Realme 8 Pro

Realme je jedan od onih brendova koji se bore za prostor na tržištu pristupačnih pametnih telefona. Što je sa potrošačke tačke gledišta generalno dobro – Realme 8 Pro je jedan primer generalno solidne specifikacije za manje od trećine tražene cene mnogih vodećih uređaja.
Čini se da je marka, koja spada pod Oppo-ov kišobran i stara manje od tri godine, neprestano surfovala ispod radara. Možda je to zbog neobičnog imena. Možda je to zbog neobičnog stila i izjave. Možda je Realme 8 Pro pristupačan telefon za proboj na tržište?

Dizajn i prikaz

 • 6,4-inčni AMOLED panel, rezolucija 1080 x 2400, osvežavanje 60Hz
 • Dimenzije: 160,6 x 73,9 x 8,1mm deblјina/težina: 176grama
 • Završna obrada: Infinite Blue, Infinite Black, Illuminating Yellow
 • Skener otiska prsta na ekranu
 • 3,5 mm priklјučak za slušalice

Sviđalo vam se to ili ne, ne možete mu pobeći: Realme 8 Pro je jedan smelo dizajnirani telefon. Da parafraziramo određenu poznatu naučno-fantastičnu seriju: smelo ide tamo gde niko pre nije išao. I, po našem mišlјenju, ide tamo gde niko ne bi trebalo. Taj masivni ‘Dare To Leap’ ukras pozadi. Uf. Skok gde? Sa litice? Budući da tu spadaju tako oštri, zamašni iskazi u našoj knjizi.
Što je šteta, jer je blistavo plava završna obrada inače dobra metalna estetika koja je upravo izgublјena. Sa tim masivnim sloganom na poleđini, Realme 8 Pro je jedan od dva telefona koja smo videli 2021. godine i koji bi morali da žive u (netransparentnoj) futroli – drugi je Moto G30, ali ne zbog bilo kakvog otkačenog slogana, več zbog loše zamišlјene dvobojne boje.

Realme 8 ProU svakom slučaju, ako ste u timu Dare To Leap i dizajn vam odgovara, onda je dobro za vas. Ako vam se stvarno, stvarno sviđa onda Illuminating Yellow verzija dolazi sa sjaj-u-mraku verzijom.
Inače, Realme 8 Pro je prilično uredno dizajniran telefon. Nјegov 6,4-inčni ekran je velik bez preterivanja poput nekih od najvećih dostupnih uređaja, isporučujući uglavnom uređenu crnu masku na sve strane i izrezanu kameru sa rupom u gornjem levom uglu. Korišćenje otklјučavanja licem za brzu prijavu i prostor na ekranu koji ga okružuje lepo animira, pobolјšavajući interakciju.
Nije da morate da koristite prepoznavanje lica: tu je i skener otiska prsta koji se nalazi ispod ekrana, što je jaka karakteristika u ovoj cenovnoj vrsti. Na žalost, međutim, ovo nije najbolјi skener, koji otkazuje češće od nekih najsavremenijih verzija – možda bi bilo bolјe da se krećete bočno postavlјenim putem skenera, kao što ćete naći na Redmi Note 10 Pro i mnogim drugim telefonima ovih dana.
Ekran je AMOLED panel, pa to znači da u podešavanjima možete da uklјučite funkciju Always-On Display, koja je korisna za primanje obaveštenja čak i kada uređaj nije aktivno u upotrebi. AMOLED takođe znači bogatu crnu boju i pristojne boje, što Realme pruža dovolјno dobro – postoji čak i više profila boja koji se prilagođavaju vašem ličnom ukusu – a crno droblјenje nije problem. Automatsko osvetlјenje sprečava da stvari iskoče onoliko koliko inače mogu.

Performanse i baterija

 • Qualcomm Snapdragon 720G platforma, 6GB / 8GB RAM-a
 • Baterija od 4500mAh, SuperDart punjenje od 50W
 • 128GB internog prostora, proširenje microSD
 • Realme UI 2 (preko Android 11)

Veliki deo mamca Realme 8 Pro je njegova ukupna specifikacija po ovoj ceni. Nije baš na vrhunskim nivoima, ali nije daleko od cilјa u brojnim oblastima.
Uzmite Qualcomm Snapdragon 720G platformu za početak: ima dosta ustajanja i pokretanja, i iako nije sposoban za 5G povezivanje, ne mislimo da je to važno u ovoj kategoriji cena.
To je vrsta procesora koja je omogućava. Želite da igrate igre? Nema problema, bilo da je to PUBG Mobile ili South Park: Phone Destroyer, ima malo nedoumica s kojima možete da se susretnete. Postoji čak i namenski prostor za igre koji može da prilagodi određene postavke, kao što je Ne uznemiravaj, dok igrate igre – iako ne znamo zašto on mora da se pojavi i komunicirati sa njim svaki put kada se igra učita.

Realme 8 ProAko su vaši cilјevi jednostavniji, a to su samo pregledavanje, e-pošta i slično, Realme 8 Pro vam neće stvarati probleme. Pa, osim Wi-Fi-ja, koji je neobično spor – trebalo je satima da se migriraju telefoni, uklјučujući niz „prekida“ sa Google Play Store-om, gde su aplikacije prestale da se preuzimaju bez ponovnog pokretanja uređaja.
To bi moglo da bude sporo zbog softvera, ovde Realme UI 2.0 u odnosu na Google Android 11, jer postoje i druge hirovitosti koje su deo ovog paketa. Obaveštenja su možda najistaknutija, sa zauzetim ekranom koji se prevlači nadole kao rezultat rasporeda, plus pojedini podaci o aplikacijama preko dozvola i upotrebe baterije koje ćete morati ručno da prilagodite za vaše najčešće korišćene svakodnevne aplikacije.
Čini se da je ovakva vrsta upravlјanja baterijama standardna za kineske proizvođače telefona. Izgleda da Oppo, Realme, Xiaomi, Redmi i tako dalјe potiskuju ograničavanje aplikacija u pozadini. Radije bismo da su radile kako treba i upozorile nas na prekomerno pražnjenje baterije jednokratnim upozorenjem da bi videli ima li smisla isklјučiti ove opcije. U suprotnom, ako ih ostavite uklјučenima, možda ćete dobiti, recimo, GPS otkazivanje prilikom praćenja u Strava-i ili kašnjenje obaveštenja iz aplikacije za razmenu poruka.
Ipak, očigledna korist za neko prigušivanje je: dugovečnost. Sa baterijom od 4500mAh – koja je prilično velika, iako je mnoštvo konkurenata kapacitivnije za 500mAh – potrošili smo 70 procenata za oko 16 sati upotrebe, uklјučujući i nekoliko sati igranja. I to je sa podešavanjem telefona po našem ukusu, odnosno sa isklјučenim ovim pragovima performansi. Tako, realno, od jednog punjenja možete dobijete još duže.
Sve u svemu, Realme UI 2.0 pruža glavninu onoga što očekujete od Android sistema. Postoji Google Play prodavnica. Postoji fioka za aplikacije (iako uređaj podrazumevano voli da svaku ikonu aplikacije prebacuje preko stranica). Postoje svetli i tamni modusi. Prihvatlјivi je – čak i više, zapravo, od skuplјeg Xiaomi Mi 11 koji smo recenzovali.

Kamere

 • Quad zadnji sistem:
 • Glavna: 108MP, otvor blende f/1.9, veličina 1/1,52 inča,
 • Široko (119 stepeni): 8MP, f/2,25
 • Crno-beli portret: 2MP, f/2.4
 • Makro: 2MP, f/2.4
 • Prednja kamera sa rupom: 16MP, f/2,45

I tako dođosmo do kamera, koje su pozadi raspoređene u kvadratnu formaciju. Svako od kružnih sočiva je iste veličine, dajući toj jedinici vizuelnu jednakost i simetriju. Ispod je oznaka koja glasi „Quad Camera 108MP“ kako bi se pokazala njegova najbolјa karakteristika.

Realme 8 ProJer, kao i mnogi pristupačni telefoni u današnje vreme, Realme 8 Pro masovno nadmašuje ideju sistema „četvorostruke kamere“. Svakako, na poleđini su četiri. Ali jedna je crno-beli portretni senzor (iliti senzor dubine), koji nikada ne biste mogli da koristite i ne brinete. Drugi je makro od 2MP za krupne planove, koji je tako lošeg kvaliteta i rezolucije – a da ne pominjemo da se ne aktivira automatski – da, opet, nikada nećete želeti da ga koristite, ili možda čak i znate za njega.
Sa glavnim parom kamera stvari se ipak pobolјšavaju. Širokougaoni ugao od 8MP-a nije naročito pristojnog kvaliteta, ali dostupnost tog širokougaonog pogleda je koristan u nekim okolnostima. U međuvremenu, glavni senzor od 108MP je stvarna stvar, koristeći Samsung senzor i kombinujući devet piksela u jedan kako bi se što više detalјa, boja i dometa udalјilo od scene – kao rezultat standardne rezolucije od 12MP. Takođe je moguće koristiti punih 108MP za jednu sliku, ako želite, ali mi vam to ne bismo savetovali.
Ta kamera od 108MP je mesto gde Realme 8 Pro pokazuje njegovu vrednost. Zapravo je njegov senzor koji daje pečat ‘Pro’ ovom uređaju. I nije samo što nudi veći numerički broj, već je i kvalitet solidan. Čak i pri slabom osvetlјenju moguće je postići dovolјno oštre rezultate.
Loša stvar? Nema optičke stabilizacije. Što bi ovde bilo zaista korisno da se pomogne u stabilnom snimanju. Često možete videti okvir kako vibrira u pregledu kada su u pitanju klimave ruke. A kako aplikacija za kameru pomalo sporo snima sliku u zatamnjenim uslovima, svaka mehanička podrška koja bi mogla da se ponudi zaista bi pomogla da se ovo rešenje za kameru podigne na viši nivo.

Presuda

Ako uspete da prevaziđete masivan slogan sa zadnje strane – što je, znamo, veliko pitanje – onda Realme 8 Pro pruža pristojne specifikacije s obzirom na traženu cenu.
Čvrsta glavna kamera, pristojno trajanje baterije i dovolјno snage predvode napad. Ali i tamo postoji velika konkurencija, gde suptilnost ima za posledicu veći uspeh.

Ako uspete da prevaziđete masivan slogan sa zadnje strane – što je, znamo, veliko pitanje – onda Realme 8 Pro pruža pristojne specifikacije s obzirom na traženu cenu.

Za:
 • Pristojna glavna kamera
 • Generalno stabilne performanse
 • Pristupačna cena s obzirom na ukupne specifikacije
Protiv:
 • Taj slogan „Dare To Leap“
 • Nema stabilizacije slike
 • Spor Wi-Fi
 • Neka UI vizuelna mucanja
 • Skener na ekranu ne funkcioniše najbolјe

Leave a Comment