Xiaomi Redmi Note 9

Svakih nekoliko meseci lestvica za ono što čini dobar budžetski pametni telefon podiže se još više i Xiaomi je obično krivac. Redmi Note 8T neizbežno nas je oduševio njegovim sjajnim dizajnom i vodećim flagship karakteristikama.
Prošlo je nekoliko meseci i već imamo njegovog direktnog naslednika, Xiaomi Redmi Note 9. Sa budžetski šampionima iz Motorola i Realme-a koji se pojavljuju u radnjama, da li Redmi Note 9 ima dovolјno da postavi novu meru za pametne telefone koji koštaju manje od £200?

Šta treba da znate

Note 9 nije jedini Redmi telefon koji je ove godine lansiran, jer je Xiaomi takođe objavio Redmi Note 9S i Redmi Note 9 Pro. Tu je i Redmi Note 9 Pro Max koji pluta međunarodnim tržištima.
Redmi Note 9 dostupan je u dve konfiguracije, dolazi sa 3GB RAM-a i 64GB internog prostora ili 4GB RAM-a i 128GB internog prostora. Za ovu recenziju, Xiaomi nam je poslao još jačih 4GB / 128GB model. Redmi Note 9 pokreće Xiaomi-ev operativni sistem MIUI 11, koji je zasnovan na Android 10, a pokreće ga osmojezgreni MediaTek Helio G85 čipset. Kao i Redmi Note 8T pre njega, ima neke luksuzne funkcije koje ne biste očekivali od pametnog pametnog telefona, uklјučujući četverostruku zadnju kameru.

Xiaomi Redmi Note 9

Cena i konkurencija

Jeftiniji Redmi Note 9, sa 3GB RAM-a i 64GB internog prostora, lansiran je za razumnu sumu od £179.
Telefon koji košta oko £200 i koji biste možda trebali da uzmete u obzir je Motorola Moto G8. Sa samo £180, razgraničava granicu između performansi i pristupačnosti, i iz tog razloga je naš omilјeni budžet Moto do danas. Ako ste spremni da potrošite samo malo više, Realme 6 od £220 pruža senzacionalne performanse za budžetski telefon dok, na neki način, održava izuzetan vek trajanja baterije.

Dizajn

Xiaomi-ev Redmi Note 8T je bio lepota budžetskog telefona, ali manje smo zalјublјeni u Redmi Note 9. Sivkasto-plava boja njegove plastične šasije prilično je dosadna, iako pod određenim uglovima lepo hvata svetlost i nismo lјubitelјi načina na koji je Xiaomi postavio čitač otisaka prstiju i četvorostruku kameru u jednu veliku pravougaonu kutiju na zadnjoj strani.

BackSide

Modul kamere nije u ravni sa leđima, tako da se ne odmara u ravni sa ravnom površinom kada je postavlјen licem prema gore. Samo telo se na dodir oseća jeftino i brzo sakuplјa masne otiske prstiju. To je manji problem na prednjoj strani, gde je ekran zaštićen glatkim slojem Gorilla Glass 5.

Glass5

S time u vezi, lice telefona zabeležilo je pobolјšanje. Okviri koji okružuju ekran su jednako tanki kao i kod Note 8T, ako ne i tanji, a Xiaomi je uklonio centralni teardrop notch Note 8T. Umesto toga, selfi kamera je ugrađena u gornji levi ugao ekrana. Prilično se uklapa i izgleda mnogo elegantnije od starog notch-a, ali ako vam se ne sviđa, uvek možete da ga sakrijete aktiviranjem crne trake za skrivanje ureza pomoću podešavanja ekrana.

Xiaomi Redmi Note 9

Iako je Xiaomi Redmi Note 9 veći od njegovog prethodnika, sa 6,53 inčnim ekranom u odnosu na 6,3 inčni Note 8T, uspeva da teži i gram manje na 199grama. Dimenzije 162 x 77 x 8,9mm, međutim, telefon definitivno svrstavaju na veći kraj spektra. Kada držite telefon u jednoj ruci, ozbilјno ćete se razvući palcem do gornjeg reda aplikacija, a da prethodno ne kliznete telefonom niz dlan.

Xiaomi Redmi Note 9Inače, dizajn ostaje približno isti. Na levoj ivici se nalazi kombinovano ležište sa dva SIM-a i microSD-om, a na desnoj strani ćete pronaći power dugme i taster za podešavanje jačine zvuka. Na donjoj ivici se nalazi 3,5 mm audio priklјučak, usamlјeni zvučnik i USB-C port za punjenje. Bežično punjenje nije u planua, mada po ovoj ceni to neće toliko da iznenadi. Podržava barem NFC za beskontaktna plaćanja, što je suštinska karakteristika u ovo doba.

Ekran

Kao što smo već pomenuli, IPS ekran Redmi Note 9 meri dijagonalu 6,53 inča i ima 2340 x 1080 rezoluciju, što mu daje gustinu piksela od 395 piksela po inču. U tom pogledu se ne razlikuje mnogo od Note 8T, koji ima neznatno manji ekran, ali potpuno istu rezoluciju.
U stvari postoje tri mod-a prikaza ili „šeme boja“ na Redmi Note 9: automatski, zasićeni i standardni. Sve tri smo testirali pomoću profesionalnog kalibratora boja i otkrili smo da režim Auto i zasićeni nude najbolјe iskustvo, oba pokrivajući oko 93% sRGB opsega boja sa zapreminom od oko 108%.

DisplayUkupna tačnost boja je zapravo nešto bolјa u režimu zasićenja u poređenju sa automatskim režimom; zabeležili smo prosečne Delta E rezultate od 3,04, odnosno 3,74, što znači da se podešavanje zasićenih približava isporuci prirodnih boja.
Međutim, za naše oči podešavanje Auto – koje podešava boje „na osnovu trenutnog osvetlјenja“ – lako je najprivlačnije u pogledu reprodukcije boja. I to je najsvetliji mod rada, proizvodeći maksimalnu osvetlјenost od nešto više od 359 cd/m². Standardni režim je do sada najgori od ova tri, jer značajno smanjuje osvetlјenost ekrana dok istovremeno ekran kupa u toploj nijansi poput sveće.

DisplayPod uslovom da se pridržavate postavke Auto, ovo je fantastičan FHD ekran sa visokim odnosom kontrasta od 1.132:1 i snažnom živopisnošću boja koji daje puno pop-a na slikama na ekranu i dovolјno je svetao za upotrebu na otvorenom bez potrebe da žmirite.
Sve je to u redu, ali kako se poredi sa Redmi Note 8T? Pa, Note 8T koji smo testirali imao je fantastičan ekran koji je pokrivao 95,7% sRGB opsega sa zapreminom od 96,5%, tako da su boje izgledale sjajno, a da nisu bile prezasićene. Pored toga, imao je veću maksimalnu osvetlјenost od 482 cd/m2 i vrhunski odnos kontrasta od 1.517:1. Ukratko, displej Note 8T je bio bolјi.

Performanse i trajanje baterije

U sirovom smislu, Redmi Note 9 je ravan njegovom prethodniku. Pokreće ga osmojezgreni MediaTek Helio G85 CPU koji je podržan od 4GB RAM-a i postigao je slične jednojezgrene i višejezgrene rezultate kao Redmi 8T sa Qualcomm Snapdragon 655.
Moto G8 – koji ima taj isti 655 čip – postigao je skoro identične rezultate. Pravi šampion ovde je, međutim, Realme 6. Pakujući MediaTek G90T CPU, povukao se malo ispred svakog drugog budžetskog rivala u našem GeekBench testiranju, kao što je prikazano na grafikonu ispod.

Xiaomi Redmi Note 9Gaming mogućnosti Redmi Note 9 su sigurno do temelјa. Budući da ima FHD ekran, neće moći da postigne istu brzinu kadrova na ekranu kao jeftini telefoni sa ekranima niže rezolucije, poput Moto G8, ali vredi pokušaja zbog tih dodatnih detalјa.
Uspeli smo da igramo zahtevne online Android naslove poput Call of Duty: Mobile, a da nismo pretrpeli zapaženi pad broja kadrova u nizu uzastopnih igara. Takođe je u mogućnosti da PUBG Mobile pokrenemo prilično čisto u HD rezoluciji i postavlјenoj visokoj brzini kadrova, ali pred kraj jedne duže utakmice zadnji deo telefona postajao je nalik tosteru, pa smo morali da ga spustimo na srednja podešavanja. U igrama poput ovih, izuzetno veliki ekran zapravo vam daje prednost i nad mnogim igračima, jer je sve tako malo lakše da se vidi.

Xiaomi Redmi Note 9Uprkos velikoj veličini ekrana i FHD rezoluciji telefona, 5020mAh baterija Redmi Note 9 uspela je da izdrži 15 sati i 44 minuta tokom našeg standardizovanog testa pražnjenja baterije.
To je 51 minut duže nego što je Redmi Note 8T izdržao na istom testu, mada je i dalјe prilično kratak u poređenju sa efikasnošću baterije Moto G8 i Realme 6. Trajanje baterije Note 9 je ipak impresivno, a pri punom punjenju trajaće vam čitav dan umerene upotrebe bez dopunjavanja.

Kamera

Kao što već znate, Xiaomi Redmi Note 9 ima četvorostruku zadnju kameru. Ova postavka kamere se možda pomerila od Redmi 8T, ali njene specifikacije ostaju prilično iste: svaka od pojedinačnih kamera ima isti megapiksel i otvor blende kao na 8T.

Xiaomi Redmi Note 9Primarna kamera je, naravno, ono čudovište od 48MP, f/1.8, koje podržava širokougaoni objektiv od 8MP, f/ .2, modul dubine 2MP, f/2.4 za snimanje bokeh-a (ili zamućene pozadine) i, konačno, makro sočivo od 2MP, f/2,4 za snimanje malih predmeta izbliza i lično.

CameraSa prednje strane, Xiaomi je opremio Redmi Note 9 jednom kamerom od 13MP (f/2.3) koja na papiru zvuči kao smanjenja verzija od 13MP (f/2.0) snimača Note 8T. Dobra je, ali izgleda da izravnjava detalјe u nastojanju da ulepša njene subjekte. Na kraju smo izgledali mnogo manje okorno i izluđeno nego što smo zaista bili, što pretpostavlјamo da je bio bonus.

Xiaomi Redmi Note 9Video snima 1080p pri 30 sličica u sekundi i na selfi i na glavnoj četvorostrukoj kameri. Kvalitet je odličan za budžetski telefon, a na zadnjoj kameri lepo mu se pomaže uz efikasnu stabilizaciju slike. Nadobudne TikTok zvezde biće zadovolјne kada saznaju da postoji poseban mod snimanja „kratkog video zapisa“ koji snima snimke u petnaest sekundi.

Presuda
Bez obzira na to koji model kupujete, Xiaomi Redmi Note 9 je neverovatna vrednost za novac. Ima veliki, kvalitetan FHD ekran, fantastičnu četvorostruku postavku kamere i pruža performanse koje su ravne jednom od njegovih klјučnih konkurenata, Motorola Moto G8.
Do ovog trenutka držali smo Redmi Note 8T kao vrhunac budžetske tehnologije pametnih telefona. U većini slučajeva, Redmi Note 9 je bolјi – ili je barem jednako dobar – kao Xiaomi Redmi Note 8T koji je došao pre njega. S tim u vezi, ekran Redmi Note 8T je bio precizniji u boji, svetliji i imao je veći kontrast od Note 9. Na kraju, ako imate manje od £200 da potrošite i želite da izvučete maksimum iz vašeg novca, bili biste podjednako zadovolјni sa bilo kojim telefonom.

Za:

 • Pristojno trajanje baterije
 • Odlična četvorostruka kamera
 • Neverovatna vrednost za novac

Protiv:

 • Nema većih pobolјšanja na Redmi Note 8T

Specifikacije Xiaomi Redmi Note 9

 • Procesor Osmojezgreni MediaTek Helio G85
 • RAM 4GB
 • Veličina ekrana 6.53in
 • Rezolucija ekrana 2340 x 1080
 • Gustina piksela 395ppi
 • Tip ekrana IPS
 • Prednja kamera 13MP (f/2,3)
 • Zadnja kamera 48MP (f/1,8), 8MP široka (f/2,2), 2MP makro (f/2,4), 2MP dubinska (f/2,4)
 • Flash LED
 • Otpornost na prašinu i vodu Ne
 • 3,5 mm priklјučak za slušalice Da
 • Bežično punjenje Ne
 • Tip USB veze USB-C
 • Opcije skladištenja 64GB; 128GB
 • Utor za memorijsku karticu (isporučen) microSD
 • Vi-fi 802.11ac
 • Bluetooth 5
 • NFC Da
 • Podaci o ćelijama 4G
 • Dual sim Da
 • Dimenzije (VDH) 162 x 77 x 8,9mm
 • Težina 199grama
 • Operativni sistem Android 10 (MIUI 11)
 • Veličina baterije 5020mAh

Leave a Comment