Samsung Galaxy S20 FE

Samsung Galaxy S20 FE je nešto drugačiji telefon koji bi u budućnosti mogao da bude Samsung-ov predstavnik za novu klasu „vodećih modela s povolјnim cenama“.

Kupovina vodećeg modela tokom pandemije je malo komplikovana, a ali je i prodaja nešto teža. Ali Samsung ima rešenje za prodaju vodećeg uređaja po pristupačnoj ceni bez mnogo skraćivanja. Nјegov Galaxy S20 FE (što je skraćenica od „fan edition“) čini se savršenim pandemijskim vodećim pametnim telefonom koji biste mogli poželeti u 2020. Ovo nije jeftiniji Galaxy S20 kao što su se mnogi nadali da će biti. Umesto toga, Galaxy S20 FE je drugačiji telefon koji bi u budućnosti mogao da bude Samsung-ov poligon za novu klasu „pristupačnih vodećih modela“.

Samsung Galaxy S20 FE

Samsung Galaxy S20 FE: Šta je novo?

Dizajn modela Galaxy S20 FE je u skladu sa ostalim telefonima iz porodice Galaxy S20, i to je dobra stvar. S20 FE je identičan Galaxy S20 sa metalnim okvirom i displejom sa tankim okvirima koji ima centrirani izrez bušene rupe, ali njegova zadnja strana izrađena je od plastike. Mislili smo da telefon ima staklo sa zadnje strane, ali to je zapravo visokokvalitetna mat plastika, a ne sjajno staklo. Da li nas to stvarno muči? Naš odgovor na pitanje je veliko „Ne“. Staklene zadnje strane je lako slomiti, i cena njihove zamene je astronomski velika. Drugi problem sa staklom je da se veoma lako ogrebe. Uprkos plastifikovanoj zadnjoj strani, Galaxy S20 FE se ne izgleda jeftino.

Poenta koju pokušavamo da kažemo je da sa plastičnom zadnjom stranom nema ničega lošeg. Zadnji deo telefona nam izgleda poput stakla zahvalјujući matiranom završnom sloju. Najbolјe od svega je što Galaxy S20 FE i dalјe dolazi sa Qi bežičnim punjenjem uz podršku za Wireless PowerShare. Štaviše, Galaxy S20 FE je IP68 vodootporan, tako da se vaš telefon neće oštetiti čak i ako slučajno sklizne u bazen sa vodom.

Dobra stvar kod Samsung Galaxy S20 FE je što nije ni nalik jeftinom telefonu. Čvrst je u ruci i prijatan je za upotrebu uprkos ekranu od 6,5 inča. Galaxy S20 FE koristi Full HD+ ekran sa osvežavanjem od 120Hz.

Na Galaxy S20 FE postoje dva fizička dugmeta, taster za podešavanje jačine zvuka pri vrhu, a zatim dugme za napajanje ili Bixby dugme. Na Galaxy S20 FE uklonjen je 3,5 mm priklјučak za slušalice, ali Samsung uz telefon uklјučuje i par USB-C slušalica. Na vrhu uređaja nalazi se otvor za smeštaj SIM kartice, kao i microSD kartice. Na poleđini telefona nalazi se niz kamera pravougaonog oblika, telefon ima ukupno tri kamere, od kojih je jedna sa ultraširokougaonim sočivima.

Samsung Galaxy S20 FE: Šta je dobro?

Samsung koristi 6,5-inčni 2.400×1.080 piksela super AMOLED ekran. Nismo veliki lјubitelјi pametnih telefona velikih ekrana, ali većini će se svideti ogromni 6,5-inčni ekran na S20 FE. Šaren je i postaje veoma svetao čak i pod direktnim sunčevim zracima. Veliki ekran pravi veliku razliku kada želite da gledate video zapise ili igrate video igre. Gledanje Go4Yu televizije na S20 FE pokazuje za šta je ekran sposoban. Samsung takođe uklјučuje novi režim od 120Hz koji je podrazumevano različit, ali može da se uklјuči. Čini se da sve izgleda glatko, bilo da je to Twitter, Facebook ili igre. Ovo je ista tehnologija koja se takođe može naći u Apple-ovom iPad Pro-u, ali nažalost, iPhone 12 i dalјe ima samo 60Hz ekran.

U srcu Galaxy S20 FE je Exynos 990 procesor – isti procesor koji takođe pokreće vodeći Galaxy S20 Ultra. Samsung Galaxy S20 FE za ovu recenziju došao nam je sa 8 GB RAM-a i 128 GB interne memorije. Tokom testiranja, nismo doživlјavali štucanje ili sporost kod aplikacija ili kod pokretanja video igara. Mogli smo istovremeno da otvorimo više aplikacija, da gledamo YouTube i razgovaramo sa prijatelјem na Facebook Messenger-u koristeći aplikacije u režimu podelјenog ekrana i telefon se nikada nije smrznuo. Uređaj može da prilikom rada bude malo vruć, ali tek nakon dužeg igranja.

Samsung Galaxy S20 FE ima bateriju od 4500mAh. Tokom svakodnevne upotrebe nikada nismo morali da napunim telefon pre kraja dana. Mogla bi da traje i duže, da nismo bili zahtevni korisnici. Uklјučivanje Qi bežičnog punjenja sa podrškom za Wireless PowerShare je pametan potez, iako nam je ionako draže žično punjenje od bežičnog punjenja, s obzirom na to koliko je vremena potrebno za punjenje telefona pomoću bežičnog punjača.

Aplikacija kamere je jednostavna i laka za rukovanje. Možda naša omilјena karakteristika kod Galaxy S20 FE su njegove kamere. Ukupno postoje četiri kamere. Postavka zadnje kamere uklјučuje 12MP širokokutnu kameru, 8MP ultraširokougaonu kameru i 12MP telefoto kameru sa 3x optičkim zumom. Na prednjoj strani ćete pronaći kameru od 32MP za selfie i video pozive. S20 FE ne nudi zum od 100x kao S20 Ultra, a kladimo se da vam nije toliko stalo do 100x “svemirskog zuma”. Umesto toga, S20 FE može da dosegne zum do 30x koristeći kombinaciju hardvera i AI, iako podržava samo optički zum do 3x. Postigli smo odlične rezultate koristeći 3x optički zum. Ali sve iznad 10x digitalnog zuma će uticati na kvalitet.

Širokougaoni objektiv hvata mnoštvo detalјa, posebno kada snimate na otvorenom. Boje su zasićene, a senzor pruža odličan kvalitet slike. Dodati noćni mod snima slike snimlјene u mračnom okruženju i koristi softversku obradu kako bi nadoknadio detalјe koji se obično izgube pri slabom osvetlјenju. Izuzetno širok objektiv može da napravi sjajne slike. Prednja kamera od 32MP daje pristojne selfije. Snimlјeni kadrovi su dovolјno dobri za Instagram i Facebook. Postoji i funkcija „Jedan snimak“ koja automatski snima gomilu slika i video zapisa tokom 10 sekundi. Zabavan je za korišćenje.

Galaxy S20 FE se isporučuje sa Android 10, a povrh toga radi Samsung-ov One UI 2. Interfejs je jednostavan, i smatrali smo ga izuzetno prilagodlјivim. Optički senzor otiska prsta na ekranu nalazi se na ekranu. Hitar je i brz.

Samsung Galaxy S20 FE: Šta je loše?

Iako nam se uglavnom dopao Samsung Galaxy S20 FE, našli smo jedan veliki problem sa telefonom. Samsung daje u pakovanju punjač od 15 wati, što nije prihvatlјivo. Neprijatno je što Galaxy S20 FE ne dolazi sa fast charger brick-om (kao neki slabiji i jevtiniji modeli), iako podržava žično punjenje do 25 wati. Galaxy S20 FE uklјučuje bežično punjenje i otporan je na vodu i prašinu sa IP68 ocenom.

Samsung Galaxy S20 FE: Da li ga trebate kupiti?

Galaxy S20 Fan Edition je vodeći u svakom smislu. To je kompletan telefon sa ekranom od 120 Hz, bržim procesorom Exynos 990, impresivnim trostrukim kamerama i baterijom koja traje ceo dan. I sve ostale karakteristike ovog modela pametnog telefona su izuzetne, pa ako vam ne smeta njegova nešto veća cena, onda je S20 FE odličan izbor.

Leave a Comment