Samsung Galaxy S21

Umesto da ponudi suštinski isti vrhunski telefon različitih veličina, Samsung je ove godine odlučio da postane agresivan po ceni. Galaxy S21 počinje sa oko 900 € za manju verziju sa 6,2-inčnim ekranom i oko 1100 € za Plus verziju sa 6,7-inčnim ekranom, a svakako je u oba slučaja pametni potez potrošiti dodatnih 50 € za za modele sa 256GB internog prostora ili još malo za modele sa 512GB.

Pri izboru pomaže to što se S21 čini vrlo dobrim telefonom srednje klase. Ipak, Samsung-ov pravi izbor ove godine znači da ako želite da dobijete najbolјi telefon koji Samsung trenutno može da ponudi, morate da kupite najveći telefon, Galaxy S21 Ultra.

Ako je Ultra prevelik ili preskup za vaše potrebe, nema ništa loše u običnom Galaxy S21. Samsung je uspeo da smanji cenu bez većih odricanja bilo zbog iskustva ili karakteristika ovog telefona. Međutim, izbegavanje masovnih neuspeha nije nužno isto što i postizanje velikog uspeha.

Dobre stvari

  • Brz procesor
  • Lep ekran
  • Dobro trajanje baterije

Loše stvari

  • Samsung bloatware
  • Konkurencija će sniziti cenu
  • Nema proširenja za microSD memoriju

Telefoni koji imaju za cilј da vam daju najbolјe od svega imaju tendenciju da koštaju više od hilјadu dolara. Ispod toga ima primetnijih kompromisa jer svaki telefon bira njegov prioritet. Za Galaxy S21, Samsung je stavio veliki akcenat na samo jedan deo: procesor, Qualcomm-ovog vrhunskog Snapdragon 888. Na nekim tržištima van SAD-a, Samsung koristi sopstveni Exynos procesor.

Na osnovnom nivou, davanje prioriteta procesoru znači da je S21 vrlo brz telefon sa pristojnim trajanjem baterije. U stanju smo da prođemo kroz ceo dan uz umerenu do veoma aktivnu upotrebu baterije od 4000mAh, mada uz malo napora možemo i da je ispraznimo. Veći Galaxy S21 Plus ima bateriju od 4800mAh i verovatno će trajati još duže uprkos malo većem ekranu. Oba dele istu rezoluciju i funkcije.

Podjednako važno, izbor sa najnovijim i najbolјim Qualcomm procesorom znači da Galaxy S21 ima veće šanse da vam traje tri ili više godina pre nego što ga neizbežna nadogradnja Android softvera zaglibi ili ostavi iza sebe.

Da biste se složili sa prioritetom koji ne možete da vidite (procesor), Samsung-ova druga velika promena je stvar koju možete: dizajn. Kao i kod Galaxy S21 Ultra, i uobičajeni Galaxy S21 i S21 Plus imaju metalne šine koje se ulivaju u izbočinu kamere na zadnjoj strani. Ovde izgleda dobro kao i na Ultra modelu.

Međutim, Samsung je otišao korak dalјe na manjem S21 zamenom uobičajene zadnje staklene ploče sa plastikom (model Plus i dalјe koristi staklo). To nam uopšte nije problem – u stvari, na neki način nam je draže jer je to jedna stvar manje koja može da se raspadne pri padu. To je način za smanjenje troškova, ali onaj koji nas tera da se zapitamo da li uopšte želimo staklo na poleđini telefona. Osećaj je sjajan, sa mat površinom i nijedna jeftina ili slabašna asocijacija koju plastika ne može da donese.

Ekran modela S21 je samo 1080p, ali je ravan i izgleda sjajno.

Zadnja strana osnovnog modela je plastična, ali se oseća dobro.

Dok smo već na toj temi, evo nekih drugih načina na koje je Samsung smanjio troškove na S21 u poređenju sa prošlogodišnjim Galaxy S20. Nedostaje mu MST, Samsung-ova tehnologija za plaćanje na terminalima kreditnih kartica koji ne mogu da čitaju NFC. Ne postoji slot za microSD karticu za proširivanje skladišnog prostora, što pomalo smeta. Samsung je takođe skratio troškove ostavši nepromenjene kamere – one su praktično nepromenjene u odnosu na prošlu godinu.

S21 takođe smanjuje rezoluciju ekrana sa prošlogodišnjeg 1440p panela na 1080p i u redovnoj i u Plus verziji. I oni su ravni, što mnogi lјudi više vole od zakrivlјenih ivica. Ne smetaju nam zakrivlјeni ekrani sve dok se uklapaju u ergonomiju telefona, ali ovde smatramo da je Samsung obavio pravu odluku da ide sa ravnim ekranom.

Ekran ima prilagodlјivu brzinu osvežavanja koja može da radi i na do 120Hz, tako da su scrolling i animacije vrlo glatki. Za razliku od Ultra-ove naprednije tehnologije ekrana, stopa osvežavanja ovog ekrana je na 48Hz, a koristi i tradicionalniju OLED tehnologiju umesto novije LTPO verzije Ultra-a.

Na one snižene verzije specifikacija ekrana, kažemo sledeće: šta god. Samsung je konstantno odličan u pravlјenju ekrana, i iako S21 ne predstavlјa kompaniju u najbolјem izdanju, i dalјe je odličan ekran.

Ali više od bilo koje druge nadogradnje ili nadogradnje ove godine, specifikacija koja je najosetlјivije uticala na naše iskustvo sa S21 bio je novi senzor otiska prsta ispod ekrana. Može da čita sa većeg područja, a po nama se oseća brže nego prošlogodišnji senzor. Koliko god često otklјučavali telefone, čak i milisekunde razlikuju koliko se telefon oseća odzivno.

Jedina suštinska razlika između sistema kamera na prošlogodišnjem Galaxy S20 i ovogodišnji Galaxy S21 nije u hardveru, već u softveru. Samsung je obavio određeni posao na ažuriranju njegove obrade kako bi pobolјšao fotografije u određenim situacijama. Primetili smo, na primer, mali skok u kvalitetu slabog osvetlјenja.

Ali izvan manje zamene senzora na ultraširokim, hardver kamere je nepromenjen. Glavni senzor je 12 megapiksela sa OIS-om, ultraširi je takođe 12 megapiksela i ima vidno polјe od 120 stepeni, a telefoto ima 3x optički zum i vrši trikove za sečenje sa njegovim senzorom od 30 megapiksela kako bi ponudio digitalni zum do 30X. Kamera za selfi je 10 megapiksela.

Nemojte da mislite da se uobičajeni Galaxy S21 suprotstavlјa superiornim telefoto slikama koje možete da dobijete od Ultra-a, koji ima 10X optički objektiv. Ali na nivoima zuma od 3X do maksimuma recimo Pixel-a od 7X, S21 jednostavno radi bolјi posao od Google-ovih algoritama. Samsung takođe pobeđuje na video snimcima.

Postoji uobičajena paleta novih karakteristika kamere, od kojih mislimo da većina korisnika može da ih ignoriše. Snimanje 8K video zapisa nema previše smisla na fotoaparatima ovog kalibra, ali možete to da učinite. Ipak cenimo Samsung-ove Pro modove i za video i za fotografije. U situacijama kada možete da potrošite malo vremena na komponovanje snimka i prilagođavanje postavki kamere, možete da dobijete nešto mnogo zanimlјivije.

Samsung je takođe omogućio potpuno isklјučivanje uglađivanja lica. To čini bolјe slike, ali što je još važnije, moglo bi da pomogne i u stvaranju bolјeg selfija za neke lјude.

Izgleda da Samsung kreće u pogrešnom smeru sa njegovim softverom. Šteta jer su osnove Samsung-ove verzije Android-a, One UI, i dalјe sjajne. Android čini da se oseća malo čišće i svetlije i daje mu klјučne funkcije koje pomažu u upravlјanju gigantskim ekranima.

Ali umesto da se nadograđuje na toj snazi, Samsung je promašuje. Previše je tajnih postavki i previše gotovo besmislenih ikona na tabli brzih podešavanja.

Takođe, Samsung-ov digitalni asistent Bixby je vredan korišćenja samo ako ste ostatak vašegg digitalnog života povezali sa Samsung-ovim ekosistemom. Pretpostavlјamo da većina nije, pa se čini da je cela stvar suvišna pored Google Asistenta.

Najneprijatnije od svega, podrazumevane Samsung-ove aplikacije često imaju oglase na vrhu. Kucanjem džinovskog vidžeta za vreme na vrhu podrazumevanog početnog ekrana otkriva se oglas u Samsung-ovoj vremenskoj aplikaciji. Ne znamo kakav mali marginalni profit Samsung ostvaruje od ovih oglasa, ali mislimo da udarac na njegovu reputaciju je vredan toga.

Sve ove gnjavaže sa Samsung-ovim softverom može ili da izbegne ili poništi upućeniji korisnik. I generalno, mislimo da će većina korisnika pronaći put do tog znanja – ali to ne znači da to uopšte nije gnjavaža. Možemo da budemo produktivniji na dobro konfigurisanom Samsung telefonu nego na gotovo bilo kom drugom telefonu, ali ne bi trebalo da zahteva ovoliku konfiguraciju i izmicanje oglasima.

Dodajte sve softverske mogućnosti i komponente u Galaxy S21 i ne možete da izbegnete zaklјučak da je reč o preoblikovanom Galaxy S20 sa bržim procesorom i lepšom spolјašnjošću. To je prilično sumorno gledanje na novi model, ali to je istina i mislimo da to ne bi trebalo da bude loše za telefon. Ponekad su ažuriranja tokom godine manja između modela.

To malo ažuriranje znači da nema mnogo razloga za žurbu da se kupi Galaxy S21. To je telefon koji ćete dobiti kada trebate da zamenite stari i/ili uništeni telefon, ili ako je vaš telefon star više od nekoliko godina, to će napraviti veliku razliku.

Najzanimlјiviji izbor koji je Samsung doneo ove godine je umesto da napravi jeftiniji „Fan Edition“ njegovog flagship telefona, on je upravo taj vodeći model učinio jeftinijom verzijom. To je razuman izbor za Samsung, ali to takođe znači da vi kao potrošač imate jedan izbor manje. Još jednom, ako želite Samsung-ov najbolјi telefon ove godine, moraćete da kupite najveći Samsung-ov telefon – a ove godine razlike su još oštrije.

Ali ako vas ne zanimaju najnoviji, najbolјi i najveći i ako vam ne smeta način na koji Samsung rukuje Android-om, Galaxy S21 je dobar izbor.

Leave a Comment