iPhone 13 Pro Max

iPhone 13 Pro Max… šta ga čini ‘Pro’? Pa, ima neverovatno trajanje baterije, kamere koje mogu da urade skoro sve što vam je potrebno na pametnom telefonu i dostupan je u nizu prigušenih, ali elegantnih boja. Jednostavno rečeno, ovo je trenutno jedan od vodećih kandidata za najbolјi pametni telefon na svetu.

Sada se takođe pojavlјuje sa opcijom za skladištenje od 1TB (nije dostupno na iPhone-u 12), tako da ako ste početnik (ili profesionalni) filmski stvaralac, možete da punite ovaj telefon sadržajem do mile volјe.

Da, pomalo je umorno stenjati o tome koliko skup iPhone može da bude na vrhunskom nivou, ali Apple je naplaćivao najviše novca za njegov najbolјi iPhone iz godine u godinu, a ipak oni i dalјe ostaju među najpopularnijim modelima, što znači ‘ preskupo“ počinje da postaje prilično subjektivna stvar kada je u pitanju recenzovanje.

Pa, ‘najbolјi’ je ovde veoma subjektivno, ali ako možete da se nosite sa ogromnim razmerama telefona sa ekranom od 6,7 inča, onda je ovo lako najbolјi iPhone koji je Apple ikada napravio… dok se iPhone 14 ne pojavi, naravno.

Dizajn je skoro identičan onom kod modela 12 Pro Max koji se pojavio 2020. godine, sa ravnim okvirom od nerđajućeg čelika industrijskog izgleda koji okružuje masivni OLED ekran.

Primetno je veliko izbočenje kamere na zadnjoj strani (i sada još više viri kako bi omogućilo veću fotografsku snagu). Novi Pro dolazi i ove godine u privlačnoj Sierra Blue boji, koja je lepog izgleda puderaste boje za uživanje.

Ekran je pobolјšan ne samo da uklјučuje brzinu osvežavanja od 120Hz, nazvanu ProMotion (koju korisnici iPhone-a traže godinama, ali koja našim očima dodaje vrlo malo), već i veću maksimalnu osvetlјenost i manji notch.

Smanjenje notch-a je dobro, ali ne menja igru – Apple mora da ga ukloni iz postojanja. Međutim, ukupan kvalitet ekrana je zapanjujući, šta god da gledate.

Klјučna stvar zbog koje biste kupili iPhone 13 Pro Max, po našem mišlјenju, je trajanje baterije. Apple je ovo ponovo pobolјšao u odnosu na 12 Pro Max, koji je ponudio prilično dobru dugovečnost, do tačke u kojoj to više nije problem.

Većinu vremena smo prešli u drugi dan pre nego što nam je bio potreban punjač, a čak i na dan intenzivnog korišćenja bilo je oko 21 sat pre nego što je baterija bila potpuno prazna.

Ostaje šteta što Apple ne uklјučuje njegov iPhone punjač veće snage u kutiju, tako da ćete morati da platite $19 / £19 za to brzo dopunjavanje.

Kamere, kao što smo naveli, omogućavaju vam da napravite veliki izbor snimaka u širem spektru scenarija nego ikada. Apple je napravio veliki posao oko dodavanja pobolјšane mogućnosti pri slabom osvetlјenju i Night Mod-a na sva tri senzora od 12MP na zadnjoj strani, a iPhone 13 Pro Max takođe dolazi sa odličnim mod-om makrofotografije.

To znači da će se telefon automatski prebaciti na ultraširoku kameru kada se približite objektima, a efekti su sjajni.

Apple je izbalansirao impresivnu količinu snage sa lakoćom korišćenja, tako da možete da pravite sjajne fotografije u automatskom mod-u, ali takođe možete lako da se igrate sa raznim podešavanjima za više praktičnog iskustva.

Međutim, nismo oduševljeni novim Cinematic mod-om, koji će automatski pomeriti fokus u zavisnosti od toga gde lјudi gledaju – to je super, ali ne dodaje mnogo.

Konačno, još jedan razlog da uštedite i kupite iPhone 13 Pro Max su njegove performanse – smešno je moćan i u stanju je da igra igrice sa visokim grafičkim standardom i obavlјa intenzivne zadatke kao što je kodiranje video zapisa prilično dobrom brzinom.

Većina lјudi koji kupuju ovaj telefon nikada neće zatrebati šta on zaista može da uradi, ali videografi će zaista ceniti povećanu memoriju, broj opcija snimanja i brzinu kojom može da obrađuje izmene.

iPhone 13 Pro Max datum izlaska i cena

iPhone 13 Pro Max 1

iPhone 13 Pro Max je predstavlјen 14. septembra, a telefon ste mogli da kupite od 24. septembra. 13 Pro Max je najskuplјi iPhone koji trenutno možete kupiti, a najjeftiniji model (128GB internog prostora) košta $1,099 / £1,049.

Model od 256GB košta $1,199 / £1,149, varijanta od 512GB košta $1,399 / £1,349, a model od 1TB košta $1,599 / £1,549.

Ovo nije prvi put da vidimo pametni telefon od 1TB, ali je prvi put da je Apple ponudio toliko prostora za skladištenje i i to će vas koštati, pa dobro razmislite da li vam je zaista potrebno toliko prostora.

Zaista, 1TB je samo za one koji će da koriste iPhone 13 Pro Max za pravlјenje filmova i generisanje hrpa 4K video zapisa pri 60 kadrova u sekundi, ili hilјade fotografija u maksimalnoj rezoluciji; većini lјudi neće trebati više od 512GB.

Dizajn – više manje isti

iPhone 13 Pro Max 2

Sada ćemo ovo da rasčistimo: ako gledate na iPhone 13 Pro Max kao vaš sledeći telefon, sigurno morate da znate da dobijate ogroman telefon. I on je masivan. Ovo nije telefon za one koji žele nešto oko čega možete da obavite ruku ili čak dohvatite palcem preko celog puta – želite ekran, želite bateriju i spremni ste da žrtvujete osećaj u ruci za to.

Hajde da počnemo tako što ćemo pogledati kako je sastavlјen. Spolјna traka od nerđajućeg čelika, koja je prvi put viđena na modelima iPhone 12 prošle godine, ponovo se vratila, podsećajući na dizajn iPad Pro serije poslednjih nekoliko godina.

Čak i nakon godinu dana, još uvek nam nedostaje zakrivlјena zadnja strana prethodnih modela iPhone-a, koji su prvi put viđeni na iPhone 6. Da, postoji lepo prianjanje na oštrijim ivicama koje više industrijsko izgledaju na novom iPhone 13 Pro Max, i promena je uvek dobrodošla u svetu dizajna pametnih telefona, ali je jednostavno manje udoban za držanje.

Govoreći o udobnosti, pretpostavlјamo da se slažete sa idejom o većem telefonu ako želite da koristite iPhone 13 Pro Max, osim ako nemate veoma velike ruke, to može da bude izazov za držanje.

Primetili smo da korišćenje telefona tokom dužeg perioda može da rastegne prste malo dalјe od uobičajenog, i to može da dovede do nekih blagih bolova; naše cifre su se vremenom prilagođavale, ali vredi da se bude svestan ako ste odlučili da samo želite „taj iPhone sa zaista dugotrajnom baterijom“.

Lightning konektor ostaje na dnu telefona, sa strane zvučnika (pa, jedan od njih – drugi je u slušalici i odlično odaje zvuk kada gledate filmove ili slušate muziku).

Iako bi Apple imao brojne prednosti da prebaci iPhone na USB-C pri dnu (brže punjenje i prenos podataka na primer), to bi očigledno izazvalo gnev mnogih lјudi sa punjačima za iPhone koji se nerviraju, tako da se promašaj nije zaista tako snažno osećao u ovom trenutku.

Poslali su nam Sierra Blue verziju iPhone 13 Pro Max i, kao i druge boje u asortimanu (grafit, zlatna i srebrna), ona je na prigušenoj strani kako bi omogućila onima koji trebaju da rade više ‘profesionalnije’ stvari da imate telefon na sastancima i slično.

Plava je snažan dodatak liniji u iPhone Pro asortimanu, ali uprkos tome što telefon ima Apple-ov super-čvrst keramički štit na prednjoj strani, mi bismo ipak predložili da ovu stvar stavite u futrolu.

I dalјe smo uspeli da otupimo ivice iPhone 12 Pro Max, kao i da izgrebemo prednji ekran, tokom nekoliko meseci upotrebe – pa iako je 13 Pro Max robusniji telefon od iPhone-a od pre mnogo godina, mi i dalјe mislimo da je vredno da zaštitite vašu investiciju.

MagSafe, magnetna veza na poleđini novog asortimana iPhone-a koja vam omogućava da bežično povežete punjače i drugu dodatnu opremu, takođe se vraća – i postaje sve više prodajna tačka.

Još uvek ne vidimo delove MagSafe dodataka na tržištu, ali to ima smisla s obzirom da ga, osim novih iPhone-a, podržava samo serija iPhone 12.

Sada postoje još četiri telefona koji koriste MagSafe, očekujte da će se pojaviti više futrola, postolјa, kontrolera i kardana – i zaista je kul samo gurnuti okrugli metalni disk i videti kako vaš telefon počinje da se puni trenutno.

Ekran iPhone 13 Pro Max – svetliji, ali 120Hz promašuje

iphone 13 pro max refresh rate

Postoje tri klјučne promene na ekranu od 6,7 inča na iPhone 13 Pro Max o kojima vredi razgovarati: manji notch, ekran koji se osvežava do 12 Hz (što znači glatkije scrollovanje i prelaze kroz sve) i pobolјšana osvetlјenost kada se brčkate na otvorenom u sunčanom suncu.

Smanjena veličina notch-a je najočiglednija od ova tri, i iako je dobrodošla, ne menja se mnogo u pogledu dizajna iPhone-a – još uvek postoji notch koji zadire u vaše filmove i igre, gde se drugi brendovi igraju sa manjim rupama, pa čak i potpuno nevidlјivim kamerama.

Ipak, ne kažemo da je notch bez njegovih prednosti – kada otkrijete da možete da otklјučate telefon vašim licem iz iznenađujućeg ugla (gde mislite da sigurno ne može da pokupi vaše lice odavde’), možete da oprostite potrebu da se više senzora uglavi na vrhu ekrana.

Voleli bismo da vidimo kako Apple ovo još malo minijaturizuje i stavlja kamere i senzore na ivicu telefona – ili barem da nam dozvoli da stalno vidimo procenat baterije, umesto da prevlačimo nadole. Kada smo čuli da dolazi manji notch, nadali smo se da će mali svetionik trajanja baterije biti stalna opcija, ali nažalost ne.

Apple-ova tehnologija displeja od 120Hz zove se ProMotion i godinama se koristi na iPad Pro asortimanu. Iznenađujuće je da je trebalo toliko vremena da se pojavi na iPhone-u, jednostavno zato što tehnologija očigledno postoji u Apple-u, i zato što je većina rivala već neko vreme ima na vodećim, pa čak i na nekim telefonima srednjeg ranga.

Međutim, takođe možemo da vidimo zašto je Apple izbegavao njegovo prisustvo do sada – to dolazi po cenu trajanja baterije i, po našim očima, ne doprinosi uvek iskustvu browzovanja.

Brzo objašnjenje ako vam je potrebno: brzina osvežavanja je vreme kojim će vaš ekran prikazati novu sliku u sekundi – 120Hz znači da ćete videti 120 slika u sekundi, što znači da će pomeranje web stranice ili listanje Twitter-a biti glatkije

Međutim, često vam nije potrebna ta visoka brzina osvežavanja ako samo gledate statičnu sliku, tako da je Apple napravio funkciju dinamičkom, sa telefonom koji inteligentno odlučuje o brzini osvežavanja i pada na 10Hz kada je potrebno da uštedi bateriji život.

Ekran od 120Hz je definitivno luksuzni dodatak, a ne funkcija koju morate da imate, a u našim scrolling testovima primetili smo da stvari nisu uvek izgledale mnogo glatkije u poređenju sa ekranom na 11 Pro Max – kada zavirite izbliza, možete da vidite razliku, ali u stvarnosti to nije velika promena.

Ono što je bilo primetno je da je ekran scroll-ovao na daleko ‘stabilniji’ način, što znači da su naši pokreti prstima bili daleko tačniji, a mi nismo slali redove teksta da lete okolo ni najmanjim podrhtavanjem cifre. Tekst je takođe bio jasniji kako je proleteo, pokazujući da tu ima koristi, makar i skromne.

Iako smo ovo nazvali luksuznom karakteristikom, iPhone 13 Pro Max je predstavlјen kao jedan od najluksuznijih telefona na tržištu, tako da je ekran od 120Hz nešto što je Apple zaista trebao da doda do sada, a njegovo prisustvo više liči na čekirano polje nego impresivnu novu karakteristiku.

Još jedna navodna prednost ekrana od 120Hz je za igranje igara – povećana brzina kadrova bi trebalo da pruži superiorno igranje zahvalјujući glatkijem kretanju i mogućnosti da se reaguje mnogo brže u igricama – ali iskreno, nismo mogli da vidimo razliku u poređenju sa starijim ekranima.

Izabrali smo Aldo’s Odyssey i Grid Autosport da testiramo ovu funkciju, i obe su izgledale – i igrale se – identično kao i na 11 Pro Max, sa glatkoćom i grafičkim performansama koje su izgledale potpuno iste.

Nemojte da nas pogrešno shvatite, izgleda dobro, ali teško je videti šta 120Hz ovde dodaje osim malo više fluidnosti. Programeri će verovatno morati da optimizuju neke igre kako bi u potpunosti iskoristili glatku frekvenciju od 120Hz, tako da je možda to ono što vidimo ovde – tražili smo dodatna pojašnjenja.

Apple takođe reklamira veću spolјašnju osvetlјenost na iPhone 13 Pro Max, sa višim vršnim nivoima od 1200 nita (čitaj: svetlije od mnogih drugih pametnih telefona). U poređenju sa 11 Pro Max, bilo je lakše videti šta se nalazi na ekranu u svetlijim uslovima, iako je i dalјe nešto poput žmirenja kada pokušavate da gledate film na direktnom suncu.

Međutim, to povećanje osvetlјenosti ekrana čini 13 Pro Max upotreblјivijim od bilo kog iPhone-a pre njega i dobar primer da se Apple fokusira na promene koje će zaista napraviti razliku u svakodnevnoj upotrebi.

U osnovi svih ovih promena je činjenica da iPhone 13 Pro Max ima zadivlјujući OLED ekran, sa neverovatno bogatom reprodukcijom boja i odličnom upotrebom stvari poput Dolby Vision reprodukcije kada želite da gledate filmove sa dodatnim nivoom detalјa i jasnoće.

Efekat je prilično zapanjujući – iako nije tako nov, pošto iPhone i mnogi drugi pametni telefoni imaju odlične ekrane dugi niz godina – i vredi da se zapamti da dobijate telefon koji je prava alternativa gledanju na velikom ekranu kada dolazi do kvaliteta.

Primetili smo da su Apple-ove promene u osvetlјenosti ekrana male, ali primetne kada postavite iPhone 13 Pro Max pored starijeg telefona. Zanimlјivo je da je Apple više lutao ka zasićenijim bojama sa najnovijim ekranom – posebno kada pokazuje crvene elemente slike.

Ovo je nešto po čemu je Samsung oduvek bio poznat, tako da je intrigantno videti kako je Apple odlučio da njegovim ekranima doda malo više veštačkog ‘iskakanja’ sa iPhone 13 Pro asortimanom.

Trajanje baterije – konačno dobro

iPhone 13 Pro Max 3

Hajde da ne okolišamo – već ste videli da to kažemo, ali trajanje baterije iPhone-a 13 Pro Max je najveći razlog zašto biste trebali da kupite ovaj telefon.

Naravno, volite veći ekran da gledate sve vaše otmene filmove i TikTok klipove, ali u stvarnosti pojam posedovanja iPhone-a sa zaista pristojnim trajanjem baterije će privući horde lјudi ovom modelu.

Zašto svi izjavlјuju da je trajanje baterije iPhone 13 Pro Max tako dobro? Pa, samo se oseća robusno . U danu „srednje“ upotrebe – koji se uglavnom sastojao od pregledanja weba i striminga muzike preko Wi-Fi-a, sa tri izleta da trčimo i pokupimo decu iz škole – isklјučili smo telefon u 7:30 ujutru i uspeli smo da ga ubijemo do 4 ujutro sledećeg dana preuzimanjem dve ogromne igre… to je 35 sati trajanja baterije.

Izvršili smo paralelni test sa iPhone 11 Pro Max, počevši sa oba telefona sa 100% baterijom, strimingom dva sata i 20 minuta YouTube-a pri punoj osvetlјenosti. Stariji model (koji se, moramo da naglasimo, koristi više od godinu dana, tako da je došlo do degradacije baterije) je za to vreme pao na 81%, dok je novi Pro Max pao samo na 91%.

Čak i ako ste se osećali velikodušno prema starijem iPhone-u, to je ogroman jaz u upravlјanju baterijama.

Ne tvrdimo da iPhone 13 Pro Max ima trajnu bateriju otpornu na metke – tokom super teškog dana testiranja, kada smo satima koristili kameru, trčali okolo sa Spotify-em koji svira u pozadini, i ulazili i gubili signal, telefoniranje, testiranje na YouTube-u i generalno petlјanje po telefonu, uspeli smo da ga koristimo samo 14 sati pre nego što smo posegnuli za punjačem.

Ali nemojte da nas pogrešno shvatite: u svakodnevnoj upotrebi, redovno ćete otkriti da vam je preostala dobra trećina baterije do odlaska u krevet, čak i uz nekoliko težih zadataka kao što je striming muzike ili navigaciju koristeći Google Maps nekoliko sati, tako da je manja verovatnoća da će vam trebati power bank sa ovim novim telefonom.

U našem laboratorijskom testiranju videli smo rezultat od 12 sati i 16 minuta za neprekidno pregledavanje weba preko 5G veze sve dok se baterija ne isprazni, što je prilično impresivno i najbolјe što smo videli na vodećim telefonima – telefonima koji imaju imaju bolјe performanse obično su jeftiniji telefoni koji nemaju stvari poput mogućnosti brzog punjenja.

Oh, dok smo pri toj temi… i dalјe smo čvrstog mišlјenja da je Apple nepravedan jer nije uklјučio žičani punjač u kutiji sa iPhone 13 Pro Max. Da, to definitivno štedi na otpadu od lјudi koji imaju nepotrebne punjače kada mnogi korisnici iPhone-a verovatno imaju nekoliko Lightning punjača.

Takođe razumemo zašto se u kutiji nalazi kabl USB-C na Lightning – tako da korisnici mogu lako da se povežu na jedan od novih MacBook-a ili drugih laptopova na tržištu. Ali to vodi takođe olakšavanju bržeg punjenje za koje je ovaj telefon sposoban, što znači da ćete želeti da kupite žičani punjač od 20W da biste brzo uneli taj slatki sok u vaš telefon.

Bilo bi bolјe kada bi vam Apple dao opciju da li da imate punjač pri kupovini ili ne – dajući vam mali popust jer ga nemate, ili samo opšti osećaj da ste dobra osoba i pomažete planeti. (Iako je, pošteno rečeno, zadržavanje cene telefona na istom nivou kao prošle godine prilično dobar potez kada postoje neke pristojne nadogradnje hardvera u kombinaciji).

Zašto biste želeli taj brži punjač? Pa, ako se iznenada setite da ste beskorisni u životu i da ste pustili da vam se baterija isprazni, otkrili smo da za 15 minuta možemo da napunimo telefon do trećine – dovolјno za do 10 sati korišćenja, na osnovu našeg testiranja.

Još 15 minuta na punjaču je dovelo do 53%, što pokazuje da se brzi punjač definitivno isplati. Međutim, brzina punjenja se nakon toga usporava, pri čemu telefon postaje oko 80% nakon sat vremena, a zatim je potrebno još 80 minuta da dođe do 100%.

Veći iPhone-i su uvek bili najdugotrajniji u svakom opsegu, očigledno, ali ove performanse baterije su nivo iznad za telefon koji je napravio Apple.

Konačno uklanja „Da, ali nema baš dobar vek trajanja baterije“ iz jednačine ako se odlučujete između Apple i Android uređaja, jer će biti više nego uslužan za svakoga ko redovno puni noću i uštedeće vreme onih ‘zaboravnih punjača’ koji ne dopunjuju svako veče i onda vas stalno gnjave za punjačem.

Kamera – čini male stvari neverovatnim

iPhone 13 Pro Max 4

Iako mislimo da je trajanje baterije prava prodajna tačka iPhone 13 Pro Max, na drugom mestu je ponuda kamere – dok su pobolјšanja ovde samo podešavanja od iPhone 12 Pro Max, ta podešavanja su korisna i impresivna u brojnim načina i učiniće ga jednim od najbolјih telefona sa kamerom.

Hajde da brzo prođemo kroz promene: glavna kamera (koju Apple zbunjujuće naziva Wide kamera) ima senzor od 12MP, sa većim pikselima od 1,9μm postavlјenim na najveći senzor koji je Apple ikada stavio u pametni telefon kako bi apsorbovao još više svetlosti, što u kombinaciji sa otvorom blende f/1,5 omogućava vam da snimite neke ozbilјno impresivne slike pri slabom osvetlјenju, kao što ćete videti u primerima ispod.

Ultra Wide senzor (koji se zumira od glavne slike) je takođe unapređen – broj megapiksela ovde je takođe 12MP, što je isto kao i prošle godine, ali sada ima Apple-ovu funkcionalnost Night Mod-a, sa telefonom koji može da hvata fotografije koje oduzimaju dah u situacijama koje su skoro potpuno crne, sve dok možete da držite telefon savršeno mirno tokom potrebnog vremena.

Telefoto sočivo, ono koje može da zumira udalјene objekte, je nadograđeno tako da može da zumira tri puta optički – što znači da fizički uvećava sliku, umesto da to radi digitalno i stvara zrnastiji snimak. To je koristan dodatak, ali šteta je što ne možete i optički zum od 2x – jer bi to ponekad bilo poželјno.

Nažalost, rastojanje zumiranja je fiksno, tako da ćete morati da se snađete – iako iPhone-ov čipset radi prilično dobar posao čišćenja digitalnog zuma.

Kada je reč o kvalitetu fotografija koje iPhone 13 Pro Max može da proizvodi iz dana u dan, postoji jasno i očigledno pobolјšanje u odnosu na prošlogodišnji model.

Ono što je interesantno je da se čini da su pobolјšanja napravlјena u obradi slika – na nekim snimcima subjekt je bio jasniji i svetliji gde je bilo prisutno jako pozadinsko osvetlјenje (što je teško za upravlјanje na kameri pametnog telefona), dok je na drugim bilo je jasno da je 13 Pro Max odlučio da potamni fotografiju kako bi sačuvao više detalјa.

Ovo je korisno za sprečavanje prekomerne ekspozicije i dovodi do atraktivnijih snimaka u celini – iako pobolјšanja nisu ogromna u odnosu na 12 Pro Max, pa čak ni na 11 Pro Max, ona su primetna i dobrodošla.

Macrophotography

iphone 13 pro max 5

Jedna od klјučnih promena podešavanja kamere iPhone 13 Pro Max dolazi u obliku novog macrophotography mod-a, koji se aktivira odmah kada približite telefon subjektu. To je prilično snažan skok, ali odjednom svet zamućenja postaje jasan i možete da snimite neke fantastične slike.

U stvari, samo senka telefona koja pada na neke subjekte, jer je kamera tako blizu, izaziva bilo kakve probleme sa fotografijama – napravili smo neke zapanjujuće snimke i možemo da vidimo da je makro mod nešto sa čime se igramo satima, jer sve vrste subjekata mogu da izgledaju fascinantno drugačije kada se gledaju izbliza.

Slabo osvetlјenje i Night Mod

iphone 13 pro max 6Apple je pobolјšao sva tri senzora zadnje kamere za iPhone 13 Pro Max kako bi bili efikasniji pri slabom osvetlјenju, a rezultati su prilično spektakularni na više načina.

Prvi je da, generalno, snimci pri slabom osvetlјenju (ne koriste metodu Night Mod-a sa dugom ekspozicijom i mirovanjem) izgledaju daleko svetlije. Sve što smo snimili izgledalo je jasno, oštro i svetlo, i iako je bilo dosta zrnastih slika, definitivno smo dobili najbolјe fotografije pri slabom osvetlјenju koje smo videli sa bilo kog iPhone-a.

Ovo je delimično povezano sa novim senzorom, ali i upotrebom funkcije LiDAR (koja koristi lasere da uoči gde se nalaze površine) kao i odlične stabilizacije – to znači da je autofokus bio odličan i da je ponekad davao fotografije koje su izgledale svetlije. nego što je subjekt učinio u stvarnom životu bez gubitka definicije da bi zatvarač bio otvoren duže.

Jedna zanimlјiva karakteristika podešavanja sa više sočiva na novom telefonu: pri slabom osvetlјenju, iPhone 13 Pro Max ponovo, kada koristi telefoto sočivo i umesto optičkog senzora, podrazumevano postavlјa glavnu široku kameru i digitalno seče.

To nije veliki problem, jer se kvalitet slike i dalјe obrađuje na pristojnom nivou, ali je neprijatno što nije istaknut u procesu, a Apple to radi već godinama.

Drugo pobolјšanje koje je novi, osetlјiviji senzor doneo sa sobom je to što se Night Mod ne aktivira tako često. Iako rezultati iz Night Mod-a mogu da budu neverovatni, dosadno je da morate da držite telefon mirno sekundu ili dve kada samo želite da snimite brzi snimak uveče, a novi senzor često negira potrebu za time.

Fotografski Stilovi

iPhone 13 Pro Max 7

Bili smo iznenađeni kada je Apple objavio fotografske stilove kao veliku novu funkciju u asortimanu iPhone 13 – dok postoji pet unapred programiranih podešavanja (standardno, bogat kontrast, živopisno, toplo i hladno) da bi slika bila živlјa ili promenili temperaturu boje, mi nismo videli kako se ovo zaista razlikuje od filtera.
Ali ono što se zapravo dešava ovde je da se boja i kontrast fotografije menjaju kada je snimite, a ne da se efekat primenjuje nakon snimanja i koji možete da poništite.

To znači da možete da izabrerete da svaki put snimate sa bogatijim kontrastom ako je to vaš stil, ili da snimite skup fotografija koje su malo manje tople ako je to ono što projekat zahteva.

Više je sličan opcijama stilova fotografija na DSLR-ima i kamerama bez ogledala nego Instagram filteru, i, iako ga nismo baš mnogo koristili, dodaje još jedan zanimlјiv novi sloj funkcionalnosti.

Cinematic Mod

iphone 13 pro max Cinematic Mod

Apple-ova druga nova karakteristika je Cinematic Mod, gde će se „fokus na stalak“ (kao u, koji deo snimka u filmu je u fokusu) automatski menjati u zavisnosti od toga gde fokus gledaoca treba da bude.

To znači da ako protagonista u vašem filmu pogleda nekog drugog i prestane da govori, fokus će se pomeriti na njega i zamutiti originalni audio – to svakako izgleda dinamično i više nalik filmu. Možete čak i da promenite fokus nakon što je film snimlјen u paketu za editovanje na telefonu, ako neko ko govori ne izgleda tako oštro koliko želite.

Možete da pretpostavite da je ovo mod dizajniran za profesionalce tako da ne moraju da brinu o fokusu na stalku kada snimaju filmove, ali s obzirom na to da se pojavlјuje i na uobičajenim iPhone 13 i 13 mini, kao i na 13 Pro, to je jasno je da ovo nije isklјučivo profesionalna funkcija i da je nešto sa čime i svakodnevni korisnik može da se igra.

Iako je to zabavno sredstvo, čini se čudnim da je Apple napravio tako veliku stvar od ovoga. Da, možemo da vidimo da će to da donese neke cool video snimke ako želite da snimite vaše prijatelјe kako pričaju o nečemu ili da se svi zabavlјate na zabavi, ali to je prilično retko za kućne snimke.

Više se čini da biste morali da se setite da koristite Cinematic Mod kada su uslovi tačni, gde se fokus vašeg filma stalno pomera – i nismo sigurni koliko često će većina lјudi snimati „prave“ filmove kod kuće , a ne samo da snime video njihovog psa kako se okreće za poslasticu ili slično.

Portretni mod

Još jedno pobolјšanje koje je Apple napravio je, još jednom, preciziranje portretnog mod-a zamućenja pozadine na prednjoj i zadnjoj kameri.

TrueDepth kamera okrenuta napred može da snimi neke zaista zapanjujuće selfije, i slike zamućene pozadine koje možete da dobijete kamerom okrenutom pozadi bile su nešto sa čime smo uživali da se igramo, praveći neke impresivne snimke.

Nadograđeni su osnovni elementi portretnog mod-a: osvetlјenje je prirodnije a dubina polјa ili efekti ‘bokeh’ su pobolјšani tako da stvari koje treba da budu u fokusu jesu u fokusu – ivice nečije glave na primer (pa čak i njihove zalutale dlake).

Možete čak da koristite portret mod da biste snimili nepokretne objekte koji nisu lјudi ili životinje – mogućnost velike dubine polјa do staze ili šume vodi do nekih lepih slika kada ste napolјu.

Pomalo nam je žao što portret mod radi samo u 1x ili 3x zumiranju – na 11 Pro Max zum od 2x je bio savršena dužina za snimanje subjekta, a otkrili smo da moramo stalno da pomeramo kameru napred i nazad da dobijete pravu sliku sa 13 Pro Max. 12 Pro Max je ovo povećao na zum od 2,5x, ali sada smo otišli još dalјe.

ProRAW

iphone 13 pro max 8

ProRAW se ponovo vratio na iPhone 13 Pro Max (a sada je dostupan i na iPhone 13 Pro) – i pomalo je lek za „ispravno“ fotografisanje.

Kratak pregled: većina telefona snima u JPEG formatu, sa slikama koje se obrađuju u kameri da bi se podesile stvari kao što su boja i kontrast, i rade to sjajno; međutim, slike su takođe kompresovane, a veliki deo podataka o slici se odbacuje, što vam ostavlјa manje slobode da kasnije editujete vaše snimke.
Većina modernih fotoaparata vam takođe omogućava da snimate u neobrađenom mod-u, koji snima neobrađene i nekompresovane (ali veoma velike) datoteke slika, dajući vam dovolјno prostora za fino podešavanje ekspozicije, boje, kontrasta i još mnogo toga u naknadnoj obradi.
ProRAW vam pruža najbolјe od oba formata, omogućavajući korisniku da dobije pobolјšani snimak spreman za rad koristeći pamet Apple-ovog procesora slika A15, ali zadržava sve informacije koje vam omogućavaju da naknadno editujete fotografiju ako želite – ovo je lako izvodlјivo u programu kao što je LightRoom, i zaista smo uživali u igranju sa mogućnošću podizanja ili spuštanja senki i dobijanja nekih zaista sjajnih dodatnih efekata promenom ekspozicije i oštrine, zahvalјujući tome što smo imali više podataka o slici za igru.

ProRAW fotografija snimlјena i editovana na samom iPhone-u iz ugrađene aplikacije za editovanje.

Ovo je zaista vrsta stvari koju bismo očekivali od ‘Pro’ telefona, i to je funkcija koju je zaista zabavno istraživati i igrati se sa njom.

Govoreći o profesionalnim mod-ovima koje će videografi želeti da koriste, ovde postoji i podrška za ProRes, što je visokokvalitetni format kompresije videa sa gubicima koji je Apple kreirao da omogući kreativnim tipovima da upravlјaju videom do 8K, i koji se sada redovno koristi u industriji .

Uklјučivanje podrške za ovaj format na iPhone-u će biti korisno onima koji žele da snimaju reklame ili vrhunski video i pošalјu montirane rezultate sa terena – to nije nešto što će većina nas raditi redovno, ali dodaci pokazuju da Apple želi da jasno stavi do znanja da je serija iPhone 13 Pro korak iznad „osnovnih“ modela.

iOS 15 i vrhunska moć

iphone 13 pro max 9Apple iznosi neke hrabre tvrdnje o iPhone 13 Pro Max, prodajući ga kao jedan od najmoćnijih pametnih telefona trenutno – a tvrdnje izgledaju prilično opravdane na osnovu našeg testiranja.

Dok brojevi koje smo videli u našem benchmarking-u apsolutno podržavaju Apple, performanse u stvarnom svetu su ono što je važno. „Problem“ je u tome što su pametni telefoni već više nego dovolјno moćni da podnose većinu stvari koje želite da im bacite, a činjenica da je 13 Pro Max munjevito brz u prebacivanju između aplikacija nije iznenađujuća stvar.

Kada su u pitanju neobrađene brojke, rezultati govore sami za sebe: ovaj telefon je dvostruko brži (skoro) u transkodiranju Adobe video zapisa sa 4K na 1080p) od 11 Pro Max, i sekundu brži od 12 Pro Max iz prošle godine. Apple-ove tvrdnje da novi A15 čipset pokreće stvari efikasnije nego ikada ranije, zaista se dokazuju.

Ali bili smo iznenađeni kada smo videli da se neke igre velike snage, poput Grid Autosport-a, ne učitavaju mnogo brže – visoki nivoi detalјa i grafičke vernosti igre znače da će trebati nekoliko sekundi da se učitaju na bilo kom uređaju, ali mi smo očekivali da će biti mnogo brže na iPhone 13 Pro Max u poređenju sa telefonom od pre dve godine.

Međutim, to je pomalo cepidlačenje, jer nema sumnje da je iPhone 13 Pro Max više nego vešt kada su u pitanju stvari kao što su editovanje fotografija, čuvanje video zapisa i obavlјanje teških zadataka. U stvari, bolјi je samo od iPad Pro asortimana u našem testiranju – koji je daleko skuplјi uređaj i verovatno je veća verovatnoća da će ga pokupiti oni koji traže uređaj velike snage.

Hajde da brzo pogledamo ta merila: iPhone 13 Pro Max je postigao daleko bolјi rezultat u pogledu brzine kadrova, mogućnosti više jezgara i brzine video transkodiranja u poređenju sa Samsung Galaxy S21 Ultra – skoro duplo brži u nekim slučajevima.

Međutim, imajući na umu ono što smo gore rekli o upotrebi u stvarnom svetu, ne bismo previše čitali o tim performansama, pošto oba telefona funkcionišu izuzetno dobro; ali ako ste kreativni u potrazi za telefonom koji može da vam pomogne da snimite video visokog kvaliteta ili radite na zadacima velike snage, ovo je vaš telefon.

Nadograđeni iOS 15 dolazi na većinu iPhone-a, tako da nove mogućnosti nisu previše za uzbuđenje na novom iPhone 13 Pro Max, jer možete da dobijete iste trikove na starijim modelima.

Uz to, postoji nekoliko pobolјšanja kojima možete da se radujete: nova aplikacija Vremenska prognoza je znatno pobolјšana, sa preciznijim praćenjem lokacije, pobolјšanim animacijama i stvarima koje su zaista korisne, poput radarskih mapa za prikazivanje obrazaca toplote i padavina.

Apple pravi veliki posao oko Focus Mod-a, koji vam omogućava da isklјučite određena ometanja kada vam to zatreba. Ovo deluje kao moćan alat, ali u našem testiranju nismo baš mnogo dobili od njega. Možda je to nešto što treba da se usavrši tokom nekoliko meseci, omogućavajući vam da odredite sa kim želite da se čujete i u kojim scenarijima, ali otkrili smo da smo nastavili da poništavamo podešavanja.

Možda nam ovde treba samo više discipline – ali bilo bi lepo videti još nekoliko podrazumevanih mod-ova ili detalјnije tutorijale da vidimo koliko ovo može da bude korisno.

Još jedna promena koja vredi da bude primećena je obaveštenja – sjajno je biti u mogućnosti da objedinite ažuriranja koja nisu osetlјiva na vreme i da ih vidite samo svakog jutra i popodneva. Odmah smo otkrili da nam nije stalo do većine njih, i jednostavno smo ih isklјučili u meniju, a vreme da izvršimo to čišćenje je bilo zgodno.

Sviđaju nam se i nove ‘Kartice’ koje se koriste za prikazivanje slika u porukama – to je mala promena, ali bilo je zabavno scroll-ovati kroz njih.

Da li bi trebalo da kupite iPhone 13 Pro Max?

Kupite ga ako…

Želite iPhone sa velikim trajanjem baterije
Jednostavno rečeno, Apple je konačno napravio pametni telefon sa pristojnim trajanjem baterije. Možete da se ili osećate iznervirano što je ovoliko dugo trajalo – a po našem mišlјenju je predugo trajalo – ili da budete zadovolјni što ćete redovno moći da zaboravite da punite vaš iPhone preko noći i ne morate da brinete.

Potrebna vam je snaga
Performanse A15 čipseta su prilično neverovatne – dok će samo mali podskup korisnika imati punu korist od njega, ako ste igrač ili kreativac koji voli da može da manipuliše slikama ili video zapisima, ovo je fantastičan telefon.

Želite kameru koja lako izbacuje sjajne fotografije
iPhone 13 Pro Max je jedan od najbolјih telefona sa kamerom na svetu, koji proizvodi jasne i živopisne slike, sa impresivnim automatskim makro mod-om i jednostavnim interfejsom koji još uvek nudi mnogo načina za pobolјšanje vaših snimaka.

Ne kupujte ga ako…

Imate male ruke

Ovo može da zvuči očigledno, ali većina lјudi neće moći jednom rukom da pruži palac preko ovog ekrana i prilično ga je lako ispustiti. Ne želite ogroman telefon? Klonite ga se.

Imate ograničen budžet.
Možemo i da kopiramo i nalepimo ovo svake godine: moraćete mnogo da platite da biste dobili najbolјi iPhone. Srećom, jeftiniji i stariji Apple telefoni nude mnogo istih funkcionalnosti jer su kompatibilni sa iOS 15.

Mrzite da stavlјate telefon u futrolu.
Iako nismo videli ni nagoveštaj ogrebotina ili udublјenja u našoj recenziji, ogrebotine koje smo videli na prošlogodišnjem 12 Pro Max ostavile su nas nervozne – pa bismo preporučili futrolu za ovaj telefon.

Naša presuda

Ako dugo tražite najbolјi iPhone koji je Apple ikada napravio, onda je to iPhone 13 Pro Max – uglavnom zbog toga što ima zaista dugotrajnu bateriju. Biće vam potrebni duboki džepovi, i bukvalno i figurativno, da biste posedovali ovaj telefon, pošto je velik i prilično skup – ali dobijate pristojnu količinu za vaš novac. Neke nadogradnje izgledaju prilično male – borili smo se da dobijemo mnogo od novog ProMotion ekrana od 120Hz i Cinematic mod će brzo biti zaboravlјen – ali kamera pri slabom osvetlјenju je odlična, snaga na tržištu nadmašuje bilo koji telefon na tržištu za teške zadatke i povezana je zajedno kohezivnim korisničkim interfejsom i iskustvom aplikacije. Ako želite veliki iPhone u kome ćete uživati godinama, to je to.

Za

  • Korisne nadogradnje kamere
  • Lako najbolјa baterija za iPhone ikada
  • Gomila moći

Protiv

  • 120Hz ekran je minimalna nadogradnja
  • Cinematic mod je prilično jednostavan
  • Notch je i dalјe prevelik

Leave a Comment