Vivo Y52 5G

Vivo Y52 5G je jeftin telefon koji ne radi ništa otmeno ili neobično. Nudi solidno iskustvo pametnog telefona za nisku naknadu, bez ičega što bi trebalo da se primeti kao hvalospevi.

Možda je njegov najznačajniji atribut uredan dizajn, iako se čak ni to ne izdvaja od rivalskih napora kao što su Realme 8 5G i Redmi Note 10 5G.

U stvari, veoma mu nedostaje u poređenju sa tim telefonima kada je u pitanju ekran, koji je zaglavlјen sa tehnologijom LCD panela i skromnom brzinom osvežavanja od 60Hz. Kao platno za uobičajeni sadržaj je sasvim pristojno, ali smo očekivali opciju nečeg malo glađeg.

Performanse Y52 5G su otprilike jednake onim gore pomenutim rivalima, zahvalјujući istom Dimensity 700 procesoru. Opet, tiha kompetencija je naziv igre ovde, iako ne biste želeli da ovo bude vaš izbor ako ste posvećeni igrač.

Ovaj opšti osećaj neinspirativne kompetencije prenosi se na solidnu kameru od 48 megapiksela, koja može da postigne pristojne rezultate pri dobrom osvetlјenju, ali kojoj nedostaje fleksibilnost zbog izostavlјanja namenskog ultraširokokog sočiva.

Sa pozitivne strane, trajanje baterije Vivo Y52 5G je odlično, sa potencijalom za puna dva dana umerene upotrebe sa jednim punjenjem. Ali čak i to je prilično tipičan atribut među njegovim vršnjacima.

Sve u svemu, dobićete više istaknutih delova i uzbuđenja od nečega poput Poco X3 NFC, mada ne sa Vivo Y52 5G mobilnom mrežom sledeće generacije.

Čak i ako je ovo drugo prioritet, međutim, postoje rivali spremni za 5G na tržištu koji nude malo nešto više za sličan novac.

Vivo Y52 5G cena i dostupnost

 • Košta €229 u Evropi (otprilike $265 / £200)

Dok je Vivo Y52 5G prvobitno lansiran na nekim teritorijama u junu 2021. godine, u UK je stigao tek u oktobru preko Virgin Mobile UK-a, a trenutno nije dostupan u SAD, iako ga australijski kupci mogu pronaći za AU$379.

U tom cilјu, u Velikoj Britaniji, dostupan je samo po ugovoru sa mesečnim troškovima koji počinju od £14.50. To je bez naknade unapred, neograničenih tekstova i minuta i 2GB podataka. Možete da ga pronađete u prodaji na evropskim teritorijama preko Vivo-ovog Amazon naloga po ceni od €229.

Zbog toga je pomalo teško proceniti cenu Y52 5G bez SIM kartice. Međutim, to je otprilike $265 / £200.

Dovolјno je da nam kažete da su direktni rivali Vivo Y52 5G ultra pristupačni telefoni kao što su Poco X3 NFC, Moto G50 i Realme 8 5G.

Dizajn

 • Vivo-ov uobičajeni uredan dizajn na izložbi
 • Pouzdan bočni senzor otiska prsta

Vivo je napravio neke od nenametlјivijih telefona poslednjih godina, iako je to uglavnom blizu vrha tržišta. Telefoni kao što je Vivo X60 Pro imaju skup industrijski izgled od kojeg bi mnogi konkurenti visokog profila mogli da uče.

Taj izgled je prerađen za tržište srednjeg ranga u Vivo V21 5G, ali je možda bilo previše tražiti od njega da prođe do kategorije od (oko) £200, gde su budžeti za dizajn još manji.

U tom cilјu, Vivo Y52 5G ima pomalo generički izgled od kojeg većina telefona na ovom kraju tržišta ima tendenciju da pati. Moglo je da dođe iz štale Realme ili Oppo, što možda i nije iznenađujuće kada se uzme u obzir da sva tri proizvođača spadaju u istu matičnu kompaniju.

Nјegove dimenzije su na sličan način uobičajene. Sa 164 x 75,3 x 8,5mm i 193g, lak je za rukovanje kao i svaki od njegovih rivala, ali nije ono što biste nazvali kompaktnim.

Dok je Y52 5G napravlјen od plastike, tolerancije su lepe i čvrste, a njegovo telo je osvežavajuće bez škripanja. To je zaista sve što možete da tražite po ovoj ceni.

I ovde ima nekoliko promišlјenih detalјa. Sviđa nam se kako se power taster i taster za jačinu zvuka nalaze u blagom udublјenju urezanom u desnu ivicu i kako se ta ivica lagano širi.

Gore pomenuto power dugme sadrži senzor otiska prsta i napravlјeno je prilično veliko i ravno da bi se prilagodilo ovoj vitalnoj funkciji. Takođe radi veoma dobro.

Takođe je prepoznatlјiv način na koji gornja i donja ivica imaju blage nabore. Na donjoj ivici se posebno nalazi 3,5mm priklјučak pored mono zvučnika i USB-C porta.

Ekran

 • LCD ekran od 6,58 inča sa rezolucijom 1080 x 2408
 • Samo 60Hz

Ekran Vivo Y52 5G je možda najveće razočarenje ovde. To je standardni LCD panel i ima brzinu osvežavanja od samo 60 Hz.

Ovo je malo lošije, jer je sasvim moguće dobiti ili AMOLED panel ili češće višu stopu osvežavanja po ovoj ceni. Da ovde ne dobijete ni jedno ni drugo znači da će doživlјaj gledanja malo da spadne.

Sa pozitivne strane, dovolјno je velik na 6,58 inča, ima solidnu rezoluciju od 1080 x 2408 (FHD+) i prilično je svetao i precizan u boji. Ne bismo rekli da video sadržaj ovde peva, ali svakako deluje prolazno.

Još jedna stvar koja donekle datira sa Vivo Y52 5G je izrez u obliku suze. Kao što su Poco X3 NFC i Realme 8 5G, daju vam ekvivalent sa bušenim rupom koji izgleda premijum.

Kamere

 • Glavna kamera od 48MP daje pristojne rezultate pri dobrom osvetlјenju
 • Nema ultraširoke kamere
Vivo Y52 5G-1

Nažalost, Vivo Y52 5G je prilično razočaravajuć i sa njegovom osnovnom kamerom. Dok 48MP široki senzor i otvor blende f/1.8 nisu ništa za njuškanje, nedostatak namenskog ultra-širokog sočiva je donekle razočaravajući.

Međutim, to nije nečuveno po ovoj ceni – Realme 8 5G ima sličnu odredbu. Međutim, bez želјe da se bavimo poentom, Poco X3 NFC vam daje namensko ultraširoko sočivo.

Ni ovde nema telefoto sočiva, ali bilo bi neobično da ga je i bilo. Potencijal zumiranja je uvek prva stvar koju treba žrtvovati u ime smanjenja troškova.

Mogli smo i bez 2MP makro i senzora dubine, ali takvo popunjavanje specifikacija je još jedna uobičajena karakteristika jeftinih telefona. Isticati Vivo Y52 5G za posebne kritike bilo bi nepravedno, pa ćemo samo reći da su ovde besmislene kao i kod svih drugih sličnih primera.

Ipak, glavni senzor od 48MP snima slike prihvatlјivog kvaliteta, pod uslovom da ima dovolјno svetla. Svakako je na zadatku da snimite snimke koji su vredni delјenja na odabranoj društvenoj mreži, što će većina lјudi želeti.

Snimci su generalno dobro eksponirani i razumno izbalansirani, sa prirodnim tonom koji manje-više predstavlјa ono što je snimlјeno. Ne možete to da kažete za svaku jeftinu kameru telefona.

Međutim, osim standardnog snimanja 1x uperi i snimaj pri dobrom osvetlјenju, stvari trpe. Po potrebi, mod zumiranja od 2x samo seče standardnu sliku, što ima za rezultat snimke kojima nedostaju detalјi – iako je ton u najmanju ruku konzistentan.

Ovde postoji noćni mod, ali relativno mali senzor i nedostatak optičke stabilizacije slike imaju za rezultat mutne, zrnaste snimke kada svetlost padne ispod određene tačke.

U međuvremenu, selfi kamera od 8 megapiksela nije ništa o čemu bi trebalo da se piše, jer ispire tonove kože i pokazuje zabrinjavajuće nivoe zrnastosti na nebu u pozadini.

Ništa od toga nije veliko iznenađenje u jeftinom telefonu. Gore pomenute kritike su prisutne, u jednoj ili drugoj meri, u svakom jeftinom telefonu na tržištu.

Ali ako očekujete da će se deo stručnosti Vivo-a u vezi sa kamerom probiti do njegovih najjeftinijih telefona, čeka vas razočarenje.

Performanse i specifikacije

 • MediaTek MT6833 Dimensity 700 5G ima pristojan CPU, ali osrednji GPU
 • 4GB RAM-a sa nekim agresivnim upravlјanjem memorijom

Vivo Y52 5G radi na MediaTek MT6833 Dimensity 700 5G, koji je napravlјen korišćenjem 7nm procesa. Ovo je isti čip koji pokreće Xiaomi Redmi Note 10 5G i Realme 8 5G.

Kao i Redmi Note 10 5G, ovaj skromni čip je uparen sa samo 4GB RAM-a, što je otprilike onoliko malo koliko bismo preporučili da koristite Android telefon.

Kao i kod ta dva budžetska rivala, Vivo Y52 5G je umereno sposoban u CPU ulozima, ali manje na frontu GPU-a. Sa pozitivne strane, ovi drugi uređaji moraju da pokreću ekrane od 90Hz, dok Y52 5G koristi štedlјiviji ekran od 60Hz.

Y52 5G plovi kroz zadatke pregledanja weba i slanja poruka bez problema, a telefon se otklјučava samo sa kratkom pauzom. Ali nije dobro opremlјen za vrhunske igre, iako će pokretati PUBG Mobile i Genshin Impact sa prihvatlјivom brzinom kadrova. Prva radi na HD/High podešavanjima sa niskim teksturama podrazumevano.

Nije iznenađujuće da prosečni Geekbench 5 višejezgarni rezultat od 1.718 stavlјa telefon u istu poziciju kao Redmi Note 10 5G (1.677) i Realme 8 5G (1.765).

U ulozima je GPU-a da Dimensity 700 5G ne može u potpunosti da prati više mainstream Qualcomm ekvivalenta. 3DMark Sling Shot Extreme rezultat od 2.425 je manji od Poco X3 NFC i njegovog Snapdragon 732G, koji su postigli 2.622.

Što se tiče skladišnog prostora, 128GB je pristojna veličina, iako je daleko od neobičnog da se do sada nađe u jeftinom telefonu.

Primetili smo dosadno agresivno upravlјanje memorijom sa Y52 5G. Prilikom prelaska sa aplikacije za vesti Gardijan na WhatsApp i nazad, telefon nije zadržao priču koju smo čitali, već se vratio na glavnu stranicu.

Nismo sigurni da li je ovo problem sa Vivo-ovim Funtouch korisničkim interfejsom, greškom u aplikaciji ili gore pomenutim ograničenjima RAM-a.

Inače, Funtouch 11.1 je relativno laka verzija Android 11. Ne sadrži previše bloatware-a – barem u ovom evropskom mod-u – sa samo malo funkcionalnih aplikacija napravlјenih kod kuće i nekoliko glavnih aplikacija trećih strana (Facebook, TikTok i Booking.com) unapred instaliranih kao standard.

Prilično je sličan Oppo-ovom ColorOS-u i Xiaomi-ovom MIUI-u, ako se sve uzme u obzir. Drugim rečima, to nije ni razlog da kupite Vivo Y52 5G, niti razlog da ga uklonite iz razmatranja.

Trajanje baterije

 • Baterija od 5000mAh dobra je za dva dana umerenog korišćenja
 • 18W punjač u paketu
Vivo Y52 5G-baterija

Vivo Y52 5G ne nedostaje u ulozima izdržlјivosti, sa zdravom ćelijom od 5.000mAh koja odgovara onoj kod Redmi Note 10 5G i Realme 8 5G, iako je malo manja od Poco X3 NFC od 5.160mAh.

Naravno, Vivo Y52 5G nema ekran od 90 ili 120Hz za vožnju, tako da je manje gladan energije od bilo kog od tih telefona.

Naravno, telefon je dobar za na duge staze. Nakon puna 24 sata umerenog korišćenja i četiri sata rada na ekranu, što je podrazumevalo mnogo pregledanja weba, čitanja aplikacija za vesti, česte upotrebe Nest aplikacije i dosta WhatsApp poruka, ostalo nam je oko 65% u rezervoaru .

To znači da možete udobno da doprete do te magične dvodnevne granice, pod uslovom da niste iskusni korisnik ili ozbilјan igrač. A ako ste bilo koja od te dve stvari, verovatno kupujete na pogrešnom kraju tržišta.

U redovnom testu baterije, koji uklјučuje pokretanje 90-minutnog 720p video zapisa u petlјi sa osvetlјenošću ekrana podešenom na maksimum, Vivo Y52 5G je izgubio 10% potpunog punjenja. To je isto kao i Redmi Note 10 5G, i mnogo je bolјe od Poco X3 NFC (koji je izgubio 15% na 60Hz i 17% na 120Hz).

Vivo se isporučuje sa punjačem od 18W, koji je isti kao kod Redmi Note 10 5G i Realme 8 5G, ali manje od 33W punjača koji se isporučuje sa Poco X3 NFC.

Da li bi trebalo da kupite Vivo Y52 5G?

Kupite ga ako…

želite jeftin, solidni telefon bez hvalospeva
Vivo Y52 5G nema skoro nikakve karakteristike, osim pristojnog dizajna. Ako tražite dobro napravlјen, kompetentan telefon po niskoj ceni, dobro će vam odgovarati.

izdržlјivost je vaš glavni prioritet
Sa velikom baterijom i efikasnim ekranom, izdržlјivost je ovde očigledno bila prioritet Vivo-a. Y52 5G možda nije najsjajniji operater, ali će vas relativno lako provesti kroz dva dana umerene upotrebe.

želite 5G sa malim budžetom
Vivo Y52 5G nije jedinstven po tome što ovo nudi, ali pruža 5G konekciju po niskoj ceni. Ako su vam važne brzine mreže sledeće generacije, dostupne su preko ovog jeftinog telefona.

Ne kupujte ga ako…

vam je ekran prioritet
Ekran Vivo Y52 5G daleko je od lošeg, ali ne uspeva da se istakne u poređenju sa njegovim kolegama. Bez OLED-a za jake boje i bez veće stope osvežavanja, zaista je onoliko koliko možete da dobijete.

ste mobilni igrač
Y52 5G koristi Dimensity 700 čipset, koji je dobar za opšte zadatke. Međutim, njegov GPU nije jaka strana, i iako će kompetentno pokretati vrhunske igre, možete da nađete bolјe za vaš novac.

želite fleksibilan sistem kamera
Bez ultraširoke i telefoto, Vivo Y52 5G vas primorava da snimate sa fiksne udalјenosti od 1x. Ni o njegovom noćnom mod-u nema mnogo toga da se kaže.

Naša presuda

Vivo Y52 5G je još jedan kompetentan jeftin pametni telefon sa urednim dizajnom, odličnom izdržlјivošću i 5G vezom. Međutim, u potpunosti ne uspeva da se izdvoji iz iste gomile, pa čak i zaostaje u nekoliko klјučnih oblasti. Bolјe vam je sa Poco X3 NFC ako 5G nije problem, ili Realme 8 5G ako jeste.

Za

 • Pristojan, skroman dizajn
 • Odlična dvodnevna izdržlјivost
 • Kompetentna glavna kamera od 48MP

Protiv

 • Displej samo 60Hz
 • Srednje performanse
 • Nema ultraširoke kamere

Leave a Comment