Nokia C01 Plus

Na tržištu osnovnih modela pametnih telefona poslednjih meseci nije bilo mnogo akcije. Ali sada, HMD Global ima novu opciju u obliku Nokia C01 Plus telefona. Uređaj koristi smanjeni Android Go 11 korisnički interfejs, ima jednu kameru na zadnjoj strani, zdepaste okvire i još nekoliko karakteristika koje su uobičajene u svetu jeftinih pametnih telefona. Da li je Nokia C01 Plus za vas? Odgovor na to pitanje možete da pronađete u sledećoj recenziji uređaja.

Nokia C01 Plus ima čvrstu plastičnu šasiju sa teksturom, sa jednom kamerom i LED modulom koji se nalazi u ravnini sa zadnje strane. Nokia pametni telefoni su poznati po njihovom solidnom kvalitetu izrade i čini se da se to isto prevodi u početni portfolio brenda. Prekidač za jačinu zvuka i power tasteri su smešteni sa strane i takođe su prilično taktilni. Ne sećamo se kada smo poslednji put mogli da izvadimo zadnju ploču na pametnom telefonu i vidimo bateriju unutra, ali C01 ima bateriju koja može da se ukloni. Blago udublјenje na dnu telefona olakšava uklanjanje zadnje ploče kao i otvaranje kutije. Međutim, telefon je prilično debeo, što je malo iznenađujuće s obzirom na malu bateriju od 3.000mAh. Mikro-USB port je prisutan na vrhu, pored priklјučka za slušalice. Nezgrapni okviri koji okružuju ekran vraćaju nas u 2014, vreme kada je takav dizajn bio očekivani deo maske uređaja. Dok sam HD+ ekran od 5,45 inča nudi pristojno iskustvo gledanja u pogledu boja, nivoi osvetlјenosti su na nižoj strani i ne postoji WideVine L1 sertifikat. Glavna korisnost ekrana leži u jednostavnom korišćenju jednom rukom i povremenom gledanju YouTube-a, pri čemu se i jedno i drugo postiže prilično dobro.

Jedna kamera od 5MP na zadnjoj strani nudi osnovnu funkciju snimanja fotografija. Precizna reprodukcija boja, vidlјivi dinamički opseg i odnos kontrasta zapravo nisu njegove jake strane. Nјegov glavni zadatak je da unese onoliko fokusa koliko osvetlјenje u scenariju dozvolјava.

Detalјi su u mnogim slučajevima preoštreni, a performanse kamere telefona pri slabom osvetlјenju su neimpresivne, a fotografijama nedostaje fokus i detalјi čak i sa puno ambijentalnog osvetlјenja. Međutim, treba napomenuti da su kao pametni telefon početnog nivoa, mogućnosti snimanja slika ovog uređaja jednake konkurenciji. Na kraju, prednja selfi kamera takođe ima senzor od 5MP i njen kvalitet je više uporediv sa web kamerom laptopa.

Performansama na Nokia uređaju upravlјa Unisoc SC9863A procesor. Četvorojezgreni procesor nije opterećen na način da se nosi sa teškim zadacima CPU-a, ali efikasnost Android Go-a svakako pomaže uređaju da relativno lako pokreće uobičajene aplikacije kao što su Chrome, YouTube, Google Maps, Facebook i druge. Učitavanje BGMI traje večno i pada nakon oko 30 minuta na najnižim podešavanjima, ali igra je ionako preterana za ovaj uređaj. Telefon ima 2GB RAM-a, što bi trebalo da održava nekoliko aplikacija koje rade u pozadini i dok 16GB interne memorije možda neće da bude dovolјno, postoji opcija da se poveća na 256GB pomoću slota za microSD karticu.

Nokia C01 Plus

Nokia-in standardni Android korisnički interfejs je na neki način narušen sa puno bloatware-a kao što su MX TakaTak, MyJio, Solitaire i nekoliko igara… koji svi mogu da se deinstaliraju. Na poleđini se nalazi jedan zvučnik koji zvuči prosečno čak i za uređaj osnovnog nivoa. Na uređaju nema senzora otiska prsta i moraćete da otvorite telefon koristeći staroškolsku četvorocifrenu šifru ili veoma nepouzdan sistem za otklјučavanje licem. Na kraju, kapacitet baterije na uređaju je 3.000mAh što ne deluje mnogo, ali pošto procesor nije mnogo gladan energije, telefon može da izdrži više od jednog dana sa punim punjenjem. Puni se preko adaptera od 5W koji se nalazi u kutiji i potrebno mu je oko 2 sata da se potpuno napuni.

Konačna presuda

Nokia C01 Plus se čini razumnim izborom za tržište početnog nivoa i ima specifikacije koje bi trebalo da ostvare osnovne zadatke pametnih telefona. Ovo je uređaj koji je možda namenjen onima koji prelaze od telefona sa funkcijama, i možda možete da ga podelite vašim bakama i dekama ili nekome čiji zahtevi uklјučuju pristup WhatsApp-u i YouTube-u. Nokia C01 Plus deluje kao pametni telefon koji bi trebalo da bude u stanju da se nosi sa osnovama.

Sa rastućim cenama pametnih telefona, nema previše ubedlјivih opcija. Međutim, za budžet ispod 80 eura Nokia C01 Plus bi mogla da posluži kao pristojna ponuda, sa visokim rezultatom u aspektima kao što su kvalitet izrade i softver.

Prednosti:

  • Pristojna cena
  • Dobar vek trajanja baterije
  • Softver ne zahteva mnogo procesora

Protiv:

  • Bloatware
  • Mogao bi da učini sa više internog prostora
  • Ekran nije dovolјno svetao

Leave a Comment