Nokia G50

Kao i Xiaomi Redmi Note 10 5G i Realme 8 5G pre njega, Nokia G50 vam daje pametni telefon spreman za 5G po veoma niskoj ceni. I kao i ova dva prethodna telefona, Nokia G50 mora da napravi pregršt kompromisa kako bi ispunila taj zahtev.

Ti kompromisi uklјučuju LCD ekran koji, iako je veliki i svetao, može da upravlјa samo rezolucijom od 720p i brzinom osvežavanja od 60Hz. Teško da je to najbolјi izlog za sav taj medijski sadržaj koji ćete emitovati preko 5G.

Ipak, te 5G mogućnosti znače sve više kako vreme odmiče. Sa 5G konektivnošću koja je sve dostupnija, posebno u i oko urbanih centara, počinje da postoji stvarna upotreba pristupačnih telefona koji mogu da pristupe nalik širokopojasnim brzinama dok su napolјu.

Međutim, ovo se i dalјe čini kao pomalo nišan scenario. Koliko će lјudi sa tako ograničenim budžetom za pametne telefone imati onu vrstu količine podataka koja im omogućava da maksimalno iskoriste atribute 5G preuzimanja podataka?

Iako je Snapdragon 480 5G čipset u redu za opšte zadatke, to bi moglo samo da pokaže usko grlo kada pristupate vrhunskoj 5G konekciji.

Glavna kamera modela Nokia G50 je kompetentna i sposobna da napravi pristojne snimke od 48MP, iako njeni dodatni senzori nisu dovolјno dobri. To je uobičajena priča o pristupačnom telefonu, da budemo pošteni.

Međutim, jedna oblast u kojoj se Nokia G50 zaista ističe jeste trajanje baterije. Sa baterijom  od 5000mAh i relativno štedlјivim komponentama (osim 5G modema), možete da očekujete dva dana korišćenja sa jednim punjenjem u normalnim ili umerenim uslovima.

Šteta je što obećanje podrške za punjenje od 18W nije u skladu sa punjačem koji se nalazi u kutiji, što izgleda pomalo varlјivo. Ali ipak je teško da se napravi rupa u izdržlјivosti telefona.

Ovo je takođe zaista dobro napravlјen telefon, sa metalnim okvirom i luksuznom plastičnom maskom koja je glatka na dodir. Ovo dolazi na račun lake prenosivosti, međutim, sa debelim i neobično teškim telom.

Tipično solidna softverska ponuda Nokia-e je uvek dobrodošla, sa oštrim korisničkim interfejsom i obećanjem dvogodišnjeg ažuriranja Android-a. Na tržištu punom ružnih prilagođenih korisničkih interfejsa, Nokia G50 se ističe odmah pored Moto G50.

Na kraju krajeva, Nokia G50 je solidan izbor za sve koji žele da daju prioritet 5G povezivanju uz budžet od $300/£200/AU$450. Ali daleko od toga da je usamlјen u ovoj specifičnoj podkategoriji, i zapravo se ne izdvaja od njegovih rivala sa sličnim specifikacijama.

Datum izlaska i cena Nokia G50

 • $299.99/£199, sa različitim veličinama memorije za skladištenje
 • Sada u SAD, Evropi i ostatku sveta

Nokia G50 je sada u Velikoj Britaniji po ceni od £199, što će vam dati 4GB RAM-a i 64GB internog prostora. U SAD postoji model sa 4GB RAM-a i 128GB internog prostora za $299.99.

Nokia G50 1

U svakom slučaju, ovo je veoma jeftino za 5G pametni telefon. Međutim, nije jedinstveno jeftino.

Realme 8 5G, Redmi Note 10 5G i Moto G50 su, između ostalog, izveli isti trik 2021. Imate veliki izbor ako želite da date prioritet 5G, ali ne morate mnogo da potrošite.

Dizajn

 • Debela, teška šasija
 • Relativno vrhunski materijali

Otkako je preuzeo uzde Nokia poslovanja sa pametnim telefonima, HMD Global je želeo da održi reputaciju brenda za čvrste, pouzdane dizajne. Nokia G50 svakako nastavlјa taj trend.

To je veoma dobro napravlјen uređaj za taj novac, sa metalnim i prijatno mekim na dodir okvirom i nežno zakrivlјenim plastičnim zadnjim poklopcem.

Koliko god da zadnji poklopac izgleda i da se oseća izvan kutije, njegov suptilni sjaj i sjajna okeansko plava nijansa našeg modela (možete da ga kupite i u Midnight Sun boji) kombinuju se kako bi bio veoma podložan otiscima prstiju od znoja.

Jedna od karakteristika koju Nokia G50 deli sa drugim nedavnim Nokia telefonima je veličina. Veliki je, sa otiskom 173,8 x 77,7 mm i značajnom deblјinom od 8,9mm. U međuvremenu, telefon je težak prilično neverovatnih 220g.

Samo da to uporedimo sa nekim od njegovih savremenika, Realme 8 5G je težak 185g, Xiaomi Redmi Note 10 5G je težak 190g, a Moto G50 je težak 192g. To je prilično razlika, i ona ne laska Nokia-i.

Nije da je Nokia G50 neprijatan za rukovanje. Zajedno sa tim vrhunskim materijalima, proizvođač je bio pametan u pogledu postavlјanja dugmadi.

Power dugm, koje takođe sadrži brz i pouzdan senzor otiska prsta, postavlјeno je na pola desne ivice uređaja, što ga čini lakim za dohvatanje. Takođe se nalazi u blagom padu, što ga čini lakim za razlikovanje od dugmeta za jačinu zvuka iznad njega.

HMD Global nam je još jednom dao namensko dugme Google Assistant na suprotnoj ivici, koje se čini suvišnim kao i uvek. Ali 3,5mm priklјučak za slušalice je dobrodošao dodatak na gornjoj ivici.

Ekran

 • LCD od 6,82 inča je veliki i svetao
 • 720p rezolucija nije optimalna
 • Brzina osvežavanja od 60Hz

Ekran modela Nokia G50 je apsolutno ogroman po skoro svim standardima. Sa 6,82 inča, čak je veći od super-vodećih modela poput Samsung Galaxy S21 Ultra i iPhone 13 Pro Max.

Ovo je prvi i poslednji put da zaista možemo da uporedimo takve telefone sa Nokia G50 mirne savesti. Osim osvetlјenosti, gde Nokia G50 dostiže respektabilnih 450 nita u tipičnoj upotrebi, smatra se da je prilično slab na sve načine koji su važni.

Ovo je IPS LCD ekran, i to nije naročito živ primer. Postoji malo ispran, izbledeo izgled sadržaja koji se gleda na Nokia G50, sa blago narandžasto crvenim i bledo zelenim – barem u poređenju sa OLED-om.

Problematičnija je činjenica da ne postaje ni približno dovolјno oštra, što to ogromno platno samo naglašava. Sa rezolucijom od 720 x 1560, odnosno HD+ ili 720p, proizvodi jadnih 252 piksela po inču.

Još jedan retrogradni korak je uklјučivanje brzine osvežavanja od samo 60Hz. Scrollovanje kroz sadržaj je ovde sporo i zamućeno.

Ovo takođe nije elitistička tačka. Realme 8 5G, Redmi Note 10 5G i Moto G50 sa sličnim imenom nude 5G pakete po sličnoj ceni, ali ipak uspevaju da uklјuče povećanu brzinu osvežavanja od 90Hz.

Ako ste volјni da odustanete od 5G, možete čak i da povećate tu cifru do 120Hz pomoću Xiaomi Poco X3 NFC, ili čak pristupite tehnologiji OLED panela sa Realme 8.

Na drugim mestima sa Nokia G50 dobijate prilično pravilan odnos 19,5:9, tako da se filmski sadržaj na širokom ekranu prilično dobro uklapa u pejzaž. Moraćete da se zadovolјite sa zarezom u obliku suze koji ulazi u vrh ekrana, što izgleda prilično zastarelo u ovim vremenima izrezivanja rupa.

Kamera

 • Glavni senzor od 48MP radi adekvatan posao
 • Ultraširoka od 5MP je daleko od tona i detalјa

Kao što je pomalo frustrirajući trend za jeftinije telefone ovih dana, Nokia G50 ima sistem sa tri kamere koji zapravo nije sistem sa tri kamere. To je sistem sa dvostrukom kamerom, i to je samo to otprilike.

Nokia G50 2

Paket predvodi respektabilni široki senzor od 48MP sa otvorom blende f/1.8. Ovo je podržano mnogo manjim ultra-širokim od 5MP i pomoćnikom za dubinu od 2MP. Ovo poslednje zaista nije kamera za sebe.

Selfi dužnost obavlјa prednja kamera od 8MP, skrivena u tom gore pomenutom zarezu.

Kvalitet slike sa glavnog senzora od 48MP je solidan, sa tehnikama spajanja piksela koje daju oštre, svetle snimke od 12MP. Snimci izgledaju relativno prirodno, sa solidnom implementacijom auto-HDR-a koja drži ekstreme na ravnoj kobilici.

Međutim, odvedite Nokia G50 u mračnije uslove i počeće da pati. Čak i dobro osvetlјeni snimci u zatvorenom prostoru sadrže priličnu količinu zrnaca, dok snimcima u noćnom modu nedostaju detalјi čak i kada su prilično svetli. Ovde, naravno, postoji suštinski nedostatak optičke stabilizacije slike (OIS), što nemate tendenciju da dobijete u tako pristupačnim telefonima.

Sve u svemu, taj senzor od 48MP nosi svu težinu sa Nokia G50. Pored običnih snimaka, takođe se aktivira kada pravite snimke sa 2x zumom. Ova jednostavna sečenja nose očigledne količine zrna, ali bar dobijate neki oblik tonske konzistencije.

Isto to ne može da se kaže za ultraširoke snimke, koji koriste mnogo skromniji namenski senzor od 5MP. Odmah je očigledno da takvi snimci koriste lošiji hardver, sa padom u živopisnosti, detalјima i kontrastu.

Selfiji uopšte ne izgledaju previše oštro, sa razmazanim tonovima kože i opštim nedostatkom isticanja. Ali mod selfi portreta je gori, razmazuje detalјe ivica na subjektu (to ste vi) dok spušta loptu na HDR.

Kamera modela Nokia G50 je dobra za osnove, ali opet, možete da dobijete blagi pad performansi kupovinom na tržištu koje nije 5G.

Specifikacije i performanse

 • Snapdragon 480 5G čipset
 • 4GB RAM-a
 • Čist Android One softver

Nokia G50 radi na prilično skromnom Snapdragon 480 5G, koji je isti moderni početni čip koji pokreće Moto G50, Nokia XR20 i Oppo A54 5G.

To je solidan trkač niske klase koji ipak malo zaostaje za njegovim rivalima.

U Geekbench 5 višejezgarnom CPU testu, Nokia G50 je postigao u proseku 1.560. To je u poređenju sa 1.677 za Xiaomi Redmi Note 10 5G i 1.765 za Realme 8 5G, a oba rade na MediaTek MT6833 Dimensity 700 5G.

Čak i Oppo A54 5G, koji radi na istom Snapdragon 480, postiže 1.664, iako ima približno isti rezultat kao i slično opremlјen Moto G50.

Dobijate 4GB sa svim modelima koje smo videli, mada očigledno postoji model sa 6GB. Malo je verovatno da će da to napravi veliku razliku u svakodnevnim performansama, što je adekvatno.

Sa takvim podešavanjem, igranje igara je moguće na Nokia G50. Ali ne bismo izabrali ovaj telefon da je ovo glavni prioritet. Poco X3 NFC će vam učiniti mnogo bolјe za sličan novac, na račun 5G povezivanja.

Call of Duty: Mobile podrazumevano je podešen na visoka grafička podešavanja, što je otprilike srednji nivo onoga što je u ponudi. Sa ovim i instaliranim paketom većih HD tekstura, postigli smo solidnu brzinu kadrova.

Što se tiče internog prostora, korisnici u Velikoj Britaniji trenutno dobijaju 64GB, dok korisnici u SAD i Australiji dobijaju 128GB. Ostaje da se vidi da li će na svakoj teritoriji biti šira dostupnost preko Nokia-e ili nezavisnih prodavaca. U svakom slučaju, postoji slot za microSD karticu za potrebe proširenja.

Jedna od klјučnih prednosti za bilo koji Nokia brendirani telefon ovih dana je posvećenost brenda Android One, izuzetno čistoj i neukrašenoj verziji Google-ovog mobilnog OS-a.

Ne postoji preterano prilagođeni korisnički interfejs, kao kod Oppo A15 ili Xiaomi Redmi Note 10 5G. To je samo čisti Android, sa Google-ovim standardnim aplikacijama i vidžetima koji služe vašim osnovnim potrebama za e-poštu, fotografije, upravlјanje datotekama, muziku i slično.

Postoji nekoliko dodatnih aplikacija, ali one su uglavnom očigledne inkluzije kao što su Netflix i Spotify, i sakrivene su u njihovoj sopstvenoj zasebnoj fascikli aplikacija.

Kompanija takođe obećava dve godine Android nadogradnje sa ovim telefonom, što je još jedan privlačni aspekt čitavog ugla poverenja ovog brenda.

Trajanje baterije

 • Baterija od 5000mAh za pravu dvodnevnu izdržlјivost
 • Podrška od 18W, ali samo punjač od 10W u kutiji

Trajanje baterije je klјučno oružje Nokia G50. Pakuje veliku ćeliju od 5.000mAh i odlično je koristi.

Zajedno sa ekranom niske rezolucije telefona i procesorom male potrošnje, bili smo u mogućnosti da dobijemo puna dva dana umerene upotrebe G50, baš kao što Nokia tvrdi.

Nokia G50 3

Tačnije, 16-časovni dan sa tri sata uklјučenog ekrana (ono što bismo nazvali laganom do umerenom upotrebom) ostavilo nam je impresivnih 70% preostalih u rezervoaru. To je zaista odlično.

Iako je odličan za opštu mešovitu upotrebu, međutim, Nokia G50 ne uspeva da pobegne od njegovih niskobudžetnih korena kada je u pitanju održiva potrošnja medija. Test baterije, koji uklјučuje 90-minutni 720p video sa petlјom sa osvetlјenošću ekrana do kraja, ovde je smanjio 15% punog punjenja.

Xiaomi Redmi Note 10 5G, sa sličnim hardverskim podešavanjem, izgubio je 10% na istom testu.

Kada je u pitanju punjenje, Nokia G50 podržava brzo punjenje od 18W, baš kao i Realme 8 5G i Redmi Note 10 5G. Međutim, za razliku od ovih rivala, u kutiji dobijate samo punjač od 10W.

To je pobolјšanje u odnosu na model poput Nokia X20, koji vam uopšte ne daje ništa, ali i dalјe deluje pomalo varlјivo.

Da li bi trebalo da kupite Nokia G50?

Kupite ga ako…

Zahtevate 5G za vaših $300/£200

Nokia G50 se pridružuje rastućoj grupi pristupačnih telefona koji nude 5G povezivanje. Pored modela poput Realme 8 5G, Redmi Note 10 5G i Moto G50, ovo je jedan od najjeftinijih načina da dobijete brzinu podataka na nivou širokopojasnog pristupa.

Želite jeftin telefon koji traje

Nokia-ino obećanje o dvodnevnom trajanju baterije je pravo. Ako želite da izdržite dva puna dana između punjenja, Nokia G50 vas neće izneveriti.

Želite elegantan interfejs

Sa njegovim Android One softverom bez bloatware-a, Nokia G50 ima intuitivan i atraktivan interfejs. Takođe će dobiti nekoliko velikih ažuriranja za nove verzije Android-a.

Ne kupujte ga ako…

U pokretu trošite mnogo medija

Ekran Nokia G50 može da bude veliki, ali nije baš oštar. Rezolucija od 720p ili HD+ ne prikazuje video sadržaj u njegovom najbolјem izdanju.

Vi ste posvećeni igrač.

Pored tog ekrana niske rezolucije, Nokia G50 nema snažan procesor za zaista vrhunske igre. Dobro će igrati igre, ali možete bolјe da nađete za vaš novac.

Želite tanak, lagan telefon

Nokia G50 deblјine 8,9mm i 220g nije ni tanak ni lagan, a njegov veliki ekran od 6,82 inča ga čini velikim i u ruci. Ovo je jedan težak, zdepast telefon.

Naša presuda

Nokia G50 je još jedan telefon ispod $300/£200 sa 5G, a ima koristi od solidnog kvaliteta izrade i čistog softvera. Međutim, kao i njegovi direktni rivali, on pravi nekoliko ubedlјivih kompromisa kako bi postigao te mrežne brzine sledeće generacije. Zaista morate da se zapitate koliko vam 5G vredi pre nego što se posvetite bilo kom od ovih telefona, ali ako to učinite, Nokia G50 neće vas izneveriti.

Za

 • Odlično trajanje baterije od dva dana
 • 5G povezivanje po niskoj ceni
 • Čisti softver

Protiv

 • Displej niske rezolucije 60Hz
 • Zdepast dizajn
 • Podrška za punjenje od 18W, ali je uklјučen samo punjač od 10W

Leave a Comment