Playstation 5

Playstation 5 je nova Sony igračka konzola i ima za cilј da pogura medijum napred pomoću njegove SSD tehnologije, DualSense kontroler-a i brojnih drugih fascinantnih novih karakteristika. Proveli smo nedelјe sa hardverom i sada konačno možemo da pružimo kompletnu recenziju.

PS5 je značajna evolucija Sony-evih dostignuća sa njegovim prethodnikom. To je predivno dostupna mašina sa perspektivnim planom za buduću generaciju, bilo da je to zahvalјujući njenoj nijansiranoj SSD tehnologiji ili rastućoj biblioteci vrednih ekskluziva. Kombinujte ovo sa upečatlјivim korisničkim interfejsom, snažnim iskustvom lansiranja i opštim ekosistemom koji obuhvata ono što je pre njega stiglo, i PS5 je jedno od najbolјih početaka nove generacije koju smo imali već neko vreme.

Za

 • Apsurdno moćno i brzo kada uživate u starim i novim igrama
 • Korisnički interfejs je prefinjen, dostupan i zadovolјavajući za upotrebu
 • DualSense kontroler se oseća kao pravi skok napred u igranju igara
 • Kompatibilnost unazad znači da lako možete da pristupite postojećoj biblioteci video igara

Protiv

 • Konzola je previše glomazna i mestimično se oseća prilično jeftino
 • Zaostaje za serijama X i S (Xbox) po pitanju vremena učitavanja

Klјučne specifikacije

 • Cena: €499/399
 • Dostupni su fizički i digitalni modeli
 • Sposoban za osnovne 4K i 120FPS performanse
 • Datum izlaska: 12. novembar 2020
 • Kompatibilan sa većinom postojećih PS4 igara i perifernih uređaja

PlayStation 5 je jasna potvrda da Sony veruje u generacijski format, uveren da bi svaki novi komad hardvera konzole trebao na značajan način da potisne medijum unapred. Ovo je u suprotnosti sa Microsoft-ovom mantrom, koja je rešena da osigura da niko nije ostavlјen sa Xbox Series X i Xbox Series S. 

Uprkos uveravajućoj poruci, Playstation 5 prihvata njegovu prošlost više nego što smo očekivali. Ali to takođe otvara inovativni put u budućnost, koji pokazuje kako igračka iskustva još uvek imaju toliko potencijala za veće uživanje i udobnost igrača. Rezultat je fantastična konzola sa samo nekoliko uočlјivih nedostataka.

PS5 je po mnogo čemu zapanjujuće sličan njegovom prethodniku, prenoseći većinu postojećeg ekosistema kako bi potrošači mogli da prenose njihove igre, statuse i online identitet minimalnu muku. Ali sa svakim nitom sličnosti dolazi i jedna modifikacija, bilo da je to čudesni DualSense kontroler ili bezbrojne promene u kvalitetu života koje pruža SSD skladište.

Sve deluje glatko, što čini čin uskakanja u igre toliko privlačnijim. Iako Playstation 5 ne dostiže visoke standarde povratne kompatibilnosti i performansi njegovih konkurenata, ovo ostaje deo hardvera sa mnogo potencijala, koji teasuje nadolazeću generaciju koja će biti ispunjena brilјantnim igrama, uzbudlјivim prednostima i mnogim drugim iznenađenjima kojima se radujemo.

Ali kako se Playstation 5 trenutno snalazi u odnosu na ono što je pre njega bilo? Da li će i hardcore i povremeni potrošači imati koristi od trošenja €499/399 na novu konzolu, uprkos prilično malom izboru lansiranih naslova. Odgovor je složen, ali onaj koji je u završnici pozitivan na ono što bi moglo da bude najbolјa Sony mašina do sada.

Playstation 5

Dizajn i povezivanje

Sony je već neko vreme prihvatio crnu kao primarnu boju dizajna njegovih konzola, sa izuzetkom originalnog PlayStation-a. Toliko mnogo, da je postao sinonim za sam brend. Dakle, kada je PS5 predstavlјen kao kolosalni toranj od bele plastike, mnogi od nas su oklevali.

Iako će dizajn nesumnjivo biti polarizujuć, mi smo fanovi novog PS5-a, iako će se pokazati da je prevelik za većinu zabavnih centara. Konzola je masivna, dimenzija 390mm x 260mm x 104mm ako se odlučite za verziju sa 4K Blu-ray uređajem. Digitalno izdanje će biti malo tanje, ali ne mnogo, što znači da će vam i dalјe biti potreban sličan prostor za smeštaj konzole.

Na samoj konzoli videćete prilično pojednostavlјen izbor tastera i ulaza. Sa prednje strane se nalaze jedan USB-A 3.0 port i USB-C port. Pomerajući se nadole, videćete tastere za napajanje i izbacivanje, koje nije ništa lakše razlikovati od onih na PS4. Oni se nalaze ugrađeni u sloj plastike, koji sjajno privlači otiske prstiju – i verovatno ogrebotine, ako pokušavate da stavite uređaje u USB priklјučak bez gledanja.

Sa zadnje strane se nalazi ulazna snaga, port za Ethernet kabl i dva dodatna USB 3.0 porta, koji će biti savršeni za prihvatanje kablova za punjenje ili povezivanje donglova koji pripadaju Bluetooth slušalicama ili sličnoj dodatnoj opremi. Tri je nesumnjivo magičan broj, mada smo i sami morali da zamenimo stvari prilikom prenošenja igara na unutrašnji SSD preko spolјnog hard diska.

Playstation 5

Kao što ste možda več videli, bele plastične ploče sa obe strane PS5 lako se uklanjaju, omogućavajući neposredan pristup unutrašnjosti konzole za uklanjanje prašine i zamenu NVMe SSD skladišta podataka.

Sjajno je videti da je Sony ovu konzolu dizajnirao da bude prilagodlјiva u roku od nekoliko trenutaka, a postoji čak i potencijal za prilagođeni dizajn i neke zaista fascinantne pakete ograničenog izdanja. Nažalost, ništa od toga nije dovolјno da umanji nametlјivu veličinu PS5, za koju i dalјe smatramo da će predstavlјati neprijatnost kada pokušavamo da joj nađemo dom u bilo kom savremenom okruženju.

Konzola može da se postavi horizontalno ili vertikalno na priloženo postolјe, što je samo po sebi prilično nezgodno za lociranje bez straha od ogrebotina polarne bele spolјne strane. U poređenju sa Xbox Series X, ukupan kvalitet izrade ovde deluje kao zapažen korak unazad. Microsoft-ova konzola se u svakom pogledu oseća kao premium uređaj, dok se PS5 oseća kao igračka i nežno, i možda će se mučiti u pogledu faktora oblika da sedi pored postojećeg hardvera.

Mašinom dominira plastika sa svih strana, zbog čega se oseća relativno jeftino. Nije grozno, ali očekivali bi više od konzole koja se prodaje po ceni od $499 (ili malo više preko oglasa). Srećom, nejasan kvalitet izrade ne prelazi na DualSense kontroler, koji je predivan komad hardvera i lako je najviša tačka konzole. To je ono zbog čega se PS5 oseća kao prava platforma sledeće generacije – ali kasnije ćemo pričati kako tačno je to postignuto.

Za razliku od rivala, Playstation 5 je malo fleksibilniji što se tiče zamene ili nadogradnje skladišnog prostora; ne zahteva instaliranje vlasničkih kartica kompanije Seagate. Jednostavno uklonite odgovarajuće delove konzole i zamenite postojeći NVMe pogon sličnom veličinom i brzinom i imajte na umu da ćete morati da primenite SSD jednakih ili bržih specifikacija da biste mogli da pokrećete igre razvijene posebno za PS5. Ako to ne učinite, oni jednostavno neće biti kompatibilni sa konzolom.

Playstation 5

Specifikacije i tehnologija

Čak i u poređenju sa više nego sposobnim PS4 Pro, PS5 je u drugoj ligi u potpunosti zbog silnih konjskih snaga i tehničkih specifikacija sadržanih u njemu. To je neverovatno moćna mašina i pored nekoliko uočlјivih propusta, lako stoji rame uz rame sa Xbox Series X. Sony ističe brzinu, pristupačnost i potencijal za pobolјšanu vizuelnu sliku i rezoluciju, pre svega, kao i komponente unutar više nego podržavaju taj cilј.

Playstation 5 pokreće AMD Zen 2 procesor koji se sastoji od osam jezgara koji rade na promenlјivim frekvencijama, a brzina takta dostiže respektabilnih 3,5 GHz. GPU je takođe AMD prilagođena jedinica, sposobna da dostigne maksimalno 10,28 teraflopsa na 2,23 GHz. Ovo se ne poklapa sa glavnom Microsoft-ovom ponudom, ali je više nego dovolјno za održavanje performansi i grafičkih karakteristika kao što je hardverski ubrzan ray tracing.

U stvari, kapitalizuje se nad potonjim mnogo više od konkurencije u igrama kao što je Marvel’s Spider-Man: Miles Morales, gde pokazuje kako nova grafička tehnologija može zaista da se transformiše u pravim okolnostima.

Inače, PS5 uklјučuje 16 GB GDDR6 memorije sa impresivnim propusnim opsegom od 448GB/s. Sony je takođe primenio Wi-Fi 6 i Bluetooth 5.1, a prvi omogućavaju neke izvanredne brzine preuzimanja. Kroz kućnu internet vezu uspeli smo da instaliramo datoteku od 40GB za otprilike 30 minuta – i konzola će se lako proći kroz listu preuzimanja sa izuzetnom lakoćom, sve dok vaš hard disk ima na raspolaganju dovolјno prostora. Na ruteru kompatibilnom sa Wi-Fi 6, interni test brzine dao nam je brzinu preuzimanja 140,6Mbps, zbog čega je preuzimanje velikih igara postalo lako.

Playstation 5

Što se tiče skladišnog prostora, Playstation 5 ima SSD od 825GB, od kojih će se mali procenat automatski dodeliti samom sistemu, pa ne može da se koristiti za igre i aplikacije. Ovo vam ostavlјa 667,2GB za igru. To je pohvalna količina prostora za skladištenje, ali ipak smo primetili da moramo često da brišemo igre kako bi napravili prostor za druge tokom procesa recenzije.

Zaluđeni igrači će sigurno želeti da stave nadogradnju u mesecima koji dolaze. Šteta što je takav postupak toliko skup. Sony je rekao da bi svi koji prelaze brzinu čitanja od 5,5GB/s trebalo da budu kompatibilni, što uklјučuje najnovije proizvode kompanije Samsung i Western Digital.

3D zvuk je pozdravlјen kao glavna karakteristika nove generacije, podvig postignut Tempest Engine-om na konzoli. Ovo omogućava registraciju stotina istovremenih izvora zvuka odjednom, umesto da bude ograničeno na 50 kao u PS4 i PS4 Pro.

Grafika i performanse

Trenutno imamo pristup samo izboru ekskluziva sledeće generacije u obliku Marvel’s Spider-Man: Miles Morales, Devil May Cry 5 i Bugsnax. Kao rezultat toga, morali smo da budemo donekle kreativni kada ocenjujemo performanse platformi. Baš kao i Xbox Series X, PS5 može da postigne performanse od 120 frejmova u sekundi kada je uparen sa ekranima koji podržavaju HDMI 2.1, mada trenutno postoji vrlo mali broj igara koje mogu da dostignu takav nivo performansi.

S obzirom na to da se došlo do jakog usredsređivanja na unazad kompatibilnosti, odlučili smo da uporedimo neke od najvećih ekskluziva platforme na PS4 Pro i PS5 Pro. Pobolјšanja se odmah izgovaraju kada je reč o vremenu učitavanja, kao što možete da vidite iz rezultata ispod. Svi testovi su urađeni učitavanjem iz sačuvane datoteke direktno iz glavnog menija.

Brzina kojom možete učitate postojeće igre je dobrodošla, iako nikada ne dostiže visine Xbox Series X. Kada se Playstation 5 upoređuje sa Microsoft-ovom konzolom u izboru nezavisnih doživlјaja, ovaj drugi je svaki put bio na prvom mestu. Verovatno je da je Series X daleko bolјe optimizovan kada je u pitanju povratna kompatibilnost, dok se Sony umesto toga fokusira na iskustva sledeće generacije. Na primer, postupak pokretanja Miles Morales-a da bi se postigao stvarni način igre je samo 7 sekundi na PS5.

Posvećenost Microsoft-a povratnoj kompatibilnosti u prethodnoj generaciji uveliko se pobolјšala, a arhitektura skladišta i sezonska emulacija čine veliki deo teškog rada prilikom obezbeđivanja dramatičnog pobolјšanja postojećih naslova na novoj konzoli.

Uprkos tome što košta daleko manje, Xbox Series S takođe nadmašuje Playstation 5 kada je u pitanju povratna kompatibilnost, pružajući vremena učitavanja koja u većini slučajeva zaostaju za samo nekoliko sekundi. Postoji solidna mogućnost da će PS5 nadoknaditi buduća ažuriranja firmware-a, jer iako njegova SSD tehnologija trenutno može da postigne mnogo više od prosečnog PC-a, on nije optimizovan da podrži njegovo nasleđe na najbolјi mogući način.

Razmak od oko 10 sekundi u većini igara možda ne zvuči previše, ali u kombinaciji sa nedostatkom funkcije kao što je Quick Resume, značajan je – posebno tamo gde smo koristili konzole jednu pored druge tokom niza nedelјa. Žalbe na stranu, pobolјšanja u odnosu na PS4 Pro ostaju veoma impresivna, a solo vlasnici PS5 verovatno neće primetiti mnogo od onoga što smo ovde rekli.

Playstation 5

Besprekorna priroda pristupa vašoj postojećoj biblioteci je sjajno primenjena. U PS5 se nalazi čitava vaša biblioteka na novoj konzoli PS4 i PSVR. Možete da ih pronađete u korisničkom interfejsu, a digitalne proizvode možete trenutno da preuzmete. Pronašli smo samo nekoliko naslova koji nisu podržani, poput Metal Gear Survive, Battlefield 5 i Marvel vs Capcom: Infinite.

Ovo su sve slučajni primeri, sa nejasnom korelacijom između njih, ali testiranjem smo otkrili da je većina postojećih PS4 naslova podržana bez ikakvih problema. Ako se dogodi da igra u pitanju ima otklјučan broj frejmova u sekundi ili promenlјivu rezoluciju, Playstation 5 će se automatski pobolјšavati dok naslov ne dostigne njegove prirodne granice – što je bio slučaj sa Knack 2, Final Fantasy XV i Infamous Second Son.

Za razliku od Xbox Series X, unazad kompatibilnost je daleko manje ograničena originalnom konzolom, jer je PS4 često dostizao 1080p bez ikakvih problema; Xbox One je u ovom pogledu daleko zaostajao. Kao takav, sa izuzetkom komplikovane prirode PSVR naslova, PS5 čini svoje prethodne iteracije opsesivnim. PS5 neće razočarati one koji traže novu platformu koja neće istisnuti njihove postojeće biblioteke.

Ali dovolјno o ​​povratnoj kompatibilnosti; verovatno vas više zanima kako će igre razvijene isklјučivo za PS5 koristiti hardver. Tek moramo da se dočepamo Demon’s Souls i Ratchet and Clank: Rift Apart, ali Insomniac Games-ov Spider-Man: Miles Morales radi fenomenalan posao dokazujući kako ray tracing u realnom vremenu i pobolјšane performanse mogu da promene igračko iskustvo na bolјe.

Počnimo sa vizuelnim prikazima. Ray tracing omogućava programerima da primene daleko realističnije osvetlјenje, odsjaje i druga grafička pobolјšanja u njihovim igrama, odražavajući stvarnost daleko preciznije. Ovo je iskorak od prethodnih rešenja koja smo videli do nedavno. Delujući kao prvi stvarni primer koji smo videli na konzoli, Spider-Man: Miles Morales je pozitivno zapanjujući u njegovoj primeni. U nastavku možete da pronađete direktno poređenje, a razlike su dan i noć.

Primetićete da se bilbordi Times Square-a sada odbijaju u staklo zgrada, umesto da ih popunjavaju generičke slike nebodera. Miles Morales i svi njegovi pokreti takođe su dvostruko stvoreni zahvalјujući ray tracing-u, nudeći nijansiraniju viziju superheroja dok se lјulјa Manhattan-om.

Po prelasku u Performance mod, sve se čini jednostavno beživotno u poređenju. Doduše, zaista vam donosi mnogo više sličica u sekundi za odzivnije borbe i istraživanje, ali otkrili smo da je sjajna grafika više nego vredna takve žrtve. Devil May Cry 5: Special Edition slično se bavi i stvarima. Možete da birate između modova koji daju prioritet vizuelnim prikazima ili performansama, sa samo jednom podrškom za ray tracing.

Rezolucija refleksija u Devil May Cry 5 je znatno niža od one u Miles Morales-u. To može da učiniti da neki primeri tehnike izgledaju zamućeno i nametlјivo, što oduzima uticaj koji može da ima na osvetlјenje u scenama. Kao što vidite iz gornjih snimaka ekrana, ray tracing bitno menja raspoloženje scene, a izvori svetlosti sa bilborda i vozila odbijaju se u lokve i nazad na plejer.

Bez ray tracing-a, životna sredina je daleko mračnija i nedostaje joj živosti, a oštra svetla sa scene u stilu Piccadilli Circusa naletela su na glavnog junaka sa malo osećaja. Po našem mišlјenju i dalјe izgleda izvrsno i dobro izražava raspoloženje igre, ali ray tracing dodaje novu dimenziju postupcima koji se jednostavno čine privlačnijim.

Sve igre koje smo testirali sa ovom funkcijom su impresionirale – ali ako vam ovo nije važno onda je prednost dodatnih performansi kompromis. Želimo da vidimo kako će se tehnologija koristiti u različitim žanrovima u godinama koje dolaze, a Cyberpunk 2077 i Resident Evil 8 su samo nekoliko naslova koji bi mogli da koriste ray tracing. Za sada je to odlična, ali nedovolјno procenjena karakteristika svake nove konzole.

PS4 i PS4 Pro postali su zloglasni po tome koliko su glasni kada su uklјučeni, toliko da zvuk u igrama često uguši abrazivni zvuk ventilatora koji dopire iz konzole. Njegovo korišćenje je stvaralo smetnju, pa nam je laknulo što potvrđujemo da je PS5 tih kao šapat.

Čak i kada radi njegova najzahtevnija iskustva, teško može da se čuje išta. Čuje se samo prilikom instaliranja igara sa diska ili uklјučivanja drugih Blu-ray medija dok 4K pogon oživlјava. Čak i ovde je daleko mirniji od njegovog prethodnika.

DualSense kontroler je ono što zaista definiše PS5 kao istinsku platformu sledeće generacije. To je značajna evolucija u odnosu na Dualshock 4, koja uvodi nove funkcije koje će, ukoliko se pravilno prihvate, bez sumnje okarakterisati igranje u godinama koje dolaze. Otići ćemo u dubinu u namenskom pregledu, ali uvod adaptivnih okidača i vibracija haptične povratne sprege služe za povećanje uronjenosti do neizrečenih nivoa. Astro-ov Playroom, koji je unapred instaliran na svim konzolama, savršena je studija slučaja za kontroler.

Team Asobi-ev platformer pruža majstorski uvod u DualSense kontroler, primenjujući haptične povratne informacije i prilagodlјive okidače u razne mehanike igranja. To uklјučuje izviđanje o životnoj sredini i razbijanje stakla u futurističkom robotskom odelu ili osećanje udara kiše po kišobranu vašeg malog robota kroz vaše dlanove.

Guranje i povlačenje prepreka ogleda se u okidačima, sa potrebnom većom ili manjom silom u zavisnosti od toga šta se postiže. Teško je to opisati, a da niste to sami i iskusili – ali to je konkretna transmutacija kako ćemo od sada da gledamo medij i očajnički se nadamo da studija širom sveta ga u potpunosti iskorištavaju.

Međutim, neki uređaji sa invaliditetom neće moći da koriste ove funkcije, tako da ih Sony izuzetno jednostavno isklјučuje. Haptične povratne informacije i adaptivni okidači koriste se u različitom stepenu u svim igrama koje smo do sada testirali, ali Astro-ov Playroom je nesumnjivo najupečatlјiviji naslov, i molimo sve buduće vlasnike platforme da je igraju do kraja.

Spider-Man: Miles Morales i Devil May Cry 5: Special Edition podstiču prekidače da reaguju na zamah mreže ili sečenje mačeva, stvarajući vibracije kakve bi akcije izgledale u stvarnosti. Što se tiče trajanja baterije, DualSense nudi pristojan iskorak od Dualshock 4. Tokom našeg testiranja trajao je najviše 13 sati i 11 minuta pre nego što je trebalo da ga priklјučimo na napajanje, što je ogroman napredak u odnosu na njegovog prethodnika. Očigledno je da će kilometraža varirati u zavisnosti od toga koje se aplikacije koriste.

Korisničko iskustvo

Korisnički interfejs Playstation 5 deluje kao prirodno proširenje onoga što je pre njega bilo. Sony je zadržao pločice koje su definisale PS4, ali ih je učinio manjim i manje nametlјivim, ostavlјajući prostor za spektakularna umetnička dela koja ispunjavaju ekran pored nekoliko menija.

Pre nego što pređemo na detalјe, vredi napomenuti da se korisnički interfejs prikazuje u punoj 4K rezoluciji sa HDR-om za podržane ekrane. Kao rezultat, sve se pojavlјuje sa apsurdnim nivoom detalјa. Oštar je, živopisan i svaka ikona otkriva elemente koji jednostavno ranije nisu bili toliko jasni. Konzoline konjske snage se stavljaju na probu pre nego što igra je čak i pokrenuta, a posto smo upravo dali nešto više od 1000 evra za nov televizor, mi se sigurno ne žalimo.

Jednim pritiskom na dugme PlayStation otvoriće se Control Centre u kojem se nalaze sve informacije koje će vam biti potrebne. Preuzimanja, prijatelјi, muzika, obaveštenja i vaš profil su prisutni i može da im se lako pristupi. Control Centre možete da bude pokrenut bez obzira da li ste u sredini igre ili na početnom ekranu – i to je besprekorno, bez znakova zaostajanja čak i kada igrate zahtevne igre kao što je Spider-Man: Miles Morales. Takođe možete da prilagodite ikone smeštene unutar da odgovaraju vašim ličnim želјama.

U igri će se pojaviti relevantni trofeji i aktivnosti na osnovu onoga što igrate. Za ekskluzivne ponude za PS5, oni će sadržati vodiče, vesti i drugi lepi sadržaj koji ima za cilј da igranje učini pogodnijim. Još uvek nismo izradili vodič, ali za povremenije igrače ili dovršitelјe, ovo će zvučati kao intrigantna ideja. Takođe odavde možete da se lansirate pravo u nivoe, još jednom pokazujući nepristojnu brzinu unutrašnjeg SSD-a.

PlayStation Store na PS5 je trenutno pomalo nedovoljno impresivan, jer mu nedostaju funkcije poput trgovina, ponuda i žanrovi kategorija zbog kojih je njegov prethodnik bio zadovolјstvo za pretraživanje. Igre PS5, PS4 i VR imaju njihove posebne odelјke, ali one su malo više od opsežnih lista koje mogu da se sortiraju u samo nekoliko nekorisnih varijacija. Ovo se oseća kao element korisničkog interfejsa koji će se obnavlјati u narednim mesecima i godinama, jer mu je definitivno potrebno neko usavršavanje.

Ali oni koji žele da koriste PS5 kao multimedijalno čvorište mogu da budu opušteni: sva očekivana iznenađenja su prisutna i uzeta u obzir. Po lansiranju neke od potvrđenih medijskih aplikacija uklјučuju Netflix, Disney Plus, Crunchiroll, Apple TV+ i YouTube. Spotify takođe možete da pokrenete kada koristite većinu igara i aplikacija. Samo bi voleli da se gledanje zimzelenih aspekata doživlјaja konzole, poput Internet prodavnice i trofeja, oseća lepše nego što je to slučaj sada.

U trenutnom stanju, samo određeni broj naslova može da se odjednom zadrži na početnom ekranu, a vaše najnovije aplikacije se uklјučuju i isklјučuju u zavisnosti od upotrebe. Ne postoji podrška za fascikle za one koji žude za organizacijom, a teme su naizgled napuštene u korist umetničkih dela visoke rezolucije koja prate svaku igru. Nije kraj sveta, ali pošto su bili tako važan deo PS4-a, jako su nam nedostajali ovi elementi personalizacije.

Playstation 5

Da li treba da kupite PS5?

Playstation 5 je značajna evolucija Sony-evih dostignuća sa njegovim prethodnikom. To je predivno dostupna mašina sa perspektivnim planom za buduću generaciju, bilo da je to zahvalјujući njenoj nijansiranoj SSD tehnologiji ili rastućoj biblioteci vrednih ekskluziva.

Ovo je još jedan pobednik japanske kompanije, čak iako zaostaje za Xbox Series X i Xbox Series S na pregršt područja. Nedostaju mu ista brza vremena učitavanja, a odsustvo konkurentske funkcije Quick Resume-a može da učini da se oseća arhaično u pogrešnim okolnostima.

Međutim, ovo su sitne stvari u konzoli koja impresionira u celini. Konkretno, sa njenim DualSense kontrolerom, koji teasuje nivo uronjenosti koji se oseća legitimno futuristički. Ovo nije pobolјšanje kvaliteta onoga što već imamo; ono ruši zidove i otkriva nivo uronjenosti koji medijum nikada ranije nije dostigao.

Kombinujte ovo sa upečatlјivim korisničkim interfejsom, snažnim iskustvom lansiranja i opštim ekosistemom koji obuhvata ono što je pre njega stiglo, i PS5 je jedno od najbolјih pokazatelja nove generacije koji smo imali u poslednje vreme.

Leave a Comment