Samsung Galaxy Z Flip

Svi smo za ideju sklopivih pametnih telefona. I čini se da svi rade na tome, sa zapaženim izuzetkom LG-a (koji su ostali verni velikim jednodelnim ekranima), pa čak i Apple razmišlja o sklopivim telefonima, ali Samsung-ove sklopive telefone smo zaista imali prilike da vidimo na delu.

Upoznali smo razne Huawei modele pametnih telefona, ali nemamo pojma kada če se njihovi modeli sklopivih telefona pojaviti u prodaji. Motorola RAZR je zanimlјivo rešenje sa tehnologijom preklopnih pametnih telefona Ali Samsung… Samsung ozbilјno shvata njegovu dominaciju u svetu, čak i ako se očekuje da ćete platiti puno korišćenje preklopnog telefona.

Iako je lansiranjem Galaxy Z Flip barijera za ulazak u svet sklopivih telefona postala malo jeftinija, pad cene prati nekoliko promena zbog kojih bi ta investicija mogla da bude i malo atraktivnija.

Vidite, preklopni telefoni imaju jedno zajedničko – ekrani su pomalo krhki. To je inherentna priroda dizajna. Dok neko ne smisli način da napravi Gorilla Glass koji će se preklopiti na pola bez raspadanja ili poseban polimer koji će izvoditi stvarnu magiju, preklopni telefoni će predstavlјati rizik. Ali Samsung je ovaj rizik učinio onim koji biste možda želeli da preuzmete.

Šta se vidi

Galaxy Z Flip ima dva ekrana. Jedan od njih se nalazi na spolјnoj strani telefona, na zaštitnom sloju koji okružuje krhku unutrašnjost. Veličina je samo 1,1 inča, sa sitnom, malom rezolucijom 112 x 300. To je zapravo ekran u boji i ne sumnjamo da će neko jednog dana smisliti kako se na njemu pokreće Doom, ali uglavnom će vam pokazati vreme i da li postoje obaveštenja koja čekaju unutra.

Glavni ekran je predivan 6,7 inčni panel, rezolucije 1080 x 2636. Veoma iznenađujuće, s obzirom da je panel OLED – plastičan je OLED ili POLED (mada Samsung ima tehničko objašnjenje koje znači da ne moraju da koriste reč „plastika“) – ali je i dalјe OLED. Očekujte blistave boje, duboku crnu i one jasne detalјe koje izgledaju samo u vašim najbolјim uspomenama.

Izgleda na prvi pogled jednako dobro kao bilo koji oštriji Samsung-ov ekran, sve dok ne primetite blage nabore u sredini ekrana telefona. To je sada karakteristika dizajna – bez nje nećete videti preklopni pametni telefon koji se sklapa. Ako vam se ne sviđa, ne bacajte novac na telefon. Ali nabor je rezultat šarke koja se koristi za preklapanje ekrana samo tako da se ništa ne uvlači iza njega i ne ometa unutrašnji rad.

Zapravo, korišćenje ekrana se ne razlikuje od bilo kog drugog pametnog telefona. Postoji mali osećaj da je panel malo krhkiji i definitivno ne bismo želeli da dođe u kontakt sa gomilom tastera ili bilo kojim abrazivnim sredstvom, ali deluje jednako dobro kao bilo koji drugi ekran pametnog telefona koji ste ikada sreli. Otisci prstiju malo više nerviraju, jer verovatno postoje posebna uputstva za čišćenje. Sve u svemu, zaštitna spolјna školјka radi njen posao čuvajući taj izvrsni ekran zaštićen i dovolјno se uredno sklapa da mu bude udobno u džepu.

Nekoliko poznatih lica

Jedini zaista novi deo ovog telefona je preklopni ekran i dizajn koji se sklapa. Spolјna strana je tačno ono što biste dobili kada biste Galaxy S9, S10 ili S20 presekli napola i stranice ekrana postavili jednu prema drugoj i spojili ih otmenom šarkom. Što znači da je, osim dizajna, gotovo sve ostalo upravo ono što biste očekivali od Samsung pametnog telefona. Uklјučujući i kameru, koju ste zapravo već videli.

Glavni senzor od 12MP za Galaxy Z Flip dolazi direktno iz Galaxy S10, iako je Samsung zamenio to sa dvostrukim otvorom za fiksni otvor blende od f/1,8. Takođe su prisutni Dual-Pixel Autofocus i optička stabilizacija slike (OIS), kao i sekundarni ultraširok senzor od 12MP, jer nijedan skupi telefon više ne može da ima samo jedan senzor.

Spreda se nalazi 10MP selfi kamera, idealna za fotografiranje samih sebe i pravljenje selfija. Preklopni dizajn je dobar za jednu stvar, međutim – možete da pripremite telefon za snimanje slike pomoću (odličnih) dualnih glavnih senzora, postavite ga na ravnu površinu, a zatim crticu ispred njega. Pod uslovom da je ta površina u stvari ravna i da nije sve tako glatko. Malo teksture spolјnog stakla možda je i bio plan. Galaxy Z Flip je možda krhak, ali je strašno odlučan da se razbije na komade ako je površina na koju ste ga postavili makar pod uglom, klizava ili oboje.

A slike? Ako ste u poslednjih nekoliko godina koristili neke od vodećih Samsung modela pametnih telefona, znaćete o čemu se radi. Slike su sjajne kod svih modela, mada im nedostaje poneki fini detalj u kvalitetu koji imaju pojedini pametni telefoni fokusirani na kameru, poput Galaxy S20 Ultra ili Huawei P40 Pro. Kamera je solidna, bolјa od većine kod pametnih telefona, ali je nadmašena je telefonima koji su se specijalizovali za kvalitet slike a koje smo prethodno pomenuli.

Trezvena upotreba moći

Iznutra ima telefon ima više od očekivanog. Kao što smo ranije pomenuli, jedina iznenađenja su u ekranu i dizajnu. Unutra se Samsung odlučio za jedan od Qualcomm-ovih Snapdragon 855+ procesora. U pitanju je vrlo moćan čip. Očekujte da ćete i ovde pronaći 8 GB RAM-a. Ovo nije najsnažniji Samsung-ov pametni telefon, ali takođe nije nimalo slab. Šanse su da ćete od vašeg mobilnog telefona imati svu moć koju biste ikada poželeli, ali ako imate naviku da stalno upoređujete perfomanse pametnih telefona sa vašim prijatelјima, možda ćete biti potučeni. Samsung-ov S20 i neki noviji modeli imaju više sirove snage.

Ako merite perfomanse sa drugim preklopnim telefonom, onda Samsung-ovi izbori za napajanje izgledaju mnogo atraktivnije. Motorola se odlučila za neka ekonomičnija rešenja, ali taj njihov pokušaj jednostavno nije uspeo.

Unutar Galaxy Z Flip nalazi se baterija od 3300 mAh koja će trajati duže nego što biste očekivali. Isključivanje, uklјučivanje ekrana samo kada se telefon otvori predstavlјa prilično uštedu energije. Spolјni ekran male snage takođe pomaže u ovom pogledu, prikazujući osnovne informacije poput vremena i da li postoje neka nova obaveštenja. Dopunjavanje je brzo. Z Flip podržava punjenje od 15W, kao i bežično punjenje.

Zvuči zabavno

Ima nešto pomalo čudno sa Galaxy Z Flip – umesto stereo zvučnika Samsung se odlučio za jedan mono u osnovi telefona. Takođe nema priklјučka za slušalice. Očigledno je da je unutrašnji prostor na vrhu prioriteta za ovaj telefon, ali to je u redu. Samsung je ionako odradio pristojan posao sa zvukom. Pored toga, preklopna priroda telefona znači da možete da ga koristite kao najmanji prenosni DVD uređaj na svetu za gledanje video zapisa.

Sa softverske strane, to je… pa, to je Samsung telefon. To znači da je Samsung-ov glatki OneUI interfejs prisutan u Android-u. Upravo je ono što ste očekivali od prethodnih Samsung-ovih vodećih modela – iskustvo jednostavno za upotrebu, gomilu Samsung-ovih aplikacija koje ćete retko, ako ih ikada i koristite, i mogućnost da radite sve što je Google nameravao sa Android Operativnim sistemom. Ne možete mnogo više da tražite.

Ipak, postoji nekoliko neobičnosti – Samsung ima Flex Mod u ovom telefonu, koji će premeštati elemente na gornji ili donji ekran kada je telefon delimično prekloplјen. Ovde nema ničeg posebnog – odlično funkcioniše za video pozive.

Samsung Galaxy Z Flip – Zaključak

Samsung-ov Galaxy Z Flip je jedan od najbolјih sklopivih telefona na tržištu, koji je realno i bolji od drugog sličnog Samsungovog modela – Galaxy Fold. Motrola i Huawei modeli u sličnom tržišnom segmentu trenutno nemaju šta da traže.

Galaxy Z Flip je za one koji prate trendove i sve novitete. Uglađen je i uzbudlјiv, ali takođe mu treba ozbilјna pažnja, da se ne bi oštetio, i njegova cena je  pomalo suluda. Samsung definitivno mora smanjuje aktuelnu cenu, možda čak i upola, ako planira da telefon približi širokim masama. Inače, ako trenutno imate dubok novčanik, kao i neustrašivost (ili samo zaista dobro osiguranje), onda je Galaxy Z Flip jedan od načina da se pokažete pred prijateljima. To je odličan pametni telefon koji može da se preklopi, a takođe je i sasvim običan i odličan telefon, tačka. Ali ako želite samo ovo drugo, možete da potrošite manje i dobijete bolјi Samsung telefon (koji nema plastični ekran).

Nije teško biti najbolјi u nečemu kada ste ujedno i jedini pravi izbor na tržištu. Ali Samsung-ov Galaxy Z Flip je ujedno i jedan od najbolјih telefona dostupnih danas.

Leave a Comment