Moto G100

Moto G serija je Motorola-ina linija jeftinih pametnih telefona, ali s vremena na vreme njeni telefoni pomeraju granice onoga što bismo očekivali od ‘jeftinog’ telefona – prvo je Moto G 5G Plus doneo povezivanje sledeće generacije i model vrhunskih specifikacija (u nekim regionima je lansiran kao Motorola One 5G), a sada je stigao i Moto G100 sa premium procesorom, velikom baterijom i gomilom kamera.
U paralelnom univerzumu, pišemo blistavu recenziju za Moto G100, obasipajući ga priznanjima i nazivajući ga jednim od najbolјih jeftinih telefona koje možete da kupite. U našem stvarnom univerzumu, međutim, telefon dolazi sa velikom kvakom što ga čini malo težim za preporuku.

Vidite, ako uđete u telefonsku radnju i izađete sa Moto G100, takođe ćete nositi USB-C sa HDMI kablom i dock telefonsku priklјučnu stanicu, jer možete da kupite telefon samo sa ovim gadžetima, što povećava cenu telefona.

Moto G100Koji je smisao ove periferne opreme? Pa, omogućavaju vam da telefon priklјučite na televizor ili monitor PC-a i pristupite softveru za višestruke zadatke Ready For, sličnom Samsung-ovom DeX-u – možete da strimujete video sa telefona na televizor, pregledate ili radite na datotekama koje se nalaze na vašem telefon koristeći Bluetooth tastaturu, miš i monitor, efektivno pretvarajući vaš telefon u mini PC, ili koristite G100 kamere i ekran za video pozive.
To je zanimlјiva karakteristika, i ona koju smo istražili u našem Ready For čvorištu – ali ovo nije recenzija za Ready For, ovo je recenzija Moto G100, i teško je recenzovati sam telefon kada možete samo da kupite to sa dock-om i kablom.
Ako Moto G100 ne dolazi sa tom perifernom opremom i kao rezultat toga košta manje, ovo bi lako mogla da bude recenzija sa 4 ili čak 4,5 zvezdice. Ali mi ne živimo u paralelnom svetu gde je to slučaj, mi živimo u ovom.
Telefon je lako preporučiti. Klјučna prodajna tačka je uklјučivanje Snapdragon 870 čipseta, ‘lagane’ verzije supermoćnog Snapdragon 888 pronađenog u većini vrhunskih Android telefona, uklјučujući OnePlus 9 i Xiaomi Mi 11. 870 je daleko moćniji od čipseta koje biste pronašli na bilo kom drugom jeftinom telefonu, što čini G100 odličnim kao alat za produktivnost ili igranje.

Trajanje baterije telefona je takođe prilično sjajno i pouzdano nas je video kroz jedan dan korišćenja telefona, bez obzira koliko intenzivno da smo ga koristili. Spora brzina punjenja može da odbije neke potencijalne kupce.
Moramo da pohvalimo i fotografske mogućnosti telefona – barem u poređenju sa drugim Moto telefonima, jer su tipično ostavlјali mnogo želјa za kameru sa prednje strane.
Iako je uređaj izuzetno velik kako pametni telefoni mogu da budu, što može da odbije neke lјude s manjim rukama, smatramo njegov bočno postavlјeni skener otiska prsta, pa čak i taster za podešavanje jačine zvuka, relativno lako dostupnima.
Dakle, Moto G100 je poprilično sjajan telefon, ali ne bismo ga ocenili bez uzimanja u obzir celokupnog paketa – a kako stoji, G100 zaista ima smisla kao kupovina samo ako nameravate da iskoristite funkciju Ready For

Dizajn

Moto G100 je jedan od najvećih pametnih telefona koje smo recenzovali, posebno u odelјenju deblјine. Dimenzije su mu 168,4 x 74 x 9,7 mm, pa je visok i vrlo debeo, ali ne toliko širok. Težak je 207grama, tako da to nije najteži telefon koji smo na bilo koji način recenzovali, ali je iznad proseka.
Zahvalјujući formatu ekrana (više o tome u Ekran delu) telefon je dugačak i tanak, što znači da ga je prilično lako držati u ruci, uprkos velikoj veličini. Smatramo njegov bočno postavlјeni skener otiska prsta, ugrađen u power dugme na desnoj ivici slušalice, prilično lakim za pristup.

DesignIznad tog dugmeta nalazi se taster za podešavanje jačine zvuka, a na suprotnoj ivici telefona nalazi se i dugme Google Assistant. Ono je prilično visoko, pa je malo teško doći do njega.
Na donjoj ivici su USB-C port i 3,5 mm priklјučak za slušalice, a na zadnjoj strani nalazi se četvrtasta izbočina kamere sa četiri sočiva.

Lično smo obožavali dizajn zadnjeg dela, jer je njegov tirkizni gradijentni izgled izgledao zaista privlačno, posebno kada je ugledao svetlost, i tokom naše recenzije dobili smo nekoliko komplimenata na telefon. Telefon takođe možete da kupite u beloj boji, ali kako nismo recenzovali tu verziju, ne možemo da kažemo da li je toliko upečatlјiva.

Prikaz

Moto G100 ima veliki ekran dijagonale 6,7 inča, ali ekran ima odnos 21:9, tako da je relativno dugačak i tanak. Uobičajeno obrazloženje ovakvog rastegnutog ekrana je da filmovi imaju isti odnos širine i visine, pa kad strimujete filmove na telefon, nećete videti crne trake na vrhu i dnu.
Ovo je ogromno pojednostavlјivanje formata filma, ali tanke uređaje poput ovog definitivno je lakše držati u ruci i bolјi su oblik za split-screening različitih aplikacija, istovremeno osiguravajući da imate dovolјno prostora da ih vidite.
Rezolucija je 1080 x 2520, što je prilično tipično za pametni telefon, a stopa osvežavanja je 90Hz, što je dodir niže od 120Hz koje su neki telefoni po ovoj ceni postigli. Ako želite ekran koji se osvežava 120 puta u sekundi, koji pokrete čini uglađenijim, onda za vas postoje i drugi telefoni.

Reč je o LCD ekranu, pa živost boja i kontrasta malo nedostaju u poređenju sa drugim telefonima sa OLED ili AMOLED pločama (ima ih nekoliko po ovoj ceni), ali ima i prednosti – ekran je lakše videti na direktnoj sunčevoj svetlosti primer. Sve u svemu, ekran je izgledao prilično dobro za LCD i smatrali smo da je pogodan za rad, igranje igara ili strimovanje filmova.
Postoje dve prednje kamere smeštene iza odvojenih kružnih izreza u gornjem levom uglu ekrana; oni zauzimaju prilično prostora između njih, mada s obzirom na veliku veličinu ekrana nije previše nametnuto. Ipak, nekima bi dodatni prostor izgublјen za drugu kameru mogao da bude nepotreban gubitak.

Kamere

Motorola nas nikada nije impresionirala njenim telefonskim kamerama, ali nas je prijatno iznenadio G100 – neće dobiti nikakve nagrade, ali fotografije snimlјene s njim izgledale su prilično dobro.
Vodeća snaga je kamera od 64MP f/1.7, kojoj se pridružuju 16MP f/2.2 ultra-vide, 2MP f/2.4 senzor dubine i 3D Time-of-Flight (ToF) kamere. Kao što smo malopre pomenuli,napred su dve kamere: 16MP f/2.2 standard i 8MP f/2.4 ultraširoka kamera.
Selfiji su izgledali prilično dobro, jer su bili prilično živahni i blistavi – to je slučaj i u Portrait mod-u, koji je prilično precizno zamutio pozadinu, a ne subjekat, iako smo otkrili da smo u nekim snimcima izgledali malo preoštro.

Prednja ultraširoka kamera dobra je za grupne selfieje, mada budite spremni na puno izobličenja i na opšti mrak tamnijeg izgleda. Portrait mod nije dao sjajne rezultate, iako se koristio sa ovom kamerom – ivice objekta često su bile prilično zamaglјene, a lice nam je izgledalo čudno lišeno detalјa.
Slike snimlјene glavnom kamerom izgledaju prilično dobro, bar u poređenju sa snimcima rivala iste cene i prethodnih Motorola-inih uređaja.
Na fotografijama postoji prilična količina dinamičkog opsega i sa podeblјanim bojama kada se slikaju u dobro osvetlјenim postavkama. Mnogo je detalјa na slikama, a dobar kontrast je i kod ultraširokih snimaka, mada ne toliko kod standardnih slika.

Moto G100Izuzetno široke slike napravlјene na zadnjoj kameri nisu bile previše iskrivlјene na ivicama, što nije čest slučaj kod jeftinih telefona, ali kontrast je bio malo prigušen – iako je to bilo zaista primetno samo kada se upoređuju snimci sa onima snimlјenim primarnom kamerom.
Podrazumevano, slike snimlјene glavnom kamerom imaju 16 megapiksela, zahvalјujući ubacivanju piksela , ali ako želite želite možete da se odlučite za fotografije visoke rezolucije, što vam daje mnogo više detalјa za poigravanje prilikom kasnijeg editovanja slika.

Smatrali smo da je makro mod prilično koristan – izjava za koju smo retko pronašli razlog da je napišemo – za slike izbliza, jer je pojačavao oštrinu objekta da bi mu pomogao da se izdvoji iz pozadine.
Zahvalјujući glavnom senzoru visoke rezolucije, iako nema optičkog zuma, možete digitalno da zumirate do 8x objekat. Dobijene slike su prilično zrnaste, ali i dalјe će biti pogodne za upotrebu na društvenim mrežama.
Naša jedina glavna zamerka u performansama kamere je u vezi sa ekspozicijom, jer smo ponekad otkrili da su slike preeksponirane u sunčanim postavkama, više nego na konkurentskim telefonima.
Snimanje video zapisa dostiže 6K – neverovatno je retko kada telefon nudi ovu rezoluciju, jer većina ima 4K, iako neki premium telefoni dostižu i 8K. Ovo je dostupno pri 30fps, ali ako želite snimanje od 60fps, moraćete da se držite 4K.
Jedna korisna karakteristika je zumiranje zvuka, koje vam omogućava snimanje zvuka iz udalјenog izvora ako je u središtu tražila. Ako želite da snimate zvuk na prometnom mestu i / ili iz izvora koji je udalјen od vas, ovo može da bude vrlo zgodno.

Performanse i specifikacije

Kao što smo napomenuli, Moto G100 koristi Snapdragon 870 čipset, što je velika stvar. Serija 800 je vrhunska linija procesora kompanije Qualcomm, sa savremenim vodećim modelima poput OnePlus 9 i Xiaomi Mi 11 koji koriste Snapdragon 888. Većina Moto G telefona koristi procesore serije 700 ili serije 600, pa je ovo korak napred.
U Geekbench 5 referentnom testu Moto G100 je dao višejezgreni rezultat od 2875 – što je mnogo više od Motorola One 5G 1822 ili Moto G9 Plus 1690. Taj rezultat ga stavlјa u rang sa Samsung Galaxy Note 20 (2701), Galaxy S20 Plus (3034) i Soni Xperia 1 II (3085), koji su svi lansirani za mnogo više od G100.
Smatrali smo da je Moto G100 odličan za igranje igara, pokrećući naslove mnogo glatkije i sa višim grafičkim podešavanjima, od mnogih rivala, čak i relativno vrhunske igre. Veliki ekran pomaže i kod određenih naslova, jer su neki, poput Call of Duty: Mobile, optimizovani za rad u 21:9.
Navigacija telefonom je takođe brza i možete da se prebacujete između aplikacija ili menija sa malo čekanja.
Telefon ima jedan zvučnik okrenut prema dole, što je bilo u redu, ali je postalo limenkasto pri jačoj jačini zvuka. Tu je i 3,5 mm priklјučak za slušalice, što će ceniti lјubitelјi žičanog zvuka.

Softver

Moto G100 dolazi sa Android 11 – osnovna verzija Google-ovog mobilnog operativnog sistema, bez prekrivanja, tako da su ikone i meniji u njihovom čistom, „originalnom“ obliku.
Ovde je jedina Motorola izmena podrška za Moto actions, gestove koje možete da koristite za pokretanje određenih funkcija – naš omilјeni je dvostruka akcija „karate-chop“ za uklјučivanje lampe, dok je druga korisna aktivacija režima Ne uznemiravaj samo stavlјajući telefon licem nadole.
Već smo to prilično pomenuli, ali sada bismo trebali pravilno da raspravljamo o Ready For, režimu višestrukog zadatka koji možete da koristite sa Moto G100 (ili Edge Plus).

Moto G100Napisali smo detalјni vodič Ready For koji možete da pročitate u potpunosti, ali u osnovi on vam omogućava da uklјučite telefon u veći ekran (poput televizora ili PC monitora) radi dodatne funkcije. Možete da povežete G100 sa kućnim bioskopom za strimovanje sa Netflix-a ili da ga kablom povežete na monitor, omogućavajući vam da odgovarate na e-poštu i koristite vaše aplikacije na većem ekranu. Takođe mogu da se povežu Bluetooth kontroleri igara, tastature, miševi i još mnogo toga da bi se pobolјšalo iskustvo sa određenim aplikacijama.
Prilično smo testirali Ready For i smatrali smo ga korisnim za nekoliko različitih funkcija, posebno za video pozive, pa o tome imamo samo dobre stvari. Međutim, iako smo smatrali da je to korisno, drugi lјudi to možda ne bi učinili – a pošto su potrebne periferne jedinice u kompletu sa Moto G100, kupovinom telefona možda ćete dodatno platiti uslugu koju ne koristite.
Zbog toga – vraćajući se na tačku kojom smo počeli ovu recenziju – šteta je što Moto G100 možete da kupite samo sa pReady For dock-om i kablom. Nije ni malo protiv same funkcije, ali zapažanje da neće biti korisno za sve.

Trajanje baterije

Moto G100 ima bateriju od 5000mAh, što je prilično veliki kapacitet koji malo koji telefon može da pobedi, a kao rezultat toga njegovo trajanje je prilično impresivno.
Nikada nismo našli potrebu za punjenjem uređaja usred dana, čak i ako smo ga koristili prilično intenzivno – a ponekad je telefon čak i prešao u drugi dan, iako ne možemo sasvim da kažemo da nudi dvodnevno trajanje baterije.
Ako je vek trajanja baterije sjajan, brzina punjenja nije – u stvari je relativno glacijalna. Sa 20W, treba vam oko dva sata da telefon od potpuno ispraznjenog bude potpuno napunjen, što je doba u svetu jeftinih uređaja za punjenje od 50W i 65W. Ni ovde nema bežičnog punjenja, iako je to slučaj sa većinom telefona po ovoj ceni.
Vredi napomenuti da kada Moto G100 priklјučite na televizor ili PC da biste koristili Ready For, on se zapravo ne puni – naprotiv, baterija se prazni sve vreme kada je telefon priklјučen. znači da ako na ovaj način želite da napunite telefon dok se koristi, moraćete da kupite adapter koji omogućava odjednom dva USB-C ulaza.

Da li trebate da kupite Moto G100?

Kupite ga ako…

Vam treba puno energije
Ako želite supermoćan telefon koji se ne prazni brzo, ovo je možda najbolјi izbor, zahvalјujući njegovom vrhunskom čipsetu.
Želite dugotrajan uređaj
Otkrili smo da je Moto G100 pouzdano izdržao dan upotrebe između punjenja, a često i duže, pa ako ste skloni anksioznosti zbog slabe napunjenosti baterije, to je dobar izbor.
Volite telefone sa velikim ekranom
Ovaj telefon ima veliki ekran koji je odličan za igranje i strimovanje filmova i TV serija. Takođe je prilično koristan za split-screening.

Ne kupujte ga ako…

Nećete da koristite Ready For
Ako ste pročitali gornji opis i ne mislite da je to za vas, ne kupujte Moto G100 – dodatno ćete platiti periferne uređaje koje nećete koristiti.
Imate male ruke
Motorola naizgled ima sklonost da pravi velike budžetske telefone, ali čak i u poređenju sa njegovim savremenicima, Moto G100 je zdepast. Ako volite telefone koje možete udobno da koristite jednom rukom, on će vam biti previše veliki.
Želite brzo punjenje
Motorola G20 punjenje od 20W bledi u poređenju sa punjenjem od 33W, 50W, pa čak i 65W istih cena i još pristupačnijih telefona, pa ako ne želite dugo da čekate da se vaš telefon napuni, ovo nije sjajan izbor.

Naša presuda

Da se prodaje samostalno, Moto G100 bi bio dobar telefon sa niskom cenom, zahvalјujući brzom procesoru, prilično pristojnim kamerama za tu cenu i praktičnom skeneru otiska prsta, mada postoje neki problemi poput velike veličine i sporih brzina punjenja. Pravo pitanje je, međutim, to što morate da ga kupite sa dock-om za softver multitaskinga Ready For, koji podiže cenu i dodaje funkcije koje neće sve zanimati.

Za:
  • Mnogo procesorske snage
  • Bolјe kamere od ostalih Moto telefona
  • Praktičan skener otiska prsta
Protiv:
  • Ne može da se kupi bez Ready For-a
  • Prilično veliki
  • Polako se puni

Leave a Comment