Vivo X50 Pro

Vivo X50 Pro nudi mnogo više od samo pristojnog iskustva na pametnom telefonu. Kamera je u rangu sa velikanima, a funkcionalnost je prava prednost. Ako niste oduševlјeni bloatware-om i dosadnim OS-ovima, iskustvo je možda pomalo okalјano. Ali gledajući specifikacije, otkačeni ugrađeni gimbal, trajanje baterije i punjenje od 33W trebalo bi da vas uvere da je ovo srednji rang koji vredi proveriti.

Vivo X50 Pro

Ispostavilo se da je prvi Vivo-ov vodeći model takođe jedan od najzanimlјivijih uređaja 2020. Gimbal ugrađen u telo telefona? Što da ne?
Vivo ugura ceo karton u smartphone kameru i svet poludi. Iz dobrog razloga. Vivo X50 Pro izgleda baš kao bilo koji drugi vodeći model 2020. godine, ali daje neke vatrene slike i vrlo stabilne video snimke. Glavni senzor kamere ima jedinstveni gimbal sistem koji pomera sočivo duž dve ose pomoću elektromagnetne indukcije. I pogodite šta? Stvarno dobro funkcioniše.
Čak šta više, to je lepota. Dizajn pametnih telefona postaje sve sličniji poslednjih godina, pa kada neko uradi nešto jedinstveno, to je istaknuta karakteristika. Ali nemojte da nas pogrešno shvatite – Vivo X50 Pro nije vodeći model koji će koštati manje od 500 evra.
Jedini ne-vodeći znak je činjenica da X50 Pro pokreće Qualcomm Snapdragon 765 srednjeg dometa. Napred se nalazi 6.5-inčni ekran sa ‘3D ekranom’ koji pada sa ivica i sa malim okvirima oko ivica. Ovde ne možemo da umanjimo pažnju na detalјe u dizajnu.

Gotovo vanzemalјac

Nјegov Full HD+ OLED ekran dijagonale 6,56 inča ima male okvire i malu zavoj oko leve i desne ivice. Ovde ćete dobiti otvor za selfi kameru. Ekran je takođe brz, a obavlјanje čak i najsrednijih zadataka na ekranu od 90 Hz ga čini isplativim. Izmenjujte između 60Hz i 90Hz prema vašim potrebama tog dana, dok ga prilagodlјivi režim prebacuje prema vašoj upotrebi.

Vivo X50 Pro

Otpozadi ima završnu obradu od peskarenog stakla koja retko uklanja prlјavštinu ili otiske prstiju. Uložićemo u ovaj uređaj samo za ovaj luksuzni zadnji panel. U pogledu ukupnog estetskog i industrijskog dizajna, X50 Pro je sigurno jedan od najlepših uređaja godine.
Dobro, nije to što je kompanija izmislila „mat finiš“, ali, jesu li dobro obavili ovaj posao. Savršeno baršunasta leđa sa gornjim i donjim „prigušivačima“ izgledaju premijum, a na vrhu su suptilno otisnute reči „5G Professional Photo“.
Ekran ima podršku za HDR10+, što je sjajno, posebno kada počnete da se igrate sa živim pozadinama i prilagodlјivim opcijama u Vivo Funtouch OS-u na Android 10. Takođe. Zaista nam se ne sviđa OS FunTouch, ali do toga ćemo doći kasnije.

Na svom mestu

X50 Pro ulazi u sve fotografije i videografije. Kao što ćete otkriti kod većine uređaja pokrenutih 2020. godine, mnogo toga je u podešavanju softvera, ali ovog puta u modul kamere ugrađen je stvarni gimbal i to je divlјe.

Vivo X50 ProU modulu kamere naći ćete raspored senzora: glavna kamera Sony IMX598 od 48MP (f/1.6) Sony IMX598, široki objektiv od 8MP (f/2.2), senzor za portret/dubinu od 13MP i telefoto zumer od 8MP. Očigledno je da sa ovim hardverom može da se naprave neke zvezdane slike, ali Vivo je napunio softver i nismo uvereni da nam se sviđa. Objektiv periskopa obećava 5x optički/60x digitalni zum, ali najbolјe slike su izašle bez zuma.
X50 Pro pravi sjajne slike, zar ne? Ali njegova inherentna tendencija prekomernog izoštravanja i prekomerne ekspozicije je dosledna u celom sistemu, bez obzira koji režim ili sočivo da odaberete. Ovo nije nužno loše, jer uz dodatnu buku donosi i detalјe i rezoluciju – ali stavite te slike na računar i uočićete neke neobičnosti.
U nekim slučajevima ćete pronaći slučajna mutna mesta, preeksponirane tačke i preoštrene tačke. Ali znate šta? Ako ćete slike vaših pametnih telefona koristiti za društvene medije, sve ovo nije relevantno i vaša fotografija će izgledati bombastično. Jedno mesto na kojem Vivo zaista blista je njegova stvarna reprodukcija boja. Veoma malo Android kamera uspeva da održi zasićenost prirodnom, ali Vivo ovde to zaista dobro radi.
Očigledno, video je ovde sve. Stabilizacija je brilјantna zahvalјujući stvarnom hardveru koji pomaže u glatkoći. U ostalim uređajima tehnologija stabilizacije je povezana sa softverom. Budući da ovaj uređaj ima gimbal, stabilizacija je slična onoj koju ćete naći kod spolјnog gimbal-a.
Izbori se nastavlјaju u selfi kameri od 32MP, gde možete da učinite sve vašem licu što o čemu svaki plastični hirurg je sanjao (ili nije). Očekujte omekšavanje teksture kože i uklanjanje većine mrlјa, ali to je samo u režimu portreta. Prebacite se na uobičajeni režim i dobićete oštar, takav kakav je selfi koji je ravan nekim telefonima najvišeg nivoa, iako je malo preeksponiran.

Snaga za Vivo

Voleli bismo da Vivo zauvek zatvori njegov Funtouch OS skin, sa prethodnim modelima koji sadrže tonu bloatware-a. Međutim, ovog puta izgleda da je Funtouch profinjeniji na Android-u 10. Sa baterijom koja traje dva dana, imaćemo posla sa prosečnom Android kožom. Ali postoji poprilično bloatware-a sa kojim biste morali da se pozabavite i koji jednostavno ne mogu da se ukloniti sa telefona. Pa ne baš svi.

Design8 GB RAM-a je dovolјno za rešavanje svakog zadatka, iako treba malo vremena da se slike obrade pre nego što se sačuvaju u albume, posebno ako mnogo koristite režim brzog snimanja. Prolazili smo kroz većinu igara koje smo mogli da ubacimo na uređaj, od CoD-a do Asphalt-a. Čak i kada je režim Ultra igre isklјučen i ekran od 90 Hz sa zakrivlјenim ivicama na X50 Pro čini to zabavnim iskustvom. Šteta zbog ugrađenog mono zvučnika.
Potraga za tankim okvirima znači da bi mogao da se instalira samo donji zvučnik, i dok nema priklјučka za slušalice, u kutiji je dongle. Zvuk je ipak glasan i jasan, pa ako na telefonu ne gledate puno sadržaja za strimovanje, to vas neće zabrinjavati.

Vivo X50 Pro Presuda

Kvalitet video zapisa na X50 Pro je samo… primeran kad ga snimate pri 4K 60fps. Nema mnogo pametnih telefona koji mogu da pariraju glatkoći koju dobijate od stvarnog gimbal-a. Takođe je velika prednost što ne vučete dodatni gimbal pribor.

CameraVivo je zaista pokušao da učini da se FunTouch oseća mnogo „odraslijim“. Još uvek vas pozdravlјa gomila bloatware-a i nepotrebne funkcionalnosti, ali to ne oduzima Android iskustvu koliko i prethodni uređaji. Takođe ćete dobiti fenomenalne slušalice Vivo Neo TVS ako investirate u Vivo X50 Pro.

Vivo X50 Pro nudi mnogo više od pukog iskustva na pametnom telefonu. Kamera je tamo sa velikim, a funkcionalnost je odlična. Ako niste oduševlјeni bloatware-om i dosadnim OS-ovima, iskustvo je možda pomalo uprlјano. Ali pogled na specifikacije, otkačeni ugrađeni gimbal, trajanje baterije i punjenje od 33W trebalo bi da vas ubede da je ovo srednja klasa koju vredi proveriti.

Leave a Comment