Huawei P40 Pro

Verovatno je nepotrebno baviti se čitavom dramom koja se odvijala između Huawei-a i Google-a tokom protekle godine. Bez okrivljavanja bilo koje kompanije, Amerika je ograničavala i zabranjivala lokalna preduzeća koja rade sa kineskim kompanijama, a nesumnjivo je to bio veliki udarac za Huawei. Dostupnost Google aplikacija na Android uređaju u ovom trenutku je gotovo neupitna, potrošačima je teško da vide život u kojem Google nije bitan deo njihovog mobilnog iskustva. Stoga se Huawei suočava sa teškom borbom, hteo to da prizna ili ne.

Dakle, mnogo se noviteta pojavljuje na tržištu mobilnih telefona, potrebno je svakako obratiti pažnju na Huawei modele, posebno na Huawei P40 Pro. Nјihov najmoćniji vodeći uređaj do sada, P40 Pro ne mora samo da bude dobar telefon, on mora da bude telefon koji dokazuje da je budućnost bez Google-a moguća. Huawei to zna, uveo je gomilu mera kako bi se osiguralo da se lјudi uspešno prilagode promenama. Ipak, sve linije za korisničku podršku i česta pitanja često ne znače ako stvarni hardver ne odgovara.

Dakle, na tome smo i radili, koristeći P40 Pro nešto više od mesec dana kao primarni uređaj da bismo videli koliko dobro se drži uz konkurenciju i drago nam je da vas obavestimo da je ovaj telefon, prilično fantastičan ako ste volјni da progledate kroz prste zbog nešto manje zvezdanog softvera.

Hardver

Za početak da budemo jasni, malo je telefona koji rade tako glatko kao P40 Pro. To ima smisla, s obzirom na to kakva je unutrašnjost upakovana u ovaj uređaj. Procesor Kirin 990 5G je motor V8 Bugatti-a ugrađenog u karoseriju Toyote Yaris. Izuzetno je čudno što je nešto tako moćno ugrađeno u tako malo kućište sa dovolјno prostora za masivan niz kamera.

Čak i prilikom pokretanja više aplikacija istovremeno ili preuzimanja u pozadini, telefon nikada nije štucnuo. Meniji su i dalјe radili glatko i bez problema. Snaga uređaja se najviše zapaža tokom igranja igara; pokretanje igre poput PlayerUnknovn’s Battlegrounds, nečega za šta je poznato da frejmovi ispadaju na mnogim vrhunskim telefonima, teklo je kao iz snova. Uz konstantno visoku brzinu kadrova i ekran koji nikada nije razočarao, i nakon ovoga teško je preporučiti bilo šta drugo za mobilne igre. P40 Pro je mašina napravlјena da izrazi što veću snagu što je mehanički moguće i na tome se ističe.

Važno da ne zaboravimo da napomenemo to trajanje baterije na P40 Pro zaista impresivno. Pod velikom prinudom, uklјučujući rad u punoj rezoluciji na maksimalnoj osvetlјenosti, P40 Pro je mogao da izdrži ogromnih 8 sati. U normalnijim uslovima gurao je solidan dan bez punjenja. Kao, solidnih 12 sati, pa čak i malo više u danima koji su zahtevali ređu upotrebu. Sposobnost brzog punjenja baterije čini ovu dugotrajnost još impresivnijom, nešto što će definitivno ceniti lјudi koji nisu u blizini tačaka punjenja celog dana.

Izgled

Ako je P40 Pro napravlјen da bude moćan ne znači da mora da se žrtvuje na njegovoj estetici. Ekran na telefonu, od 6,58 inča Full HD+ (2.640 x 1.200) sa odnosom širine i visine 19,8: 9 pruža neverovatno oštar prikaz, iako boje ponekad mogu da izgledaju pomalo isprane. Naravno, pošto je ekran zauzeo tako veliki deo uređaja, primorao je Huawei da primeni prilično male okvire na vrhu i na dnu telefona i mnogima je verovatno lako ih prevideti, priznaćemo da smo razmišlјali da su izgledali pomalo bizarno, što je mala žrtva za tako prefinjenu izradu.

Što se tiče stvarnog ergonomskog dizajna, P40 je udoban telefon za upotrebu. Iako zasigurno glomazan na prvi utisak, iznenađujuća težina nas je iznenadila, ali to je nešti čemu se lako možemo prilagoditi. Ima smisla da je uređaj teži od ostalih telefona, s obzirom na hardver koji poseduje. Nije prevelik (da ne stane u džep), ali nije ni premalen (tako da se oseća jeftino); postoji dobar odnos za P40 Pro, faktor koji je u početku možda kliznuo ispod radara, ali je definitivno postao primetniji tokom našeg testiranja.

Kamera

Mnogo telefonskih kompanija pomera granice mobilnim kamerama i Huawei se ne razlikuje po tome. Prvo, pođimo od onoga šta imamo ovde u ponudi: P40 Pro dolazi sa glavnom kamerom od 50MP, ultraširokim objektivom od 40MP, telefoto kamerom od 12MP i selfi kamerom od 32MP. To je mnogo kamera i one sigurno rade odličan posao.

P40 Pro snima neke od najbolјih slika koje smo ikada videli na telefonu. Oštre i jasne fotografije sa obilјem „profesionalnih“ karakteristika koje možete da prilagodite i promenite, a koje će se svideti i entuzijastima i profesionalcima. Pravi odlične slike pri slabom osvetlјenju i krajnje fantastična je opcija „pokaži i klikni“ koja obezbeđuje odlične fotografije uz minimalan napor.

Ovaj osećaj se prenosi na mogućnosti video snimanja telefona, s tim što P40 može da snima video zapise u UHD 4K pri 60fps i na zadnjoj i na prednjoj kameri. Takođe možete jednostavno da snimate u 720p HD ili 1080p Full HD ako radije ne biste vaš memorijski prostor telefona da pretvorite u nepostojeći. To je telefon koji je u stanju da snimi neke od najbolјih video snimaka koje smo ikada videli na mobilnom uređaju i sigurno postavlјa merila za buduću Huawei-evu tehnologiju i konkurenciju uopšte.

Softver

Ipak, vreme je da razgovaramo i o aplikacijama u uređaju, tačnije o njenim nedostatcima. Možda bi bilo nepravedno kritikovati Huawei-a, s obzirom na zaista hvale vredan napor koji su uložili u olakšavanje potrošačima u ekosistemu bez Google-a, ali ipak treba napomenuti da Huawei P40 Pro može da bude neverovatno nezgodan telefon za upotrebu u smislu njegovog softvera. Mnoge aplikacije koje je Huawei koristio umesto Google-ovih alternativa jednostavno se ne osećaju uglađeno ili glatko za upotrebu. Iako telefon dolazi sa unapred učitanim aplikacijama poput Phone Clone-a da bi pomogao lјudima u kopiranju datoteka, činjenica da čovek treba da koristi nezavisni downloader za osnovne stvari kao što su WhatsApp, Twitter, Facebook i YouTube nije u redu.

Što Huawei i jasno zna, s obzirom na to da vas traženje tih aplikacija u Huawei AppGallery zapravo traži na stranici browsera sa koje možete da ih preuzmete, ali to ne znači posebno ekološki prihvatlјivog korisnika. Pomoću browsera možete da pristupite svim tim sajtovima i programima, ali pogodnost stalnog postojanja tih aplikacija umesto ručnog pretraživanja i dodavanja čini čitav proces mnogo glomaznijim.

Dakle, to treba imati na umu ako tražite integraciju u Huawei-ev ekosistem. Moraćete da preskočite mnoštvo koraka da biste pristupili aplikacijama i funkcijama koje mnogi drugi telefoni imaju samo automatski ugrađene. Nespretno je i više nego pomalo dosadno, ali to je nešto što Huawei očigledno pokušava da ispravi. Preduzeli su nekoliko dobrih koraka unapred na ovom planu, ali u celini im ostaje još dug put.

Zaključak

To je dakle saga o P40 Pro, telefonu koji može da se pohvali nekim zaista spektakularnim hardverom koji je, na žalost, izneveren od manje zvezdanog softvera. Ovaj uređaj ima toliko potencijala i ako ste tip korisnika koji samo želi da fotografiše i možda pošalјe povremenu WhatsApp poruku, naći ćete mnogo toga što će vam se svideti kod P40 Pro. Ipak, oni korisnici kojima je potrebna stalna pogodnost njihovog digitalnog života i aplikacije uvek spremne za pristup telefonu verovatno će se malo mučiti. To je prava šteta jer je P40 Pro bez sumnje jedan od najmoćnijih i fizički dobro dizajniranih telefona koje smo videli za već neko vreme.

Leave a Comment