Xiaomi Mi 11 Lite 5G

Xiaomi je čak i nas zbunio ogromnim brojem pametnih telefona srednje cene koje je pustio u prodaju u poslednjih 12 do 18 meseci. Xiaomi Mi 10 Lite, Xiaomi Mi 10T Lite, Xiaomi Redmi Note 10 Pro i Xiaomi Poco F3 svi vrebaju oko $400 / £300 cenovni rang.

Xiaomi Mi 11 Lite 5G mogao bi da predstavlјa mali skok u ceni, ali bi mogao da bude najotmjeniji srednjeg ranga iz serije. Pa, prošlo je šest meseci, dok nije izašao Mi 11 Lite 5G NE. Ovaj uređaj ima bolјi čipset, dolazi u novoj boji i ima još nekoliko mod-ova kamere – i to je to.

Kao pristupačna alternativa vodećem Xiaomi Mi 11 (i luksuznoj jahti koja je Xiaomi Mi 11 Ultra), Xiaomi Mi 11 Lite treba da odražava smelo osvežavanje dizajna linije za 2021, kao i da pokaže neke od njegovih tehničkih napredaka, ali za daleko povolјniju cenu.

Upravo to uspeva sa elegantnim dizajnom koji je mršav koliko i lagan. Možda ima plastični okvir, ali staklena zadnja strana Mi 11 Lite 5G izgleda i deluje uverlјivo skupo.

Takođe smo impresionirani koliko se Xiaomi 11 Lite 5G pokazao brzim. Korišćenjem novog Snapdragon 780G čipa, telefon se približava vodećim nivoima brzine u 2020. Mobilni igrači sa ograničenim budžetom će želeti da zabeleže to.

Dok ekran od 90Hz može da izgleda kao jučerašnje specifikacije, bliža inspekcija otkriva da Xiaomi Mi 11 Lite 5G ima sjajno živahan AMOLED panel. Udobno nadmašuje ekrane od 120Hz početnog nivoa.

Sistem kamera Mi 11 Lite 5G ne čini nikakva čuda nalik na Pixel, ali ga vodi sposoban glavni senzor od 64MP. Xiaomi-eva pametna obrada slike obezbeđuje svetle, uravnotežene snimke pri dobrom osvetlјenju i prohodne noćne snimke. Šteta što je ultraširoka od 8MP tako osrednja.

Xiaomi Mi 11 Lite 5G 1

Na drugim mestima, izdržlјivost Mi 11 Lite 5G je solidna, a ne spektakularna, dok MIUI nastavlјa da impresionira njegovim opcijama prilagođavanja i frustrira njegovim bloatware-om.

Sve u svemu, Xiaomi Mi 11 Lite 5G je značajan korak napred u odnosu na Xiaomi Mi 10 Lite i Xiaomi Mi 10T Lite u tri klјučne oblasti: performanse, dizajn i ekran. Ovo ga automatski čini jednim od najbolјih telefona dostupnih za cenu.

Xiaomi Mi 11 Lite 5G cena i datum izdavanja

 • Najavlјen 29. marta 2021, objavlјen 16. aprila
 • Cena £399 (otprilike$550)

Xiaomi Mi 11 Lite 5G je najavlјen 29. marta 2021. i sleteo je u prodavnice u Velikoj Britaniji u aprilu nakon priličnog stepena kašnjenja i neizvesnosti.

Jedini model košta £399 (oko $550), što vam daje 8GB RAM-a i 128GB interne memorije.

Ovo stavlјa Xiaomi Mi 11 Lite 5G u direktnu konkurenciju OnePlus Nord asortimanu, kao i Pixel 5a / Pixel 4a, Samsung Galaxy A52 5G, pa čak i Xiaomi-ev sopstveni Poco F3.

Dizajn

 • Sjajni plastični obod i smela, vizuelno privlačna staklena zadnja strana
 • Izuzetno tanak i lagan sa 6,8 mm/159 g

Dizajn Xiaomi Mi 11 Lite 5G je značajno pobolјšanje u odnosu na generički Xiaomi Mi 10 Lite, dok mudro zadržava nekoliko smelijih elemenata Xiaomi Mi 10T Lite.

Xiaomi je pametno uklonio zastarelu selfi kameru u obliku suze na Mi 10 Lite i pomerio njegovu alternativu sa bušenom rupom u levi ugao, poput punog Xiaomi Mi 11. Okrugli okviri su prilično minimalni, iako malo deblјi oko brade, što je nagoveštavajući znak pristupačnijeg telefona.

Još jedan pokazatelј niže cene telefona je debeli crni plastični tampon između stakla ravnog ekrana i sjajnog plastičnog oboda. Ovo poslednje izgleda kao kompromis manje nego ikada, s obzirom da čak i takozvani vodeći telefoni kao što su Samsung Galaxy S21 i OnePlus 9 ponovo otkrivaju radosti smanjenja troškova plastike.

Međutim, kada okrenete telefon na prednju stranu, Xiaomi Mi 11 Lite 5G zaista daje njegovu izjavu. Satensko staklo pozadi, smele boje (naš model Mint Green izgleda prikladno sveže), suptilan, ali reflektujući logo i prepoznatlјiv modul kamere izgledaju i osećaju se kao da pripadaju mnogo skuplјem telefonu.

Ovo je takođe telefon koji je veoma lak za život. Sa deblјinom od samo 6,8mm i težinom od oskudnih 159g, blaženo je skroman kada se nalazi u džepu pantalona. Nemojte da nas pogrešno shvatite, to nije zaista mali telefon kao što je iPhone 12 mini. I dalјe dobijate veliki ekran od 6,55 inča i otisak pune veličine koji to podrazumeva. Ali oseća se kao slatko olakšanje nakon težine Xiaomi Mi 10T Lite.

Kao i kod ovog poslednjeg telefona, moraćete da prihvatite senzor otiska prsta koji je ugrađen u power dugme na desnoj ivici. To je manje očigledno premium opcija od rešenja na ekranu koja se obično favorizuju za vodeće telefone i telefone srednjeg opsega, ali po našem mišlјenju je poželјnija od jeftine alternative postavlјene pozadi. Kao prvo, možete da pristupite telefonu bez podizanja.

Xiaomi-eva implementacija je prikladno brza i pouzdana, čak i ako više volimo uvučeno dugme Xiaomi Mi 10T Lite i Sony Xperia asortimana.

Xiaomi Mi 11 Lite 5G 2

Ekran

 • 6,55 inča 1080 k 2400 AMOLED ekran
 • Brzina osvežavanja od 90 Hz
 • Maksimalna osvetlјenost od 800 nita, tipična 500 nita

Xiaomi Mi 11 Lite 5G ima ekran od 6,55 inča sa rezolucijom od 1080 x 2400 i brzinom osvežavanja od 90Hz.

To je manje i tehnički manje tečno od Xiaomi Mi 10T Lite pre njega (koji je bio 6,67 inča i 120Hz), da ne spominjemo mnogo jeftiniji Poco X3 NFC. Ali Mi 11 Lite ima dodatnu prednost što je AMOLED panel. I to ne bilo koji AMOLED, već onaj sa podrškom za 10-bitnu dubinu boje, koji je sposoban da proizvede 1,07 milijardi boja (64 puta više od njegovog prethodnika).

Takođe dobijate uobičajenu prednost AMOLED-a da možete da prikažete prave crne, što zaista dolazi do izražaja sa uvek uklјučenim ekranom i suptilnim animacijama osvetlјenja obaveštenja na ivicama.

Sve u svemu, uzeli bismo ovu sveobuhvatniju kombinaciju u odnosu na naizgled bržu LCD alternativu. 90Hz je i dalјe dovolјno glatko, a nećete ni da primetite nedostatak osim ako imate telefon od 120Hz pri ruci za direktno poređenje. U stvari, rame uz rame, otkrili smo da ekran Mi 11 Lite deluje bolјe odzivno od 10T Lite, barem delimično zahvalјujući stopi semplovanja dodira od 240Hz.

Maksimalna osvetlјenost od 800 nita govori vam da ovo nije OLED najvišeg nivoa (možete skoro da udvostručite to sa Samsung Galaxy S21 Ultra), ali tipična osvetlјenost od 500 nita omogućava udobno gledanje. Spreman je i za HDR10+ sadržaj.

Ovo je skroz ravan ekran, što opet nagoveštava nižu cenu, ali ima koristi od Corning Gorilla Glass 6 za dodatnu čvrstoću. Neki znatno skuplјi telefoni, poput Oppo Find X3 Neo, i dalјe koriste Gorilla Glass 5.

Kamera

 • Glavni senzor od 64MP pravi dobre snimke na dnevnom svetlu
 • 8MP ultraširoka je prilično loša
 • Snimci sa 2x zumom se seču, ali izgledaju prilično dobro
 • Noćni mod je mešovito iskustvo u poređenju sa prethodnikom

Xiaomi Mi 11 Lite 5G ima trostruku kameru na zadnjoj strani, što je za jednu manje od Xiaomi Mi 10 Lite i Xiaomi Mi 10T Lite pre njega.

Nije da se žalimo – u oba slučaja, dva od njih su bili skoro beskorisni dubinski i makro senzori. Ovde imate samo jedan makro senzor od 5MP koji možete da ignorišete.

Vaša glavna pažnja će biti na 1/1,97-inčnom širokom senzoru od 64MP, koji ima otvor blende f/1,79 i sistem sočiva od 6 elemenata. Podrazumevano, ovo snima snimke od 16MP pomoću tehnike 4-u-1 piksel.

Ovi snimci mogu da izgledaju sjajno pri dobrom osvetlјenju. Tokom nekoliko sunčanih prolećnih dana, uspeli smo da snimimo neke zaista upečatlјive snimke cveća koje pršti od živopisnih boja, sa tim širokim otvorom blende koji je stvarao kante prirodnog bokea.

Xiaomi-ev AI pomoćnik generalno dobro radi u odabiru odgovarajućeg profila scene, a balans boja – dok je na oštrijoj strani prirodnog – retko zvuči pogrešno. Kompanijska igra za obradu slika je jaka.

Ultra-široki senzor od 8MP od 1/4 inča zaista nije u skladu sa istim standardom, bez obzira da li govorite o nivoima detalјa ili balansu boja. Snimci napravlјeni ovim sekundarnim senzorom obično izgledaju mutno i bez detalјa, sa vrećama kašastog šuma prema ivicama.

Svaki zum koji primenite biće u potpunosti isečen sa tog glavnog senzora, bez namenskog telefoto sočiva o kome bi moglo da se govori. Međutim, 2x snimci ovde izgledaju prilično dobro, zahvalјujući obilјu piksela koji su mu na raspolaganju.

Postoji portrait mod, ali to nije najubedlјiviji primer koji smo ikada koristili. Efekat defokusirane pozadine izgleda pomalo čudno, skoro kao slika, a naši subjekti nisu uspeli da iskaču kao na skuplјim telefonima.

Međutim, Xiaomi-eva selfi kamera od 20MP nije loša, sa priličnom količinom detalјa pri dobrom osvetlјenju.

Noćni mod je ovde pomalo pomešan. Ne očekujemo sjajne rezultate od pristupačnog telefona, ali kada smo napravili nekoliko identičnih snimaka pri slabom osvetlјenju na Xiaomi Mi 11 Lite 5G i Xiaomi Mi 10T Lite, često smo preferirali hladnije rezultate poslednjeg. U poređenju s time, snimci Mi 11 Lite izgledali su bolesno žuti.

Međutim, najmračniji – a samim tim i najizazovniji – snimak gomile bio je mnogo svetliji i bolјe izložen na Mi 11 Lite.

Video ponuda telefona je prilično jaka za pristupačan telefon, sa 4K pri 30 fps ili 1080p pri brzini do 120 fps. 4K snimak koji smo snimili izgledao je lepo i stabilno, sa lako primenjenom elektronskom stabilizacijom slike (EIS), za razliku od Mi 10T Lite.

Specifikacije i performanse

 • Snapdragon 780G približava se flagship nivoima performansi 2020
 • Zajedno sa stereo zvučnicima, to je odličan pristupačan telefon za igrice

Xiaomi Mi 11 Lite 5G koristi viši nivo procesora od običnog Mi 11 Lite koji je dostupan na nekim teritorijama.

Tamo gde model samo za 4G koristi Snapdragon 732G poput Poco X3 NFC, ovaj 5G model koji testiramo usvaja novi Snapdragon 780G. Uprkos tome što ime može da vam sugeriše, ovo je znatno sposobniji čip koji je napravlјen korišćenjem iste tehnologije obrade i arhitekture kao i vodeći Snapdragon 888.

To predstavlјa ogroman skok u odnosu na Snapdragon 750G koji koristi i Xiaomi Mi 10T Lite. Prosečni Geekbench 5 višejezgarni rezultat od 2.922 za Mi 11 Lite 5G apsolutno nadmašuje i Mi 10T Lite (1.931) i Poco X3 NFC (1.755).

U stvari, postaje impresivno blizu Oppo Find X3 Neo (3.147), koji je mnogo skuplјi savremeni uređaj koji radi na Snapdragon 865. To je bio vodeći čip 2020. godine.

Jedina stvar koja nas tera da počnemo da dovodimo u pitanje vrednost ponude Xiaomi Mi 11 Lite 5G u smislu performansi je kada ga uporedimo sa Poco F3, koji ima superiorni Snapdragon 870 (i ekran od 120Hz) za manje novca. Ali razlika nije ogromna, a Xiaomi pobeđuje na druge načine, poput tog elegantnog dizajna.

Uparen sa zdravim 6 ili 8GB LPDDR4X RAM-a, Snapdragon 780G pruža brzo i tečno iskustvo. Sve ovde, od navigacije na početnom ekranu do prebacivanja aplikacija, čini se blizu vodećeg nivoa.

Čini se da se pravi jaz između Xiaomi 11 Lite 5G Snapdragon 780G i vodeće brigade odnosi na njegov Adreno 642 GPU, koji malo zaostaje za Adreno 650 u Snapdragon 865 i Snapdragon 870. 3DMark rezultat od 3,120 je oko 2.500 poena manji od telefona koji koriste Snapdragon 888, poput OnePlus 9 i samog Xiaomi Mi 11.

Ipak, performanse igara su jake. Čak i sa grafičkim podešavanjima do maksimuma, League of Legends: Wild Rift radi na solidnih 60 kadrova u sekundi, sa samo čudnim padom. PUBG Mobile takođe radi dobro sa HDR grafikom i ekstremnom brzinom kadrova, što su ista maksimalna podešavanja na koja smo podesili OnePlus 9.

Govoreći o igranju igara, ovde ćete da imate koristi od pravilnog stereo zvuka, zahvalјujući paru zvučnika. Moći ćete da instalirate sve vaše igre, muziku i filmove na standardnu internu memoriju od 128GB, a tu je i slot za microSD karticu za potrebe proširenja.

Xiaomi Mi 11 Lite 5G 3

Softver

 • Pokreće ga Android 11 sa MIUI 12 na vrhu
 • Bloat-ovan i ponekad neintuitivan interfejs
 • Mnogo korisnih opcija prilagođavanja

Xiaomi Mi 11 Lite 5G pokreće MIUI 12 preko Android 11, baš kao i njegovog velikog brata Xiaomi Mi 11. I iako još uvek nije najukusnija prilagođena Android koža na tržištu, on je jedan od bolјih svestranih performansi.

Ipak, i dalјe pati od previše bloatware-a. Ako moramo još jednom da pišemo o našoj zbunjenosti prisustvom Xiaomi-evog sopstvenog Mi browzera pored Google Chrome-a… pa, da se suočimo sa tim, moraćemo. Ovde je, i besmislen je kao i uvek.

Xiaomi-ev sopstveni paket aplikacija proteže se tako da uklјučuje njegove sopstvene odredbe za muziku, video, galeriju, bezbednost i teme. Takođe dobijate Cleaner za sređivanje tih aplikacija i datoteka koje uzimaju memoriju, što je zgodno, iako se protivimo tome da nam se prikazuje oglas na celoj stranici svaki put kada to uradimo. I ti oglasi dižu njihove ružne glave kada se instaliraju aplikacije.

Govoreći o aplikacijama, kao što su Amazon Shopping, Facebook, TikTok i LinkedIn standardno su unapred instalirani, želeli ih ili ne. I svi su upakovani u fascikli More Apps kroz koju Xiaomi takođe pokušava da vam gurne gomilu neprijatnih igrica.

Pored toga, MIUI je postao moćan interfejs. Mogućnost da se panel sa obaveštenjima podeli na dvostruke menije za povlačenje nadole – jedan za obaveštenja, drugi za kontrolne prečice – je dobrodošao, kao i činjenica da je potpuno opcion.

Zaista, prilagođavanje je najveća prednost MIUI 12. Prodavnica tema je puna prilagođenih izgleda za vaš početni ekran, a neke od živih ‘super pozadina’ su zaista impresivne. Koristili smo prstenove sa temom Saturna koja izgleda da se podiže u novi ugao svaki put kada otklјučamo telefon.

Međutim, čini se da ova moć dolazi na račun jasnoće. Kretanje kroz meni Podešavanja MIUI-ja može da bude kontra-intuitivna noćna mora, sa određenim svakodnevnim opcijama koje su naizgled nestale.

Pitate se gde je opcija za promenu vremena za spavanje ekrana? Nije na ekranu, gde biste mogli da je očekujete. Nalazi se u posebnom meniju „Uvek uklјučen ekran“. Dok se nekoliko drugih opcija pokazalo otprilike tamo gde smo i očekivali, ipak smo nekako uspeli da ih previdimo nekoliko puta. Postoji samo nešto suštinski neprozirnog u dizajnu Xiaomi menija.

Trajanje baterije

 • Baterija od 4.250mAh nije najveća, ali traje ceo dan
 • 33W punjač u paketu

Xiaomi Mi 11 Lite 5G dolazi sa baterijom od 4.250mAh. To nikako nije malo, ali je prilično kompaktnije od 4.820mAh Mi 10T Lite ćelije i mnogo manje od baterije od 5.160mAh Poco X3 NFC.

Naravno, Xiaomi Mi 11 Lite 5G ne mora da brine o pokretanju ravnog LCD ekrana od 120Hz. Nјegov AMOLED od 90Hz je daleko ekonomičnija komponenta, u teoriji.

Srećom, telefon traje dovolјno dobro i u praksi. Lagani dan sa tri sata uklјučenog ekrana bi nas ostavio sa zdravih 50% još uvek u rezervoaru. Intenzivniji period sa 4 sata vremena za uključeni ekran i taj iznos je pao na 35%.

Potrošnja medija će, naravno, brže da isprazni bateriju. Naš uobičajeni test baterije, koji uklјučuje 90-minutni 720p video u petlјi koji se reprodukuje sa osvetlјenošću ekrana podignutom do maksimuma istroši 11% od punog punjenja. To je bolјe od vašeg prosečnog telefona od 120Hz, ali još uvek nije baš neverovatno.

U kutiji dobijate punjač od 33W, koji se ne ističe posebno, ali je i dalјe znatno bolјi od Samsung-ovih i Apple-ovih najbolјih. Pola sata punjenja nam je dovelo sa 20% na 82%, što je dobro za one improvizovane situacije dopune.

Da li trebate da kupite Xiaomi Mi 11 Lite 5G?

Kupite ga ako…

Želite telefon dobrog izgleda, ali da je pristupačan

Kupovina pristupačnog telefona često znači kompros između njegovog izgleda i osećaja, ali mi smo fanovi izgleda Xiaomi Mi 11 Lite 5G. Veoma je tanak, veoma lagan, a njegov zadnji panel izgleda i oseća se premijum.

Želite tečan ekran koji ne ugrožava kvalitet slike

Videli smo dosta pristupačnih telefona koji nude vrhunske ekrane od 120Hz, ali većina će da pravi kompromis sa ukupnim kvalitetom slike. Xiaomi se pametno smanjuje na još uvek tečnih 90Hz, ali uparuje ovo sa zaista osetlјivim i prelepim AMOLED panelom.

Vi ste igrač na budžetu.

Pristupačnim telefonima takođe obično nedostaje malo pobolјšanja u ulozima u performansama. To nije tako kod Xiaomi Mi 11 Lite 5G, koji koristi veoma sposoban novi Snapdragon 780G čipset koji će vas približiti vodećim performansama. Dodajte stereo zvučnike i imaćete odličan jeftin telefon za igre.

Ne kupujte ga ako…

Izdržlјivost je vaš klјučni zahtev

Xiaomi Mi 11 Lite 5G nije nedostajuć kada je u pitanju izdržlјivost, ali ni njegova baterija od 4.250mAh nije ono što biste nazvali velikom. Nije neuobičajeno da pronađete pristupačne telefone sa mnogo većim ćelijama, a ako ste snažni korisnik, ovaj nedostatak će uzeti njegov danak.

Volite uglađen OS

MIUI koji nudi mnoštvo funkcija i potencijala za prilagođavanje, i poslednjih godina stiže na skokove i granice. Ali i dalјe je prepun dosadnih grubih ivica i previše bloatware-a. Ako se ugledate na Google i OnePlus za njihov čist korisnički interfejs, najbolјe je da potražite negde drugde.

Vi ste lјubitelј ultraširoke fotografije

Glavni senzor Xiaomi Mi 11 Lite 5G od 64MP je prilično pristojan, ali njegov ultraširoki senzor od 8MP sigurno nije. Nedostaju mu detalјi, ravnoteža i živost glavnog senzora i verovatno ćete da ga izbegavate kad god je to moguće nakon nekoliko mutnih pokušaja.

Naša presuda

Sa elegantnim dizajnom, odličnim AMOLED ekranom od 90Hz i skorom vodećim nivoom performansi njegovog Snapdragon 780G čipa, Xiaomi Mi 11 Lite je jedan od najbolјih telefona dostupnih za novac. To je izuzetno dobro izbalansiran uređaj, sa nekoliko očiglednih kompromisa koji obično prate ovako pristupačan telefon, iako se suočava sa teškim izazovom njegovih konkurenata.

Za

 • Tanak, moderan dizajn
 • Pristojne performanse
 • Sposobna glavna kamera

Protiv

 • Ultraširoka kamera nije baš sposobna
 • MIUI je i dalјe malo previše bloat
 • Baterija nije najveća

Leave a Comment