Nintendo Switch Lite

Nintendo Switch Lite je jedan od najbolјih ručnih uređaja za igre koje smo ikada koristili. Čvrst je, elegantan i udoban. Pokreće se sa bibliotekom koja već sadrži preko 2.500 igara. Sve što tražite od Nintendo Switch-a je lično, prenosivoo igranje i savršeno je. Ali da li je to sve što tražite?

Od svojeg prvog trejlera, sa zabavama na krovu, izletima sa automobilima i esport turnirima, Nintendo Switch od 300 dolara predstavlјa uređaj koji nije samo stvar sa kojim se igre igraju, već i o tome kako da se igraju. Osnovna prenosna igra je deo toga, ali isto tako je i povezivanje sa televizijom visoke rezolucije u dnevnoj sobi ili skidanje sa Joy-Con-a i prosleđivanje prijatelјu jednako lako kao i delјenje slatkiša. Ti neverovatni mali uklonjivi kontroleri, upareni sa hardverskim karakteristikama poput HD gruvanja i infracrvenih kamera, omogućavaju Nintendo-u da istražuje nove načine kombinovanja stvarnih aktivnosti i igara sa proizvodima kao što su Labo i Ring-Con. Svestranost definiše Switch.

https://youtube.com/watch?v=_3j5ikZyFdk%3Ffeature%3Doembed

Switch Lite (200$) nije svestran uređaj za igre. Igra Switch igre u ručnom režimu. Ne podržava režim televizije. Dok se Joy-Cons, kuplјen odvojeno, može da se poveže sa Lite-om, manji ekran Lite-a (5,5 inča u odnosu na 6,2 Switch) i nedostatak integrisanog postolјa čine radnu površinu nezgodnom. Nema gruvanja. Nema infracrvene kamere. I dalјe podržava komunikaciju u blizini polјa za podršku Amiibo-u, a ima ugrađeni akcelerometar i žiroskop za kontrolu kretanja, tako da nisu uklonjene sve dodatne funkcije Switch-a. Ali većinu ih ima. Kao što se iznova i iznova ističe, od kada je hardver najavlјen u julu , u Switch Lite-u nema mnogo „Switch“-a. „Nedostatak Switch-a“ bio bi tačniji, iako je daleko manje marketinški.

https://youtube.com/watch?v=iG7TAgb6DpE%3Ffeature%3Doembed

Iako ga ne vidimo kao takvog, mnogi smatraju da je Switch Lite naslednik Nintendo-a 3DS-a, dvostruko ekranizovanog prenosnog sistema za igranje koji se očajnički prilepio za život od kada je Switch pokrenut početkom 2017. i sada je sve samo ne mrtav. Razumemo poređenje. I 3DS i Switch Lite uređaji su isklјučivo napravlјeni za prenosne igre. Ali tamo gde su 3DS i njegov srodnik imali svoj ekosistem jedinstvenih igara, od kojih većina ne može da se igra nigde drugde, Switch Lite igra Switch igre. Po nama je Switch Lite za Switch isto kao i 2DS za 3DS. Oba igraju iste igre, ali jedna je jeftinija i lišena funkcija koje neki igrači ionako ne koriste.

Nintendo Switch Lite

Sudeći strogo kao prenosni lični sistem za igre, Switch Lite je bolјi od originalnog Switch-a. Kompaktniji je, što ga čini i prenosnijim. Pošto nema uklonjivih delova, Switch Lite se oseća mnogo čvršće i snažnije od uobičajenog Switch-a u ručnom režimu, iako teži nešto manje od 299 grama u odnosu na 399. Plastika koja čini kućište Switch Lite-a ima mekanu i pomalo grubu teksturu, što je uživanje pri hvatanju prstima. Tri boje koje je Nintendo odabrao za početnu seriju Switch Lite-a su, žuta, siva i tirkizna, daju uređaju u trendu, retro izgled.

Trajanje baterije je nešto duže od našeg pokretanja Switch-a, iako ne tako dugo kao noviji modeli. A tu je i D-pad, taj dražesni mali beli krst umesto normalnih maleckih Switch dugmeta.

Nintendo Switch Lite

Kao prenosivi sistem, jedina prava strana Switch Lite je veličina ekrana. Većinu vremena razlika od 0,7 inča između običnog Switch-a i manjeg Switch Lite-a nije problem. Ali, kada igramo igre poput Fire Emblem: Three Houses, nedavno ih je Kotaku-ova Heather Alexandra kategorisala kao jednu od Switch-ovih “izuzetno dobrih igri sa sitnim tekstom”, naše se oči još jače bore na Lite. Možda će pokretanje prenosnog Switch-a sa manjim ekranom učiniti programere savesnijima na sitni tekst. Ili ćemo možda morati još da škilјimo.

Ako je naša jedina želјa bila da igramo Switch igre u ručnom režimu, izabrali bi Switch Lite umesto uobičajenog Switch-a, predajemo se. 100 dolara je jeftiniji. Igra sve igre koje želimo da igramo. Izgleda i oseća se bolјe u rukama, a nemoguće je da naši drhtavi prsti slučajno isklјuče Joy-Con tokom žara igre.

Ali original čini puno dobrih stvari koje Switch Lite ne radi – stvari na koje smo navikli i sada se osećamo neprijatno bez toga. Uklanjanje Joy-Cons-a za igranje multiplayer igara je Switch karakteristika koju jedva ikada da koristimo, ali kada jesmo, to je dovelo do nekih prilično čarobnih trenutaka. Naše igranje je obično lična stvar, ali mogućnost da bude društveno sa klikom na naš Switch znači da to ne mora biti.

Biti u mogućnosti da ostavimo prenosnu igru u dock-u i da se pojavi na našem televizoru i izgleda još bolјe nego u našim rukama? Takođe je vrlo cool. Možda se ne čini kao veliki skok, od malog 720p ekrana do velikog 1080p ekrana, ali veća rezolucija zajedno sa povećanom procesorskom snagom Switch-a kada je priklјučen, može da napravi veliku razliku. Evo snimka ekrana koju smo napravili za Switch ekskluzivnu igru Astral Chain u priklјučenom režimu.

Vidite jaknu kosu i naočare? Uporedite teksture uniforme. Noć i dan je. I dok grafička razlika možda ne izgleda tako dramatično kada se igra na ekranu od 5,5 inča, mnoge Switch igre takođe bolјe rade u priklјučenom režimu, sa bolјim svetlosnim efektima i većim kadrovima. Čak i ako je 99 procenata naših igara na Switchu prenosivo, i dalјe bi se pitali jesmo li maksimalno iskoristili igre koje igramo sa Lite-om.

Pored toga, Switch Lite nema veoma važnu karakteristiku za osobe poput nas, koje uživaju u delјenju svog igranja na mreži. Nema spolјnu HDMI podršku. Ne samo da nema TV režim, već to znači i da ga ne povezujete sa karticom za hvatanje snimaka ili strimingom. Godinama smo se borili oko ideje da potrošimo novac kako bi naš Nintendo 3DS modifikovali HDMI portom za snimanje i streaming. Stvaranje skupa dodatnih stotina za Switch sa uklјučenom mogućnošću za to ima savršen smisao za nas.

Nintendo Switch Lite

Možda možete da vidite privlačnost oba modela Switch-a i razmislite o tome da kupite oba kako biste dobili najbolјe od oba sveta. Trenutno posedujemo i Switch i Switch Lite. Nap plan je da Switch zadržimo, ssa njegovom delikatnijom konstrukcijom i dodatnom snagom, čvrsto smeštenom u naš Switch dock za reprodukciju na televiziji. Robustniji i čvršći Switch Lite postaće naš saputnik, ušuškan u njegovu malu plavu torbicu i sigurno umotan u zaštitni poklopac školјke koji nikad nećemo morati da uklonimo kako bi isklјučili Joy-Con.

Na oba uređaja smo postavili snaš Nintendo nalog. Switch Lite je označen kao „primarni“ Switch na našem nalogu, što znači da ne moram da se povežemo na Internet da bi potvrdili da li imamo dozvolu za igranje na njemu učitanih igara. Naš „sekundarni“ dock-ovani Switch mora da se poveže na internet pre nego što igramo igru da bi potvrdili da trenutno nemamo takvu igru na primarnom Switch-u. To nije problem, jer on nikada ne napušta domet našeg Wi-Fi rutera.

Nintendo Switch Lite

Prenos sačuvanih podataka između dva Switch-a je bezbolan proces, upravo tamo u meniju Settings. Sve dok sačuvani podaci pripadaju istom korisniku, možete da ih prenesete bežično. Cloud sačuvani podaci takođe mogu da se preuzimaju između sistema, sve dok igra koja se sačuvava podržava ovu funkciju. Alternativno, jednostavno nismo mogli da prenesemo sačuvane podatke, čuvajući jedinstvene zapise na svakom sistemu. To bi samo značilo da moramo da level-up-ujemo dva Puzzle Quest lika odjednom.

Ne trebaju nam dva Switcha. Verovatno ni vama. Ali ako želite da dodate još jedan Switch u kolekciju igara svoje porodice, nešto što vaša deca mogu da zloupotrebljavaju malo više dok ih bacaju u rančeve ili lice njihovih braće i sestara, Lite će možda biti odgovor. A postoje lјudi koji nikada ne spajaju Switch-eve ili uklanjaju Joy-Cons koji će biti savršeno srećni igrajući svoje igre isklјučivo na Switch Lite. Ali to je daleko od totalne zamene za postojeći Switch.

Nintendo Switch Lite

Kao što smo počeli, to je jedan od najbolјih ručnih uređaja za igre koje smo ikada koristili. Veći je i oseća se više mainstream od neobičnog 3DS-a. Čvrstiji i zemlјaniji od Sony-eve dragocenog izgleda Vita-e. To je vrsta hardvera za igranje zbog koje se ne bi osećali loše bacajući ga u nezaštićenu torbu. To je konzola igranje na dlanu, a možete da je izvučete tokom zabave na krovu bez osećaja da ste dužni da ga delite sa ikim.

Leave a Comment