Realme 8i

Realme je, iznova i iznova, napravio prodor u segmentu pristupačnih pametnih telefona sa primamlјivom VFM ponudom. Još uvek se sećamo da smo bili oduševlјeni neverovatnim performansama Realme 6. Helio G90T SoC uređaj orijentisan na igre mogao bi da pokreće većinu, ako ne i sve grafički intenzivnije igre na konkurentnim podešavanjima. Uz to, nismo bili najveći fan Realme 7i brenda, delom zbog njegovog Snapdragon 662 čipseta.

Bez obzira na to, Realme se vratio sa još jednim ubedlјivim srednjim rangom u obliku pametnog telefona 8i. Najnoviji učesnik ima potpuno novi Helio G96 SoC, koji po brendu ističe pobolјšanje performansi od 65 odsto u odnosu na njegovog prethodnika, Realme 7i. Dakle, da li je Realme 8i vredan vaših para? Pa, hajde da saznamo u ovoj recenziji.

Dizajn 

Realme 8i hvale nesumnjivo njegove performanse, mada i dobar izgled pametnog telefona zaslužuje pomen. Kompanija je koristila polikarbonatnu konstrukciju za njenog najnovijeg srednjeg ranga telefon, sa zadnjom stranom telefona koji predstavlja sjajnu završnu obradu. Poslali su nam svemirsku lјubičastu boju na recenziju i sasvim sigurno, svetlucava poleđina pametnog telefona nam je privukla pažnju od samog početka. Naravno, ako ne želite da budete zasleplјeni preteranom lјubičastom bojom telefona, onda možete da izaberete uređaj i u mračnijoj crnoj nijansi. Bez obzira na to, iz dalјine, Realme 8i izgleda predivno.

S druge strane, osećaj u ruci ostavlјa nešto da se želi. Da budemo jasni, nemamo problema sa plјuckanjem i poliranjem koji se ovde nudi. U stvari, šasija je prilično čvrsta i ne škripi niti se savija. Međutim, ogroman ekran telefona zahteva da telefon uvek koristite sa dve ruke. Štaviše, sjajna poleđina pametnog telefona je takođe sklona mrlјama, tako da ćete provesti dobar deo vremena brišući ga.

To ne znači da je Realme potpuno izbacio ergonomiju 8i. Naprotiv, kompanija je zadržala težinu telefona ispod 200g (194g) i telefon se takođe ne oseća kao da je težak. Štaviše, sa 8,5 mm, 8i je takođe relativno elegantan, a izbočina kamere takođe ne viri ka spolјa, što osigurava da možete da koristite telefon kada je položen ravno na sto. Međutim, postoji samo toliko toga što možete da uradite kada koristite Android telefon super veličine.

Što se tiče I/O, Realme 8i ima Tip-C port i priklјučak za slušalice na dnu. Uređaj se isporučuje sa kapacitivnim senzorom otiska prsta na desnoj maski, koji je dobro funkcionisao tokom našeg rada sa uređajem. Tehnologija prepoznavanja lica takođe donosi značajne rezultate, omogućavajući nam da neometano otklјučavamo telefon čak i u uslovima slabog osvetlјenja. Nažalost, haptika pametnog telefona je bila prilično kašasta. Dakle, ako volite slanje poruka, preporučili bi vam da isklјučite povratne informacije vibracijom kada koristite telefon.

Ekran i audio

Kao što je prethodno rečeno, Realme 8i ima masivni LCD ekran od 6,6 inča. Panel nudi maksimalnu brzinu osvežavanja od 120Hz, iako Realme tvrdi da ekran može pametno da menja brzinu osvežavanja da bi produžio vek baterije uređaja. Testirali smo tvrdnje kompanije i sasvim sigurno, brzina osvežavanja automatski pada na 60Hz kada gledate sadržaj na Netflix-u ili YouTube-u. Međutim, nismo mogli da nateramo panel da padne na 48Hz kada gledamo gledanje ili emisije na telefonu. U stvari, brzina osvežavanja ekrana bi varirala samo između 60Hz i 120Hz, bilo da se radi o gledanju IG reel-ova, YouTube kratkih filmova ili filmova na telefonu.

Osim toga, ekran nudi Full HD+ rezoluciju i ističe punch-hole notch pozicioniran u gornjem levom uglu ekrana. Panel za smeštaj pametnog telefona bio je božji dar za igranje i multitasking, iako su uglovi gledanja mogli da budu bolјi. Moći ćete da uočite krvarenje sa pozadinskim osvetlјenjem, a crnci takođe izgledaju pomalo sivi. Međutim, to je za očekivati od LCD panela i istini za volјu, nećete mnogo postići kada koristite medije na telefonu.

Govoreći o tome, Realme 8i je kompatibilan sa WideVine L1 tako da biste trebali da budete u mogućnosti da maksimalno iskoristite HD strimove putem OTT usluga kao što je Netflix. Sa druge strane, telefon ne podržava HDR reprodukciju i maksimalna osvetlјenost ekrana od 600 nita možda neće biti dovoljni kada je napolјu previše sunčano. Srećom, kao i konkurencija, ekran Realme 8i takođe nudi stopu semplovanja dodirom od 180Hz. Kao takav, uređaj je dobro hvatao naše dodire i prevlačenje, tako da nemamo pritužbi. Što se tiče zvuka, mono-zvučnik pametnog telefona postaje prilično glasan i ne pucketa i ne izobličava zvuk na višim nivoima jačine zvuka. Srećom, kompanija je uz telefon uklјučila i priklјučak za slušalice, tako da možete da slušate muziku ili igrate igrice bez kašnjenja zvuka i preko seta žičanih slušalica.

Kamere 

Realme 8i 2

Realme 8i koristi senzor primarne kamere Samsung S5KJN1 od 50MP koji radi zajedno sa crno-belim sočivom od 2MP i makro sočivom od 2MP. Za selfije, uređaj dobija prednju kameru od 16MP.

 • Polagali smo velike nade u primarni senzor pametnog telefona od 50MP. Nažalost, iako smo bili zadovolјan detalјima senzora, naknadna obrada pametnog telefona umanjuje boje u okviru. Na primer, ako pogledate snimak ispred naše kancelarije, primetićete da lišće izgleda neprirodno zeleno. Štaviše, telefon je dosta pojačao kontrast i objekti u tamnijim oblastima nemaju definiciju. Isto je evidentno ako vašu pažnju usmerite ka tamnoplavom automobilu prema dnu kadra, koji je na snimku dobio nijansu crne.
 • Kao što je prethodno rečeno, Realme 8i može da pravi oštre fotografije. U stvari, snimak visoke rezolucije od 50MP na telefonu zadržava mnogo detalјa u sceni i takođe u velikoj meri ublažava buku. Zanimlјivo je da smo više voleli nauku o boji na snimku od 50MP za razliku od fotografije sa zbirom piksela, prvenstveno zato što telefon ne uklјučuje HDR kada snima fotografije visoke rezolucije.
 • Srećom, prednja kamera pametnog telefona daje privlačne selfije. Dok selfiji izgledaju malo ulepšani čak i nakon onemogućavanja svih funkcija za ulepšavanje, krajnji rezultat i nije tako loš. Štaviše, portretni selfiji takođe imaju čist bokeh izrez, što je odlično.
 • To je više nego što možemo da kažemo o makro senzoru telefona, ali i ne samo da smo imali problema sa fokusiranjem senzora na subjekat, već i dobijene slike ostavlјaju mnogo da se poželi, posebno u pogledu ukupne oštrine. Isto može da se kaže i za slike pri slabom osvetlјenju snimlјene sa 8i i telefonu treba neko vreme da se fokusira na objekat. Srećom, slike koje se emituju sa omogućenim noćnim mod-om nude dobre detalјe u celosti, a senzor čak drži pod kontrolom slučajeve blјeskanja sočiva.

Performanse, baterija i softver

Realme 8i podržava MediaTek-ov Helio G96 SoC koji radi zajedno sa 4GB ili 6GB LPDDR4k memorije. Pored toga, telefon može da dodeli deo njegovog skladišta RAM-u i takođe nudi 5GB virtuelne memorije. Nismo našli mnogo koristi od istog tokom našeg rada sa telefonom, ali vaša kilometraža može da varira, posebno ako se odlučite za varijantu telefona od 4GB. Što se tiče skladištenja, uređaj nudi ili 64GB ili 128GB ugrađene memorije koju može da proširi korisnik.

Dakle, kako radi telefon? Pa, svakodnevne performanse pametnog telefona su fantastične i lako za korak iznad njegovog prethodnika, Realme 7i. Uz to, performanse 8i u igricama su malo nejasne. U stvari, u poređenju sa Helio G95 čipsetom, Helio G96 koji pokreće 8i ne može da pokreće igre poput BGMI i CoD Mobile sa uporedivim podešavanjima grafike i brzine kadrova. Za čast kompanije, ovo bi mogao da bude problem optimizacije sa novim SoC-om. Bilo kako bilo, pametni telefon će ograničiti igrače na srednju grafiku i visoku brzinu kadrova na CoD Mobile i HD grafiku i visoku brzinu kadrova na BGMI.

Trebalo bi da istaknemo da 8i ide dalјe i nudi kvalitetno iskustvo igranja. U stvari, telefon je radio CoD Mobile i BGMI bez ikakvog zaostajanja ili zastoja, a ni temperature pametnog telefona nisu naglo skočile. Štaviše, ekspanzivni ekran jedinice je osigurao da se naši prsti ne bore za prostor. Isto važi i za benchmark-ove gde je uređaj dao obećavajuće brojeve u aplikacijama za sintetičko testiranje kao što su Antutu, AndroBench kao i GeekBench. U stvari, benchmark rezultati ovog telefona bili su nešto bolјi od Redmi Note 10S sa G95.

Da sumiramo, Realme 8i radi dobro, ali pametnom telefonu je preko potrebno ažuriranje koje će omogućiti igračima da dodatno iscede sirove performanse SoC-a. Što se softvera tiče, telefon se isporučuje sa Reame UI v2.0 preko Android 11. Nije iznenađujuće, interfejs se isporučuje sa gomilom bloateera, tako da ćete morati da odvojite vreme i deinstalirate nebitne aplikacije kada prvi put podesite telefon. Srećom, za razliku od nekih prilagođenih skinova, RealmeUI omogućava kupcima da temelјno prilagode njihove početne ekrane instaliranjem paketa ikona treće strane, itd. Takođe ćete dobiti neke druge sitnice sa interfejsom, uklјučujući ugrađene uslužne programe za snimanje poziva i ekrana, uklјučivanje i isključivanje ekrana gestovima, funkcioniše.

Idemo dalјe, Realme 8i je podržan sa ćelijom od 5.000mAh koja bi trebalo da vam izdrži ceo dan bez ijednog punjenja. Koristili smo telefon sa ekranom zaklјučanim na 120Hz i aparat je još uvek imao dosta soka u rezervoaru dok smo legli u krevet. Naravno, za razliku od skuplјeg Realme 8s, Realme 8i se ne isporučuje sa SoC-om koji podržava 5G. Međutim, bilo bi vam drago da znate da je LTE konekcija na telefonu bez ikakvih grešaka – nismo naišli na prekide poziva tokom našeg vremena sa telefonom na našoj postpaid SIM kartici, a brzine preuzimanja su nam takođe bile po volјi.

Realme 8i 1

Konačna presuda 

Pa, gde nas to ostavlјa? Pa, Realme 8i se prodaje za 195 i 220 eura za varijante od 4GB i 6GB RAM-a. Za njegovu cenu, pametni telefon donosi dobre performanse, veliki ekran od 120Hz i solidne rezerve baterije. Naravno, čipset telefona mora da bude podešen da bi bolјe podržavao grafički intenzivne igre. Međutim, nakon što smo testirali uređaje zasnovane na Helio G95 i Snapdragon 662 kao što su Redmi Note 10S i Realme 7i, možemo sa sigurnošću da kažemo da je Helio G96 čip, u stvari, SoC sa bolјim performansama – samo ga treba bolјe optimizovati. Da ne zaboravimo, virtuelna memorija telefona bi trebalo da bude u prednosti za kupce koji se odluče za varijantu od 4GB RAM-a.

Nažalost, 8i nije bez njegovih mana i performanse kamere telefona nisu ništa o čemu trebamo da raspravljamo. Dakle, ako tražite pouzdan telefon sa odličnom kamerom do 200 eura možda ćete morati da potražite neki drugi model. Inače, Realme 8i je još jedna ubedlјiva opcija koju kupci mogu da razmotre u segmentu 200 eura.

Za: 

 • Ekspanzivni ekran od 120Hz
 • Izvodi dobro
 • Dobar vek trajanja baterije
 • Sposobna selfi kamera

Protiv: 

 • Senzor od 50MP prezasićuje slike
 • Helio G96 treba dalјu optimizaciju
 • Mnogo bloatware-a

Leave a Comment