Microsoft Surface Pro 7

Sa nedavnim izdanjem Surface Pro 8, Surface Pro 7 više nije novo dete u bloku. Kao stariji model, već je primećeno da su njegove cene smanjene kod raznih prodavaca dok takođe nudi besplatnu nadogradnju na Windows 11. A neki od tih popusta su prilično značajni.

Nadali smo se da će Surface Pro 7 rešiti sve probleme koje je Surface Pro 6 imao kada je izašao. Ali njegov naslednik, nažalost, ne čini mnogo da se to ispravi. Ovo je bila savršena prilika da se linija proizvoda vrati na kurs, ali ovo ažuriranje na kraju ne uspeva tamo gde je važno.

To ne znači da ovde nema pobolјšanja. Surface Pro 7 dolazi sa sve važnijim USB-C portom, kao i sa nekim ažuriranim komponentama. Ali, nema mnogo više od toga što ovaj uređaj čini teškim za preporuku osim ako ne želite da se držite Surface Pro linije i imate zastareli model. U stvari, ako ste volјni da potrošite dodatni novac, novije izdanje, Surface Pro 8, je bolјa mašina.

Microsoft Surface Pro 7 1

Kao i kod Surface Laptop 4, ovo pokazuje da Microsoft i dalјe može da pravi odlične prenosive uređaje kada se potrudi. Jednostavno, Microsoft Surface Pro 7 je podbacio. Međutim, ako imate ograničen budžet, potencijalno biste mogli da ga dobijete po dobroj ceni sada kada je dostupan noviji model.

Lista specifikacija

Evo Surface Pro 7 konfiguracije koje smo imali na recenziji:

CPU : 1,1 GHz Intel Core i5-1035G4 (četvorojezgreni, 6MB keš memorije, do 3,7 GHz pojačanje)
Grafika : Intel Iris Plus Grafička
RAM : 8GB DDR4x
Ekran : 12,3 inča, 2,736 x 1,824 ratsense displej: 1 konel. 1, 100% sRGB boja, multi-touch u 10 tačaka, odnos širine i visine slike 3:2)
Skladištenje : 256GB SSD
Portovi : 1 x USB 3.0, 1 x USB-C 3.1, čitač microSDXC kartica (UHS-I), priklјučak za slušalice/mikrofon
Povezivanje : 802.11ax Wi-Fi 6 (2 x 2 MIMO), Bluetooth 5
Kamere : 8MP kamera okrenuta unazad, sa autofokusom (1080p HD); Prednja kamera od 5MP, 1080p HD kamera
Težina : 1,7 funti (771 g)
Veličina : 11.5 x 7.9 x 0.33 inches (292 x 201 x 8.5mm; W x D x H)

Cena i dostupnost

Microsoft Surface Pro 7 2

Novi Surface Pro 7 počinje od $749 / £799  kao i kod prethodnih verzija i dolazi bez uklјučenih Type Cover ($129, £149) i Surface Pen ($99, £99). To znači da je ova cena par za kurs.

Ta osnovna konfiguracija vam daje Intel Core i3 procesor (CPU), 4GB memorije (RAM) i 128GB SSD uređaj (SSD), pri čemu poslednje tačke mogu da se nadograde na čak 16GB i 1TB kapaciteta, respektivno. Evo kako se te nadogradnje dešavaju:

 • Intel Core i3 (4GB, 128GB) – $749/£799
 • Intel Core i5 (8GB, 128GB) – $899/£89
 • Intel Core i5 (8GB, 256GB) – $1,199/£1,169
 • Intel Core i5 (16GB, 128GB) – $1,399/£1,399
 • Intel Core i7 (16GB, 256GB) – $1,499/£1,449
 • Intel Core i7 (16GB, 512GB) – $1,899/£1,849
 • Intel Core i7 (16GB, 1TB) – $2,299/£2,249

Ova cena je, opet, nasleđena od prethodnih verzija, ali i dalјe nije velika stvar kada trošite više od 1.000 dolara ili funti da biste dobili potpuno iskustvo sa dodacima koji se još uvek prodaju zasebno.

Surface Pro 7 koji ovde recenzujemo košta $1.199 u SAD. Opet, to je bez Surface Pen i Type Cover-a koje imamo uz naš uređaj za recenziju. Da biste dobili potpuno Surface Pro iskustvo u ovoj konfiguraciji, potrošićete oko $1.460 u SAD.

Uz to, slično konfigurisan iPad Pro od 12,9 inča – sa 256GB internog prostora, Smart Keyboard Folio i Apple Pencil druge generacije – koštaće oko $1.480 u SAD. Apple je isto tako kriv za odvojenu prodaju dodatne opreme koja je verovatno centralna za iskustvo.

Dakle, ne izgleda da je Microsoft daleko iznađujuć sa njegovim cenama, a vi dobijate kompletan mobilni računar sa Microsoft opcijom tableta, ali je to ipak neverovatno.

Dizajn

Microsoft Surface Pro 7 3

Microsoft je možda konačno uklјučio USB-C port, ali apsolutno ništa drugo se nije promenilo u vezi sa dizajnom Surface Pro 7 u odnosu na prošlogodišnji model. Uređaj i dalјe ima dimenzije 11.5 x 7.9 x 0.33 inches (292 x 201 x 8.5mm) i težak je 1,7 funti (770 g). Tablet i dalјe dolazi u istoj mat crnoj i srebrnoj aluminijumskoj završnoj obradi.

Ekran tableta osetlјiv na dodir i dalјe ima 12,3 inča po dijagonali sa rezolucijom od 2,736 x 1,824 (267 piksela po inču) i odnosom širine i visine 3:2. Jednako je oštar, živahan i osetlјiv na dodir kao i prethodna generacija, koja je već bila prilično impresivna. Ali, opet, ova specifikacija se nije promenila godinama i mogla bi da koristi ažuriranje barem u funkcijama, kao što su HDR i pobolјšana pokrivenost raspona boja.

Sada nakon što je dve godine izdavao praktično isti tablet, postaje jasno da je ili Microsoft dostigao njegove granice u pogledu originalnog Surface Pro dizajna, što je malo verovatno, ili kompanija jednostavno više nije zainteresovana za podešavanje Surface Pro-a – osim za petlјanje sa Pro X.

Umesto toga, čini se da je Microsoft mnogo više inspirisan njegovim nadolazećim uređajima sa dvostrukim ekranom, koji će verovatno najaviti budućnost hardverskog dizajna kompanije – u zavisnosti od toga koliko su uspešni.

Što se tiče najveće promene dizajna Surface Pro 7, konačno dobijamo USB-C, ali on je na USB 3.1 standardu, a ne na Thunderbolt 3. Uz to, dobijate raznovrsnost ove nove veze bez sirove propusnosti Thunderbolt 3 tehnologija.

Apple i bezbroj drugih konkurenata po sličnim cenama su naširoko usvojili Thunderbolt 3, što njegovo odsustvo u Surface Pro 7 čini još očiglednijim. Iako ga Apple nije uklјučio u iPad Pro, učinio je to sa 13-inčnim MacBook Pro-om po sličnoj ceni, na primer.

Sada je Microsoft pobolјšao studijske mikrofone uređaja za veću preciznost kada koristite Cortana-u sa vašim glasom, ali to je tako malo pobolјšanje da ga je teško i spominjati.

U Microsoft-ovu korist, međutim, Type Cover tastatura sada ima dublјi osećaj putovanja, kao i osećaj odbijanja dok naši prsti napuštaju tastere. Ovo je sigurno nadogradnja, ali će sigurno biti prilagođavanje za dugogodišnje Surface Pro korisnike – barem na nekoliko minuta. U međuvremenu, dodirna tabla Type Cover-a ostaje nepromenjena i glatka je i reaguje na dodir kao i uvek.

Takođe cenimo tkaninu od alkantare koja se vraća ovom tipu navlake, koja izgleda i deluje kao da je čvršće tkana nego ranije. Nadamo se da će ovo učiniti tkaninu otpornijom na mrlјe, kako to Microsoft tvrdi.

Sve u svemu, ovo je u suštini isti Surface Pro koji poznajete godinama, samo što sada ima svestraniji USB-C port umesto DisplayPort veze. Zašto ne odbaciti i originalni USB-A za drugi USB-C? Ko zna. Mnogo je toga moglo da se uradi da se ovaj proizvod pobolјša po istoj ceni što jednostavno nije urađeno, pa nam oprostite što smo bili nezadovolјni dizajnom i osećajem Surface Pro 7.

Surface Pro 7 je prvi te vrste koji koristi jedan od Intel-ovih 10-nanometarskih (nm) procesora (CPU) u svim specifikacijama, i brojke to svakako pokazuju.

Imajući to na umu, očekujte uređaj koji je mnogo brži u obradi i svakodnevnim zadatcima i uobičajenim zadatcima, a da ne spominjemo jači grafički potencijal sada sa Intel Iris Plus grafikom preko Intel UHD grafičkog procesora (GPU).

Ovo poslednje bi trebalo da doprinese jačem strimingu medija, posebno na višim rezolucijama, kao i malo proširenom profilu za igranje.

Benchmark-ovi

Evo kako se Surface Pro 7 pokazao u skupu benchmark testova:

PCMark 8 Home : 3,312
Geekbench 4 (Single-Core) : 5,904; (Multi-Core) : 17,512
Cinebench CPU : 559; Grafika : 61 fps
PCMark 8 Trajanje baterije : 3 sata i 12 minuta
Test trajanja baterije : 6 sati i 2 minuta

Surface Pro 6 iz 2018. koristio je 14nm Intel Core CPU, što je bilo dobro za posao (i verovatno još uvek jeste), ali ovaj CPU je smanjio veličinu tranzistora na 10nm, što znači više tranzistora u istom ukupnom prostoru CPU-a. U osnovi, više tranzistora ima bolјe performanse, i to se vidi u brojevima.

Na primer, Surface Pro 7 dobija impresivno povećanje od 25% u Geekbench 4 testu sa više jezgara u odnosu na Surface Pro 6. Slično, Cinebench grafički test pokazuje povećanje performansi od 15% u Pro 7 u odnosu na Pro 6, što je svemoćno 60 kadrova u sekundi.

Možete li da očekujete da se igrate na Surface Pro 7? Naravno, pošto Intel obećava glatko 1080p igranje sa njegovim najnovijim CPU-ima, ali sigurno ne bismo kupili ovaj tablet za tu svrhu. Možda ćete moći da dovedete Fortnite do brzine kadrova koja može da se igra pri 1080p, ali zašto se mučiti kada biste mogli da uzmete solidan laptop za igre po istoj ceni?

Ukratko, ovaj tablet će prožvakati sve uobičajene računarske zadatke i poslužiti kao dobar prenosivi multitasker za pokretanje koji može da izdrži neobične igre za vreme ručka. Dodatni grafički teret takođe bi trebalo da posluži digitalnim umetnicima da se pokrenu. Sve u svemu, to je veliki napredak u performansama koji će iskusni korisnici definitivno videti, ali koji prosečni korisnik verovatno neće ni primetiti.

Uređaj i dalјe ima dimenzije 11.5 x 7.9 x 0.33 inches (292 x 201 x 8.5mm).

Trajanje baterije

Microsoft Surface Pro 7 4

Međutim, kada je reč o dugotrajnoj snazi, ne vidimo iste nivoe trajanja baterije koje pokazuju prethodna generacija Surface Pro i njegov 14nm Intel Core CPU. U našim testovima, Surface Pro 7 je zaostao za više od dva sata od 8 sati i 45 minuta koliko je 2018, Pro 6 postigao u našem lokalnom testu potrošnje baterije.

Isto tako, Surface Pro 7 je bio za više od 45 minuta manje od testa baterije PCMark 8, a Pro 6 je radio za 4 sata.

Obično biste očekivali da će se trajanje baterije produžiti kada se pređe na navodno efikasniju arhitekturu procesora. Međutim, Core i5 i i7 verzije Intel-ovih CPU-a značajno su pobolјšale grafičke performanse, što bi moglo da dođe na račun trajanja baterije.

Proizvođači hardvera i softvera – od kojih je i Microsoft – imaju pola decenije da optimizuju njihove proizvode oko Intel-ovog 14nm procesora. Verovatno su imali delić tog vremena da se pripreme i prilagode Intel-ovim 10nm čipovima, i to bi moglo da objasni zašto je vek baterije Surface Pro 7 gori od prethodnog modela.

Čudno je da ako tražite maksimalno trajanje baterije, možda bi vam bilo bolјe da uzmete jedan od Microsoft Surface Pro 6 modela. To jest, barem dok kompanija ne pobolјša trajanje baterije Surface Pro 7 putem zakrpa firmware-a, što je sasvim moguće, i mi bismo tvrdili da je to prilično verovatno.

Ekran osetlјiv na dodir je jednako oštar, živahan i osetlјiv na dodir kao i prethodna generacija.

Softver i karakteristike

Microsoft Surface Pro 7 5

Kao i skoro svaki Surface pre njega, Surface Pro 7 nije nužno bogat funkcijama niti ima mnogo klјučnih delova softvera o kojima treba razgovarati, što ima svoje prednosti i nedostatke. Glavna prednost ovde je to što na ovom tabletu praktično nema bloatware-a, pošto ga izdaje direktno Microsoft.

Još jedno za je Windows Hello prepoznavanje lica, koje koristi infracrvenu kameru tableta pored njegove web kamere, i jednako je brzo i precizno kao i ranije. Još jednom, možemo da otvorimo tablet sa njegovog Type Cover-a i već nas je prijavio u Windows 10. Razgovaramo o performansama koje se trenutno aktiviraju.

Međutim, u osnovi ne postoji ništa drugo u pogledu karakterističnog softvera i karakteristika. Ako je na ovom tabletu, možete da ga nabavite na bilo kom drugom Windows 10 tabletu. To uklјučuje Your Phone funkciju, koja vam omogućava da sinhronizujete Android telefon sa Windows-om da biste videli tekstualne poruke i odgovorili na njih, uređivali unose u kalendaru ili čak primali pozive.

Ovo je u suštini isti Surface Pro koji poznajete godinama.

Konačna presuda

Sve u svemu, Microsoft Surface Pro 7 je jedan od najmoćnijih Surface tableta kompanije. Međutim, čini se da to povećanje snage ima cenu za trajanje baterije.

Ako ste volјni da sačekate da dođu ta pobolјšanja trajanja baterije, a ne morate nužno da imate ceo dan energije, onda svakako uskočite na tehnološki najnapredniji Surface ikada. Ali, znajte da ti tehnološki dobici nisu baš ogromni i dolaze na račun drugih aspekata performansi, posebno baterije.

Iskreno, očekivali bismo malo više napretka od sedmog Surface Pro tableta. USB-C je lep, ali za uređaj po ovoj ceni trebalo bi da bude Thunderbolt 3, a okviri ekrana su strašno debeli za tablet. Čini se da je Microsoft sačuvao sva ovogodišnja unapređenja za njegov Pro X, koji je sramota za svakoga ko želi da plati istu cenu. Ukratko, Surface Pro 7 nije dovolјan skok u odnosu na Pro 6 da bismo ga preporučili bilo onima koji nadogradnjuju ili lјudima koji tek ulaze u Microsoftov-ov tablet.

Za

 • Značajno pobolјšane performanse
 • USB-C konačno
 • Sada sa Wi-Fi 6

Protiv

 • Ukupan gubitak u trajanju baterije
 • USB-C nije Thunderbolt 3
 • Nekoliko drugih promena dizajna, ako ih uopšte i ima
 • Okviri ekrana su debeli
 • Predstavljanje, cena i dizajn
 • Performanse, trajanje baterije, karakteristike i presuda

Leave a Comment