Xiaomi Mi 11

U nedavnoj prošlosti bio je trenutak kada je Huawei – tadašnji šampion kineskog izvoza – izgledao spremno da se predstavi kao sledeća velika marka (sigurno je još uvek ogromna, samo manje globalna). Ali stolovi su se brzo okrenuli – uglavnom sve do burnih političkih ratova – zaklјučavanjem Google usluga, što je u Evropi ostavilo donekle otvorena vrata za nastup drugih marki.

Xiaomi je gurnuo nogu kroz taj jaz sa oštrom tvrdnjom. Ne, ovoj drugoj kineskoj tehnološkoj mega kompaniji nije strano ni stvaranje telefona – otkrivši tržištu neke od najranijih uređaja bez okvira – ali sada je u poziciji, bar u dizajnerskom smislu, tamo gde je sam vrhunac.

Mi 11, zajedno sa zakrivlјenim dizajnom ekrana i novim izgledom kamera, predstavlјa vizuelno oduševlјenje (za nas donekle bolji je Huawei P40 Pro – otuda i poređenje). Ali to je takođe prvi telefon koji je ikada primenio Qualcomm-ov Snapdragon 888 vrhunski procesor, pokazujući da je Xiaomi korak ispred i u hardverskom delu.

Pa, gledamo li sledeću veliku marku koja će uskoro da eksplodira? Iz naše radne nedelјe kako koristimo Mi 11, ne sumnjamo da je prepun potencijala.

Dizajn i prikaz

 • Dimenzije: 164,3 x 74,6 x 8,06 mm / Težina: 196g
 • Završne obloge od matiranog stakla: Midnight Grey, Horizon Blue
 • Ekran: 6,81-inčni AMOLED četvorougaono zakrivljeni panel
  • Rezolucija: 3200 x 1440 (WQHD+)
  • Brzina osvežavanja: prilagodlјivo 120Hz
 • Skener otiska prsta na ekranu
 • Zvuk Harman Kardon

„To je samo telefon“, zar ne? Naravno, do sada ste mogli samo da gurnate kalup kada je u pitanju stvaranje pravougaonog interaktivnog ekrana, ali Mi 11 je oplemenjen na svakom koraku.

Bez obzira da li su u pitanju nežno zakrivlјene ivice stakla, suptilni gradijent i osobine hvatanja svetlosti od matiranog stakla, ili spretno izrezana kamera sa rupicama napred (mnogo je urednija od većine konkurenata), Mi 11 je spreman za savršenstvo; isklesan model na vodećoj telefonskoj modnoj pisti.

U taj dizajn umotano je i mnogo specifikacija vrhunskog kvaliteta. Ekran, 6,81-inčni AMOLED panel, velik je, ali proporcionalan, pa nije smešno da se posegne za palcem preko njega (zahvalјujući formatu 20:9). Uvek uklјučeni panel može da svetli na tim suptilnim zakrivlјenim ivicama kao ne previše nametlјiv mehanizam upozorenja, što izgleda divno – vrsta plave/lјubičaste aure koja vas upozorava na obaveštenja.

Xiaomi Mi 11

Kao što je često slučaj sa balansiranjem OLED panela, međutim, kada je ekran prigušen, donekle slama crne boje. Nije ni približno toliko loš kao recimo Oppo Find X2 Pro, ali definitivno je tu. I, do neke mere, čini se da je softver previše želјan da smanji osvetlјenost – jedan od broja hirovitosti Xiaomijevog MIUI softvera (ovde pregledan kao 12.0.1, ali 12.5 se očekuje vrlo brzo – a to bi moglo u velikoj meri da promeni stvari).

Specifikacije ekrana ni tamo ne prestaju da posežu za zvezdama. Ima rezoluciju od 2K, sa prilagodlјivom brzinom osvežavanja od 120Hz koja pomaže uglađivanju animacija i igranja (neobično je da se stranica sa brzinom osvežavanja u podešavanjima zove 120Hz „Srednje“ u poređenju sa 60Hz „Standardno“, bez opcije „Visoko“ – pa nije vrlo dobro nazvan).

Kao i uvek kod brzine osvežavanja, to utiče na trajanje baterije, kao i na odabranu rezoluciju. Ali Mi 11 može da pokreće WQHD+ (to je 3200 x 1440 piksela) pri brzini od 120Hz – što je jednako dobro kao što se stvari u ovom trenutku odvijaju. Tu su i FHD+ (2400 x 1080) i opcije automatskog prebacivanja koje još više pomažu u uštedi baterije. Koje god od ove dve izabrali, vaš sadržaj će izgledati sjajno.

Performanse i baterija

 • Qualcomm Snapdragon 888, 8GB RAM-a (LPDDR5 3200MHz)
 • Baterija: 4600mAh; 55W žičano / 50W bežično punjenje
 • Skladištenje: 128GB UFS 3.1 (bez slota za microSD)
 • Softver: MIUI 12.0.1 preko Android 10
 • Dual SIM, 5G povezivanje

Ekran sa visokim specifikacijama se poklapa i sa unutrašnjošću sa visokim specifikacijama. Kao prvi uređaj koji koristi Qualcomm Snapdragon 888 platformu – ovde sa 8GB RAM-a, navodno postoji opcija od 12GB koju ne predviđamo na globalnim tržištima – stavlja vam gomilu osnovne snage na dohvat ruke.

I poprilično toplote koja se poklapa sa time – moćan procesor, čak i 5nm platforma, kao što je SD888, ne može da radi tačno, pa kao rezultat očekujte neko zagrevanje ruku.

Dakle, iako će podešavanje u najbolјem slučaju pokretati vaše omilјene igre i aplikacije – pobolјšane dostupnom brzinom osvežavanja i rezolucijom tog ekrana – to će naravno uticati na trajanje baterije. Unutar Mi 11 nalazi se ćelija od 4600mAh, što je dovolјno razumno – a takođe ima i 55W brzo punjenje i 50W bežično punjenje – ali će se trošiti brže od vašeg proseka na račun vrhunskih specifikacija.

Xiaomi Mi 11

Ali mi ne pričamo o problematičnom nivou: telefon smo koristili od 9:00 do 1:00, uklјučujući četiri sata isklјučivanja i uklјučivanja igara, a tih 16 sati upotrebe bateriju je odnelo konačnih 15%. Dakle, čak i uz prilično solidnu upotrebu – gore navedeno je značilo skoro sedam sati rada ekrana – Mi 11 će vas provesti kroz dan.

Deo razloga za ovo je prilično visok uticaj Xiaomi-evog MIUI softvera. Mnogo je opcija koje treba izabrati, broj upozorenja koja predlažu ograničavanje određenih funkcija radi zadržavanja baterije i puno dozvola po aplikacijama sa kojima ćete morati da se petlјate kako biste osigurali da sve radi kako želite.

To je u isto vreme dobro, ali i u isto vreme i loše, jer je toliko mnogo posla potrebno da se učini da bi sve funkcionisalo onako kako očekujete – a ponekad nećete znati da postoji problem sa određenom aplikacijom dok, recimo, ne šalјe vam obaveštenje (koje kasnije pronalazite ručnim otvaranjem same aplikacije).

Kada smo pregledali Redmi Note 9T, koji je u početku imao isti softver MIUI 12.0.1 kao i za ovu recenziju Mi 11, naišli smo na zidove i zidove problema. Međutim, Mi 11 nije trpeo u istoj meri – što je daleko stabilnije iskustvo. S tim u vezi, otkrili smo neke probleme sa obaveštenjima koja u svakom trenutku nisu neposredna – verovatno uklonjena tehnika za uštedu baterije – i druge sitnice, iz aplikacije Game Booster koja nije dostupna za lociranje, do neobičnog rasporeda haptičnih povratnih informacija i opcija vibracija.

Sada se očekuje da Mi 11 bude lansiran globalno sa MIUI 12.5, što bi, nadamo se, trebalo da donese ažurirani i svežiji pristup. Koliku će stvarnu razliku ovo zaista da donese i koje dorade će doneti, tek ćemo videti. Ali kako smatramo da je neslaganje sa prirodom MIUI najveća prepreka ovom uređaju – i Xiaomi uređajima u celini, posebno imajući u vidu da je u velikoj meri nedosledan od uređaja do uređaja – budući da softver napreduje u prirodnije, upotreblјivije stanje je ono što će ovaj uređaj podići na drugi nivo.

Kamere

 • Trostruki sistem zadnje kamere:
  • Glavna: 108 megapiksela, veličina piksela od 0,8 um, otvor blende f/1,85, optička stabilizacija (OIS)
  • Telemacro (fokus 3-10 cm): 5MP, f/2.4, sposoban za automatsko fokusiranje
  • Široka (123 stepeni): 13MP, f/2.4
 • Prednja selfi kamera sa rupom:
  • 20-megapiksela, veličina piksela od 0,8 um, otvor blende f/2,2

Na prednjim kamerama Mi 11 zauzima drugačiji, prilično osvežavajući pristup: da, ovde postoji popriličan broj sočiva – tri, prebrojte ih sve – ali nijedan nije tu.

Svako sočivo ima njegov zadatak: glavna kamera je super visoke rezolucije, sa 108 megapiksela; postoji ultraširoka za ubacivanje više u scenu (ali daleko niže rezolucije, od 13 megapiksela); dok je telemakro od 5 megapiksela najbolјe što smo videli za snimanje izbliza (iako još uvek nije sasvim savršena).

Cameras

To je osvežavajuće u poređenju sa raznim postavkama kamera telefona koje se pojavlјuju sa četiri ili pet sočiva, od kojih mnoga čine malo ili nimalo. Jedino pravo odsustvo Mi 11 je da nema nikakvog optičkog zuma – što se čini neobično na ovom nivou, ali onda početna cena od €749 više nego objašnjava to.

U svakom slučaju, vratimo se samim kamerama. Glavno sočivo koristi obradu četiri u jednom pikselu za stvaranje slika od 27 megapiksela. To su neizbežno i dalјe masivni – 6016 x 4512 piksela u formatu 4: 3 – ali ima gomile natrpanih detalјa. To je pristojna optika sa dobrim rezultatima, uklјučujući i snimanje u uslovima slabog osvetlјenja.

Zapravo, noćni mod takođe odlično obavlјa ručne snimke sa dugom ekspozicijom, potpomognut optičkim sistemom za stabilizaciju slike da stvari budu stabilne.

Telemacro, međutim, nema nikakvu stabilizaciju – što može da bude malo nezgodno za upotrebu. Dobićete sjajne krupne planove, ali ne postoji isti stepen postignuća sa oštrinom ili detalјima – delom zato što je to samo 5 megapiksela, delom zato što su povratne informacije o autofokusu ograničene i nisu u potpunosti korisne (ali, hej, bar to je makro sočivo sa autofokusom – nešto što ćete jedva naći negde drugde). 

Sve u svemu, uprkos odsustvu odgovarajućih sočiva sa optičkim zumom, Mi 11 pristup kamerama je jak. Glavni objektiv je sjajan, postignut je širokiugao, a telemacro je zapravo koristan za stvaranje neobičnih snimaka iz blizine. Nadamo se da će se navodni Mi 11 Pro i Ultra modeli – ako se ostvare, kao što su sada sve glasine – proširiti na ovu već sjajnu postavku kamera.

Presuda 

Dakle, da li će Xiaomi eksplodirati kao sledeća velika stvar? Pa, mogao bi da doživi sličnu sudbinu kao Huawei – šta bi bilo s američkom administracijom koja ga je dodala na crnu listu – što bi bila šteta jer je Mi 11 potencijalno olujni flagship.

Mi 11 ne samo da je postigao brojne prve stvari – kao što je predstavlјanje Qualcomm Snapdragon 888 u svetu – on je takođe i po atraktivnoj ceni, sa €749 postavlјenoj kao početnoj ceni. Za sve što se ovde nudi to je super vrednost.

Xiaomi Mi 11

Sveži pogled na kamere Mi 11 – ovde nema sočiva – i vrhunski dizajn među glavnim su isticanjima. Sigurno je da MIUI softver ima njegovih čudnih stvari, za koje mislimo da su najsupitniji deo paketa, ali je dovolјno stabilan i prilagodlјiv da se uobliči u snažno sveukupno iskustvo.

Xiaomi Mi 11 je prepun potencijala. Po ovoj ceni, svakako vredi odvojiti trenutak vašeg vremena da ga zamislite kao vaš sledeći Android vodeći model.

Po ovoj ceni, svakako vredi da razmislite o Mi 11. Pun je potencijala i – osim softvera i nedostatka optičkog zuma u ​​podešavanju kamere – donosi borbu Samsung-u, OnePlus-u i dr.

Za:
 • Prekrasan dizajn sa zakrivlјenim ivicama ekrana
 • Mogućnost podešavanja glavne kamere – opcija telemacro je takođe zabavna
 • Glatke i brze performanse
 • Odlična cena za Snapdragon 888 uređaj
Protiv: 
 • Nema zum sočiva – a telemacro-u je potrebna stabilizacija
 • Neke mrljice crne boje sa ekrana slabe osvetlјenosti
 • Softverske neobičnosti (MIUI v12.0.1 kao što je recenzovano) kao što su obaveštenja koja se ne prikazuju
 • Nema ocene vodootpornosti

Leave a Comment