Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G

Savršena nadogradnja za one sa Galaxy Note telefonima starijim od modela Note 9 i dobrodošla promena za one koji su dugo povezani sa S serijom.

Uvek smo tvrdili da su telefoni iz Samsung Galaxy Note serija najefikasniji Android telefoni. U stvari, to je na jedan način telefon bez premca, korak ispred svega što bilo koja druga kompanija može da ponudi. Takođe, postaje sve teže da se pobolјša uređaj koji je već ovako dobar. Plus, očekivanja na ovom kraju spektra proizvoda takođe će biti veća, a na uređaju koji je već prilično dobar primetiće se samo nešto spektakularno. I to je težina koju novi Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G nosi na njegovim prilično širokim ramenima.

Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G specifikacije: 6,9 inča Dinamic AMOLED 2X (1440 x 3088 piksela, ~ 496 ppi gustina) + 120Hz | Octacore Exynos 990 + Mali-G77 MP11 | 12 GB RAM-a + do 512 GB interne memorije | 108 MP f/1,8, 26 mm (široko) + 12 MP, f/3,0, 120 mm (telefoto periskop) + 12 MP, f/2,2, 120˚, 13 mm (ultraširoko) + 10 MP, f/2,2, 26 mm (široko) selfie kamera | 4500mAh sa 25W brzim punjenjem | 208g | Android 10, One UI 2.5

https://youtube.com/watch?v=T74UF4CwAGU%3Ffeature%3Doembed

Šta je novo?

Teško nas je impresionirati bojom proizvoda. Ali, Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G je jedan od retkih telefona koji nas je zaintrigirao njegovim bojama, tim pre, sve što je Samsung predstavio a u vezi je ovog telefona, i do slušalica, ima istu onu bronzanu završnu obradu koja je istovremeno i jedinstvena i otmena. Samsung ovde očigledno nešto zanimljivo sprema i ovo bi moglo da se stavi akcenat na prodaji telefona. Ovo nije ništa novo za Samsung.

Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G

Iako je dizajn Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G većinom potpuno isti kao i pre, postoji jedna promena koja je dosta velika. Ako kažemo da je izbočina kamere – neophodnost 5x optičkog zuma – na ovom telefonu velika, to će biti potcenjivanje. To je ona ploča koja viri na pešačkoj stazi, ali takođe i karakteristika dizajna koju će lјudi primetiti s druge strane hodnika. Nemojte da se iznenadite ako čak i ovo postane razlog zbog kojeg lјudi žele da kupe ovaj telefon sa njegova tri istaknuta kruga na sočivu.

Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G je, po svemu, veliki telefon i to je nešto što morate da imate na umu pre kupovine ovog telefona. Sa malim rukama, mučićete se da doslovno uhvatite 6,9-inčni ekran, a trebalo bi da se zadovolјite sa Samsung Galaxy Note 20 koji je takođe veliki za potrebe većine lјudi. Međutim, zakrivlјene ivice pružaju dobro držanje onima koji mogu da omotaju ruke oko ovog phableta. A za one koji će dobro iskoristiti olovku da puste njihovu kreativu, ova dodatna mogućnost biće nešto što će im pružiti jasnu prednost.

Šta je dobro?

Postoji nekoliko razloga zbog kojih će se čovek odlučiti za Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G. Za nas će to biti beskompromisne performanse, ekran od 120 Hz, svestranost kamere, višednevno trajanje baterije i najbolјi stylus koji novac može da kupi. Ne moramo puno da pričamo o tome koliko je dobar Samsungov ekran. Ovog puta samo moramo da kažemo da dolazi sa frekvencijom osvežavanja od 120 Hz, što dodaje S-Pen-u, između ostalog, više glatkosti.

Ali najbolјa stvar za nas kod Note 20 Ultra i je dalјe S-Pen. U stvari, kada smo čitali najavu ovog modela pre par meseci, bili smo pomalo razočarani što na S-Pen, najjedinstveniju karakteristiku ovog telefona u proteklih mnogo godina, nije stiglo mnogo novog. Međutim, pogrešili smo i trebalo nam je samo prvo škrabanje S-olovkom da to shvatimo. Iako se čini da Samsung nije promenio S-Pen kao takvu, ono što je uradio je da pobolјša softver tako da pruža gotovo životno iskustvo tokom korišćenja ove olovke. Samsung to postiže nudeći lagane povratne informacije i zvuk uglјenika ili šiljka na papiru. Malo prilagođavanja, ali ima ogroman uticaj na iskustvo upotrebe S-olovke.

Druga velika stvar je kamera, kao što smo već pomenuli. Ovde su u igri tri kamere. Glavna kamera ima 108MP sa f/1,8 i širokim uglom od 26 mm i sjajno obavlјa posao vaših uobičajenih fotografija nudeći izuzetno žive boje i odlične performanse pri slabom osvetlјenju. Na ekranu Note 20 Ultra fotografije iskaču i utiču na one koje retko imate na drugim telefonima. Zatim tu su 12MP, f/2.2, 120˚, 13mm ultraširoki u koji pokušava da stane više nego što biste očekivali i to dobro radi, čak i pri slabom osvetlјenju.

Ali kamera koja me najviše zainteresovala bila je 12MP, f/3.0, 120 mm periskopski telefoto objektiv na ovom telefonu. Ovim Note 20 može postići 5x optički zum i 50x hibridni zum. Optički zum od 5x je sjajan i dovolјno dobar da se takmiči sa onim što bilo koja tačka i snimak mogu da ponude. Kako dodatno zumirate i ulazite u digitalni sa optičkog, šum se pojavljuje. Međutim, do približno 20x rezultati su prilično dobri. Ali 50x je i dalјe zapanjujući, jer vidite stvari koje ne možete golim okom, i ovo je gotovo kao dvogled u tom smislu.

Takođe, postoje zabavne funkcije kao što je Single Shot koja vam omogućava da koristite sve istaknute kamere jednim klikom, dajući vam kolekciju slika i isečaka za nekoliko sekundi. Pored toga, mogućnosti video kamere Note 20 čine je dovolјno dobrom da postane kamera po izboru za više televizijskih kanala, a možda čak i za stvaraoce kratkih filmova zahvalјujući mogućnostima snimanja 8K video zapisa.

Performanse nikada nisu predstavlјale problem sa bilo kojim telefonom iz serije Note. Isti je slučaj i sa Note 20, što ga čini idealnim telefonom za Android korisnike. Takođe, kupujući Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G, imajte na umu da ćete koristiti Note 20 najmanje nekoliko godina.

Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G ima bateriju od 4500mAh koja nam je izdržala dan i po uz redovnu upotrebu, a to uklјučuje i puštanje video snimaka Facebook Watch-a pre spavanja, za koje znamo da se baterija vrlo brzo troši.

Stvari koje treba imati na umu

Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G je na mnogo načina besprekoran telefon i za par dana koliko smo ga koristili, nije bilo nekih drastičnih nedostataka. Veličina ovog telefona je ogromna i ako niste sigurni da li želite da koristite velike telefone, pokušajte da ga držite u ruci u prodavnici pre nego što ga kupite. Takođe, dok smo puštali video zapise, primetili smo blago zagrevanje na nekim ivicama – ne i na uređaju. Iako ovo nije ništa alarmantno, ovo je nešto zbog čega će možda biti potrebno ažuriranje softvera.

Ko treba da ga kupi?

Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G je savršena nadogradnja za one na Note telefonima starijim od Note 9 i dobrodošla promena za one koji su dugo povezani sa S serijom. Ali s obzirom na cenu, ovo je telefon za napredne korisnike i ne vidimo zašto bi slučajni kupci uopšte trebalo da  gledaju u ovom pravcu. Nijedan drugi telefon ne može da vam ponudi olovku za pobolјšanje vašeg rada i kreativnosti, a to samo po sebi čini ovo najbolјim Android telefonom u našim recenzijama. Ako planirate novu kupovinu Android telefona, samo napred i kupite ovaj model ako želite da nadmašite sami sebe sa zumom od 50x, 6,9-inčnim ekranom i, naravno, S-Pen-om.

Leave a Comment