Samsung Galaxy A32

Samsung pravi najbolјe jeftine Android telefone, a Galaxy A linija prodaje desetine miliona jedinica svake godine. Južnokorejski proizvođač se rešio Galaxy J serije pre dve godine i te uređaje je takođe složio u Galaxy A liniju, a kao rezultat toga, sada uklјučuje opcije koje koštaju ispod $100. Na drugom kraju cenovne kategorije naći ćete robusne opcije srednje klase poput Galaxy A71.

Galaxy A serija je poprimila sve veći značaj tokom prošle godine kada su potencijalni kupci prešli na Galaxy A51 ili A71 umesto Galaxy S20 serije kao način uštede novca. Sa Galaxy A32, Samsung dodaje nekoliko uzbudlјivih karakteristika: sada je AMOLED ekran od 90Hz i kamera od 64MP pozadi, pri čemu Samsung visoku brzinu osvežavanja postavlјa kao diferencijal za uređaj.

Samsung Galaxy A32

Galaxy A32 takođe ima ažurirani hardver, i mada ispravlјa nekoliko stvari, ne nudi istu vrednost kao Redmi Note 10 Pro Max, koji ima 120Hz AMOLED i 108MP kameru, kao i brzinu od 33W punjenja. Međutim, Galaxy A32 ima neprikosnovenu osobinu koja osigurava da će nadmašiti sve ostale budžetske telefone – globalna dostupnost. Samsung će prodati Galaxy S32 u skoro svakoj zemlјi u kojoj posluje, a južnokorejski gigant prodaje telefone u preko 150 zemalјa.

https://youtube.com/watch?v=jEBKRrsbzyU%3Ffeature%3Doembed

Upravo ova obimna skala daje Galaxy A32 prednost nad Xiaomi, Realme, Motorola-om, Nokia-om i ostalim proizvođačima budžetskih telefona. Samsung zna da može da se izvuče prodajom proizvoda koji ne mora nužno da ponudi najbolјu vrednost u ovoj kategoriji. Znamo da Samsung može da napravi telefon usmeren na vrednost i proda ga po agresivnoj ceni – Galaxy S20 FE je dokaz za to.

Samsung to ne radi sa Galaxy A32 – ili bilo kojim telefonom iz serije Galaxy A, što se toga tiče – jer to ni ne treba. Iako Galaxy S32 ne pruža isti nivo performansi kao druge opcije, to je možda jedini telefon dostupan u ovom određenom segmentu za veći deo sveta. Pa da vidimo šta dobijate sa uređajem i šta mu nedostaje u ovoj Galaxy A32 recenziji.

Samsung Galaxy A32

Samsung Galaxy A32: U par reči

Galaxy A32 ima novi dizajn, 90Hz AMOLED ekran, masivnu 5000mAh bateriju, i dobiće tri godine Android ažuriranja. Ali telefon neprestano zaostaje u svakodnevnoj upotrebi, brzo punjenje je ograničeno na 15W i jednostavno ne dobijate istu vrednost kao drugi telefoni u ovoj kategoriji.

Dobro

 • AMOLED ekran od 90Hz
 • Minimalistički dizajn
 • Sjajne kamere
 • Zvezdano trajanje baterije
 • Tri zagarantovana ažuriranja za Android

Loše

 • Primetno zaostajanje u svakodnevnoj upotrebi
 • Brzo punjenje ograničeno na 15W
 • Nije toliko dobar kao što su rivali
 • Već viđeno kod Samsung-a

Samsung Galaxy A32: Cena i dostupnost

Samsung je predstavio Galaxy A32 – 13. januara 2021, a telefon se probio na svetska tržišta, počevši od 3. marta. Telefon je dostupan u jednoj konfiguraciji sa 6GB RAM-a i 128GB internog prostora a prodaje se po ceni od oko 300$.

To je za 4G verziju uređaja koju pokreće MediaTek-ov Helio G80 čipset; Samsung takođe ima verziju Galaxy A32 sa omogućenom 5G tehnologijom koja sadrži Dimensity 720 5G koji će njegov debi imati na američkom i drugim tržištima kasnije ove godine.

Galaxy A32 je dostupan u četiri opcije boja: Awesome Black, Awesome White, Awesome Blue i Awesome Violet.

Samsung Galaxy A32: Šta je Samsung ispravno uradio

Samsung je konstantno osvežavao dizajne u Galaxy A seriji tokom poslednjih 18 meseci, a ta osobina se nije promenila ni sa Galaxy A32. Telefon je minimalističkog dizajna i pozajmljuje prstenove kamere iz serije Galaxy S21, ali nema samog kućišta; prstenovi samo vire direktno iz šasije.

Telefon ima četiri kamere, sa tri senzora postavlјena vertikalno i četvrtim modulom koji je desno, iznad LED blica. To je zanimlјiv dizajn, i dok verzija Awesome Black koju koristimo izgleda prilično jednostavno, opcije plave i lјubičaste boje se malo ističu. Jedna od prednosti nedostatka kućišta kamere je ta što se vrlo malo klati kada se Galaxy A32 koristi na ravnoj površini.

Zadnja strana je napravlјena od plastike i ovog puta nema suptilnih krivina na mestu gde se leđa susreću sa srednjim okvirom. Samsung je otišao od više pravougaonog dizajna, a iako sam okvir ima metalni osećaj, takođe je napravlјen od plastike. Kao rezultat, telefon dolazi sa relativno laganih 184g, uprkos tome što nudi veliku bateriju od 5000mAh.

Sa visinom od 158,9 mm, širinom od 73,6 i deblјinom od 8,4 mm, Galaxy A32 se nimalo ne oseća nezgrapno i sjajan je za držanje i upotrebu. Telefon ima senzor za otiske prsta na ekranu i iako je to lep dodatak, treba mu sekunda da senzor potvrdi identitet vaše biometrije i otklјuča telefon. Dobijate i otklјučavanje licem uz pomoć softvera, koje je brže, mada manje sigurno.

Galaxy A32 ima tastere za jačinu zvuka i power sa desne strane, a do njih je lako doći kada koristite telefon. Takođe ćete pronaći priklјučak od 3,5 mm na dnu pored USB-C porta i zvučnika, a Samsung nudi ležište za SIM kartice pune širine u kojem se nalaze dve SIM kartice, kao i slot za microSD.

Napred, Galaxy A32 ima waterdrop izrez i primetno debelu donju masku. Samsung je na njegovim vodećim modelima prešao na hole-punch ureze, ali A32 nudi stariji Infinity-U izrez i ne izgleda baš tako moderno. Ali klјučni naglasak je sam ekran, pri čemu Samsung prvi put nudi AMOLED panel od 90Hz u ovom segmentu.

Telefon ima 6,4-inčni ekran sa FHD+ rezolucijom (2400 x 1080), a možete da izaberete iz Vivid ili Natural ekran mod-a i ručno podesite temperaturu boje. Ekran je postavlјen na standardno osvežavanje od 60Hz iz kutije, pa ćete morati da uđete u podešavanja da biste ga promenili na 90Hz.

Sama ploča je jednako dobra kao i prošlogodišnji A31, sa živahnim bojama i sjajnim nivoima kontrasta. Brzina osvežavanja od 90Hz čini razliku u nekoliko slučajeva korišćenja, poput scroll-ovanja kroz društvene medije ili surfovanja u Chrome-u, i to je izuzetno

Videćete zaostajanje u svakodnevnim zadacima poput pokretanja aplikacije, prebacivanja između aplikacija, a ponekad čak i tokom surfovanja. To oduzima od celokupnog iskustva ekrana od 90Hz, ali s obzirom na to, čipset je bolјi od onoga što je Samsung ponudio sa Galaxy A31.

Veliki diferencijal za uobičajeni Galaxy A32 je 64MP kamera pozadi. Primarni objektiv nalazi se u sredini niza foto-senzora, sa 8MP širokougaonim sočivom gore i 5MP portretnim sočivom odozdo. Makro sočivo od 5MP nalazi se desno iznad modula LED blica. Tu je i prednja kamera od 20MP koja je nepromenjena u odnosu na prošlogodišnji Galaxy A31. Sam interfejs kamere je isti kao i prošle godine, a pronaći ćete mod-ove snimanja i preklopke za tajmer, blic i efekte lepote.

Galaxy A32 pravi fantastične fotografije u scenama sa dnevnim svetlom, a rezultujuće slike nude zasićene boje i sjajan dinamički opseg. Telefon se takođe drži njegovog scenarija pri slabom osvetlјenju, ali kako smanjuje senke da bi umanjio buku, vi propuštate sitnije detalјe. To možete da se popravi pomoću namenskog noćnog režima.

Širokougaoni objektiv je takođe dovolјno pristojan, ali makro modul sa fiksnim fokusom od 5MP nije vredan gnjavaže. Generalno, Galaxy A32 radi mnogo bolјi posao od njegovog prethodnika, i iako nije baš toliko dobar kao Redmi Note 10 Pro Max ili Pixel 4a, ima jednu od najbolјih kamera koje Samsung nudi u ovoj određenoj kategoriji. Međutim, ako želite da nabavite 5G verziju A32, znajte da koristi istu kameru od 48MP kao i Galaxy A31, tako da nećete videti nikakvu razliku u odnosu na prošlu godinu.

Što se tiče hardverskih stvari, dobro je videti da Samsung nudi Galaxy A32 sa 6GB RAM-a i 128GB internog prostora. Verzija 5G dolazi sa 4GB RAM-a i 64GB internog prostora za osnovni model, tako da ćete morati da platite samo malo više da biste dobili 128GB internog prostora i dodatnu memoriju.

Ono što nam se najviše sviđa po pitanju hardvera je životni vek baterije. Zahvalјujući bateriji od 5000mAh, Galaxy A32 lako traje preko jednog dana bez ikakvih problema. Minus je taj što ćete sa brzim punjenjem od 15W želeti da telefon priklјučite preko noći za potpuno punjenje; ovo nije uređaj koji će napuniti bateriju za manje od sat vremena.

Samsung je takođe uneo dobrodošle promene u softver, a Galaxy A32 je pokreće One UI 3.1 zasnovan na Androidu 11. Ovde ćete dobiti sve dodatke, a sam interfejs je moderan i uglađen. Najnovije osvežavanje korisničkog interfejsa kompanije Samsung ne donosi previše vizuelnih promena, ali sjajno radi integrišući sve nove funkcije Android 11.

Najbolјi deo Galaxy A32 je što će dobiti tri zagarantovana Android ažuriranja, kao i četiri godine bezbednosnih ispravki. Samsung je de facto lider u ovoj određenoj oblasti, i iako A32 možda neće biti najbrži koji će primiti ažuriranje Android 12 koje će biti dostupno kasnije ove godine, primiće više ažuriranja nego bilo koji drugi telefon u ovoj kategoriji.

Samsung Galaxy A32: Šta Samsung treba da popravi

Samsung ima istoriju korišćenja zastarelih Exynos čipseta na njegovoj Galaxy A seriji. Galaxy A32 koristi MediaTek dizajn, ali na tipičan Samsung-ov način kompanija je odlučila da ide sa Helio G80, čipsetom koji se nalazi na telefonima koji se prodaju u maloprodaji za manje od polovine troškova A32.

Helio G80 jednostavno nije dovolјno dobar u ovom segmentu, a to čini dosadnu upotrebu Galaxy A32.

Kao rezultat toga, Galaxy A32 se razlikuje od toga što je prvi telefon koji smo koristili sa panelom od 90Hz i koji se ponekad oseća zaostajuće. Čipset jednostavno nije dovolјno dobar za pokretanje panela od 90Hz i primetićete primetno zaostajanje u normalnoj upotrebi. Prelazak na 60Hz čini razliku, ali u tom slučaju možete da uzmete i prošlogodišnji Galaxy A31 i uštedite nešto novca.

Helio G80 ima dva Cortex A75 jezgra i šest energetski efikasnih A55 jezgara, a sadrži Mali-G52 GPU sa samo dva jezgra. Dovolјno je pristojan čipset za početni segment, ali Galaxy A32 ide protiv Redmi Note 10 Pro Max, Nord N10 5G i Pixel 4a u SAD-u.

Ne postižete isti nivo performansi kao drugi uređaji u ovoj kategoriji, i to je pravo prepreka jer je AMOLED ekran od 90Hz dobrodošao dodatak. Uređaj se ne drži dobro ni za igranje i ne bi ga preporučili ni za šta osim za povremene igre.

Samsung nudi dve verzije Galaxy A32, a SAD i druga svetska tržišta dobijaju verziju sa omogućenom 5G tehnologijom koju pokreće MediaTek-ova platforma Dimensity 720. Ovaj čipset pruža bolјe performanse od Helio G80, tako da ne biste trebali da vidite probleme sa performansama u svakodnevnoj upotrebi.

Ali najveći problem sa Galaxy A32 5G je što propušta ploču od 90Hz. 5G izdanje telefona poseduje 6,5-inčni TFT ekran rezolucije od samo 1600 x 720 i ozbilјno je niži u odnosu na 90Hz FHD (2400 x 1080) AMOLED na redovnom A32, pa čak i na prošlogodišnjem Galaxy A31, koji je imao rezoluciju od 2400 x 1080 i AMOLED ekran.

Na kraju, napomena o bloatware situaciji. Galaxy A32 dolazi sa puno unapred instaliranih aplikacija; naći ćete uobičajene uslužne programe za Microsoft i Samsung, a tu su i Candy Crush Saga, DailyHunt, Moj, MX TakaTak i ShareChat. Većinu ovih aplikacija možete da deinstalirate ili onemogućite, ali potrebno je mnogo truda da biste se rešili te gužve i podesili Galaxy A32 onako kako vi želite.

Gotovo kao da Samsung namerno pokušava da omete njegove budžetske telefone kako bi potom mogao da proda telefone poput Galaxy A52, A72 ili čak Galaxy S21 serije. Međutim, Galaxy A32 košta bolјe od svog prethodnika, pa ako koristite stariji Samsung budžetski telefon i razmišlјate o prebacivanju, ovde ćete naći mnogo toga što će vam se svideti.

Samsung Galaxy A32: Konkurencija

Ne nedostaje alternativa Galaxy A32. Redmi Note 10 Pro Max se prodaje po ceni od oko $275 za verziju sa 6GB RAM-a i 128GB internog prostora, a dobijate 120Hz AMOLED ekran, brži Snapdragon 732G čipset, bolјu kameru od 108MP, bateriju od 5020mAh sa brzim punjenjem od 33W. Telefon takođe dolazi sa Androidom 11 iz kutije, i iako će dobiti dvogodišnja ažuriranja, u ovom području nije ravan Samsung-u.

POCO X3 pruža većinu istih karakteristika, ali sa LCD panelom od 120Hz, i Realme nudi sjajne mogućnosti u ovoj kategoriji: Realme X7 ima 5G povezivost i robustan hardver, ali propušta na panelu od 90 Hz, Narzo 30 Pro je namenjen igračima i ima zanimlјiv dizajn i ima isti Dimensity 800U kao i X7, ali sa LCD ekranom od 120Hz, i Realme 7 Pro je takođe pristojan izbor.

Ako želite čist softver, Motorola One Fusion+ je odlična alternativa u ovom segmentu. Zatim je tu OnePlus Nord koji ima bolјi hardver u skoro svakom segmentu i pruža bolјe softversko iskustvo.

U SAD-u, Galaxy A32 ide nasuprot Pixel 4a. Pixel 4a ima nešto brži čipset, mnogo kompaktniji dizajn, čistiji softver sa bržim ažuriranjima i kameru koja prstenasto kruži oko Galaxy A32. Ne postoji 5G povezivost – za to ćete morati da se opružite sa Pikel 4a 5G – ali u 2021. Pixel 4a je i dalјe budžetski telefon koji treba pobediti u SAD-u

Samsung Galaxy A32: Da li biste trebali da ga kupite?

Trebali biste da ga kupite ako…

 • Želite AMOLED panel od 90Hz
 • Treba vam jeftin telefon koji izgleda dobro
 • Želite poznati softver i pravovremena ažuriranja
 • Želite telefon sa dugim vekom trajanja baterije

Ne biste trebali da ga kupite ako…

 • Želite performanse bez zaostajanja u svakodnevnoj upotrebi
 • Želite brzo punjenje
 • Potrebna vam je najbolјa vrednost u ovom segmentu
Samsung Galaxy A32

Samsung je postigao puno toga sa Galaxy A32. Uvođenje AMOLED panela od 90Hz u ovu kategoriju pokazuje da je Samsung ozbilјan u donošenju tehnologija visoke brzine osvežavanja na pristupačne uređaje, a kamera od 64MP je takođe fantastičan novi dodatak. Dobijate i odlično trajanje baterije, telefon koji izgleda sjajno i uglađeni softver koji radi na najnovijoj verziji Android-a i sa garantovanim ispravkama.

Ali kao i uvek, postoje i negativne strane. Galaxy A32 se po performansama ne meri u potpunosti sa rivalima, a brzo punjenje od 15W jednostavno nije dovoljno 2021. godine, posebno u ovom segmentu. Tu je i činjenica da 5G verzija Galaxy A32 propušta AMOLED panel od 90Hz i 64MP kameru, dve od najvećih promena sa ovom generacijom. Propusti čine redovnu 4G varijantu Galaxy A32 bolјim sveukupnim izborom 2021. godine.

Samsung Galaxy A32

Zaklјučak:

Galaxy A32 isporučuje svež novi dizajn, zapanjujuć 90Hz AMOLED ekran, uzbudlјive nadogradnje kamere, i masivnu bateriju koja traje više od jednog dana. Dobijate i tri zagarantovana ažuriranja za Android, i iako telefon ima nedostataka u nekoliko oblasti, on je najbolјi budžetski telefon koji je Samsung do danas objavio.

Leave a Comment