Oculus Quest 2

Ako želite prigodno bekstvo iz stvarnog života, onda bi Oculus Quest 2 možda bio headset za virtuelnu stvarnost koje želite. Pruža mogućnost da se stavi na headset za virtuelnu realnost i krene u istraživanje Mount Everest-a, vožnju toboganom ili napad na gospodara Sith-a Darth Vader-a u njegovi tvrđavi na rastoplјenoj planeti Mustafar, a da pri tome izbegnu bilo kakvu sredinu pandemiju koronavirusa. I kako je to samostalan headset, čini VR lako dostupnom rutom u eskapizam.
Nadovezujući se na njegovog prethodnika, Oculus Quest 2 od $299 dolazi sa intuitivnijim i klizavijim dizajnom, kao i sa više performansi i pojačavanjem njegove rezolucije ekrana. Nećemo reći da je savršen, jer ima nekoliko nedostataka u Oculus Quest 2. Ali dok Oculus Quest 3 ne dođe sa obećavajućim paketom nadogradnji, Oculus Quest 2 je naš izbor za najbolјi VR headset.

Oculus Quest 2 specifikacije:

Cena: $299 početna cena
Procesor: Qualcomm Snapdragon XR2
Rezolucija: 1832 x 1920 po oku
Skladištenje: 64GB / 256GB
RAM: 6GB
Trajanje baterije: 2-3 sata (ocenjeno)
Veličina: 7,5 x 4 x 5,2 inča
Težina: 1,1 kilograma

Cena i raspoloživost

Oculus Quest 2 dostupan je trenutno i kreće se od 299 USD za model od 64GB. Ako želite više ugrađenog prostora za skladištenje, možete da kupite verziju od $399 sa 256GB prostora.
Quest 2 je dostupan direktno preko Oculus-a, kao i kod velikih prodavaca kao što su Amazon, Best Buy i GameStop.

Dizajn i udobnost

Što se tiče dizajna, Oculus Quest 2 je prilično uglađen za headset sa virtuelnom stvarnošću. Obično glomazne zaštitne naočare zamenjuju se laganim i udobnim headset-om koji nije 10% manje težak od njegovih prethodnika. Jednostavna traka i četiri senzora kamere na headset-u daju mu jednostavnu i čistu estetiku, što znači da izgleda pristojno samo kada sedi na stolu i montiran na nečiju glavu. A svetlo siva boja takođe čini Quest 2 privlačim za oko.

Oculus Quest 2Oskudni, pametno postavlјeni tasteri i raspored portova headset-a pomažu u održavanju bešavnog dizajna. Na desnoj strani headset-a naći ćete power dugme za, na donjoj desnoj strani taster za podešavanje jačine zvuka, a sa leve strane USB-C port i priklјučak za headset za punjenje i audio. Možete da prilagodite razmak sočiva Oculus Quest 2 sa tri različita podešavanja gledanja tako što ćete ih stisnuti ili raširiti ručno u unutrašnjosti headset-a, eliminišući potrebu za prekidačem koji je stajao na dnu originalnog Quest-a.

Sa kompaktnim 7,5 x 4 x 5,2 inča i 1,1 kilograma, Oculus Quest 2 se osećao lagano i ugodno, čak i kada smo proveli više od sat vremena u VR-u. Obilna količina obloge od pene omogućila je da se lako zaboravi da smo imali komad plastike zakačen za lice, dok su podesive elastične trake u headset-u omogućavale da pronađemo odgovarajuće pristajanje za našu glavu. Reč upozorenja: Završili smo prilično dugu sesiju igre sa komično velikim crvenim udubljenjem na čelu, pa biste možda trebali da se uverite da vaš Oculus Quest 2 nije pretesan pre nego što krenete u avanturu.

Prvi koraci

Kao i originalni Quest, Oculus Quest 2 je sveobuhvatan VR sistem koji ne zahteva podešavanje bilo kakvih spolјnih senzora ili kamera – sve što vam treba nalazi se upravo u headset-u. Postupak podešavanja traje samo nekoliko minuta; stavićete headset, aktivirati vaš nalog putem mobilne aplikacije Oculus, uspostaviti vaše mesto za igru i spremni ste za polazak.

Oculus Quest 2Oculus Quest 2 ponovo koristi Oculus-ov sistem Guardian, koji vam omogućava da skicirate prostor za igru sa vašiim Oculus Touch kontrolerima kako biste izbegli naletanje na zidove i nameštaj. Stvaranje našeg Guardian prostora bilo je jednostavno poput virtuelnog slikanja pravougaonika u našoj dnevnoj sobi, što smo mogli jasno da vidimo zahvalјujući kamerama Passthrough+ na headset-u. Pasushrough+ mod Oculus Quest 2 dizajniran je da smanji razlike u dubini koje mogu da se nađu kod drugih prolaznih kamera, a tokom testiranja otkrili smo da se dobro podudara sa našim stvarnim okruženjem.

Headset će se automatski prebaciti u Passthrough mod ako napustite vašu Guardian granicu, omogućavajući vam da odmah vidite bilo koje okruženje sa kojim biste mogli doći u kontakt. Postoji i opcionalna mogućnost prebacivanja Passthrough mod-a brzim dodirom na bočnu stranu headset-a, što je zgodno kada želite svako malo da se prijavite u stvarni svet.
Oculus preporučuje da imate 6,5 x 6,5 stopa prostora za VR na sobnoj skali, što vam omogućava da slobodno šetate virtuelnim prostorom za aktivnija iskustva. Nemate tonu prostora za igru? Takođe možete da uspostavite stacionarnu granicu za igranje sa Oculus Quest 2 dok sedite ili stojite na jednom mestu.
Jedna važna napomena: Na kraju će vam trebati Facebook nalog da biste koristili Oculus Quest 2. Prema najnovijim Oculus-ovim smernicama, potpuno novi Oculus korisnici moraće da se prijave preko Facebook-a. Postojeći korisnici moraju do početka 2023. godine da koriste samo njihove Oculus naloge; nakon toga, moraće da spoje njihove Oculus i Facebook naloge. Iako je Oculus najavio ovu promenu u ime jednostavnosti i privatnosti, vredi imati na umu ovu politiku ako odlučite da ne koristite Facebook iz ličnih ili bezbednosnih razloga.

Nadogradnje

Umesto da ostavi Oculus Quest 2 takav kakav jeste, Facebook je radio na izbacivanju ažuriranja, a najnovije ažuriranje v28 donelo je neke ozbilјne nadogradnje.
Možete da unesete vaš sto u okruženje Oculus Home VR postavlјanjem virtuelnog stola na vrh postojećeg kako bi oponašao njegovu poziciju u stvarnom svetu. Možete i da koristite Bluetooth tastaturu sa Quest 2. Ali postoje dve značajne ispravke.

Oculus Quest 2Prvi donosi opciju brzine osvežavanja od 120Hz, povećavajući se sa 90Hz uz koju Quest 2 dolazi iz kutije. Funkcionisaće samo sa kompatibilnim aplikacijama, ali bi trebalo da omogući uglađenije iskustvo.
Druga velika nadogradnja je da bežično možete da se povežete sa spolјnim PC-em za igre putem Air Link-a. Trenutno, u „Eksperimentalnom“ beta mod-u, Air Link-u može da se pristupi preko Oculus PC aplikacije i koristi se za strimovanje igara bez potrebe za opcionim Oculus Link kablom. Samo imajte na umu da će vam biti potrebna robusna Wi-Fi veza da biste izvukli maksimum. Kao takav, Link kabl možda je i dalјe bolјa opcija za lјude sa lošim internet vezama.
Takođe postoje glasine da bi Oculus Quest 2 mogao da dobije pristup Android aplikacijama, što bi moglo dodatno da poveća obim njegove upotrebe. Ali VR na Androidu je bio pomešavino iskustvo, tako da nije nešto u šta biste imali prevelike nade.

Kontroleri i ručno praćenje

Oculus Quest 2 sadrži redizajniranu verziju Oculus Touch Controller-a napravlјenih da pruže bolјe praćenje pokreta. Postavlјanje je uglavnom isto kao i ranije: svaki kontroler u obliku kašike ima dva tastera na ramenu za pucanje iz oružja i hvatanje predmeta, sa analognim džojsticima koji mogu da se kliknu i po par dugmadi na svakom kontroleru. Takođe ćete želeti da koristite priložene naramenice kako biste bili sigurni da neće leteti usred napete borbe sa mačem.
Otkrili smo da su kontroleri Oculus Quest 2 prijatni i laki za upotrebu u raznim i različitim igrama i iskustvima. Brzi okidači i tačno otkrivanje pokreta omogućili su nam da uhvatimo lagane snimke glave u Pistol Whip i nismo imali problema sa hakovanjem blokova kodiranih bojama tokom ritam akcije Beat Sabre. Haptici kontrolora su takođe impresivni, jer su nam omogućili da osetimo zujanje upalјenog svetlosnog mača tokom Vader Immortal-a, dok nas je držao u koloseku u Tetris Effect sa suptilnim pulsom koji je odgovarao muzici u igri.

ControlsBlago smo razočarani što kontrolori dodira rade na AA baterijama i ne mogu da se pune putem USB-a. Ipak, svaki kontroler koristi samo jednu bateriju, a oba naša kontrolera pokazuju da imaju pun kapacitet baterije na našem Quest interfejsu nakon nekoliko nedelјa upotrebe. Procenjuje se da kontroleri nude oko 30 sati energije po jednoj bateriji.
Oculus Quest 2 takođe nudi ručno praćenje, omogućavajući vam kretanje kroz menije headset-a i igranje odabranih igara samo rukama. Iako cenimo to što imamo opciju, otkrili smo da praćenje ruku nije bilo tako intuitivno kao što smo se nadali i imali smo poteškoća da registrujemo geste pinch-to-select dok smo se kretali oko početnog ekrana Oculus-a.
Trenutno postoji samo nekoliko Quest aplikacija koje podržavaju praćenje ruku, a funkcija je u najbolјem slučaju bila izbirlјiva u onim koje smo koristili. Iako smo se na kraju zaglavili sa navigacijom menija i premeštanjem dokumenata u Spatial productivity aplikaciji, mučili smo se da kontrolišemo ručno podržane igre poput The Curious Tale of the Stolen Pets.

Performanse

Oculus Quest 2 je dobio poguravanje performansi u odnosu na njegovog prethodnika, zahvalјujući upotrebi Snapdragon XR2 čipa. Uparen sa 6GB RAM-a, Quest 2 ima zapažen skok u specifikacijama u odnosu na originalni Quest, koji je bio oplemenjen Snapdragon 835 CPU-om, čipsetom dizajniranim više za pametne telefone nego VR headset. To znači da Oculus Quest 2 radi mnogo uglađenije od starijih VR headset-ova i omogućava glatku i brzu navigaciju kroz meni. I srećom, nismo naišli na usporavanje prilikom igranja igara dok smo u pozadini preuzimali nekoliko drugih naslova.
Igre poput Beat Sabre, Pistol Whip i Vader Immortal odvijale su se glatko i izgledale impresivno oštro i bistro. Kad se to kaže, ne bi ih tačno upoređivali sa onim što biste dobili od Xbox Series X ili PS5, a kamoli sa moćnim PC igrama. Ali naslovi koje smo igrali bili su u istoj boji i detalјima kako bi bili uronjeni u akciju. I nismo doživeli padove igri ili padove frejmova da bi nas izbacili iz VR iskustva.

Games

Platforma Oculus Quest prikupila je impresivno solidnu liniju igara koja kreira lepezu od novih dostignuća već uspostavlјenih AAA franšiza do uzbudlјivih indie naslova koji u potpunosti koriste VR sposobnosti Oculus Quest 2.
Najzanimlјiviji trenuci uklјučuju rhythm-slashing igru Beat Sabre i imerzivni Superhot VR sa vremenskim savijanjem, od kojeg se poslednji osećao kao da smo u tripujućem naučno-fantastičnom akcionom filmu dok sno kontrolisali vreme i bacali metke nazad na neprijatelјe.
Kao Star Wars štreber, potpuno smo šiznuli na Vader Immortal, akcijsko-avanturističku igru iz prvog lica zbog koje smo se šunjali po imperijalnim uporištima i upuštali se u tesne borbe svetlosnim mačevima. Apsolutno smo voleli Pistol Whip, neonski zalivenu arkadnu pucačinu zbog koje smo rokali pogotke u glavu i izbegavali neprijatelјske vatre u ritmu pulsirajuće EDM muzike.
Tetris Effect je već jedna od naših najdražih igara svih vremena, ali mogućnost uživanja u njegovim spokojnim vizualnim prilikama u potpuno imerzivnom 3D okruženju Oculus Quest 2 učinila je to iskustvo toliko slađim. I Poliarc-ov Moss je izvrsna fuzija tradicionalne platforme zasnovane na kontroleru i dubokoj VR interaktivnosti, omogućavajući vam da rukama premeštate prepreke dok džojstikom vodite preslatkog miša.

Quest 2 se takođe ističe kao multiplayer mašina, omogućavajući vam da se igrate u virtuelnim prostorima sa prijatelјima u vreme kada je lično okuplјanje teže nego ikada. Premlaćivanje loših momaka u VR brawler-u Path of the Warrior sa prijatelјem jedno je od najsmešnijih i najzabavnijih iskustava za više igrača koje nismo već dugo imali, a Eleven: Table Tennis VR je učinio divan posao prevodeći naše loše veštine u stonom tenisu u virtuelni svet.
Oculus Quest 2 biblioteku igara možete još više povećati pomoću kabla Oculus Link za $79, koji vam omogućava da povežete Quest sa PC-om koji je spreman za VR i igrate još veći raspon VR naslova, uklјučujući Half Life: Alyx, Star Wars Squadrons i Fallout 4 VR. Iako je grozno što neke od najbolјih VR igara koje su dostupne nisu dostupne na Quest 2 iz kutije, Oculus Link efikasno pretvara vašu potragu u Oculus Rift za nešto manje od Rift-ove cene od $399.

Aplikacije

Oculus Quest 2 je mnogo više od uređaja za igre, sa zdravim izborom aplikacija za zabavu i produktivnost koje vam omogućavaju da gledate video zapise i sarađujete sa drugima na cool načine. Sa strahopoštovanjem smo se osvrtali dok smo virtuelno stajali na vrhu Mount Everest-a u 360-stepenom YouTube VR video zapisu i bili okruženi očaravajućim udaralјkama Blue Man Group dok smo gledali njihov virtuelni koncert u aplikaciji Oculus TV.
Oculus-ova TV aplikacija takođe nam je dozvolila da se vozim na virtuelnim toboganima, od kojih nam je naglo porastao adrenalin i zamalo nas naterao da izletimo napolje pre nego što smo se setili da sedimo za našim stolom. Aplikacija Spatial pruža impresivno robustan virtuelni radni prostor za saradnju na dokumentima i 3D modelima. U međuvremenu, aplikacija Virtual Desktop nam je dozvolila da naš Windows 10 PC koristimo u imerzivnom VR okruženju.

Audio

Ugrađeni pozicioni zvuk u Oculus Quest 2 nije nov – pojavio se i na Quest-u i Rift S – ali i dalјe nam pada na pamet svaki put kada ga koristimo. Ugrađeni zvučnici u headset-u pumpaju oštar, glasan zvuk bez potrebe za slušalicama, sa impresivnom usmerenošću za pokretanje. Mogli smo da čujemo odakle dopire zujanje obližnjih pčela i cvrkut ptica dok smo se družili u oazi našeg početnog ekrana, i lako bi mogli da odredimo neprijatelјsku vatru dok puškaramo u Pistol Whip-u.
Ako želite još impresivniji zvuk, Oculus Quest 2 ima praktični priklјučak od 3,5 mm za povezivanje slušalica koje želite. Ali ugrađeni zvuk u headset deluje magično i dodaje još više na privlačnost preuzimanja i reprodukcije.
Ugrađeni mikrofon Oculus Quest 2 takođe se pokazao pouzdanim. Nismo imali problema sa koordinacijom sa prijatelјem dok smo se bacali oko negativaca u Path of the Warrior, a glas mu je zvučao oštro i jasno iz njegovog vlastitog Quest 2.

Trajanje baterije

Oculus Quest 2 je aktivan za 2 do 3 sata trajanja baterije: 2 ako igrate igre i oko 3 ako uglavnom gledate video zapise. Otkrili smo da je ovo uglavnom u našoj liniji sa našim testiranjem, jer smo Quest 2 morali da priklјučimo samo na svakih nekoliko dana dok smo ga koristili u malim dozama. Posle nekoliko sesija igrajući igre na potpuno napunjenom Oculus Quest 2 duže od sat vremena, otkrili smo da se baterija ispraznila na oko 50% dok smo završili.

Presuda

Oculus Quest 2 ima radosnu jednostavnu magiju „to jednostavno radi“ koja nas podseća na prvi put kada smo uzeli Nintendo Switch ili iPhone. Poput njegovog prethodnika, Oculus Quest 2 eliminiše prethodne prepreke ulasku u virtuelnu stvarnost – naime potrebu za moćnim PC-em i tonama žica i senzora – i pakuje mnoštvo sjajnih iskustava u elegantan uređaj na koji možete da se uklјučite u trenutku.

https://youtube.com/watch?v=e5y6AycNc2E%3Ffeature%3Doembed

Ako već posedujete Oculus Quest, pobolјšani dizajn i performanse Oculus Quest 2 možda vas neće naterati da potrošite dodatnih $299. A novi headset može skupo da košta ako uzmete u obzir cenu kabla Oculus Link ili opcionalnog modela od 256GB. Ali ako još uvek niste zaronili u VR ili želite da napokon postanete nesmetani, cena, biblioteka igara i ukupna jednostavnost upotrebe Oculus Quest 2 čine ga najbolјom tačkom ulaska u virtuelnu stvarnost do sada.

Cena, biblioteka igara i ukupna jednostavnost upotrebe Oculus Quest 2 čine ga najbolјom tačkom ulaska u virtuelnu stvarnost do sada.

Za:

  • Elegantan, udoban dizajn
  • Impresivna biblioteka igara
  • Intuitivni kontroleri
  • Dobra cena
  • Snažan ugrađeni zvuk

Protiv:

  • Kontroleri ne mogu da se pune
  • Kabl za povezivanje potreban za PC igre
  • Zahteva Facebook nalog

Leave a Comment