Xiaomi Poco M4 Pro 5G

Kao i Poco M3 Pro 5G pre njega, Poco M4 Pro 5G je jeftini telefon iz Xiaomi-a koji ima za cilј da za malo novca izvuče maksimalnu vrednost: £219 / $300 i više, da budemo tačniji.

Za mnoge lјude, cena je prvo i najvažnije pitanje kada je u pitanju odabir pametnog telefona, a kada je u pitanju pristupačnost, Xiaomi Poco M4 Pro 5G definitivno to isporučuje.

U zamenu za vaš novac dobijate pametni telefon pristojnog izgleda sa velikim, svetlim ekranom. Iako performanse nisu spektakularne (i nemaju mnogo pobolјšanja u odnosu na njegovog neposrednog prethodnika), telefon će učiniti sve što vam je potrebno uz minimum muke (i sa dosta vremena između punjenja baterije). Za neke, to je možda sve što treba da znaju.

Xiaomi Poco M4 Pro 5G 11

Kopajte malo dublјe i videćete gde je Xiaomi uštedeo. Podešavanje kamere na Poco M4 Pro 5G nije fantastično, i takođe vam nedostaju dodaci kao što su Wi-Fi 6, hidroizolacija i bežično punjenje. Zaista je pitanje koji su vam prioriteti i koliko ste spremni da potrošite na vaš sledeći pametni telefon.

Xiaomi-ev MIUI nije jedna od naših omilјenih verzija Android-a, iako je to više lična tačka gledišta nego objektivna procena – samo je malo previše bloatware-a i suvišnih flotsam za naš ukus, mada je pošteno reći da je softver vrlo prilagodlјiv. Uz ovaj telefon dobijate barem bonus od 5G, tako da ste spremni za revoluciju povezivanja sledeće generacije.

Ako kupujete najbolјi jeftini telefon, onda Xiaomi Poco M4 Pro 5G u nekom trenutku mora da bude u priči. Međutim, sa srednjim performansama i samo zadovolјavajućim kvalitetom kamere, zaista se najviše prodaje po niskoj ceni telefona, displeju i trajanju baterije.

Što se tiče direktnih konkurenata, £170 / $200 Moto G31, £229 /$279 Samsung Galaxy A32 5G i £199 / $299,99 Nokia G50 su takođe vredni razmišljanja. Poco M4 Pro 5G se sigurno dobro suprotstavlјa njima.

Međutim, ne morate da trošite toliko novca da biste dobili pobolјšanja kao što su OLED ekran i superiorno podešavanje kamere.

Xiaomi Poco M4 Pro 5G cena i dostupnost

 • Cene počinju od £219 / $300

Xiaomi Poco M4 Pro 5G je sada dostupan za kupovinu u Evropi, iako nije posebno široko dostupan. Možda najbolјe mesto za preuzimanje je Amazon, gde možete da pronađete verziju sa 64GB internog prostora za £219, a izdanje od 128GB za  £239, bez SIM kartice i otklјučan.

Kao i obično sa Xiaomi telefonima, ne možete lako da preuzmete uređaj u SAD – neke prodavnice imaju međunarodni model, ali on neće da funkcioniše sa svim operaterima. U Kini, telefon je poznat kao Redmi Note 11.

Dizajn

Xiaomi Poco M4 Pro 5G 2
 • Elegantna plastična šasija
 • 3,5 mm priklјučak za slušalice
 • Nije potpuno vodootporan

Sa njegovom sjajnom zadnjom stranom u dve boje i velikom izbočinom kamere, Poco M4 Pro 5G nudi više sjaja u smislu njegovog dizajna od mnogih drugih uređaja po istoj ceni – iako možemo da zamislimo prilično veliki Poco logo koji neke lјude odbija. Naravno, sve je od plastike, ali je lepo napravlјeno od plastike i oseća se da udobno leži u ruci.

Mere koje treba da znate su 163,6 x 75,8 x 8,8mm – dimenzije u velikoj meri diktiraju ekran od 6,6 inča – a telefon teži 195gr. Deluje prijatno lagano i neće značajno opteretiti vaš džep ili torbu.

Poslali su nam crnu verziju na recenziju, ali ovaj telefon možete da uzmete i u žutoj ili plavoj boji, opcije koje su malo privlačnije. Ovo možda nije pravi uređaj ako želite nešto potcenjeno i minimalno, ali je osvežavajuće videti pametni telefon koji ne samo da prati isti stari šablon iznova i iznova.

Sva fizička dugmad su na desnoj strani dok gledate u telefon: taster za kontrolu jačine zvuka i power dugme. Kao što je uobičajeno kod jeftinijih telefona, senzor otiska prsta je ugrađen u power dugme, a ne u ekran – mi više volimo da je obrnuto, ali možda vi mislite drugačije (i to u svakom slučaju nije veliki problem).

Punjenje i prenos podataka se obavlјaju preko USB-C, a Xiaomi je čak pronašao mesto za 3,5mm priklјučak za slušalice na donjoj ivici Poco M4 Pro 5G. Ne biste očekivali potpunu hidroizolaciju na telefonu po ovoj ceni, i zaista je i ne dobijate, jer telefon ima IP53 ocenu za zaštitu od prašine i prskanja.

Ekran

Xiaomi Poco M4 Pro 5G screen
 • 6,6-inčni IPS LCD
 • Rezolucija 1080 k 2400
 • Tri režima boja

Sa Poco M4 Pro 5G imamo IPS LCD ekran od 6,6 inča koji je savršeno uslužan, i koji radi u rezoluciji od 1080 x 2400 (što čini odnos širine i visine slike 20:9). Brzina osvežavanja od 90Hz je sada nova osnova za pametne telefone, čak i one koji su na nižem nivou na tržištu, a scroll-ovanje i kretanje su prijatno tečni.

Iako ekran ne može da se uporedi sa dubokim kontrastom i živopisnom osvetlјenošću koje OLED panel može da ponudi, sasvim je u redu za ono što plaćate, sa povećanom osvetlјenošću. Boje iskaču i detalјi su oštri i čisti – a ako vam se ne sviđa podrazumevani izgled, postoje dva druga mod-a za izbor (kao i točak boja koji vam omogućava da ručno podesite temperaturu boje po potrebi, od toplog do hladnog).

Okviri oko ekrana su lepi i tanki, iako je donja brada malo veća od ostalih. Jedina greška na ekranu je kružni izrez na vrhu, u kome se nalazi selfi kamera.

Kamera

Xiaomi Poco M4 Pro 5G 5
 • Zadnja kamera sa dvostrukim sočivom 50MP+8MP
 • Ultra široka opcija
 • Ugrađeni noćni mod je u redu

Zadnja kamera sa dvostrukim sočivom od 50MP+8MP ugrađena u Xiaomi Poco M4 Pro 5G neće osvojiti nijednu nagradu za najbolјu u klasi, i iako to nije strašno, svakako je jedan od slabijih delova paketa u celini. To ne znači da telefon ne može da napravi neke zaista dobre slike, jer može, ali one se ne drže uvek nadzora (naročito pri slabom osvetlјenju).

Dobijate ultraširoki objektiv, koji može da bude od koristi za spektakularne snimke pejzaža, ali ovde nema optičkog zuma, a digitalni zum je predvidlјivo grub oko ivica. Na prednjoj strani se nalazi prilično standardna kamera od 16MP, koja snima dobre slike, ali ne mnogo više od toga.

Brzo pregledajte kroz galeriju snimaka napravlјenih na Poco M4 Pro 5G i najverovatnije ćete biti impresionirani: reprodukcija boja i kontrast su dobri, osvetlјenost je dobro izbalansirana (i još više kada je HDR omogućen), a slike se snimaju u trenu. Ako želite neke privlačne slike za društvene mreže, ovaj telefon može da obavi posao – posebno na otvorenom pri pristojnom svetlu.

Međutim, počnite pažlјivije da pregledate fotografije snimlјene telefonom, i finiji detalјi postaju zamućeni, a boje su povremeno isprane. Pri nižim nivoima osvetlјenja, postoji značajna količina buke, iako ugrađeni noćni mod može da napravi razliku. Još uvek možete da dobijete neke upotreblјive snimke, ali kamere za pametne telefone malo više u rasponu cena mogu da urade znatno bolјi posao u mraku.

Ne želimo da se previše opterećujemo mogućnostima kamere Xiaomi Poco M4 Pro 5G, jer možete da snimite veoma dobre slike (i video od 1080p, 30fps) u pravim uslovima. Kao i mnoge druge karakteristike ovde, radi se o tome šta biste očekivali od cene.

Specifikacije i performanse

Xiaomi Poco M4 Pro 5G 4
 • MediaTek Dimensity 810 procesor
 • Do 6GB RAM-a i 128GB memorije
 • 5G podrška

MediaTek Dimensity 810 čipset ugrađen u Poco M4 Pro 5G ne nudi mnogo pobolјšanja performansi u odnosu na MediaTek MT6833 Dimensity 700 koji smo videli u Poco M3 Pro 5G prošle godine, ali će i dalјe raditi sve što vam je potrebno da uradite na Android-u – uklјučujući pokretanje igara koje su zahtevne.

Uz procesor, gledate na 4GB RAM-a i 64GB memorije ili 6GB RAM-a i 128GB internog prostora  (dostupan je slot za microSD karticu za dodavanje više prostora za skladištenje ako vam je potrebno).

Definitivno bismo preporučili da odaberete drugu od te dve opcije, ali to naravno malo povećava cenu. Ovo je jedna od oblasti u kojoj možete da vidite gde je Xiaomi smanjio troškove, o čemu svedoče Geekbench rezultati od 572 (jednojezgarni), 1.567 (višejezgarni) i 1.593 (OpenCL).

Povremeno postoji malo zaostajanje kada je u pitanju prebacivanje između aplikacija i skakanje po menijima, ali ne toliko da to u velikoj meri kvari korisničko iskustvo. Ako želite da platite delić cene vrhunskih vodećih pametnih telefona na tržištu, onda morate da očekujete neke kompromise.

Telefon dolazi sa ugrađenim Android 11, sa Xiaomi MIUI interfejsom omotanim oko njega. To nije naša omilјena koža za Android, i ovde je malo previše bloatware-a po našem ukusu, kao što je umetnuti oglas koji se pojavlјuje kad god instalirate nešto iz Google Play Store-a. Xiaomi telefoni imaju njihove prednosti, ali softver nije jedna od njih.

5G još uvek nije standard na svakom pametnom telefonu, ali smo prilično blizu te tačke. Ako se tehnologija povezivanja sledeće generacije pojavila u vašem području, onda će Poco M4 Pro 5G moći da se poveže sa njim, kao što ime uređaja sugeriše. Ukratko, sa ovim telefonom dobijate puno za vaš novac.

Trajanje baterije

 • Do dva dana života
 • Velika baterija od 5.000mAh
 • 33W žičano punjenje

Baterija od 5.000mAh u Xiaomi Poco M4 Pro 5G sa lakoćom dostiže standard za jedan dan upotrebe, a ako ne strimujete stalno video zapise, igrate igrice i koristite GPS navigaciju, onda je moguće nekoliko dana korišćenja.

Tokom većine dana tokom našeg testiranja, nivo baterije je bio iznad 50% uveče nakon potpunog punjenja ujutru.

To je, naravno, jedna od prednosti jeftinog telefona, sa manje zahtevnim ekranom i specifikacijama za pešake – ne troši toliko energije. Sat vremena video striminga smanjuje bateriju za oko 9% (pri maksimalnoj osvetlјenosti i niskom nivou jačine zvuka), tako da možete da očekujete oko 11-12 sati ukupno.

Ovde nema bežičnog punjenja – i zaista to ne biste ni očekivali po ovoj ceni – ali brzina žičanog punjenja od 33W je dovolјno respektabilna i znači da nećete čekati predugo da biste napunili telefon (oko sat vremena ili tako nešto od nule).

Da li bi trebalo da kupite Xiaomi Poco M4 Pro 5G?

Kupite ga ako…

vam je potreban jeftin 5G

5G tehnologija na pametnim telefonima više ne dolazi sa premium cenama kao nekada – ali uz to, i dalјe ćete se boriti da dobijete pristup brzinama sledeće generacije za mnogo manje novca od ovoga.

veliki ekran vam je važan

Xiaomi obično zna šta radi kada su u pitanju ekrani pametnih telefona, i 6,6-inčni panel nas je impresionirao, uprkos tome što koristi IPS LCD umesto OLED.

želite dosta vremena između punjenja

Ne bismo rekli da se Poco M4 Pro 5G ističe u bilo kojoj određenoj oblasti, ali dugo trajanje baterije je definitivno jedna od njegovih jačih prodajnih tačaka. Definitivno odgovara lјudima u pokretu.

Ne kupujte ga ako…

su vam performanse prioritet

Ne bismo rekli da je Poco M4 Pro 5G upravo spor – ali dodatnih nekoliko milisekundi kašnjenja tu i tamo odaju činjenicu da ovo nije vrhunski, vodeći pametni telefon.

želite slike na nivou vodećeg modela.

Zadnja kamera sa dvostrukim sočivom pričvršćena na Poco M4 Pro 5G može da napravi neke razumne snimke.

Naša presuda

Nema sumnje da vam Xiaomi Poco M4 Pro 5G pruža Android telefon koji ima odličnu vrednost za novac na budžetskom kraju tržišta – ali je možda skraćeno previše uglova da bi se istinski istakao u onom što je sve konkurentniji deo pijace.

Za

 • Veoma pristojna cena
 • Snažna estetika dizajna
 • Spreman za 5G

Protiv

 • Nije velika nadogradnja
 • Prosečan kvalitet kamere
 • Nije najbolјa koža za Android

Leave a Comment