snage zaustavlјanja između punjenja.

Huawei navodi da je vek baterije MatePad-a „dvanaest sati reprodukcije video zapisa“ – statistika koja neće mnogo da znači većini lјudi koji neće gledati pola dana video zapisa. Međutim, to nam govori da ako koristite uređaj za manje intenzivan zadatak, verovatno ćete dobiti još više trajanja baterije od uređaja.

Naše iskustvo to potvrđuje. Lako prevazilazimo 10 sati upotrebe sa jednim punjenjem, ponekad postižemo 14 ili 15 sati umerene upotrebe pre nego što se baterija isprazni. Naravno, za intenzivnije zadatke, kao što je igranje igrica ili renderovanje vašeg sopstvenog videa, ovo će se smanjiti.

Pošto većina iPad-a – i drugih rivalskih tableta, po tom pitanju – završava sa 10 ili ponekad 12 sati upotrebe, smatrali smo da je snaga MatePad-a impresivna.

Brzina punjenja ovde je 22,5W, što nije baš brzo, ali brzo punjenje tek treba da stigne u svet tableta.

Da li bi trebalo da kupite Huawei MatePad 11?

Kupite ga ako…

Vi ste student

Ovo je možda savršen studentski tablet – pristupačan je, moćan i dolazi u malom ramu. Osim ako sav posao ne radite pomoću Google Suite-a ili sa određenim aplikacijama u vezi sa kursevima, ovo je odličan izbor.

Želite dugotrajni tablet

Pronašli smo da Huawei MatePad 11 nadmašuje iPad-ove koje smo testirali u smislu trajanja baterije, i osećali bismo se mnogo sigurnije kada bismo ga nosili na radnom mestu u kafiću ili u parku nego ekvivalentan tablet druge kompanije.

Imate ograničeni budžet

Suparnički uređaj sa specifikacijama Huawei MatePad 11 će verovatno koštati mnogo više novca. Nije bez nedostataka, ali niska cena može da vam pomogne da ih previdite.

Ne kupujte ga ako…

Koristite Google aplikacije

Kao što smo spomenuli, imali smo problema sa korišćenjem Google aplikacija na MatePad 11. Dokumenti nisu baš odgovarali, a tehnika prečice na početnom ekranu koju smo detalјno opisali u odelјku Softver je više uklјučivala od jednostavnog otvaranja aplikacija – što je moguće na Android i iOS tabletima.

Vi ste kreativni profesionalac.

Ako želite tablet za profesionalan rad kao što je renderovanje slika, edit-ovanje video zapisa ili kodiranje, nedostatak vrhunskih aplikacija preko Petal Search-a otežava pronalaženje platformi koje će raditi ono što vam treba. MatePad 11 je dobar uređaj za zabavu i osnovne poslove kao što je obrada teksta, ali ne i za intenzivnije zadatke.

Potreban vam je tablet sa velikim ekranom

Dok mnogi lјudi smatraju da je 11 inča dobro mesto za ekrane tableta, neki više vole veći ekran, jer pruža više prostora za strimovanje ili obavlјanje više zadataka. Samsung Galaxy Tab S7 FE, iPad Air 4 i Lenovo Yoga Tab 13 imaju veće ekrane i otprilike su uporedljiviji po ceni.

Naša presuda

Huawei MatePad 11 dolazi sa vrhunskim specifikacijama, prilično dugotrajnom baterijom i ekranom koji izgleda odlično, što ga čini dostojnim tabletom sličnim Android-u. Nјegova niska cena će se takođe svideti, posebno studentima koji traže alat za rad i igru. Međutim, situacija sa aplikacijama je problem, zbog Huawei-ovih problema u toj oblasti, i dok je mnogo popularnih aplikacija dostupno, još uvek postoji nekoliko klјučnih koje nisu ili ne rade kako treba.

Za

  • Prilično jeftin
  • Ekran dobrog izgleda
  • Pohvalno trajanje baterije

Protiv

  • Nedostaju ili pokvarene aplikacije
  • Problemi sa folijom za tastaturu
  • Nema priklјučak za slušalice

Leave a Comment