Samsung Galaxy A12

Iako mnogi naši čitaoci žele maksimalnu funkcionalnost njihovih telefona, drugi ne žele da daju ni blizu četiri cifre za flagship telefon. Zbog toga je serija Galaxy A bila toliko uspešna za Samsung. Skoro svaki kupac može da uđe u prodavnicu njegovog prodavca i ode sa uređajem Samsung telefona koji odgovara njihovom budžetu. Naravno, kako sve više padaju cene, sve je više kompromisa. Galaxy A12 je telefon kompromisa, ali da li su ti kompromisi dobri?

Specifikacije:

 • SoC Mediatek Helio P35
 • RAM 3GB
 • Skladište 32GB, proširivo putem microSD -a
 • Prikaz 6,5-inčni IPS sa rezolucijom 1600×720 piksela
 • Baterija 5.000mAh
 • Kamera 48MP, f/2.0 (wide), 5MP, f/2.2 (ultrawide), 2MP, f/2.4, (macro), 2MP, f/2.4, (dubina)
 • Softver One UI, Android 10
 • Mere 164 x 75,8 x 8,9 mm, 205g
 • Cena $180
Dizajn, hardver, ono što je u kutiji

Nema ničeg blistavog u A12 dizajnu. Nјegov plastični okvir i leđa sa teksturom mogu da zvuče jeftino na papiru, ali nama je bio prijatan u ruci. A12 ima jedinstveni dizajn koji se oseća čvrstim, a matirana završna obrada pomaže u odbijanju otisaka prstiju. Nјegov taster za jačinu zvuka i power taster (koji služi i kao senzor otiska prsta) osećaju se pomalo kašasto kada se postave jedan pored drugog sa skuplјim uređajima, ali sve u svemu, to je neprikosnoveni hardverski element bez ikakvih napora.

Manje se prodajemo po veličini telefona. Uvek smo preferirali velike ekrane, ali visok 6,5-inčni ekran A12 mogao bi da bude prevelik, čak i za lјubitelјe velikih telefona. Bilo je praktično nemoguće jednom rukom doći do gornjeg levog ugla ekrana. minimalni okviri i notch u obliku slova U pomažu da se maksimalno iskoristi površina, to je još uvek jedan od većih telefona na tržištu trenutno.

Galaxy A12Srećom, Samsung je postavio power dugme ispod tastera za jačinu zvuka radi lakšeg pristupa. Iako nam je trebalo nekoliko nedelјa da naučimo redosled dugmadi na koje smo navikli, otklјučavanje telefona je bilo manje dostupno. Ugrađeni senzor otiska prsta takođe je bio brz i precizan. Sa donje strane telefona ćete pronaći USB-C port i priklјučak za slušalice. Tu je i mali zvučnik (jedini na telefonu), koji zvuči dobro, ali ga je previše lako prigušiti rukom. Leva i gornja strana uređaja su potpuno gole, osim kombinacije slota za SIM karticu i mikrofona.

Iako 6,5-inčni panel od 720p može da zvuči kao tužno iskustvo, iskreno nije loš. Uglovi gledanja mogli bi da budu bolјi, ali nismo imali problema sa tekstom, fotografijama, pa čak ni video zapisima. Iako bi voleli oštriji 1080p ekran, ovo nije razlog za odustajanje. Međutim, otkrili smo da je staklo pod našim prstima jeftino. U poređenju sa kvalitetom vrhunskih flagship-ova, A12 brzo stvara mrlјe i masti se na način koji oleofobni premazi obično odbijaju.

U kutiji ćete pronaći punjač od 15W, kratki USB-A ns USB-C kabl i uobičajeni niz papira. Dok je taj punjač označen kao „prilagodlјivo brzo punjenje“, masivnu bateriju A12 dovodi do punjenja puzajući, pa je potrebno nekoliko sati da je napuni.

Softver, performanse i baterija

Iako je Samsung počeo da distribuira Android 11 na Galaxy A12 još u maju, on još nije stigao na naš uređaj skoro dva meseca kasnije. S tim u vezi, nismo smatrali da smo previše propustili sa Android 10 i One UI 2.5. Iako je njegov softver možda zastareo, Samsung je obavio odličan posao izbacujući bezbednosna ažuriranja. Naš A12 trenutno ima patch za maj 2021. godine, a pošto je u tromesečnom rasporedu izdanja, neće proći dugo do sledećeg ažuriranja.

Umesto jeftinijeg Snapdragon procesora ili jednog od njegovih Exynos čipova, Samsung se odlučio za pokretanje A12 sa Mediatek Helio P35. Ovo nije prvi put da je kompanija koristila ovaj čip u telefonu serije A, ali iz bilo kog razloga, ovaj uređaj se posebno borio da održi korak. Neki elementi, poput ispuštenih okvira pri otvaranju i zatvaranju trake sa obaveštenjima, mogu da se lako zanemare. To nije nešto što želite da vidite na telefonu odmah iz kutije, ali to ne narušava iskustvo.

Galaxy A12Nažalost, to nije problem sa performansama. Otvaranje aplikacija, odlazak na početni ekran, pretraživanje, kucanje – sve je sporo. Možete da zaboravite multitasking; sa YouTube video zapisom koji se reprodukuje u pozadini, Spotify se ne bi ni otvorio. Bio je zaglavlјen na početnom ekranu sve dok nismo zatvorili obe aplikacije i ponovo otvorili onu koju smo želeli. Čak su se i pojedinačne aplikacije borile. Nije bilo važno da li proveravamo Twitter, pretražujemo na Googl -u ili samo pregledavamo web. Stvari su se uvek činile samo malo sporije nego što bi želeli, pa smo ponekad morali da posegnemo za tabletom, laptopom ili čak drugim telefonom ako smo kod kuće.

I drugi problemi su se pojavili u produženoj upotrebi. Nakon što smo se isklјučili sa tradicionalnih tastera za navigaciju za želјene kontrole pokreta, povećano kašnjenje pri povratku na početni ekran ili prebacivanju aplikacija bilo je toliko frustrirajuće da smo bili primorani da se vratimo.

Ono što ovom telefonu nedostaje u brzim performansama je više nego nadoknađeno trajanjem baterije. Sa procesorom male snage, ekranom od 720p i baterijom od 5000mAh, A12 je redovno izdržao najmanje dva dana upotrebe. U jednom trenutku smo dostigli sedam sati vremena na ekranu i još nam je ostalo skoro 50% trajanja baterije. Ako ste neko ko redovno putuje ili kampuje, ovo bi mogao da bude savršeni sekundarni uređaj.

Kamere

Nismo sigurni da li možete da pronađete odličan set kamera na telefonu ispod $200, i A12 ne umanjuje taj trend. Ipak ćete i dalјe imati pristup velikom broju opcija snimanja. Pored prednje kamere, A12 ima četiri sočiva na zadnjoj strani: širokougaoni objektiv od 48MP, ultraširoki objektiv od 5MP i makro i dubinska sočiva od 2MP.

Uprkos svim tim senzorima, A12 zaista proizvodi prohodne slike samo pri dnevnom svetlu, posebno ako pokušavate da koristite ultraširoki objektiv. Tokom dana primarni široki objektiv može da snimi prihvatlјive fotografije bilјaka, pejzaža, kuća i lјudi. Ni fotografije u zatvorenom prostoru nisu bile potpuno strašne, pod uslovom da postoji dobar izvor svetlosti za snimak.

Međutim, izvan tih idealnih okolnosti, kamera A12 jednostavno se ne drži. Oblačno popodne ili soba sa navučenim roletnama dodaju buku svakoj slici. Fotografije hrane u slabo osvetlјenim restoranima izgledale su turobno i neprivlačno. Slična je situacija noću, što za rezultat ima nefokusirane fotografijama sa tonom buke.

Ako morate da uklјučite više prednjeg plana u snimak, bolјe je da samo fizički napravite korak unazad nego da pređete na ultraširoki objektiv. Nјegove fotografije niske rezolucije ne podnose bilo kakvo zumiranje ili isecanje. Pri dobrom osvetlјenju, snimci izgledaju blago izduvani, dok su slabo osvetlјene slike toliko zrnaste da su granično neupotreblјive.

Kamera za selfi je u redu, sve dok imate dovolјno svetla. Nјeni rezultati nisu ništa što biste želeli da odštampate i okačite na zid, ali ako šalјete fotografiju na Snapchat ili snimate selfie za Instagram, mogli biste da budete i gori.

Trebate li da ga kupite?

Verovatno ne. Budžetskii telefoni imaju njihovo mesto, a nekima se jednostavno ne isplati da potroše više od $200 na mobilni uređaj. Galaxy A12 nije loš telefon – u stvari, on je sposoban saputnik na putovanju, sa njegovim ogromnim ekranom i baterijom koja mu odgovara. Ali Samsung je morao da skrati nekoliko uglova kako bi postigao ovako nisku cenu, i nažalost performanse jednostavno ne mogu da idu u korak sa savremenim standardima.

Iako se suočava sa oštrom konkurencijom Nokia-e i Motorola-e, ti proizvođači ne mogu da idu u korak sa Samsung-ovim rasporedom ažuriranja. Pa ipak, dobijate istu (ili bolјu) podršku za ažuriranje sa drugim članovima porodice A-serije. Galaxy A32 košta $100 više, a uklјučuje bolјi ekran i pobolјšani kvalitet kamere. Postoje i telefoni poput OnePlus Nord N200 5G, koji ima mnogo bolјi hardver za samo $240.

Na kraju, Galaxy A12 ne uspeva da pronađe ijednu kategoriju u kojoj bi pobedio konkurenciju. To je telefon kompromisa, ali onaj koji pravi sve pogrešne izbore pri skraćivanju uglova. Izuzetno dug životni vek baterije vodi vas do sada samo iako je upotreba telefona frustrirajuće spora. Sa vrhunskim uređajima dostupnim za samo malo dodatne gotovine unapred, bolјe je da se odlučite za nešto drugo.

https://youtube.com/watch?v=VjfG4YhOWUI%3Ffeature%3Doembed

Kupite ga ako…

 • Želite odličnu podršku za ažuriranje u budžetskom telefonu.
 • Ogroman ekran i dugotrajna baterija su bitni iznad svega.

Ne kupujte ga ako …

 • Bićete razočarani zbog zaostalih performansi i sporog vremena učitavanja.
 • Želite da vaš Instagram bude ispunjen fantastičnim fotografijama.

Dobro:

 • Kvalitet izrade Plastika, ali se lepo i čvrsto oseća u ruci.
 • Ekran Samo 720p, ali je veliki i svetao, i rezolucija nam nikada nije smetala.
 • Trajanje baterije Lako izdržava dva dana između punjenja.
 • Podrška ažuriranja Samsung je prilično nepobediv u odelјenju za ažuriranje, posebno za budžetske telefone.

Ne tako dobro:

 • Performanse Skoro sve se ovde čini sporo.
 • Kamere To što ih ima četiri ne znači da ćete zauzvrat da dobijete dobre fotografije.
 • Ekran ponovo Loši uglovi gledanja, i samo malo je preveliki za naš ukus.
 • Punjenje Užasno je sporo.

Leave a Comment