POCO M3

Xiaomi-ev pod-brend POCO odnedavno diverzifikuje njegov portfolio. Od njegovog razdvajanja od Xiaomi-a, kompanija pokušava da učvrsti njenu poziciju u najvažnijim segmentima cena na tržištu pametnih telefona. Kao takva, serija M iz kompanije POCO bavi se budžetskom publikom, a njen poslednji pametni telefon koji je došao u obliku POCO M2 bio je veliki hit. Pre samo nedelјu dana, nakon lansiranja u septembru 2020. godine, uređaj je premašio milion prodaja, što je impresivan podvig za bilo koji pametni telefon. Zbog toga je bilo prirodno da je kompanija lansirala naslednika kako bi stekla više snage u unosnom segmentu pametnih telefona sa nižom cenom. M3 ima jaku konkurenciju poput Redmi 9 Power, Realme Narzo 20 i Moto G9 Power. Dakle, hajde da vidimo kako se novi POCO M3, njegovim jedinstvenim dizajnom, suprotstavlјa njegovim rivalima.

Dizajn i ekran

 • Ekran: IPS LCD od 6,53 inča
 • Rezolucija: FHD+ (2240 × 1080)
 • Brzina osvežavanja: 60Hz
 • Zaštita: Gorilla Glass 3 napred
 • SIM: Dual nano
 • Povezivanje: USB Tip-C

Ne mislimo da je preterano da nazovemo POCO M3 jednim od najlepših telefona u njegovom segmentu. Iskreno, nismo videli ovakav dizajn na premium telefonima, a kamoli na budžetskim uređajima. Telefon se isporučuje u tri različite opcije boja, uklјučujući žutu, Cool plavu i crnu sa ogromnim, sjajnim izrezom koji okružuje kućište kamere na zadnjoj strani. Ostatak zadnje ploče ima teksturnu završnu obradu koja pruža vrlo lep osećaj u ruci. Velika prednost plastike nalik koži je u tome što neće da pokupi otiske prstiju i ne rizikuje da se razbije ako telefon slučajno ispustite. Što se tiče ostalih elemenata dizajna, trostruka kamera postavlјena zajedno sa LED blicem nalazi se poravnato u sjajnom izrezu. Pri dnu, pametni telefon nudi USB-C port, 3,5 mm priklјučak za slušalice i rešetku zvučnika. Sasvim iznenađujuće, slušalica pametnog telefona ujedno služi i kao sekundarni zvučnik kako bi obezbedila stereo zvuk, što je retkost u ovom rasponu cena. Power dugme, koje je postavlјeno bočno, takođe integriše senzor otiska prsta, dok se odmah iznad njega nalazi taktilni taster za podešavanje jačine zvuka. Što se tiče ergonomije, šasija POCO M3 od 197g čini ga prilično upravlјivkm za upotrebu iz dana u dan. S obzirom na to kako se telefon pakuje sa masivnom baterijom od 6000mAh, šasija pametnog telefona je u najmanju ruku izuzetno lagana.

Sa prednje strane naći ćete 6.53-inčni ekran sa FHD+ (2340 x 1080) rezolucijom, sa selfi kamerom smeštenom u waterdrop notch-u. Kao što može da se očekuje od budžetskog pametnog telefona, oko ekrana se nalaze znatni okviri, ali sam panel ima Corning Gorilla Glass 3 zaštitu. IPS LCD ekran na M3 je mnogo bolјi nego što smo se nadali na početku. Iako su boje malo zasićenije, to lako može da se promeni izborom standardne opcije Šema boja u postavkama ekrana. Što se tiče uglova gledanja, oni su prohodni za LCD panel, ali telefon dolazi sa ekranom od samo 60Hz. Takođe bi vam rekli da telefon poseduje WideVine L1 sertifikat koji će vam omogućiti striming sadržaja u HD-u na OTT platformama. I na kraju, u pogledu osvetlјenosti, POCO M3 nudi maksimalnu osvetlјenost od 400nita i shodno tome, nismo se suočili sa bilo kakvim problemima sa vidlјivošću u zatvorenom. Međutim, bilo je nekoliko problema sa korišćenjem telefona na otvorenom, u sunčanim uslovima.

Kamere

 • Zadnje kamere: glavna od 48MP, širokougaona od 2MP i makro od 2MP
 • Prednja kamera: 8MP
 • Snimanje video zapisa: 1080p @ 30fps, 720 @ 30/120fps

U pogledu optike, POCO M3 se isporučuje sa primarnim senzorom od 48MP koji je praćen makro snimačem od 2MP i senzorom dubine od 2MP. Bili smo prilično zadovolјni performansama M3 na dnevnom svetlu, ali ne toliko noću. Selfiji sa 8MP kamere nisu bili ništa posebno zanimljivi, jer su tonovi kože bili malo zatamnjeni, a detalјi lica izgledali su preoštri. Dozvolite nam da ukratko sumiramo naše iskustvo sa optikom pametnog telefona –

POCO M3Na dnevnom svetlu senzor ulazi u dosta detalјa uz izvesno uglađivanje. Fokus obično ostaje prilično oštar u sredini, ali oko ivica je mekan. Dinamički opseg i kalibracija ekspozicije su pristojni, ali uklanjanje detalјa sa svetle tačke može da bude teško. Boje izgledaju pomalo zasićeno, a zadržavanje uklјučenog AI režima pomaže. Brzine zatvarača su velike, ali ponekad telefonu treba bolno dugo vremena da fokusira objekat.
Noću su snimci noisy i nedostaju detalјi, uprkos dodatnoj pomoći koju nude obližnja ulična rasveta. Da ne pominjemo, otkrivanje AI scene obično preeksponira snimke i daje mutnu sliku kako biste pametni telefon držali izuzetno mirno. Srećom, namenski Noćni mod mnogo pomaže u ovom pogledu, a sa omogućenom funkcijom moći ćete da vidite mnogo više informacija kako se istiskuju iz senke i ističu. Ekspozicija se takođe kontroliše do neke mere, ali na slikama je i dalјe prisutan šum.
Senzor dubine dobro funkcioniše da odvoji pozadinu od objekta. Otkrivanje ivica može da predstavlјa problem u nezgodnim uslovima. Makro mogućnosti su ograničene s obzirom na senzor niske rezolucije, ali dobijate pristojnu količinu detalјa. Međutim, mnogo toga zavisi od osvetlјenja oko objekta.
Selfiji su uglavnom dobri, ali čak i bez filtera za uglađivanje lica, snimcima nedostaju detalјi lica. Portretni snimci sa prednje strane su dobro funkcionisali, ali nisu bili toliko dobri ako osvetlјenje padne.
Što se tiče video snimanja, zadnja kamera može da snimi maksimalno 1080p video zapisa pri 30 sličica u sekundi. Postoji i opcija za usporeno snimanje pri 720p @ 120fps.

Performanse i software

 • Čipset: Snapdragon 662
 • RAM: 6GB
 • Skladištenje: 64GB, 128GB, proširivo do 512GB
 • Software: MIUI 12 sa Android 10 i POCO Launcher-om

POCO M3Za pokretanje POCO M3 zadužen je Qualcomm-ov Snapdragon 662 čipset koji se zasniva na 11nm proizvodnom procesu. To nije najbrži čip na tržištu i ima osmojezgreni Kryo 260 CPU koji ima maksimalnu frekvenciju od 2GHz. Da bi vam pružili bolјu sliku, u Geekbench 5, POCO M3 beleži rezultate 312, odnosno 1381 za jednojezgrene i višejezgrene testove. Referentne vrednosti za performanse GPU-a za Manhattan i T-Rex kompanije GFXBench vratile su se 17fps i 31fps, dok je Antutu-ov ukupan rezultat za uređaj iznosio 178246 poena. Nemojte pogrešno da nas shvatite – performanse POCO M3 jednake su konkurenciji, među kojima su i Realme Narzo 20, itd. Štaviše, osim merila, nismo našli ni jedan očigledan problem sa svakodnevnom POCO M3 upotrebom. Nailazio smo na zaostajanje i mucanje dok smo se kretali kroz korisnički interfejs telefona, ali uređaj uglavnom funkcioniše dobro. Štaviše, multitasking i prebacivanje između teških aplikacija takođe su bili stvar bez zaostajanja, mada to može da bude akreditovano za 6GB RAM-a naše recenzijske jedinice. Zanimlјivo je da POCO nudi 6GB RAM-a na obe varijante memorije M3, a ni Narzo 20 ni Redmi 9 Prime nemaju toliko RAM-a u osnovnim varijantama.Ovde treba napomenuti da verzija od 64GB ima UFS 2.1 skladište, dok varijanta od 128GB ima brži UFS 2.2.

O igračkim performansama POCO M3 nema mnogo toga da se napiše, što se očekuje s obzirom na čipset. U Call of Duty Mobile možete da podesite opciju Graphics Qualiti na Very High i Frame rate na High, ali telefon počinje da pokazuje padove kadrova nakon 30-minutne sesije igara. Shodno tome, ako nameravate da igrate teške igre na vašem telefonu, onda možda POCO M3 nije najbolјi izbor. Telefon ima bočno postavlјeni kapacitivni senzor otiska prsta koji radi prilično dobro. Posebno se napominje i izvrsno podešavanje stereo zvučnika koji je glasan, oštar, ima veliku dubinu i ne pucketa pri maksimalnoj jačini zvuka.

POCO M3Na software strani stvari, POCO M3 pokreće Xiaomi-ev MIUI 12 skin koji je optimizovan za POCO uređaje. Jedna od najvećih prednosti je što nećete videti oglase koji su unapred ugrađeni u koži kao drugi Xiaomi telefoni. Na prilagođenom launcher-u POCO takođe je prisutna fioka aplikacija, koja nedostaje na Xiaomi uređajima. Međutim, problem sa bloatware-om i dalјe postoji, a nekoliko duplikata aplikacija se probija u korisnički interfejs … a ni njih nije moguće deinstalirati. Padajuća brza podešavanja imaju velike podeblјane ikone, dok je glavni meni podešavanja sada preciziraniji.

Baterija

 • Baterija: 6000mAh
 • Brzine punjenja: 18W brzo punjenje
 • 0-50 procenata: 50 minuta

Ogromna baterija od 6000mAh jedan je od najvećih vrhunaca telefona i impresivno je koliko se M3 oseća lagano u našoj ruci uprkos tome. Čak i uz dobru celodnevnu upotrebu koja je podrazumevala puno strimovanja video zapisa, telefon je uspeo da zadrži 45 procenata njegove baterije dok nismo otišli u krevet. Možete lako da shvatite da je dvodnevni radni konj pod uslovom da se ne igrate telefonom. Povrh toga, POCO u kutiji nudi se i punjač od 18W. Iako će baterijskoj veličini baterije trebati neko vreme da se napuni, proširena rezervna snaga više nego to nadoknađuje. Tokom našeg testiranja, telefonu je bilo potrebno 2 sata i 20 minuta da se potpuno napuni. Pored toga, PCMark-ov standardni test Battery 2.0 dao je impresivno vreme od 20 sati i 44 minuta, što je jedno od najbolјih koje smo videli na pametnom telefonu u ovoj kategoriji cena. Čvrsto verujemo da POCO upravlјanje baterijom i relativno brže brzine punjenja igraju veliku ulogu u stavlјanju telefona iznad njegove konkurencije.

Konačna presuda

Čini se da je POCO prešao dugačak put od osamostalјenja i jasno je zašto je to tako. Može da se smatra brendom entuzijasta, slično kao OnePlus u ranim godinama. Kompanija je objavila neke ubedlјive proizvode u srednjem i budžetskom segmentu, poput POCO X3 i POCO M2 Pro. Oba uređaja imaju fokus na specifikacijama i karakteristikama koje bi se svidele lјubitelјima pametnih telefona. Čini nam se da je POCO pokušao da učini isto sa M3, ali izabiranjem drugog smera. Kompanija je napravila super blještav telefon sa džinovskom baterijom koja ga je izdvojila. Ekran, kvalitet kamere, softver i performanse otprilike su dobri kao što mogu da se imaju i na povolјnim telefonima.

POCO-ovo uklјučivanje 6GB RAM-a u sve njegove varijante definitivno je bonus. Sve u svemu, na tržištu postoje i drugi dobri telefoni za budžetsku publiku, a POCO M3 je tačno tamo na vrhu sa Xiaomi i Realme.

Za:

 • Jedinstveni dizajn
 • Odlično trajanje baterije
 • Sposobni stereo zvučnici

Protiv:

 • Kamere su mogle da budu i bolјe
 • Gaming performanse nije mu jača strana

Leave a Comment