iPad Mini 2021

Kompletan redizajn od $499 iz 2021. iPad Mini ima mnogo lјudi koji ga ponovo pogledaju – uklјučujući i nas. Privlačnost manjeg iPad-a privlači više nego samo pilote i doktore koje Apple navodi kao popularne korisnike. Privlaci i nas. iPad Mini zauzima srednji prostor između telefona i iPad-a pune veličine, što se ispostavilo da je upravo ono što tražimo.

Primamlјivo je razmišlјati o iPad Mini kao samo o manjem iPad-u ili samo o većem iPhone-u. To su obe te stvari, a opet nijedna od njih. To je srednje dete Apple-ove iOS linije.

Novi iPad Mini radi sa Apple Pencil-om druge generacije, koji se puni tako što se stavi sa bočne strane iPad-a.

iPad Mini je redizajniran da odgovara izgledu i osećaju iPad Pro i iPad Air-a. To znači da ima ravne strane i kvadratnije ivice, ali što je još važnije, to znači da je ekran veći, približava se ivici i ispunjava uređaj na 8,3 inča.

Apple je takođe ažurirao procesor na vrhunski A15 Bionic – iako pretpostavlјamo da je glavni razlog za to taj što neće morati da mu daju nove specifikacije nekoliko godina. 5G takođe dolazi u paketu, ali ne i ultra-brzi mmWave ukus (nema velikog gubitka, s obzirom na to koliko je mmWave zaista redak).

Ali zvezda šou-a je veći ekran. Okružen je manjim, ujednačenim okvirima svuda oko prednje strane uređaja. Voleli bi da su malo manji, ali mislimo da bi to značajno povećalo cenu uređaja.

iPad Mini 2021 1

S obzirom da je osnovni model već $500 za samo 64GB internog prostora, više volimo kompromis koji je napravio Apple. Jedina druga opcija za skladištenje je 256GB, koja košta $649 (5G verzije još koštaju više).

Ekran takođe nije na nivou kvaliteta koji ćete da dobijete na iPad Pro modelima. Rezolucija je dovolјno visoka, ali kada se scrolluje u portrait modu možemo da vidimo samo malo žele efekta, gde se jedna strana kreće mnogo-malo brže od druge.

Da imamo stvarnu zamerku u vezi sa ekranom, bilo bi to da on ne postaje dovolјno svetao za udobno korišćenje na otvorenom sa jakim suncem. Ali istina je da nemamo pravih zamerki – volimo da imamo malo veći ekran od prethodnih Mini-a i on izgleda lepo.

Ostatak redizajna je ono što biste očekivali. Podržava Apple Pencil drugu generaciju, koja može da se pričvrsti i magnetno puni sa strane Mini-a. Apple je morao da pomeri tastere za jačinu zvuka na drugo mesto da bi to prilagodio. Takođe je pobolјšao kamere – prednja sada podržava funkciju Center Stage koja vas prati i drži vaše lice u centru tokom video poziva.

Trajanje baterije je u redu, ali nije neverovatno. Osim ako ne koristimo veliki iPad kao naš celodnevni radni računar, čini se da može da izdrži nedelјu dana između punjenja. Mini nije baš tako dobar. Sa forsiranjem bi se dobio ceo dan konstantne upotrebe, ali lakša upotreba nas izvlači kroz nekoliko dana.

Otklјučavate iPad mini tako što prst stavite na Touch ID senzor na power dugmetu, baš kao iPad Air. Zvučnici su lepi i glasni. Koristi USB-C kao što bi savremeni uređaj i trebao i zato je kompatibilan sa širim spektrom dodataka od iOS uređaja koji koriste Lightning port.

Takođe mu nedostaje priklјučak za slušalice, što nije iznenađujuće, ali mislimo da vredi pomenuti to ovde jer bi to moglo da spreči neke lјude da kupe ovaj uređaj da ga daju detetu.

Govoreći o stvarima koje su, čini se, svi prihvatili, ali je zapravo pravi problem koji zaslužuje kontinuirani pritisak: podrška za više korisnika. Apple i dalјe odbija da dozvoli iPad-ovima da podržavaju višestruke korisničke naloge (izvan specifičnih obrazovnih podešavanja, u svakom slučaju).

I dalјe smatramo da je to kazneno – ne može svaka porodica da priušti (ili želi) da kupi iPad za svaku osobu u domaćinstvu, a delјenje uređaja može da bude prava gnjavaža. Tableti koji koriste Android, Amazon Fire OS, Windows, pa čak i Chrome OS podržavaju višestruke korisničke profile. Činjenica da inače najbolјa linija tableta nema je potpuno smešna.

Druga zabrinutost iPadOS-a u vezi sa iPad Mini je da Apple nije u potpunosti razmislio o tome šta znači da radi na manjem ekranu. Postoje mesta gde su neka dugmad ili tekst odsečeni. U pejzažnom mod-u, tastatura je skoro komično velika i skriva previše onoga što pokušavate da pogledate. I prečesto dugmad i ikone na kraju budu tako sićušni da – kao što se Steve Jobs jednom našalio – ponekad imate osećaj da morate da isturpijate prste da biste ih dodirnuli.

To je bilo mnogo pritužbi. Ali uprkos svima njima, jako volimo iPad Mini i otišli smo toliko daleko da smo naš iPad Pro zamenili ovim jednim. Ako bi nas neko pitao da li treba da urade isto, mrzeli bi da kažemo da.

Umesto toga, odgovorili bi drugim pitanjem: da li tačno znate zašto želite da imate manji iPad umesto velikog telefona ili iPad-a pune veličine? Zato što iPad Mini nije baš dobar u stvarima u kojima su oni dobri, i zaista je bolјi od tih stvari samo na nekoliko specifičnih načina. Slučajno nam je stalo do jedne od njih.

Postoje specifični slučajevi upotrebe za iPad Mini. Ako radite sa računarom na terenu i treba vam nešto prenosivije, iPad Mini ima mnogo smisla – možda i više sada kada radi sa USB-C dodacima. Apple-ov marketing oko pilota koji ga koriste takođe nije lažan – on je zaista koristan i često korišćen uređaj u malim avionima.

iPad Mini 2021 2

Ali iPad Mini je gori od većih iPad-a za mnoge stvari za koje lјudi žele da koriste iPad-ove. Ekran je manji za video zapise i previše skučen za više zadataka kada radite puno posla. Skuplјi je od osnovnog iPad-a od $329a (takođe nedavno osveženog bolјim specifikacijama).

Nema pametni konektor za tastature, što znači da sami možete da pronađete Bluetooth tastaturu koja vam se sviđa.

Za nas, ono u čemu je iPad Mini najbolјi je kao večernji uređaj, stvar koju nosimo po kući umesto telefona. Ne mislimo samo da je to uređaj za „potrošnju sadržaja“ – iako je to, naravno, veliki deo toga. Možemo nešto da radimo na ovoj stvari, ali je dovolјno ograničavajuće da radimo manje toga.

Sviđa mi se iPad Mini jer može da uradi sve trikove sa više zadataka koje veliki iPad može da uradi, ali većinu vremena na kraju ga koristim kao džinovski telefon. Sviđa mi se više od džinovskog telefona jer je ekran još veći od tog uređaja. (Mada zašto Apple ne dodaje neku vrstu podelјenog ekrana na iPhone Pro Mak telefone ne razumem.)

Najviše od svega volim iPad Mini jer njegova fizička veličina menja moj odnos sa sadržajem kojim se bavim na ekranu i — što je najvažnije — sa onim što se dešava oko mene. Fizički ga mogu držati dalјe od očiju, koje me kao lјudsko telo u stvarnom svetu otvaraju više nego telefon. Nisam pogrblјen u filmu jedan na jedan sa ekranom niti sam potpuno uronjen u nešto veće.

To je između, i kao takvo znači da sam jednostavno pristupačniji lјudima oko sebe da razgovaram, da podignem pogled, da ustanem i odlutam do kuhinje. Kao i Galaki Z Fold, to je uređaj koji zahteva više namernosti nego telefon.

iPad Mini nije samo mali iPad. Iako promena veličine ekrana ne menja način na koji softver funkcioniše (na njegovu štetu), menja način na koji koristite softver. Zato je to odlično za mene – i zato je moj savet svima koji razmišlјaju o tome da razmisle o tome da li bi to zaista bilo sjajno za njih.

Dobre stvari

  • Veći ekran
  • USB-C
  • Lep dizajn

Loše stvari

  • Nema podrške za više korisnika
  • Nema priklјučak za slušalice
  • iPad OS nije dobro prilagođen manjoj veličini

Leave a Comment