Samsung Galaxy A52s

Samsung je pokrenuo nadogradnju njegovog pametnog telefona Galaxy A52 koji je lansiran u martu 2021. godine, u obliku modela Samsung Galaxy A52s. Ovo je u tandemu sa Samsung koji se širi u seriju jeftinih pametnih telefona sa njegovim Galaxy A i Galaxy M serijama. Jedina stvar koja razlikuje A seriju od M serije je njen povećan fokus na estetiku. Još od njegovog lansiranja, Galaxy A52 je dobra ponuda u pristupačnoj kategoriji sa karakteristikama kao što su IP67 ocena i bazna varijanta sa 6GB RAM-a.

Sada sa lansiranjem Samsung Galaxy A52s, kompanija je dodala određene specifikacije i funkcije kao što su brzina osvežavanja od 120Hz, 5G konekcija, 778G Snapdragon čipset uz povećanje cene.

Samsung Galaxy A52s – cena i dostupnost

Kao i njegov prethodnik, Galaxy A52s dolazi u 2 varijante skladištenja. Osnovna varijanta ima konfiguraciju od 6GB RAM-a i 128GB internog prostora i po ceni od oko 400eura dok jača varijanta ima kombinaciju 8GB RAM-a i 128GB skladišnog prostora.

Oba modela su dostupna u 3 završne obrade – Awesome Black, Awesome White i Awesome Violet. Naša varijanta koju smo dobili bila je u beloj boji sa 8GB RAM-a.

Samsung Galaxy A52s 1

Samsung Galaxy A52s – specifikacije

 • Ekran – 6,5 inča Super AMOLED (brzina osvežavanja 120Hz)
 • OS – Android 11
 • Čipset – Qualcomm Snapdragon 778G
 • RAM – 6GB/8GB
 • Skladištenje – 128GB
 • GPU- Adreno 642L
 • Zadnja kamera – 64MP+12MP+5MP+5MP
 • Prednja kamera – 32MP
 • Bluetooth- 5.0
 • Baterija – 4500mAh (25W brzo punjenje)
 • 5G opsezi – 1,3,5,7,8,20,28, 38,40,41,66,78, SA/NSA/Sub 6
 • Dimenzije – 159,9×75,1×8,4 mm
 • Težina – 189grama

Samsung Galaxy A52s: Dizajn

Galaxy A52s je prilično sličan Galaxy A52 i ima zadnju ploču od polikarbonata sa plastičnim okvirom koji ima zadimlјenu završnu obradu. Zadnja ploča ima mat izgled koji deluje kao mermer kada ga dodirnete i ne dozvolјava mrlјe ili otiske prstiju. Ima tanko i lagano telo koje ga čini lakim za upotrebu jednom rukom. Modul kamere viri sa zadnje strane, ali ima sličnu završnu obradu i boju zbog čega se izrezi za sočiva ističu. Sve ovo pametnom telefonu daje vrhunsko i moderno iskustvo. Čak i nakon što smo držali telefon satima, nigde na zadnjoj ploči nije bilo otisaka prstiju.

3,5 mm priklјučak za slušalice nalazi se u donjem desnom uglu pored USB-Tip C porta i primarnog zvučnika. Slušalica na telefonu je postavlјena tako da može da obavlјa dve funkcije – pozive kao i sekundarni zvučnik. Takođe ima IP67 ocenu kao i njegov prethodnik, što je bilo dobro jer nismo morali da brinem da li nam je telefon ispao u kantu sa vodom ili ga je smočila kiša.

Samsung Galaxy A52s: Ekran

Samsung Galaxy A52s ima 6,5-inčni full HD+ Super AMOLED ekran sa izrezom za selfi kameru. Veličina ekrana je sasvim dobra, ni prevelika ni premala. Ekran je takođe napravlјen od Gorilla Glass 5 stakla što je sprečilo bilo kakve pukotine na ekranu ako nam pametni telefon slučajno isklizne iz ruke.

Okviri na ekranu su deblјi od ostalih pametnih telefona, što je nedostatak, ali to može da se zanemari jer ekran prikazuje svetle i bogate boje bez da ih previše osvetlјava. Brzina osvežavanja od 120Hz je omogućila glatkije scrollovanje i kada smo se odlučili za brzinu osvežavanja od 60Hz, razlika je mogla da se oseti.

Samsung Galaxy A52s: Karakteristike i softver

Što se tiče čipseta, on deli isti kao Realme GT Master Edition i Moto Edge 20, koji je Qualcomm-ov Snapdragon 778G SoC. Procesor radi dobro i ne daje zaostajanja ili mucanja tokom igranja. Pruža do 8GB RAM-a što je odlično za pametni telefon sa budžetom od oko 400e. 8GB RAM-a osigurava da više aplikacija može da radi istovremeno, a prebacivanje između aplikacija je lako.

Samsung Galaxy A52s 2

Dual-SIM ležište je hibridno, tako da bi mogli da ga koristite i za microSD kartice kada bi trebalo da proširite vašu internu memoriju do 1TB. Ne nedostaje ni funkcija povezivanja jer podržava Bluetooth 5, Dual-band Wi-Fi 6, NFC i uobičajene funkcije navigacije. Ne postoji FM radio aplikacija, ali danas malo lјudi koristi ovu aplikaciju.

Galaxy A52s pokreće kompanijski One UI 3.1 zasnovan na Android 11 sa najnovijim bezbednosnim ažuriranjem u avgustu. Korisnički interfejs je prilagođen i dolazi sa dosta unapred instaliranih aplikacija nezavisnih proizvođača i Samsung-a. Aplikacije trećih strana mogu da se deinstaliraju ako nisu potrebne, dok Samsung aplikacije nisu remetile naša iskustva, tako da smo mogli da ih pustimo da leže tamo bez nadzora. Sve u svemu, softversko iskustvo je bilo bez kašnjenja.

Samsung Galaxy A52s: Performanse

Panel za osvežavanje od 120Hz je dobra nadogradnja u odnosu na A52 koji je imao brzinu osvežavanja od 90Hz. Bilo je veoma korisno dok ste igrali teške igre i istovremeno koristili mnogo aplikacija. Super AMOLED kvalitet ekrana sa dobrim zvučnicima za surround zvuk učinio je da video izgleda bogat, svetao i impresivan uz neverovatno audio iskustvo. Ekran je bio vidlјiv i pod sunčevom svetlošću, što je bio veliki plus za nas, iako je podrška za HDR 10 nešto što biste mogli da propustite dok strimujete video visokog kvaliteta.

Procesor takođe daje pristojne performanse iako ne može da se poredi sa drugim pametnim telefonima sa procesorima višeg ranga. Galaxy A52s ima AnTuTu rezultat od 5,07,534, a Geekbench rezultati su 739 (jednojezgarni) i 2733 (višejezgarni). Iako su rezultati dosta manji u poređenju sa Realme GT, u stvarnosti nema brige o igračkim performansama pametnog telefona. Call of Duty pri visokim podešavanjima grafike i frejmova je dobro radio jer nije bilo grejanja ili kašnjenja. Ipak, semplovanje dodirom je moglo da bude bolјe.

Jedna dosadna stvar koju je kompanija uradila je pogrešno postavlјanje senzora ambijentalnog svetla na ekranu. Postavlјen je sa leve strane bušene rupe kamere, što je dovelo do toga da smo blokirali senzor kad god smo držali telefon horizontalno (uglavnom dok smo igrali igrice ili gledali video zapise). Kao rezultat toga, osvetlјenje ekrana se često zatamnilo što je odvlačilo pažnju. Okretanje telefona moglo bi da reši problem, ali su nam prsti blokirali rešetku zvučnika.

Da bi rešio ovaj problem, Samsung je takođe obezbedio rešenje. Za iskustvo igranja bez problema, otvorite ‘Game Launcher aplikaciju’, tapnite na ‘Performanse igre’, zatim ‘Blokiraj tokom igre’ i okrenite ‘Automatski prekidač osvetlјenja’.

Velika količina bloatware-a može za neke da bude problem jer žele čist korisnički interfejs. Podešavanje pametnog telefona takođe nije baš glatko jer Samsung stalno upada između traženja raznih stvari za izbor i aplikacija koje traže različite vrste dozvola.

Samsung Galaxy A52s: Kamere

Samsung Galaxy A52s 3

Galaxy A52s ima podešavanje četvorostruke zadnje kamere. Podešavanje 4 kamere uklјučuje primarnu od 64MP, ultraširoku od 12MP, makro od 5MP i dubinsku kameru od 5MP. Za selfije postoji prednja kamera od 32MP. Kontrole kamere su uglavnom dostupne jednim dodirom, a mod-ovi kamere takođe mogu da se prilagode. Jedna mala greška je što kamera od 12MP može da snima video zapise samo pri 30 kadrova u sekundi i to u rezoluciji od 1080p i 4k.

Fotografije na dnevnom svetlu su bile neverovatne sa Galaxy A52s. Bile su oštre, jasne i dinamične. Fotografije u zatvorenom prostoru bile su dobre kao i naše osvetlјenje jer je nedostatak veštačkog osvetlјenja značio lošije slike.

Najbolјi deo kamere je njen snimač od 64MP koji snima oštre, detalјne slike bogatih boja. Pejzaž posle kiše sa dugom izgledao je sjajno jer su boje bile bogate i svetle. Detalјi su takođe dobro uhvaćeni. Moraćete ručno da izaberete mod kamere od 64MP da biste dobili bolјe fotografije.

Imali smo neke od naših najbolјih selfi trenutaka sa ovim pametnim telefonom jer je njegova prednja kamera od 32MP snimala oštre slike sa dobrim detalјima i detekcijom ivica. Jedini problem je što dodaje blago ulepšavanje čak i bez optimizacije. Galaxy A52s takođe ima mnogo funkcija za igru kao što su Single Take, ugrađeni Snapchat filteri, super usporeno snimanje video zapisa i AR crteži.

Sa ultraširokim sočivom od 12MP naišli smo na malu grešku. To je zato što su neki snimci bili savršeni na dnevnom svetlu, dok su neki drugi bili izobličeni oko ivica sa lјubičastim resama u izuzetno svetlijim delovima. Fotografije su zbog toga izgledale zamućeno, a funkcija za automatsku korekciju širokog oblika je učinila stvari još gorima. Makro sočivo od 5MP dalo je pristojne performanse u krupnim planovima.

Fotografisanje pri slabom osvetlјenju je slaba tačka i potrebna je dobra količina posla oko toga. Noćni mod radi dobro, ali problem se pojavio kada je mehanički osvetlio zatamnjenu sliku bez odgovarajuće jasnoće. Snimci su izgledali veštački kada je noćni mod korišćen za editovanje slabo osvetlјenih slika. Efekt akvarela može da se vidi na fotografijama u noćnom mod-u koji je sličan onom sa Galaxy A52 kamerom. Mnogo buke može da se vidi na fotografijama snimlјenim uveče i noću.

Snimlјeni video snimci pokazuju dobre detalјe usred bela dana. Video snimci snimlјeni pri 1080p 30fps su bili sa dobrom stabilizacijom, dok su snimci od 1080p 60fps i 4k 30fps bili veoma drhtavi. Kvalitet video snimaka pri slabom osvetlјenju uopšte nije bio dobar, što je veliki nedostatak.

Samsung Galaxy A52s: Baterija

Trajanje baterije pametnog telefona A52s je pristojno. Telefon nam je izdržao ceo dan iako smo emitovali video zapise i igrali igrice nekoliko sati. U danima kada smo bili u kancelariji, nije bilo vremena za igranje igara ili strimovanje, a redovno korišćenje je trajalo 1,5 dana uzastopno. Iako podržava brzo punjenje od 25W, punjač koji dolazi u kutiji je brzi punjač od 15W. Bilo je potrebno oko 1 sat i 55 minuta da se uređaj potpuno napuni. Punjaču od 25W će trebati manje vremena, ali ćete morati da ga kupite zasebno.

Da li biste trebali da kupite Samsung Galaxy A52s?

Sve u svemu, Samsung Galaxy A52s nudi dobre performanse, ali problem je što se čini preskupim u poređenju sa drugim pametnim telefonima koji imaju približno istu cenu, ali imaju bolјe karakteristike. Pametni telefoni poput OnePlus Nord 2 daju bolјe performanse od A52, iako su oba u istom cenovnom rangu.

Motorola Edge 20 ima isti čipset, ali ima kameru od 108MP, brzinu osvežavanja od 144Hz i tanje kućište. Realme GT nudi Snapdragon 888 čipset sa bolјim specifikacijama kamere. Xiaomi-ev Mi 11X Pro je takođe jak konkurent sa mnogo bolјim ekranom i karakteristikama kamere.

Jedini razlozi da kupite ovaj pametni telefon može da bude IP ocena ili ako volite Samsung kao brend i želite da posedujete vrhunski pametni telefon ovog brenda.

Razlozi za kupovinu

 • Živahan ekran od 120Hz
 • Impresivne performanse
 • Dobre kamere
 • Stereo zvučnici
 • Otpornost na prašinu i vodu

Razlozi da se ne kupi

 • Male brzine punjenja
 • Prosečni stereo zvučnici
 • Bloatware

Leave a Comment