TCL 20S

TCL 20S je dokaz da pristup TCL-a koji donosi karakteristike srednjeg ranga i vodeće karakteristike do budžetske cene nije samo moguć, već čini da drugi proizvođači telefona izgledaju kao da se ni ne trude dovolјno.

TCL 20S jedna je od najbolјih kombinacija ovog brenda sa kvalitetnim LCD ekranom od 6,67 inča i prefinjenim dizajnom, a dolazi po veoma konkurentnoj ceni.

To je i prilično moćan telefon koji ima Snapdragon 665 čipset, bilo sa 4GB ili 6GB RAM-a, i 128GB ili 256GB internog prostora (proširivog do 1TB putem microSD). Iako nisu izvanredne, te specifikacije su odlične po ceni, a 20S je lako dovolјno žilav za browsovanje internetom i binge-ovanjem medija.

Kao i drugi TCL telefoni objavlјeni 2021. godine, jedna od najjačih tačaka TCL 20S je njegov 6,67-inčni Full HD Plus ekran, koji ima izuzetno živu i oštru sliku, koja često konkuriše ili čak premašuje kvalitet video zapisa na trenutnim vodećim telefonima poput Google Pixel 5 i iPhone 12 Pro.

TCL 20S takođe ima pristojan paket kamera, sa glavnim senzorom od 64MP i ultraširokom kamerom od 8MP za brigu o osnovnim stvarima (plus makro senzori od 2MP i senzori dubine od 2MP za pomoć pri fotografisanju). Snimaju oštre fotografije, izbliza i na veće udalјenosti digitalnim zumiranjem, mada sa tamnijim i nedovolјno eksponiranim snimcima snimlјenim drugim telefonima.

Baterija od 5000mAh je takođe vredna poštovanja, mada postoje i drugi budžetski telefoni koji imaju isti ili veći kapacitet, poput Moto G Power. Ali to je generalno reprezentativno za TCL 20S – dobar je kao i drugi telefoni, ali u skoro svakoj kategoriji, što ga čini budžetskim telefonom bez mnogo slabosti.

Cena i datum objavlјivanja TCL 20S

Nakon što je objavlјen u aprilu 2021, datum objavlјivanja TCL 20S je bio 20. maj u nekim regionima. Dok TCL prodaje 20S u njegovoj prodavnici u SAD-u, nije jasno gde se prodaje u drugim zemlјama, jer telefon na primer nije naveden u prodavnicama u Velikoj Britaniji ili AU.

Cena TCL 20S počinje od $249 (oko £180 / AU$345) za verziju od 4GB RAM-a i 128GB za skladištenje. Iako znamo da dolazi u malo bolјe specificiranoj verziji od 6GB RAM-a i 256GB prostora za skladištenje (i videli smo takve), nije jasno koja je zvanična cena TCL-a za tu konfiguraciju.

TCL 20S dolazi u dve boje: Milky Way Gray i North Star Blue.

Dizajn

Dizajn TCL 20S je usavršen u odnosu na njegove prethodnike i više liči na telefon srednjeg ranga nego na budžetski uređaj. Sa 199gr, nije lagan, ali je dosta vodećih telefona teže.

Nalazi se na širem spektru pametnih telefona sa ekranom od 6,67 inča, koji ima primetne, ali ne preterano velike okvire. Zadnji poklopac je plastičan i oseća se plastično, ali ima mat završnu obradu za klasičniji izgled.

Blok kamere u gornjem levom delu zadnjeg dela je dugačak i tanak, sa četiri sočiva postavlјena vertikalno – to je jedina karakteristika na zadnjoj strani telefona osim TCL logotipa u donjem levom uglu. Utisnuta između prednjeg i zadnjeg kućišta, plastična bočna ivica telefona ima hromirani izgled za prefinjeniji izgled.

20S DesignTelefon ima široko dugme za zaklјučavanje na sredini desne strane koje služi i kao skener otiska prsta, a brzo prepoznaje otiske. Pogodan je za pristup, nalazi se otprilike tamo gde palac leži dok telefon držite u desnoj ruci, što znači da je taster za kontrolu jačine zvuka tik iznad dugmeta za zaklјučavanje malo teže da se dosegne.

Sa leve strane nalazi se dugme koje poziva Google Assistant-a, mada nažalost ovo nije prilagodlјivo – mnogo bismo više voleli funkcijsko dugme koje može da se postavi na prečicu za otvaranje aplikacija ili drugih funkcija. Sa donje strane telefona nalazi se USB-C port u sredini sa rešetkama zvučnika sa obe strane, dok se na vrhu nalazi priklјučak za slušalice od 3,5mm sa leve strane i mikrofon sa desne strane.

Ekran

Kao i drugi telefoni iz serije 20 koje je TCL objavio ove godine, TCL 20S-ov 6,67-inčni LCD Full HD Plus (rezolucija 2400 x 1080) jedna je od njegovih prednosti, koja nudi živopisnu i oštru sliku. Iako ekran ima samo „standardnu“ frekvenciju osvežavanja od 60Hz – mnogi telefoni, uklјučujući telefone srednjeg ranga, sada su 90Hz ili brži – to je veća rezolucija od ostalih TCL budžetskih telefona (TCL 20SE ima samo standardni HD na 1640 x 720) .

Ekran 20S
TCL svedoči da ekran 20S-a ima sliku koja može da se uporedi sa daleko skuplјim telefonima. U uporednom poređenju gledajući 4K video na YouTube-u, telefon je pokazao vrlo jasne detalјe u temama i pejzažima na istom nivou kao i ekrani drugih vodećih telefona, poput iPhone 12 Pro.

Na ekranu je rupa za selfi kameru od 16MP f/2.2 u gornjem centru ekrana i, kao što smo spomenuli, uočlјivi su, ali ne pretjerano duboki okviri. Izgleda više premijum nego što bi cena sugerisala, čak i ako okviri već godinama mršave čak i na budžetskim telefonima.

Kamere

Paket kamera TCL 20S nudi respektabilnu raznolikost za budžetski telefon. Iako nema telefoto objektiv, nema mnogo telefona po ovoj ceni, pa njegova glavna i ultraširoka kamera obrađuje sve fotografije, i to rade impresivno.

Zadnji niz TCL 20 sadrži glavni senzor od 64MP f/1,8 i ultraširoku kameru od 8MP f/2,2, dopunjenu senzorima dubine 2MP f/2,4 i 2MP f/2,4.

TCL CameraSlike izgledaju prilično dobre, sa dobrim detalјima. Slike TCL 20S su primetno tamnije od onih koje su snimlјene skuplјim telefonima, ali osim blagog nedostatka jasnoće u senkama, 20S pravi pristojne snimke pri dnevnom svetlu njegovim glavnim i ultraširokim objektivima.

Iako je nedostatak telefoto objektiva očigledan, digitalni zum na primarnim kamerama nije toliko lošiji od onog na telefonima koji takođe imaju ograničen optički zum, poput iPhone 12 Pro. Na dnevnom svetlu i pri maksimalnom zumu udalјeni subjekti su pokazivali isti stepen blagog zamućenja kao i pri zumiranim snimcima snimlјenim telefonima mnogo skuplјim od TCL 20S.

Uzorci slika

TCL 20S ima dobru fotografiju pri dnevnom svetlu, čak i ako se njegova boja menja između glavnih i ultra širokih kamera.

Telefon nema telefoto objektiv, ali iseca sliku da bi pristojno zumirao:

Telefon takođe snima pristojne fotografije hrane, mada bi moglo da bude teško da se subjekti osvetle dovolјno.

Performanse i specifikacije

TCL 20S ima respektabilne specifikacije, jednake ili bolјe od ostalih budžetskih telefona po istoj ceni. Telefon radi na čipsetu Snapdragon 665 i dolazi sa 4GB RAM -a i 128GB internog prostora ili 6GB i 256GB (mada memorija može da se proširi do 1 TB putem microSD kartice).

Te srednje specifikacije daju odgovarajuće srednje vrednosne referentne rezultate. Na Geekbench 5, TCL 20S je u proseku postigao 1343, što je malo niže od 1582 postignutog u poređenju sa OnePlus Nord N200 5G sa uporednom cenom. Ali to ne znači da je ovaj telefon zapušten kada je u pitanju obavlјanje svakodnevnih zadataka: naprotiv, igra online igre poput Wild Rift i odlično emituje emisije na Netflix-u.

Telefon pokreće Android 11 iz kutije sa TCL-ovim sopstvenim slojem, koji je prilično lagan sa bloatware programima, ali donekle preuređuje postavke. Ovo uklјučuje neke samo za TCL NXTVISION opcije ekrana za živlјe boje, iako nismo primetili veliku razliku kada su uklјučene.

Trajanje baterije

TCL 20S ima bateriju od 5000mAh, što je prilično dobro za budžetski telefon, i trebalo bi da vam prijatno izdržati dan i promenu sa potpunog punjenja. Dobar je za kontinuirano gledanje i reprodukciju medija – na primer, 20-minutni meč u Wild Rift-u ispraznip je samo 5% baterije, dok je 30-minutnoj TV emisiji bilo potrebno samo 3%.

Taj kapacitet od 5000mAh nije naročito izuzetan – Moto G Power takođe ima bateriju od 5000mAh, a Moto G9 Power ima bateriju od 6000mAh – ali je i dalјe odličan za ovaj cenovni rang.

Punjač u kutiji nije naročito brz, puni telefon na 66% za sat vremena, 79% nakon 90 minuta i potpuno ga napuni za manje od dva sata. Dok drugi telefoni imaju mnogo brže punjače – punjač Asus ROG 5 od 65W može da napuniti 90% masivnu bateriju tog telefona u 6000mAh za samo 45 minuta – veliki kapacitet TCL 20S će biti važniji većini korisnika po ovoj ceni.

Da li treba da kupite TCL 20S?

Kupite ga ako…

Želite jeftin telefon sa odličnim ekranom
Najbolјa karakteristika TCL 20S je njegov ekran i odličan je za gledanje medija i igranje igara, posebno s obzirom na nisku cenu telefona.

Želite jeftin telefon sa velikom baterijom
Budžetski telefoni imaju veće baterije nego ikad, ali mali broj njih ima baterije od 5000mAh poput TCL 20S – kupite ga ako želite jeftiniji telefon sa dugotrajnom baterijom.

Želite jeftin telefon bez ikakvih slabosti
U redu, ‘nema slabosti’ zvuči uzbudlјivo, ali obično postoje oblasti u kojima su budžetski telefoni na ivici. U poređenju sa nekim drugim budžetskim telefonima, TCL 20S zaista nema slabosti.

Ne kupujte ga ako…

Želite telefon za zumiranje i noćno fotografisanje
U poređenju sa telefonima srednjeg opsega i skuplјim kamerama, kamere TCL 20S su slabe, posebno kada su u pitanju zumirani snimci i noćno fotografisanje.

Želite telefon sa najnovijim karakteristikama

Nije da biste zaista trebali da očekujete takve funkcije u budžetskim telefonima, ali ako želite senzore otiska prsta na ekranu ili bežično punjenje ili još brže punjenje putem kabla, to potražite na drugom mestu.

Želite telefon sa vrhunskijim osećajem
Moguće je da želite nešto što izgleda još luksuznije sa metalnim okvirom i staklenom zadnjom stranom – ako je to slučaj, uzmite Samsung Galaxy S21 Ultra ili iPhone 13.

Naša presuda

TCL 20S je impresivan budžetski telefon po njegovoj ceni, sa oštrim Full HD Plus ekranom, pristojnim paketom kamera, velikom baterijom od 5000mAh i drugim karakteristikama koje su više u skladu sa telefonom srednjeg ranga. Iako se ništa posebno ne ističe kod telefona (osim ekrana), ne zaostaje ni u jednoj kategoriji, što ga čini snažno svestranim.

Za

  • Oštar, živopisan ekran
  • Respektabilne kamere
  • Velika baterija od 5000 mAh

Protiv

  • Nema telefoto objektiva
  • Baterija se sporo puni
  • Noćno fotografisanje nije sjajno

Leave a Comment